Πελοπόννησος – Κυπαρισσιακός Κόλπος

Πρόγραμμα εθελοντισμού

Γενικές πληροφορίες

Τα θερινά προγράμματα πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ άρχισαν εδώ από το 1983 και έχουν σκοπό να συλλέξουν δεδομένα για την αναπαραγωγική δραστηριότητα των θαλάσσιων χελωνών και επίσης να προστατέψουν τις φωλιές. Η αμμώδης παραλία του κόλπου της Κυπαρισσίας έχει μήκος 44km και φιλοξενεί έναν από τους μεγαλύτερους αναπαραγωγικούς πληθυσμούς της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Μεσόγειο.

Στο ανώτερο τμήμα της, αυτή η μεγαλόπρεπη παραλία συνορεύει με παράκτιο δάσος πεύκου και τη μεγαλύτερη ζώνη αμμολόφων στην Ελλάδα. Μπροστά της έχει τα γαλάζια νερά του Ιονίου πελάγους. Η παραλία χωρίζεται από τις εκβολές του μεγαλύτερου ποταμού της Πελοποννήσου, του Αλφειού, και από δύο μικρότερα ποτάμια τη Νέδα και τον Αρκαδικό. Όλα αυτά τα φυσικά στοιχεία συνδυάζονται σε ένα μοναδικό περιβάλλον που προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση.

Πελοπόννησος – Κυπαρισσιακός Κόλπος

Καθήκοντα

Εθελοντές όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων συμμετέχουν κάθε χρόνο από το Μάιο μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου στο πρόγραμμα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στην Κυπαρισσία.

Οι δραστηριότητες διαφοροποιούνται ανάλογα με την εποχή, δηλαδή την περίοδο φωλεοποίησης από μέσα Μαΐου μέχρι μέσα Αυγούστου και την περίοδο εκκόλαψης από μέσα Ιουλίου μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνουν(προσοχή, ενδέχεται να υπάρξουν τροποποιήσεις των καθηκόντων ανάλογα με τις ανάγκες του προγράμματος):

  1. Καθημερινές «περιπολίες» στις παραλίες ( Πρωινή παρατήρηση – κατά μέσο όρο 05:00 με 12:00) , στις οποίες καταγράφεται η αναπαραγωγική δραστηριότητα των θαλάσσιων χελωνών
  2. Βραδινές «περιπολίες» (Νυχτερινή παρατήρηση – κατά μέσο όρο 22:00 με 04:00), στις οποίες γίνονται μετρήσεις και μαρκάρονται οι ενήλικες θηλυκές θαλάσσιες χελώνες
  3. Προστασία των φωλιών επιτόπου (με κλωβό ή πλέγμα) από ανθρωπογενείς οχλήσεις ή/και θήρευση από θηλαστικά
  4. Κατασκευή και τοποθέτηση ειδικών δομών «σκίασης» για να οδηγούνται οι νεοσσοί στη θάλασσα σε περιοχές που τεχνητός φωτισμός (από δρόμους, μαγαζιά κ.λπ.) μπορεί να τους αποπροσανατολίσει όταν βγουν από τη φωλιά
  5. Εκσκαφή φωλιών μετά την εκκόλαψη των νεοσσών, ώστε να εκτιμηθεί η επιτυχία εκκόλαψης
  6. Ενδυνάμωση της ευαισθητοποίησης των επισκεπτών και των κατοίκων με την καθημερινή λειτουργία εποχιακού Ενημερωτικού Σταθμού στο Καλό Νερό, παρουσιάσεις σε σχολεία, την υποστήριξη ενημερωτικών πάγκων, τη διοργάνωση παρουσιάσεων σε ξενοδοχεία και την πραγματοποίηση ενημερωτικών περιπάτων στην παραλία ωοτοκίας (beach walks).
  7. Οδήγηση. Οι εθελοντές που μπορούν να οδηγήσουν θα πρέπει να φέρουν μαζί τους την άδεια οδήγησης τους.
  8. Συντήρηση εξοπλισμού, διατήρηση της τάξης στην κατασκήνωση και τις εγκαταστάσεις της (π.χ. καθαριότητα) και διάφορες δουλειές όπως το βάψιμο και ξυλουργικά. Καλλιτεχνικές δεξιότητες όπως η ζωγραφική και η φωτογραφία μπορούν επίσης να είναι χρήσιμες.
  9. Bάρδια μαγειρικής για όλους τους εθελοντές της κατασκήνωσης
  10. Εφαρμογή των πρωτοκόλλων σε περιπτώσεις αναφορών τραυματισμένων ή εκβρασμένων χελωνών στην περιοχή, αν χρειαστεί
Πελοπόννησος – Κυπαρισσιακός Κόλπος

Ελεύθερος χρόνος

Υπάρχουν αρκετά όμορφα μέρη να επισκεφθείς στον ελεύθερο χρόνο σου.

Οι καταρράκτες της Νέδας, βρίσκονται κοντά στο χωρίο Πλατανιά, και φθάνει κανείς με μία ώρα οδήγησης από τον Ερευνητικό Σταθμό του ΑΡΧΕΛΩΝ. Εκεί περπατάει κανείς στη σκιά πελώριων πλατάνων και βελανιδιών κατά μήκος της όχθης και μπορεί να κολυμπήσει στα νερά του ποταμού της Νέδας. Μία άλλη σύντομη διαδρομή θα σε φέρει σε ένα από τους σημαντικότερους χώρους του Ελληνικού πολιτισμού: τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί αγώνες και βρίσκεται το ιερό του Δία. Στο δρόμο προς την Ολυμπία, μισή ώρα έξω από την κατασκήνωση, βρίσκεται η λίμνη Καϊάφα. Εκεί θα βρεις ένα μοναδικό συνδυασμό δάσους, λίμνης, θάλασσας και ιαματικών θερμών πηγών.

Πελοπόννησος – Κυπαρισσιακός Κόλπος

Διαμονή

Μόνο εθελοντές που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα τη συγκεκριμένη περίοδο μπορούν να χρησιμοποιούν τους χώρους διαβίωσης.

Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα, οι εθελοντές μένουν στον κατασκηνωτικό χώρο του ΑΡΧΕΛΩΝ σε καλά οργανωμένο κάμπινγκ κοντά στο Γιαννιτσοχώρι Ηλείας. Εκεί βρίσκεται και ο Ερευνητικός Σταθμός Πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Οι εθελοντές πρέπει να είναι έτοιμοι να συμμετέχουν σε κοινή διαβίωση, να ζήσουν και να προσφέρουν υπηρεσίες σε μέρη μοναχικά ή και σε μέρη με πολυκοσμία, συχνά σαν μέλη μικρών ομάδων και συνήθως σε σκληρές συνθήκες διαβίωσης. Παρόλο που δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία, είναι απαραίτητο να είναι ικανοί να ζήσουν και να συνεργαστούν με ανθρώπους διαφορετικής νοοτροπίας και προέλευσης.

Παροχές της κατασκήνωσης:

  • WC
  • Ντους με ζεστό νερό
  • Κουζίνα με βασικό εξοπλισμό
  • Wi-Fi
  • Ταβέρνα (εστιατόριο)
  • Καφετέρια
  • Μια πολύ ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα

Μέσα στο κάμπινγκ, υπάρχει συγκεκριμένη περιοχή αποκλειστικά για τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, όπου υπάρχει όλος ο εξοπλισμός και απαραίτητα μέσα για την καθημερινή διαβίωση.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συνεχώς προσπαθεί να εξασφαλίζει βελτιώσεις στις συνθήκες διαβίωσης των εθελοντών αλλά η ευθύνη και η προσπάθεια κάθε εθελοντή είναι απαραίτητη για τη συντήρηση και λειτουργία της κατασκήνωσης.

Πελοπόννησος – Κυπαρισσιακός Κόλπος

Ημερομηνίες, εθελοντική εισφορά και άλλα έξοδα

Οι θαλάσσιες χελώνες έρχονται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στις αρχές Μαΐου, μαζί με τους πρώτους τουρίστες που επισκέπτονται τις θαυμάσιες αυτές παραλίες. Η πρώτη ομάδα θα χρειαστεί να στήσει το πρόγραμμα και τον Σταθμό Ερευνών πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ στις 8 Μαΐου. Η παρακολούθηση της ωοτοκίας, η προστασία των φωλιών και η ευαισθητοποίηση του κοινού θα γίνονται ολοένα πιο απαιτητικές μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου τα πάντα συμβαίνουν με πιο γρήγορους ρυθμούς: φθάνουμε τον τελικό αριθμό φωλιών, οι αριθμοί των επισκεπτών αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς και μεγιστοποιούνται , τα πρώτα χελωνάκια βγαίνουν από τις φωλιές. Οι ομάδες μας χρειάζεται να είναι ενισχυμένες σ’ αυτή την πολυάσχολη περίοδο.

Από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τον Οκτώβριο, χιλιάδες νεοσσοί φθάνουν στη θάλασσα με τη βοήθεια των εθελοντών. Αυτή είναι μία θαυμάσια περίοδος για προστασία των χελωνών συνδυασμένη με την ευαισθητοποίηση του κοινού. Ο Σταθμός Ερευνών πεδίου και το πρόγραμμα κλείνουν στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η συμμετοχή πραγματοποιείται σε πλήρεις εβδομάδες που η κάθε μια υπολογίζεται να έχει 7 ημέρες από την ημερομηνία που ο εθελοντής αναλαμβάνει καθήκοντα (π.χ. αν τα καθήκοντα αρχίζουν μια Τρίτη, η τελευταία ημέρα των καθηκόντων του θα είναι Δευτέρα). Η ημερομηνία άφιξης στην περιοχή του προγράμματος είναι μια ημέρα πριν αναλάβει καθήκοντα. Η ημερομηνία αναχώρησης από το πρόγραμμα είναι μια ημέρα μετά την τελευταία ημέρα των καθηκόντων.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν εθελοντές full-time για πρώτη φορά ή επιστρέφοντες, φοιτητές πρακτικής άσκησης, και Ελληνόφωνοι εθελοντές.

Αφού λάβουν την επιστολή αποδοχής εκ μέρους του ΑΡΧΕΛΩΝ, και προκειμένου να επιβεβαιωθεί οριστικά η συμμετοχής τους, οι εθελοντές πρέπει να στείλουν την εισφορά συμμετοχής τους ανάλογα με τις ημερομηνίες συμμετοχής τους, όπως αναγράφονται στον Γενικό Πίνακα όλων των προγραμμάτων, κατηγοριών και εθελοντικών εισφορών συμμετοχής. Δες τις εθελοντικές εισφορές.

Η εισφορά συμμετοχής καλύπτει το κόστος διαμονής σε οργανωμένη κατασκήνωση, διοικητικά έξοδα, εκπαίδευση, ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος (μέχρι ένα όριο) καθώς και ετήσια συνδρομή στον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Η εισφορά συμμετοχής καταβάλλεται εφ’ άπαξ, δηλαδή δεν γίνονται δεκτές τμηματικές πληρωμές. Πριν την οριστικοποίηση της συμμετοχής κάθε εθελοντή θα πρέπει να σταλεί στον ΑΡΧΕΛΩΝ το αποδεικτικό πληρωμής.

Σημείωσε ότι:

  1. Θα χρειαστεί να είσαι παρών/ παρούσα στο Πρόγραμμα μία ημέρα πριν την πρώτη ημέρα της συμμετοχής σου και να αποχωρήσεις την επόμενη ημέρα της τελευταίας ημέρας συμμετοχής σου.
  2. Πρέπει να ενημερώσεις για την ώρα άφιξής σου στο πρόγραμμα με e-mail στον Υπεύθυνο του Προγράμματός σου, τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την έναρξη της συμμετοχής σου ( το e-mail περιέχεται στον Οδηγό Συμμετοχής που θα λάβεις με την επιστολή αποδοχής σου). Ένα αποκλειστικό μπλουζάκι ARCHELON “volunteer” σε περιμένει κατά την άφιξή σου στο πρόγραμμα.
  3. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ δεν είναι σε θέση να προσφέρει οικονομική βοήθεια. Οι εθελοντές αναμένεται να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης και τα προσωπικά τους έξοδα από δικούς τους πόρους.
  4. Οργανωμένοι σε κοινή διαβίωση, οι εθελοντές συνήθως μοιράζονται τα έξοδα φαγητού, που φθάνουν περίπου 25-30€ την εβδομάδα. Όποιος δεν επιθυμεί να συμμετέχει στην κοινή οργάνωση φαγητού θα πρέπει να υπολογίσει περίπου 15 € την ημέρα για τα προσωπικά του έξοδα διαβίωσης.
  5. Σε περίπτωση πρακτικής άσκησης ισχύουν όσα αναφέρονται στο Πρακτική άσκηση & ευκαιρίες για έρευνα

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

  1. Sicily Fiennes

    I have been lucky enough to experience not 1 but 4 ARCHELON projects. Each is wonderful and amazing in itself, whether you’re in the shallow lagoon in Amvrakikos watching some stingrays or juvenile turtles racing through the water (and flamingos!!) or the varied beaches of Lakonikos, ARCHELON has something to offer for everyone. However, the kilometres of vibrant orange sand and light blue sea in Kyparissia are very special to me. It’s a pristine ecosystem bordered by coastal forest, the last of its kind in Europe. ARCHELON taught me the basics of conservation in that:

    a) teamwork makes the dreamwork and b) to protect something, you have to work hard.

    Not only is it an affordable conservation project, but it offers you hands on work with some of the coolest and most evolutionarily advanced animals: turtles. It’s our job to now be a guardian for them and ensure their continual population success in the Mediterranean – if you are EVEN considering going to work with ARCHELON, I strongly urge you to do so, I promise you won’t regret it!

  2. Ayesha Purcell

    ...Before I joined the project, I was really nervous- that I wouldn’t know what to do, that I would be bad at the work, and that I wouldn’t make friends. Within a week, I realized I shouldn’t have worried at all. Conservation work was explained thoroughly and simply, even when I couldn’t get the hang of things straight away. Working a variety of shifts meant I was able to see the whole process of conservation work, from public awareness and raising donations to practically working with adult sea turtles and hatchlings. Most importantly, between group work shifts, and communal dinners, the camp soon felt like home and I was heartbroken to leave when it came to the end of my placement...

  3. Rachel Forster

    "Μπορείς να δεις τόσα πολλά πράγματα, τις θαλάσσιες χελώνες, τα αυγά, τις φωλιές, δεν υπάρχει άλλη δουλειά σαν και αυτή."

  4. Nikola Halaski

    "Αυτή είναι η δεύτερη φορά στο Πρόγραμμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Μόλις τελείωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στη διατήρηση και το πρόγραμμα στον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ιδανικό για να αποκτήσω εμπειρία πεδίου. Μου αρέσει η καταγραφή και προστασία στην παραλία και η ικανοποίηση να βλέπεις το αποτέλεσμα της δουλειάς σου. Επίσης, το να γνωρίζω διαφορετικούς ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες είναι είναι κάτι άλλο που αγαπώ.»

https://cms.archelon.saasify360apps.com/uploads/chania_nesting_beach_Edited_662b1b5230.png
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗΓίνε εθελοντής

Κρήτη - Χανιά

https://cms.archelon.saasify360apps.com/uploads/rethymno_crete_archelon_kiosk_volunteers_73d28a1159.jpg
ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗΓίνε εθελοντής

Κρήτη - Ρέθυμνο

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!