Κρήτη - Χανιά

Πρόγραμμα εθελοντισμού

Γενικές πληροφορίες

Τo πρόγραμμα διεξάγεται σε 14 χλμ. παραλίας στη βορειοδυτική πλευρά της Κρήτης, πολύ κοντά στη μεσαιωνική πόλη των Χανίων. Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ προστατεύουν και παρακολουθούν τις θηλυκές χελώνες που κάνουν φωλιές και προωθούν τη συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, τις αρχές και τις τουριστικές επιχειρήσεις ώστε να διασφαλίσουν τη μακρόχρονη προστασία της περιοχής. Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ δίνουν πληροφορίες για τις θαλάσσιες χελώνες και τις απειλές που αντιμετωπίζουν σε περίπου 25,000 επισκέπτες και κατοίκους κάθε χρόνο.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
Κρήτη - Χανιά

Καθήκοντα

Εθελοντές όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων συμμετέχουν κάθε χρόνο από το Μάιο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου στο πρόγραμμα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στα Χανιά.

Οι δραστηριότητες διαφοροποιούνται ανάλογα με την εποχή, δηλαδή την περίοδο φωλεοποίησης από μέσα Μαΐου μέχρι μέσα Αυγούστου και την περίοδο εκκόλαψης από μέσα Ιουλίου μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνουν:

 1. Καθημερινές περιπολίες» στις παραλίες (Πρωινή παρατήρηση), στις οποίες καταγράφεται η αναπαραγωγική δραστηριότητα των θαλάσσιων χελωνών.
 2. Προστασία των φωλιών επιτόπου (με κλωβό) από ανθρωπογενείς οχλήσεις ή/και θήρευση από θηλαστικά και όταν είναι απαραίτητο, μεταφορά φωλιών σε ασφαλέστερο σημείο.
 3. Κατασκευή ειδικών δομών «σκίασης» για να οδηγούνται οι νεοσσοί στη θάλασσα σε περιοχές που τεχνητός φωτισμός (από δρόμους, μαγαζιά κλπ) μπορεί να τους αποπροσανατολίσει όταν βγουν από τη φωλιά. Εκσκαφή φωλιών μετά την εκκόλαψη των νεοσσών, ώστε να εκτιμηθεί η επιτυχία εκκόλαψης.
 4. Ενδυνάμωση της ευαισθητοποίησης των επισκεπτών και των κατοίκων με την καθημερινή λειτουργία εποχιακού Ενημερωτικού Σταθμού στο παλιό λιμάνι των Χανίων, την υποστήριξη ενημερωτικών πάγκων και τη διοργάνωση παρουσιάσεων σε ξενοδοχεία.
 5. Συχνές «περιπολίες» στις παραλίες κατά τη διάρκεια της ημέρας για να ενημερωθούν και ευαισθητοποιηθούν οι λουόμενοι για τις θαλάσσιες χελώνες και την αναπαραγωγή τους.
 6. Οδήγηση, συντήρηση εξοπλισμού, διατήρηση της τάξης στην κατασκήνωση και τις εγκαταστάσεις της (π.χ. καθαριότητα) και διάφορες δουλειές όπως το βάψιμο και ξυλουργικά. Καλλιτεχνικές δεξιότητες όπως η ζωγραφική και η φωτογραφία μπορούν επίσης να είναι χρήσιμες.
 7. Εφαρμογή των πρωτοκόλλων σε περιπτώσεις αναφορών τραυματισμένων ή εκβρασμένων χελωνών στην περιοχή, αν χρειαστεί.
Κρήτη - Χανιά

Ελεύθερος χρόνος

Για τον ελεύθερο χρόνο σας υπάρχουν πολλές επιλογές : Πολιτιστικές εκδηλώσεις και μουσεία στα Χανιά με το παλιό Ενετικό λιμάνι, μπάνιο ή κατάδυση με μάσκα στη θαυμάσια παραλία μπροστά από την κατασκήνωση μας και σε άλλες εξίσου ωραίες παραλίες, περπάτημα στο E4 Ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων αποστάσεων που διασχίζει την Κρήτη. Αξίζει επίσης η εξερεύνηση στα φημισμένα φαράγγια και βουνά της Κρήτης: το φαράγγι της Σαμαριάς, τα Λευκά όρη, κλπ. Υπάρχουν ποικίλες επιλογές σε αρχαιολογικούς χώρους όπως το Καστέλλι, η αρχαία Άπτερα, η αρχαία Κυδωνία, η αρχαία Φαλάσαρνα. Φημισμένα χωριά και παραλίες σας περιμένουν νότια και δυτικά των Χανίων όπως τα Φαλάσαρνα, το Ελαφονήσι, η λιμνοθάλασσά του Μπάλλου, η Παλαιόχωρα κλπ.

Κρήτη - Χανιά

Διαμονή

Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα, οι εθελοντές μένουν στον κατασκηνωτικό χώρο του ΑΡΧΕΛΩΝ σε καλά οργανωμένο κάμπινγκ κοντά στην παραλία και περίπου 3,5 χλμ. από την πόλη των Χανίων. Υπάρχει συχνά τοπικό λεωφορείο που φθάνει σε 20 λεπτά από την κατασκήνωση στην πόλη των Χανίων.

Οι εθελοντές πρέπει να είναι έτοιμοι να συμμετέχουν σε κοινή διαβίωση, να ζήσουν και να προσφέρουν υπηρεσίες σε μέρη μοναχικά ή και σε μέρη με πολυκοσμία, συχνά σαν μέλη μικρών ομάδων και συνήθως σε σκληρές συνθήκες διαβίωσης. Παρόλο που δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία, είναι απαραίτητο να είναι ικανοί να ζήσουν και να συνεργαστούν με ανθρώπους διαφορετικής νοοτροπίας και προέλευσης.

Παροχές της κατασκήνωσης:

 • WC
 • Ντους με ζεστό νερό
 • Κουζίνα με βασικό εξοπλισμό
 • Wi-Fi
 • Πισίνα
 • Ταβέρνα (εστιατόριο) και Roof garden εστιατόριο
 • Καφετέρια και μπαρ δίπλα στην πισίνα Πλυντήρια (υπηρεσία με πληρωμή)
 • Ασφάλεια ( χρήση ατομικών ή ομαδικών κουτιών φύλαξης με πληρωμή)
 • Εισιτήρια λεωφορείου σε χαμηλότερη τιμή
 • Μια πολύ ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα

Μέσα στο κάμπινγκ, υπάρχει συγκεκριμένη περιοχή αποκλειστικά για τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ , όπου υπάρχει όλος ο εξοπλισμός και απαραίτητα μέσα για την καθημερινή διαβίωση.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συνεχώς προσπαθεί να εξασφαλίζει βελτιώσεις στις συνθήκες διαβίωσης των εθελοντών αλλά η ευθύνη και η προσπάθεια κάθε εθελοντή είναι απαραίτητη για τη συντήρηση και λειτουργία της κατασκήνωσης.

Κρήτη - Χανιά

Ημερομηνίες, εθελοντική εισφορά

Οι θαλάσσιες χελώνες έρχονται στις παραλίες των Χανίων στις αρχές Μαΐου, μαζί με τους πρώτους τουρίστες. Η πρώτη ομάδα θα χρειαστεί να στήσει το πρόγραμμα και τον Σταθμό Ερευνών πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ στις 11 Μαΐου. Η παρακολούθηση της ωοτοκίας, η προστασία των φωλιών και η ευαισθητοποίηση του κοινού θα γίνονται ολοένα πιο απαιτητικές μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου τα πάντα συμβαίνουν με πιο γρήγορους ρυθμούς: φθάνουμε τον τελικό αριθμό φωλιών, οι αριθμοί των επισκεπτών αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς και μεγιστοποιούνται , τα πρώτα χελωνάκια βγαίνουν από τις φωλιές. Οι ομάδες μας χρειάζεται να είναι ενισχυμένες σ’ αυτή την πολυάσχολη περίοδο.

Από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τον Οκτώβριο, χιλιάδες νεοσσοί φθάνουν στη θάλασσα με τη βοήθεια των εθελοντών. Αυτή είναι μία θαυμάσια περίοδος για προστασία των χελωνών συνδυασμένη με την ευαισθητοποίηση του κοινού. Ο Σταθμός Ερευνών πεδίου και το πρόγραμμα κλείνουν στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η συμμετοχή πραγματοποιείται σε πλήρεις εβδομάδες που η κάθε μια υπολογίζεται να έχει 7 ημέρες από την ημερομηνία που ο εθελοντής αναλαμβάνει καθήκοντα (π.χ. αν τα καθήκοντα αρχίζουν μια Τρίτη, η τελευταία ημέρα των καθηκόντων του θα είναι Δευτέρα). Η ημερομηνία άφιξης στην περιοχή του προγράμματος είναι μια ημέρα πριν αναλάβει καθήκοντα. Η ημερομηνία αναχώρησης από το πρόγραμμα είναι μια ημέρα μετά την τελευταία ημέρα των καθηκόντων.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν εθελοντές full-time για πρώτη φορά ή επιστρέφοντες, φοιτητές πρακτικής άσκησης, Ελληνόφωνοι εθελοντές και οικογένειες- εθελοντές.

Αφού λάβουν την επιστολή αποδοχής εκ μέρους του ΑΡΧΕΛΩΝ, και προκειμένου να επιβεβαιωθεί οριστικά η συμμετοχής τους, οι εθελοντές πρέπει να στείλουν την εισφορά συμμετοχής τους ανάλογα με τις ημερομηνίες συμμετοχής τους, όπως αναγράφονται στον Γενικό Πίνακα όλων των προγραμμάτων, κατηγοριών και εθελοντικών εισφορών συμμετοχής. Δείτε τις εθελοντικές εισφορές και τις πολιτικές ακύρωσης επιβεβαιωμένης κράτησης και αλλαγής περιόδου συμμετοχής, που αναφέρονται εδώ.

Η εισφορά συμμετοχής καλύπτει το κόστος διαμονής σε οργανωμένη κατασκήνωση, διοικητικά έξοδα, εκπαίδευση, ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος (μέχρι ένα όριο) καθώς και ετήσια συνδρομή στον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Η εισφορά συμμετοχής καταβάλλεται εφ’ άπαξ, δηλαδή δεν γίνονται δεκτές τμηματικές πληρωμές. Πριν την οριστικοποίηση της συμμετοχής κάθε εθελοντή θα πρέπει να σταλεί στον ΑΡΧΕΛΩΝ το αποδεικτικό πληρωμής.

Σημείωσε ότι:

 • Θα χρειαστεί να είσαι παρών/ παρούσα στο Πρόγραμμα μία ημέρα πριν την πρώτη ημέρα της συμμετοχής σου και να αποχωρήσεις την επόμενη ημέρα της τελευταίας ημέρας συμμετοχής σου.
 • Πρέπει να ενημερώσεις για την ώρα άφιξής σου στο πρόγραμμα με e-mail στον Υπεύθυνο του Προγράμματός σου, τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την έναρξη της συμμετοχής σου ( το e-mail περιέχεται στον Οδηγό Συμμετοχής που θα λάβεις με την επιστολή αποδοχής σου). Ένα αποκλειστικό μπλουζάκι ARCHELON “volunteer” σε περιμένει κατά την άφιξή σου στο πρόγραμμα.
 • Ο ΑΡΧΕΛΩΝ δεν είναι σε θέση να προσφέρει οικονομική βοήθεια. Οι εθελοντές αναμένεται να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης και τα προσωπικά τους έξοδα από δικούς τους πόρους.
 • Σε περίπτωση πρακτικής άσκησης ισχύουν όσα αναφέρονται στη ιστοσελίδα Πρακτική άσκηση & ευκαιρίες για έρευνα.
 • Οργανωμένοι σε κοινή διαβίωση, οι εθελοντές συνήθως μοιράζονται τα έξοδα φαγητού, που φθάνουν περίπου 25-30€ την εβδομάδα. Όποιος δεν επιθυμεί να συμμετέχει στην κοινή οργάνωση φαγητού θα πρέπει να υπολογίσει περίπου 15 € την ημέρα για τα προσωπικά του έξοδα διαβίωσης.
https://cms.archelon.gr/uploads/kolpos_merraras_archelon_volunteers_sea_turtle_protection_4bd6572fc4.jpg
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗΓίνε εθελοντής

Κρήτη - Κόλπος Μεσσαράς

https://cms.archelon.gr/uploads/archelon_check_out_the_project_areas_around_greece_bb7697a5eb.jpg
ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗΓίνε εθελοντής

Πελοπόννησος – Κυπαρισσιακός κόλπος

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!