Ζάκυνθος - Κόλπος Λαγανά
Στις αμώδεις παραλίες και τα γαλάζια νερά του κόλπου του Λαγανά διαπιστώθηκε για πρώτη φορά το 1977, ότι αναπαράγονται οι θαλάσσιες χελώνες Καρέττα. Σήμερα ο κόλπος του Λαγανά με τις νησίδες Μαραθωνήσι και Πελούζο αποτελούν μέρος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου και είναι μια από τις σημαντικότερες περιοχές για το είδος αυτό στη Μεσόγειο.
Ερευνητές και εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ καταγράφουν και προστατεύουν τις φωλιές της Καρέττα στη Ζάκυνθο συστηματικά από το 1984 και μετά το 2004 συνεργάζονται με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο.
Μπορείτε να συναντήσετε τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ και να ενημερωθείτε στο Σταθμό Ενημέρωσης στην Πλατεία Σολωμού, στην πόλη της Ζακύνθου, ή μπροστά από το Ξενοδοχείο Crystal Beach στο Καλαμάκι
Στον κόλπο υπάρχουν έξι παραλίες ωοτοκίας συνολικού μήκους 5,5 χλμ.: στο Μαραθωνήσι, τον Ανατολικό Λαγανά, το Καλαμάκι, τα Σεκάνια, τη Δάφνη και το Γέρακα, όπου γίνονται κατά μέσο όρο 1.200 φωλιές ανά έτος. Η παραλία των Σεκανίων, με την υψηλότερη πυκνότητα φωλιών της Καρέττα, αποτελεί Περιοχή Απόλυτης Προστασίας όπου δεν επιτρέπεται η πρόσβαση του κοινού. Οι υπόλοιπες παραλίες αποτελούν Περιοχή Προστασίας της Φύσης όπου ισχύουν ειδικά μέτρα για την προστασία του πληθυσμού των θαλάσσιων χελωνών.
Δείτε παρακάτω οδηγίες για τους επισκέπτες στην περιοχή.
Επισκέπτες προσοχή!
Μοιράζεστε τις παραλίες με τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα, που γεννούν τα αυγά τους εδώ κάθε καλοκαίρι. Οι παραλίες στο Μαραθωνήσι, τον Ανατολικό Λαγανά, το Καλαμάκι (Κρυστάλ), τη Δάφνη και το Γέρακα αποτελούν περιοχές προστασίας της φύσης στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου. Είστε καλοδεχούμενοι στην παραλία από τις 7 π.μ. έως τη δύση του ηλίου. Σημειώστε ότι…
- η οδήγηση οχημάτων, η βόλτα με σκύλους ή άλογα δεν επιτρέπονται.
- η δραστηριότητά σας στο ακρογιάλι χρειάζεται να περιορίζεται στα πρώτα 5 μέτρα από τη θάλασσα.
- οι διαθέσιμες ξαπλώστρες και ομπρέλες στις παραλίες Ανατολικός Λαγανάς, Καλαμάκι (Κρυστάλ), Δάφνη και Γέρακας απομακρύνονται κάθε βράδυ για να αφήσουν χώρο για την αναπαραγωγή των θαλάσσιων χελωνών.
- η χρήση επίπλων θαλάσσης και ομπρελών στο Μαραθωνήσι δεν επιτρέπεται.
Πως μπορείτε να βοηθήσετε?
- Οι κλωβοί προστασίας των φωλιών είναι σημαντικοί, παρακαλούμε να δείξετε σεβασμό.
- Τα χελωνάκια χρειάζεται να φθάσουν στη θάλασσα μόνα τους, ανέγγιχτα από ανθρώπινο χέρι.
- Οι παραλίες χρειάζεται να μείνουν καθαρές, παρακαλούμε αποφύγετε τις πλαστικές σακούλες και πάρετε μαζί σας τα σκουπίδια σας.
- Παρακαλούμε να μην πλησιάζετε τις παραλίες τη νύχτα.
- Ζητείστε να γίνει σχετική παρουσίαση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο ξενοδοχείο σας
Προσοχή: χελώνες στη θάλασσα!
Όταν κάνετε κράτηση για χελωνο-ταξίδι με σκάφος…
…ζητείστε να τηρηθεί ο εθελοντικός κώδικας συμπεριφοράς για την παρατήρηση των θαλάσσιων χελωνών, που έχει υιοθετηθεί από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου.
Πριν ανεβείτε στο σκάφος…
…μάθετε τι είναι το σωστό κατά τη διάρκεια της παρατήρησης: μέχρι 2 σκάφη γύρω από μία θαλάσσια χελώνα κάθε φορά και με πολύ χαμηλή ταχύτητα, λιγότερη από 2 ναυτικούς κόμβους. Τα υπόλοιπα σκάφη να παραμένουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 45 μ.
Όταν είστε σε σκάφος και παρατηρείτε …
…βεβαιωθείτε ότι γίνεται ησυχία και ότι ο μέγιστος χρόνος παρατήρησης είναι 10 λεπτά.
Αν οδηγείτε σκάφος στον κόλπο του Λαγανά…
…τηρείστε το όριο ταχύτητας των 6 ναυτικών κόμβων εκεί που επιτρέπεται η ναυσιπλοΐα και αποφύγετε την περιοχή απαγόρευσης.
Θυμηθείτε…
…ότι η προσέγγιση χελώνας στη θάλασσα γίνεται πάντα από το πλάι του ζώου και πρέπει πάντοτε να τηρείται μία απόσταση 15 μέτρων από το σκάφος παρατήρησης.
Θυμηθείτε…
…η θαλάσσια χελώνα ζει ελεύθερη στη φύση. Αποφύγετε να την αγγίξετε ή να την ταΐσετε.
Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου ιδρύθηκε το 1999, με πρωτοβουλία του ΑΡΧΕΛΩΝ και την υποστήριξη και άλλων περιβαλλοντικών φορέων. Το Πάρκο έχει ενταχθεί στην περιοχή GR2210002 του Ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000. Περίπου 25.000 επισκέπτες ενημερώθηκαν το καλοκαίρι του 2022 από τον ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στη Ζάκυνθο.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ιδρύθηκε το 1983, είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο με σκοπό τη μελέτη και την προστασία των θαλάσσιων χελωνών. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 500 εθελοντές από όλο τον κόσμο μας βοηθούν να προστατεύσουμε τις θαλάσσιες χελώνες στην Ελλάδα.