Κρήτη - Ρέθυμνο

Περιοχές προγραμμάτων

Κρήτη - Ρέθυμνο

Στις παραλίες του κόλπου του Ρεθύμνου στη βόρεια Κρήτη απαντάται ο τρίτος μεγαλύτερος αναπαραγωγικός πληθυσμός της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα (Caretta caretta) στην Ελλάδα. Ο κόλπος του Ρεθύμνου είναι φημισμένος για τις όμορφες παραλίες του με τη χρυσή άμμο και τα ρηχά νερά, που καταλαμβάνουν περίπου 12 χλμ. Η περίοδος αναπαραγωγής της Καρέττα αρχίζει τον Μάιο και ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο.

Μπορεί κανείς να συναντήσει τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ και να μάθει περισσότερα κάνοντας έναν Περίπατο σε παραλία ωοτοκίας και αν επισκεφτεί τον Ενημερωτικό Σταθμό του ΑΡΧΕΛΩΝ στην πόλη του Ρεθύμνου

Εκδηλώσεις: Αναζητείστε πληροφορίες στον Ενημερωτικό Σταθμό και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ για τις εκσκαφές φωλιών που διοργανώνονται στο Ρέθυμνο για το κοινό.

Κάθε χρόνο από το 1990 και μετά ερευνητές και εθελοντές περπατούν καθημερινά στην παραλία καταγράφοντας και προστατεύοντας τις φωλιές των θαλάσσιων χελωνών. Σχεδόν 200 φωλιές καταγράφονται ετησίως στη περιοχή (μέσος όρος 2000-2014). Η συνύπαρξη των πολυάριθμων επισκεπτών και των θαλάσσιων χελωνών στην παραλία είναι δυνατή με κάποιες προϋποθέσεις.

Δείτε παρακάτω τις οδηγίες για τους επισκέπτες.

Επισκέπτες προσοχή!

Μοιράζεστε αυτήν την παραλία με τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα που γεννούν τα αυγά τους εδώ κάθε καλοκαίρι. Οι θαλάσσιες χελώνες αποτελούν παγκοσμίως προστατευόμενα είδη.

Πως να χαρείτε την παραλία χωρίς να εμποδίσετε την αναπαραγωγή της θαλάσσιας χελώνας

Όλοι είναι καλοδεχούμενοι στην παραλία από την ανατολή του ήλιου έως τη δύση του. Όμως ας μη παραμείνετε στην παραλία το βράδυ.

Επίσης, θυμηθείτε ότι…

  • η οδήγηση οχημάτων στην παραλία και τους αμμόλοφους δεν επιτρέπεται
  • οι ξαπλώστρες και ομπρέλες πρέπει να απομακρύνονται κάθε βράδυ από τη παραλία
  • η χρήση φακών ή τεχνητών φώτων, το άναμμα φωτιάς, η διοργάνωση πάρτυ στην παραλία θα πρέπει να αποφεύγονται εντελώς.

Πως μπορείτε να βοηθήσετε;

  • Οι κλωβοί και τα τρίποδα προστασίας είναι σημαντικά – παρακαλούμε να δείξετε σεβασμό.
  • Τα μικρά χελωνάκια χρειάζεται να φτάσουν στη θάλασσα μόνα τους – ανέγγιχτα από ανθρώπινο χέρι.
  • Οι παραλίες χρειάζεται να μείνουν καθαρές – παρακαλούμε να παίρνετε μαζί σας τυχόν σκουπίδια σας.
  • Ζητήστε να γίνει σχετική παρουσίαση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο ξενοδοχείο ή το κάμπινγκ που μένετε.

Σβήστε ή καλύψτε τα φώτα! Βοηθήστε να μείνουν ήσυχες και σκοτεινές οι παραλίες το βράδυ! Οι μητέρες χελώνες χρειάζονται ελεύθερο χώρο σε σκοτεινή και ήσυχη παραλία για να βγουν στην ακτή και να γεννήσουν τα αυγά τους. Όταν γεννηθούν τα χελωνάκια πρέπει να βρουν το δρόμο τους προς τη θάλασσα με το φως του φεγγαριού. Αν υπάρχουν τεχνητά φώτα στην παραλία, τα χελωνάκια θα ξεστρατίσουν, θα χαθούν και θα πεθάνουν από τη ζέστη, την εξάντληση και τα αυτοκίνητα.

Ζητείστε από όλους να σβήνουν τα φώτα που φέγγουν στην παραλία μετά τις 11 το βράδυ.

Περισσότεροι από 500 εθελοντές από όλο τον κόσμο μας βοηθούν να προστατεύσουμε τις θαλάσσιες χελώνες στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Το 2022 οι εθελοντές κατόρθωσαν να προστατεύσουν περίπου 170 φωλιές θαλάσσιων χελωνών, ανάμεσα σε χιλιάδες τουρίστες. Επίσης, ενημέρωσαν περίπου 14.000 επισκέπτες μέσω παρουσιάσεων σε ξενοδοχεία, σε παραλίες και στον Ενημερωτικό Σταθμό του ΑΡΧΕΛΩΝ στη πόλη του Ρεθύμνου.

Η παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα (Caretta caretta) στο Ρέθυμνο έχει ενταχθεί στην περιοχή GR4330004 του Ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000.

Κάντε κράτηση για έναν περίπατο κατά μήκος ενός τμήματος της παραλίας ωοτοκίας του Ρεθύμνου, ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά στην παραλία ωοτοκίας της Καρέττα και μάθετε για αυτά τα απίστευτα πλάσματα που προστατεύονται διεθνώς κατά τη διάρκεια μιας βόλτας 30 λεπτών με έναν εθελοντή του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ιδρύθηκε το 1983, είναι μη κερδοσκοπικό Σωματείο και δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα. Οι δράσεις καταγραφής και προστασίας της αναπαραγωγής των θαλάσσιων χελωνών και τηε ευαισθητοποίησης του κοινού από τον ΑΡΧΕΛΩΝ στη Κρήτη γίνονται με τη συνεργασία των αρμόδιων αρχών.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Πελοπόννησος – Κυπαρισσιακός Κόλπος

ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Ζάκυνθος - Κόλπος Λαγανά

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!