Γλυφάδα - Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών

Περιοχές προγραμμάτων

Γλυφάδα - Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών

Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών λειτουργεί από το 1994 στην Γλυφάδα Αττικής, δίπλα στη θάλασσα. Ιδρύθηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ με την υποστήριξη του Δήμου Γλυφάδας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και είναι ένα από τα πρώτα Κέντρα Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών στη Μεσόγειο και το μοναδικό στην Ελλάδα. Μέρος των υποδομών του στεγάζεται σε παλιά βαγόνια τρένου που παραχωρήθηκαν για αυτό το σκοπό από τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ).

Το Κέντρο Διάσωσης φιλοξενεί περίπου 70 τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες κάθε χρόνο, που διασώζονται σε Ελληνικές ακτές και θάλασσες. Στις εγκαταστάσεις του γίνεται η περίθαλψη και η αποκατάσταση των χελωνών και από εκεί οργανώνεται η επιστροφή τους στη θάλασσα. Το Κέντρο υποδέχεται επισκέπτες και σχολεία που συμμετέχουν στις ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Η λειτουργία και συντήρηση του Κέντρου Διάσωσης στηρίζεται σε ειδικευμένο μόνιμο προσωπικό, τοπικούς εθελοντές που είναι κάτοικοι Αττικής και εθελοντές από όλον τον κόσμο.

Κατά το 2023 επανεντάχθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον μετά από επιτυχή περίθαλψη στο Κέντρο Διάσωσης 22 χελώνες. Παράλληλα ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν 13.392 επισκέπτες στο Κέντρο Διάσωσης το ίδιο έτος.

Γλυφάδα - Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών

Η περιοχή

Στο Κέντρο Διάσωσης φθάνουν κατά μέσο όρο 70 τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες κάθε χρόνο, που διασώζονται στις Ελληνικές θάλασσες. Στις εγκαταστάσεις του γίνεται η περίθαλψη και η αποκατάσταση των χελωνών και από εκεί οργανώνεται η επιστροφή τους στη θάλασσα. Η λειτουργία και συντήρηση του Κέντρου Διάσωσης στηρίζεται σε ειδικευμένο μόνιμο προσωπικό, τοπικούς εθελοντές που είναι κάτοικοι Αττικής και εθελοντές από όλον τον κόσμο.

Γλυφάδα - Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών

Η ιστορία

Σημείο σταθμός στις προσπάθειες του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, είναι η έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής το 1994, σε συνεργασία με το Δήμο Γλυφάδας, με σκοπό την αποκατάσταση των τραυματισμένων χελωνών από όλη τη χώρα. Μέχρι σήμερα έχει υποδεχτεί πάνω από 1250 χελώνες και έχει καταφέρει να σώσει περισσότερες από 700, που επέστρεψαν στη θάλασσα. Από την δεύτερη χρονιά της λειτουργίας του Κέντρου άρχισε η προσέλευση σχολείων στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Από τότε το έργο των εθελοντών στην περίθαλψη δίνει ένα δυνατό μήνυμα ευαισθητοποίησης σε χιλιάδες μαθητές κάθε χρόνο αλλά και στους επισκέπτες που σιγά σιγά γίνονται περισσότεροι.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Αμβρακικός κόλπος

ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Πελοπόννησος – Λακωνικός κόλπος

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!