12/12/2018

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ

ydrogonanthrakes-kai-periballon-den-pane-mazi-mko.jpg

Κοινή τοποθέτηση 11 περιβαλλοντικών οργανώσεων

Τα προγράμματα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων που προχωρούν με ταχείς ρυθμούς στο πλαίσιο συμβάσεων παραχώρησης μεγάλων εκτάσεων της χώρας δημιουργούν εξαιρετικά επικίνδυνα περιβαλλοντικά τετελεσμένα. Σημαντικοί φυσικοί θησαυροί απειλούνται και η προστατευτική για το περιβάλλον νομοθεσία υπονομεύεται, για ένα φημολογούμενο σωτήριο οικονομικό όφελος που δεν προκύπτει ούτε από αξιόπιστα και τεκμηριωμένα δεδομένα ούτε από τη διεθνή εμπειρία. Μαζί με τον περιβαλλοντικό πλούτο, σε διακινδύνευση τίθεται και η άρρηκτα δεμένη με το φυσικό περιβάλλον οικονομική δραστηριότητα των ευρύτερων περιοχών, κυρίως ο τουρισμός και η πρωτογενής παραγωγή. Εκτός από τους προφανείς κινδύνους για τις περιοχές εκμετάλλευσης, η εξόρυξη υδρογονανθράκων αποτελεί πρακτική που αντίκειται προκλητικά στην παγκόσμια ανάγκη για αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής.

Σοβαρή απειλή για τις ελληνικές θάλασσες: Οι θαλάσσιες περιοχές που έχουν ήδη παραχωρηθεί για υδρογονάνθρακες καλύπτουν περίπου 60.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο Ιόνιο και την Κρήτη. Κομμένη σε «οικόπεδα πετρελαίου», αυτή η τεράστια θαλάσσια περιοχή καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της Ελληνικής Τάφρου, παγκόσμιας σπουδαιότητας ενδιαιτήματος για τα θαλάσσια θηλαστικά. Η περιοχή έχει κρίσιμη σημασία για την επιβίωση όλων των απειλουμένων ειδών θαλάσσιων θηλαστικών που απαντώνται στη Μεσόγειο και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πέντε σημαντικότερους βιοτόπους της Μεσογείου για τον ζιφιό (Ziphius cavirostris), είδος ιδιαίτερα ευάλωτο σε ανθρωπογενείς ήχους.

Κρίσιμη σημασία όμως έχει για ένα ακόμη εμβληματικό είδος της Μεσογείου, την καρέτα (Caretta caretta). Το Ιόνιο φιλοξενεί τις πιο σημαντικές παραλίες ωοτοκίας σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και ακολουθεί η Κρήτη. Ο Αμβρακικός Κόλπος επίσης αποτελεί σημαντικό τροφοληπτικό πεδίο για το είδος. Ας μην ξεχνάμε τέλος, ότι πρόκειται για άκρως μεταναστευτικό είδος και τα οικόπεδα που έχουν δοθεί για έρευνα και εκμετάλλευση θα επηρεάσουν αρνητικά την επιβίωσή του.

Σοβαρή απειλή για πολλές προστατευόμενες περιοχές: Τόσο θαλάσσια, όσο και όλα τα χερσαία οικόπεδα πετρελαίων καταλαμβάνουν ολοκληρωτικά ή τμηματικά πολλές περιοχές του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών (Natura, εθνικά πάρκα, κλπ).

Χερσαία περιοχή «Ιωάννινα»: Συνολική έκταση 4.187 τ.χλμ., μεταξύ των οποίων ολοκληρωτικά ή τμηματικά 20 περιοχές Natura και τμήματα του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου και της Περιοχής προστασίας της φύσης Στενών και εκβολών Αχέροντα και Καλαμά.

Κατάκολο: Συνολική έκταση 542 τ.χλμ. και καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα της περιοχής Natura GR2330007 «Παράκτια θαλάσσια ζώνη από ακρ. Κυλλήνη έως Τούμπι-Καλογριά».

ΒΔ Πελοπόννησος: Συνολική έκταση 3.778,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα και καταλαμβάνει 11 περιοχές Natura 2000, μεταξύ των οποίων και το Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου Στροφιλιάς.

Αιτωλοακαρνανία: Συνολική έκταση 4.360 τ.χλμ. Καταλαμβάνει ολικά ή μερικά 15 περιοχές Natura, δυο εθνικά πάρκα και δύο υγροτόπους διεθνούς σημασίας που προστατεύονται από τη Συνθήκη Ραμσάρ (Λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου και Αμβρακικός).

Άρτα-Πρέβεζα: Συνολική έκταση 4.763 τ.χλμ. Καταλαμβάνει μερικά ή ολικά 10 περιοχές Natura, δυο εθνικά πάρκα, έναν υγρότοπο Ραμσάρ (Αμβρακικός).

Υποβάθμιση του πλαισίου προστασίας των περιοχών Natura: Οι συμβάσεις παραχώρησης απομειώνουν δραματικά το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των περιοχών Natura, καθώς τις εργασίες σεισμικής έρευνας οι συμβάσεις παραχώρησης δεν τις καλύπτουν με την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία της ΕΕ δέουσα εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Από το φωτογραφικά ευνοϊκό πλαίσιο για τις εργασίες σεισμικής έρευνας όμως υποβαθμίζεται συνολικότερα το τεράστιας σημασίας περιβαλλοντικό κεκτημένο της εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των σχετικών διαδικασιών διαφάνειας και αδειοδότησης.

Με αφορμή τη διάσκεψη κορυφής για την κλιματική αλλαγή που διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Πολωνία και ενώ τα προγράμματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων εξελίσσονται ταχέως, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, Αρχέλων, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Greenpeace, MEDASSET και WWF Ελλάς επισημαίνουν για ακόμη μία φορά, πως η μετατροπή της μισής σχεδόν Ελλάδας σε οικόπεδα πετρελαίων ενδέχεται να οδηγήσει τη χώρα σε μεγάλη περιβαλλοντική και κοινωνική υποβάθμιση. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της ουσιαστικής εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, πέραν της ισχύουσας νομοθεσίας. Ειδικότερα επισημαίνεται ότι το να επιτρέπεται η έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, με μέρος των εργασιών πετρελαίου να μην υπόκεινται καν σε περιβαλλοντική αδειοδότηση, αποτελεί αδιανόητη θεσμική οπισθοδρόμηση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/10/2025

    Αποχαιρετούμε έναν αφοσιωμένο οικολόγο και φίλο, τον Γιάννη Ρουσόπουλο

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/10/2025

    Κοινό ΔΤ: Απόφαση-ορόσημο της ΡΑΑΕΥ για τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων!

    Κοινό Δελτίο Τύπου 22 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/10/2025

    “Συμμαχία για την Άγρια Ζωή”: Γιατί η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα

    11 οργανώσεις, μία ομάδα στον αγώνα για την ευημερία της άγριας ζωής και του ανθρώπου.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/10/2025

    Τα λόγια της Τζέιν Γκούντολ ακόμη ζεσταίνουν τις καρδιές μας

    Ευχαριστούμε Δρ. Γκούντολ για όλα όσα μας διδάξατε και για το παράδειγμα ζωής που μας αφήσατε.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/09/2025

    Χελώνες, Ρινοδέλφινα και Πουλιά: Ο Αμβρακικός Κόλπος στο κέντρο συζήτησης της Τοπικής Κοινωνίας και των Επιστημόνων

    Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα το παρόν και το μέλον του Αμβρακικού Κόλπουπου στο Μενίδι Αμφιλοχίας, η οποία ένωσε τη φωνή της τοπικής κοινωνίας –πολιτών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων, καθώς και ενεργών Συλλόγων– με κορυφαίους επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/09/2025

    Βιολόγοι του έργου «LIFE ADAPTS» στέλνουν το μήνυμα τους στην κοινωνία

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/09/2025

    Το Aquila Rithymna Beach γίνεται Αρωγός του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο

    Η γενναιόδωρη δωρεά του ξενοδοχείου στηρίζει άμεσα το κόστος των δράσεων καταγραφής και προστασίας των φωλιών κατά τις περιόδους ωοτοκίας του 2025 και του 2026.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/09/2025

    Ένα Καλοκαίρι Επιτυχίας για το Πρόγραμμα στον Αμβρακικό

    Η φετινή περίοδος εργασίας πεδίου για το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Αμβρακικό ολοκληρώθηκε!

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/09/2025

    Νάξος: η πρώτη φωλιά της πράσινης θαλάσσιας χελώνας εκκολάφθηκε!

    Η δημιουργία φωλιάς στη Νάξο είναι μιά ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας του απειλούμενου αυτού είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/09/2025

    Τα σχολεία ξεναγούνται στον ΑΡΧΕΛΩΝ: στις 11 Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι κρατήσεις για τη νέα χρονιά

    Ο μαγικός κόσμος των θαλάσσιων χελωνών και των ανθρώπων που τις φροντίζουν σας περιμένει, χαρίζοντας μοναδικές εμπειρίες και πολύτιμες γνώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/09/2025

    Η πρώτη αναφορά για το 2025 από την παραλία Ρωμανός, Μεσσηνία

    Από τα μέσα Μαΐου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2025, το πρόγραμμα κατέγραψε περίπου 80 φωλιές κατά μήκος των 2,7 χλμ της παραλίας Ρωμανός.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/08/2025

    Χελωνοδρομίες στα Χανιά, 7 Σεπτεμβρίου: Για όλους όσους αγαπούν το τρέξιμο και τις θαλάσσιες χελώνες

    Οι Χελωνοδρομίες αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να συνδυάσουν την άθληση με την προσφορά στη φύση, στηρίζοντας ενεργά την προστασία ενός από τα πιο εμβληματικά θαλάσσια είδη της Μεσογείου.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    27/08/2025

    Οι πολίτες μας βοηθούν να χαρτογραφήσουμε την σποραδική ωοτοκία των χελωνών στο Ιόνιο

    Αυτή η μελέτη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς υπογραμμίζει τη δύναμη της επιστήμης των πολιτών. Τα μάτια του κοινού στις παραλίες, η επαφή μέσω διαδικτυακών πλατφορμών και τα νέα εργαλεία αναφοράς διευρύνουν την κατανόησή μας για την ωοτοκία των χελωνών πέρα από τις παραλίες που παρακολουθούμε.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/08/2025

    Η απαξίωση των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών υπονομεύει την ίδια την κοινωνία και τη θεσμική λειτουργία της Δημοκρατίας

    Κοινή Επιστολή 67 Οργανώσεων και Δικτύων της Κοινωνίας των Πολιτών στον Πρωθυπουργό

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/08/2025

    Απαγόρευση θήρας στη Χίο: Ανάσα ζωής για το καμένο νησί

    Με τις καμένες εκτάσεις της Χίου να καπνίζουν ακόμη και την κυνηγετική περίοδο εντός των πυλών, 21 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, απευθύνουν επείγον αίτημα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη Διεύθυνση Δασών Χίου για την άμεση καθολική απαγόρευση της θήρας σε όλο το νησί.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!