Μπορούμε να ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!
20/12/2018

Θα ξανάρθει η Καρέττα στις παραλίες της Κρήτης?

Πριν λίγες ημέρες η ετήσια αναφορά του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην Κρήτη δόθηκε στη δημοσιότητα και έφτασε στους αρμόδιους φορείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, κατά την περίοδο ωοτοκίας 2018 εντοπίστηκαν και προστατεύτηκαν 446 φωλιές της στους τρεις κύριους βιοτόπους αναπαραγωγής του προστατευόμενου αυτού είδους, δηλαδή στην παραλία Ρεθύμνου, την παραλία Χανίων και τον κόλπο Μεσσαράς.

tha-ksanarthei-h-karetta-stis-paralies-ths-krhths-apotelesmata_kritis_2018_1.jpg

Συγκρίνοντας με προηγούμενα έτη, διαπιστώθηκε ότι δεν έχει αντιστραφεί η έντονη πτωτική τάση στους αριθμούς φωλιών στο Ρέθυμνο, όπου ο μέσος ετήσιος αριθμός φωλιών στην περίοδο 2000-2018 (203 φωλιές/έτος) εμφανίζεται μειωμένος κατά 47.5% περίπου σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό της περιόδου 1990-1999 (387 φωλιές/έτος). Το ίδιο συμβαίνει και στα Χανιά, όπου ο μέσος ετήσιος αριθμός φωλιών στην περίοδο 2003-2018 (64 φωλιές/έτος) εμφανίζεται μειωμένος κατά 42% περίπου σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό της περιόδου 1992-2002 (110 φωλιές/έτος).

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ξεκάθαρα πως δεν υπάρχουν περιθώρια αναβολών για την μείωση των αρνητικών επιπτώσεων του τουρισμού στην αναπαραγωγή του είδους αυτού. Οι προσπάθειες για την εφαρμογή των μέτρων διαχείρισης που προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσίαi για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας συνεχίστηκαν το 2018. Για τις θαλάσσιες χελώνες και την ανάγκη να βρεθεί χώρος για τις φωλιές τους και τα χελωνάκια στις πολυσύχναστες παραλίες της Κρήτης, ενημερώθηκαν από τον ΑΡΧΕΛΩΝ πάνω από 31.000 επισκέπτες, κάτοικοι και μαθητές.

Πολύτιμη ήταν η συμβολή της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης (τμήματα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Ρεθύμνης και Χανίων) που διοργάνωσε ενημερωτικές ημερίδες και διενέργησε συχνές αυτοψίες στις παραλίες ωοτοκίας. Τις προσπάθειες επίσης ενεργητικά συνέδραμαν οι αντίστοιχοι δήμοι Ρεθύμνης, Χανίων και Φαιστού και το Λιμενικό Σώμα.

tha-ksanarthei-h-karetta-stis-paralies-ths-krhths-apotelesmata_kritis_2018_2.jpg

Κατά την περίοδο ωοτοκίας 2018, περίπου το 68% των επιχειρήσεων με έπιπλα θαλάσσης στην παραλία Ρεθύμνου συμμορφώθηκε με την απομάκρυνση των επίπλων θαλάσσης κατά τις νυχτερινές ώρες, ώστε να υπάρχει ελεύθερος χώρος για τις ενήλικες θηλυκές χελώνες να κάνουν τις φωλιές τους. Το ποσοστό αυτό ήταν 65% για τις επιχειρήσεις με έπιπλα θαλάσσης στην παραλία των Χανίων 75% στον κόλπο της Μεσσαράς. Εκ μέρους του ΑΡΧΕΛΩΝ, των εργαζόμενων και των 150 εθελοντών, οι οποίοι ήρθαν από διαφορετικές χώρες του κόσμου για να συμβάλλουν στην προστασία της βιοποικιλότητας της Κρήτης, ευχαριστούμε τους επιχειρηματίες που συμμορφώθηκαν με τη νομοθεσία και όλους όσους στήριξαν έμπρακτα τις προσπάθειες προστασίας των θαλασσίων χελωνών στην Κρήτη.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ υπόσχεται πως και το 2019 θα βρίσκεται στις παραλίες ωοτοκίας της Κρήτης μαζί με Περιφέρειες, Δήμους, φορείς, επιχειρηματίες, ντόπιους και επισκέπτες για να προστατέψει την Καρέττα που αποτελεί πανάρχαιο επισκέπτη του νησιού αλλά και δείκτη ενός υγιούς οικοσυστήματος.

i (ΦΕΚ Β΄1636/12-5-2017 και ΦΕΚ Β΄1970/7-6-2017, 3ο Παράρτημα, Ι)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/06/2026

    «Ταξίδι» στον κόσμο της θαλάσσιας μεγαπανίδας: Νέα φωτογραφική έκθεση στον Περιβαλλοντικό Σταθμό του Αγιαννάκη

    Η νέα Φωτογραφική Έκθεση LIFE MareNatura είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε Σάββατο 18:00 - 21:00 στον Αγιαννάκη Μεσσηνίας.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2026

    Νέα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι οι θαλάσσιες χελώνες ακολουθούν πολύ πιο πολύπλοκες στρατηγικές μετανάστευσης

    Η Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τις επιτυχίες μας αλλά και να θυμηθούμε γιατί συνεχίζουμε να ερευνούμε και να προστατεύουμε αυτά τα αρχαία ταξιδιάρικα πλάσματα.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2026

    Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας: Συντονισμένη δράση σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών απέναντι στην κλιματική κρίση

    Σήμερα, 16 Ιουνίου, ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας. Στη Μεσόγειο, όμως, η φετινή ημέρα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η κλιματική κρίση μεταβάλλει ολοένα και περισσότερο τις παράκτιες περιοχές και τους βιότοπους ωοτοκίας.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/06/2026

    Γιορτή της Χελώνας: «Βουτήξαμε» σε Βαθιά Νερά στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ!

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/06/2026

    Μικροί και μεγάλοι γιόρτασαν "σαν χελωνάδες" την ημέρα Περιβάλλοντος

    Την Παρσκευή 5 Ιουνίου, η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο συμμετείχε σε μια ξεχωριστή εκδήλωση σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνης και το 2ο Πειραματικό Σχολείο Ρεθύμνης.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/06/2026

    Καθαρές παραλίες, ασφαλείς χελώνες: Ο οδηγός μας για υπεύθυνη δράση

    Δες μερικούς απλούς αλλά κρίσιμους κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται για τον καθαρισμό των παραλιών ωοτοκίας.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/05/2026

    Οκτώ ξενοδοχεία της Βόρειας Κρήτης πιστοποιούνται ως «turtle-friendly» από το TUI Care Foundation

    Οι οκτώ ξενοδοχειακές μονάδες της Βόρειας Κρήτης συγκαταλέγονται στις πρώτες επιχειρήσεις παγκοσμίως που έλαβαν τη νέα πιστοποίηση «turtle-friendly» του TUI Care Foundation, στο οποίο συνεργάστηκε και ο ΑΡΧΕΛΩΝ. Η διάκριση αυτή αναγνωρίζει τη δέσμευσή τους στην προστασία των παραλιών ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ του τουριστικού κλάδου και των δράσεων διατήρησης της φύσης.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    25/05/2026

    Οι ελληνικές παραλίες ξεχώρισαν ξανά με 624 «Γαλάζιες Σημαίες»

    Την Πέμπτη 14 Μαΐου 2026, βρεθήκαμε στο Παλαιό Φάληρο για την επίσημη ανακοίνωση των βραβεύσεων του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/05/2026

    Έναρξη για την περίοδο ωοτοκίας: Οι πρώτες φωλιές Caretta caretta για το 2026 είναι γεγονός!

    Κυπαρισσιακός Κόλπος και Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου υποδέχθηκαν τις πρώτες θαλάσσιες χελώνες! Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί σε εγρήγορση πολίτες και επισκέπτες

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    07/05/2026

    Οι ξεναγήσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσιάστηκαν σε Ιαπωνικό σεμινάριο για τον Βιώσιμο Τουρισμό

    Οι ξεναγήσεις για τις Θαλάσσιες Χελώνες παρουσιάστηκαν πρόσφατα ως καλό παράδειγμα στα Sustainable Tourism International Talk Sessions της Japan Alliance of Responsible Travel Agencies.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/05/2026

    Γιορτή Χελώνας για Παιδιά 2026 «Σε Βαθιά Νερά»

    Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του στις 13 Μαΐου, που γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας, και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στη φετινή Γιορτή Χελώνας!

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    30/04/2026

    Sea Turtle Beach Walk στην Κρήτη: Μια μοναδική οικο-τουριστική εμπειρία

    Οι ξεναγήσεις προσφέρουν μια αυθεντική και εκπαιδευτική εμπειρία επαφής με το παράκτιο οικοσύστημα της Κρήτης. Κάνε κράτηση τώρα!

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/04/2026

    Σε Ενδιαφέρει το Μέλλον της Φύσης; Οι Υποτροφίες ΑΡΧΕΛΩΝ 2026 είναι εδώ!

    Θέλεις να δουλέψεις για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας αλλά σε προβληματίζει το κόστος συμμετοχής; Με τις φετινές Υποτροφίες Εθελοντισμού & Πρακτικής Άσκησης, ο ΑΡΧΕΛΩΝ επενδύει στη νέα γενιά της Ελλάδας και στηρίζει έμπρακτα τα δικά σου βήματα στο πεδίο

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/04/2026

    Πώς μια θαλάσσια χελώνα «φώτισε» τα άγνωστα μονοπάτια του Αιγαίου

    Η Helen Jane δεν ήταν απλά μια ακόμη θαλάσσια χελώνα που βρέθηκε νεκρή σε μία ελληνική ακτή. Για τους ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ, ήταν ένας ζωντανός φάρος πληροφοριών.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/04/2026

    Επιβιώνει όντως 1 στα 1.000 χελωνάκια; Νέα επιστημονική έρευνα επανεξετάζει το εμβληματικό νούμερο

    Για δεκαετίες, μια φράση έχει καθορίσει την προσπάθεια διατήρησης των θαλάσσιων χελωνών: 1 στα 1.000. Αυτό το στατιστικό υποδηλώνει ότι για κάθε χίλιους νεοσσούς που φτάνουν στη θάλασσα, μόνο ένα θα επιβιώσει στο μακρύ ταξίδι προς την ενηλικίωση.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!