Πάνω από τη σκόνη: Το Ρέθυμνο «βλέπει» βιώσιμο μέλλον με τις θαλάσσιες χελώνες
Ούτε η αφρικανική σκόνη ούτε η αμμοθύελλα της περασμένης Τετάρτης στάθηκαν εμπόδιο για τους φορείς του Ρεθύμνου, που συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο με έναν κοινό συζήτησης: το να αναδείξουν τη θαλάσσια χελώνα σε κεντρικό πυλώνα του τουρισμού τους. Η εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ σημείωσε εξαιρετική επιτυχία, αποδεικνύοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι προτεραιότητα, ανεξαρτήτως καιρού.

Ο κ. Κωνσταντίνος Γασπαράκης, Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού του Δήμου Ρεθύμνης, άνοιξε την εκδήλωση υπογραμμίζοντας τη στενή συνεργασία του Δήμου με τον Σύλλογο, ενώ ο κ. Μάνος Νικολουδάκης, Προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, συνέδεσε τη νομοθετική προστασία της χελώνας με την ίδια την επιβίωση της τουριστικής βιομηχανίας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι του Λιμενικού, ο πρόεδρος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου και άλλοι επιχειρηματίες της περιοχής.

Τα βασικά σημεία της συνάντησης
- Πρακτικές λύσεις: Η Δανάη Τσαπαρλή, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Κρήτης του ΑΡΧΕΛΩΝ, παρουσίασε τα αποτελέσματα του Συλλόγου για το 2025 και έδωσε «έξυπνες» συμβουλές που μπορούν να υιοθετήσουν τα ξενοδοχεία, ώστε να γίνουν φιλικότερα προς τις χελώνες.
- Διεθνής αέρας: H Αγνή Συρογιαννούλη, Υπεύθυνη Βιώσιμου Τουρισμού του ΑΡΧΕΛΩΝ, εξήγησε πως η Caretta caretta αποτελεί διεθνές συγκριτικό πλεονέκτημα για τους τουριστικούς επιχειρηματίες στο Ρέθυμνο
- Δημιουργία ευκαιριών δικτύωσης: Η εκδήλωση έφερε κοντά φορείς και επαγγελματίες πριν την έναρξη της περιόδου ωοτοκίας, με σκοπό το χτίσιμο σχέσεων συνεργασίας και υποστήριξης για την επερχόμενη σεζόν
Μετά τις παρουσιάσεις ακολούθησαν ερωτήσεις και ανταλλαγή απόψεων, ενώ οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν ενημερωτικό υλικό. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον προγραμματισμό κατ’ ιδίαν συναντήσεων με όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη νέα πρωτοβουλία του ΑΡΧΕΛΩΝ «Βιώσιμος Τουρισμός».

Η συζήτηση συνεχίστηκε και εκτός Δημαρχείου, με τη Δανάη Τσαπαρλή να δίνει ραδιοφωνικά ακόμα περισσότερες πληροφορίες για την επερχόμενη χελωνο-σεζόν και να απαντάει στις ερωτήσεις του κοινού στον Team FM, σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στον κ. Νικολουδάκη.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της TUI Care Foundation στα πλαίσια του τριετούς έργου (2023-2026) TUI Turtle Aid Greece και επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τον ρόλο της χελώνας Καρέττα ως πρεσβευτή βιώσιμων λύσεων στον τουρισμό.
Μάθετε περισσότερα για την πρωτοβουλία Βιώσιμος Τουρισμός.
Η επιστροφή του «Γίγαντα»: Ο Έβερεστ ταξιδεύει ξανά στις ελληνικές θάλασσες μετά από δύο χρόνια περίθαλψης
Ο Εθελοντισμός Γίνεται Συναρπαστικός: Ειδικές Προσφορές για το 2026
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/10/2026
“Φύλακες της αρχαίας μας θάλασσας”: το 8ο Μεσογειακό Συνέδριο για τις Θαλάσσιες Χελώνες πραγματοποιείται στην Ελλάδα
Στο Συνέδριο αναμένεται να συμμετέχουν 240 σύνεδροι από 20 χώρες της Μεσογείου, ανάμεσά τους κορυφαίοι ερευνητές και επιστήμονες, καθώς και φορείς υπεύθυνοι για τη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ01/10/2026
Οκτώβριος για τις θαλάσσιες χελώνες: Βοήθησέ μας να φροντίσουμε τους ασθενείς μας αυτόν τον χειμώνα
Αυτόν τον Οκτώβριο ξεκινάμε μια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων με έναν ξεκάθαρο στόχο: να συγκεντρώσουμε 5.000€ για να στηρίξουμε τη φροντίδα των θαλάσσιων χελωνών που περιθάλπονται στο Κέντρο Διάσωσης μέχρι το τέλος του 2026.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/09/2026
Μαζί για τις παραλίες ωοτοκίας της Κρήτης: οι τελετές απονομής «Turtle-Friendly Hotel» σε Χανιά και Ρέθυμνο
Χανιά και Ρέθυμνο φιλοξένησαν τις τελετές απονομής της νέας πιστοποίησης, στο πλαίσιο του προγράμματος TUI Turtle Aid Greece.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/09/2026
Αποχαιρετήσαμε τον Όμηρο, την τυφλή θαλάσσια χελώνα που ταξίδεψε από την Ελλάδα στην Κορνουάλη
Ο Όμηρος πέρασε τα τελευταία 16 χρόνια της ζωής του στο Blue Reef Aquarium στο Newquay της Κορνουάλης, έχοντας ταξιδέψει εκεί από την Ελλάδα με τη βοήθεια του ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/09/2026
“Wild Weekend”- Ελάτε να γνωρίσουμε την άγρια ζωή της Ελλάδας!
Ένα διήμερο ανοιχτών εκδηλώσεων στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/09/2026
Χελωνάκια σε δεξαμενή εστιατορίου στα Χανιά: Η αγάπη για τη φύση σημαίνει πρώτα απ' όλα σεβασμός.
Όλοι νιώθουμε ενθουσιασμό όταν συναντάμε από κοντά ένα άγριο ζώο. Είναι μια βαθιά, ανθρώπινη ανάγκη να θέλουμε να έρθουμε πιο κοντά στη φύση, να την παρατηρήσουμε και να την κατανοήσουμε.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/09/2026
Τα σχολεία επιστρέφουν στον ΑΡΧΕΛΩΝ! Μια νέα χρονιά γεμάτη γνώση και δράση
Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά και μαζί της επιστρέφουν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ οι φωνές, οι ερωτήσεις και ο ενθουσιασμός χιλιάδων μαθητών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/09/2026
Τα χελωνάκια μάγεψαν μικρούς και μεγάλους στην Κέρκυρα
Από τα προκαταρκτικά δεδομένα φαίνεται ότι οι καταγραφές του 2026 στην Κέρκυρα ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας: οι ερευνητές μας εντόπισαν και προστάτεψαν 50 φωλιές στις νότιες παραλίες του νησιού!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ01/09/2026
Πήρε άδεια από την εργασία της στην Αγγλία για να αφιερωθεί στις θαλάσσιες χελώνες της Ελλάδας!
Με την ενθουσιώδη υποστήριξη από τους συναδέλφους της, η Amy Carey μπόρεσε να απομακρυνθεί από την καθημερινή της ρουτίνα και να βυθιστεί πλήρως στη νέα περιπέτεια στη νότια Πελοπόννησο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/08/2026
Τα χελωνάκια χρειάζονται βοήθεια τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο: Ειδική προσφορά εθελοντισμού για 2 εβδομάδες!
Για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις φωλιές και τους τελευταίους νεοσσούς της φετινής χρονιάς, χρειαζόμαστε τη βοήθεια περισσότερων εθελοντών!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/08/2026
Ένα beach party ακυρώθηκε και 66 φωλιές σώθηκαν στα Χανιά!
Μια σημαντική νίκη για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στα Χανιά, χάρη στην άμεση συνεργασία του ΑΡΧΕΛΩΝ και του ΟΦΥΠΕΚΑ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/08/2026
Θαλάσσιες χελώνες στις παραλίες του Σαρωνικού: Γιατί το τάισμα δεν είναι πάντα πράξη αγάπης
Ενημερωτική δράση του Δήμου Σαρωνικού με τη συμμετοχή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ασφαλή και σωστή συνύπαρξη λουόμενων και άγριας ζωής.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/08/2026
Έλληνες ψαράδες απελευθερώνουν σπάνια Δερματοχελώνα στο Βόρειο Αιγαίο!
Μια εντυπωσιακή θαλάσσια χελώνα είχε παγιδευτεί στα δίχτυα του αλιευτικού, σε περιοχή του βόρειου Αιγαίου, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/07/2026
Αποκαλύπτοντας τα μυστικά της Caretta caretta: Ζήστε από κοντά τις δημόσιες εκσκαφές φωλιών σε Πελοπόννησο και Κρήτη
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί το κοινό και τα ΜΜΕ σε μια ξεχωριστή εμπειρία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και επιστημονικής παρατήρησης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/07/2026
43 Χρόνια Μαρκαρίσματος Θαλάσσιων Χελωνών στην Ελλάδα Αποκαλύπτουν τα Ταξίδια τους στη Μεσόγειο
Νέα επιστημονική δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ αναδεικνύει σημαντικές θαλάσσιες περιοχές για τις χελώνες στη Μεσόγειο, μέσα από το πρόγραμμα μαρκαρίσματος στη Ζάκυνθο, τον Κυπαρισσιακό Κόλπο και το Ρέθυμνο.


