18/11/2019

Τα 9 προγράμματα περιβαλλοντικού εθελοντισμού του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2020

Οι ακτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές περιοχές για τη φύση και τον άνθρωπο και βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω των περιβαλλοντικών πιέσεων και της κλιματικής αλλαγής. Στις ακτές συγκεντρώνονται τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, επεκτείνονται τα λιμάνια αλλά και εκατομμύρια ανθρώπων αναζητούν τρόπους αναψυχής. Στη Μεσόγειο, οι θαλάσσιες χελώνες Καρέττα αφήνουν τα αυγά τους κάθε καλοκαίρι σε συγκεκριμένες αμμώδεις παραλίες. Σε λιγότερα από 100 χιλιόμετρα ακτής στην Ελλάδα, γίνονται περίπου οι μισές φωλιές της Καρέττα στη Μεσόγειο. Όμως η τύχη των αυγών και των φωλιών επαφίεται στην ανθρώπινη εγρήγορση. Αν δεν προστατευτούν, ο πληθυσμός της Καρέττα στη Μεσόγειο θα μειωθεί δραστικά μέσα σε λίγα χρόνια.

Τα 9 προγράμματα για τις θαλάσσιες χελώνες στην Ελλάδα που οργανώνονται κάθε χρόνο από τον ΑΡΧΕΛΩΝ έχουν σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών και την συστηματική καταγραφή και συλλογή στοιχείων για τις θαλάσσιες χελώνες. Στα προγράμματα μπορούν να συμμετέχουν εθελοντές 18-65 ετών και δεν είναι απαραίτητη προηγούμενη εμπειρία.

ta-9-programmata-periballontikou-ethelontismou-tou-arxelwn-gia-to-2020-9programms1.jpg

Πάνω από 500 εθελοντές από όλο τον κόσμο δίνουν χρόνο και ενέργεια σε 7 παραλίες ωοτοκίας κάθε χρόνο. Αν θέλεις να βοηθήσεις τη φύση στην ακτή, τις μεγάλες χελώνες να αφήσουν τα αυγά τους και τα μικρά χελωνάκια να εκκολαφθούν, τα προγράμματα στη Ζάκυνθο, την Κυπαρισσία, την Κορώνη, τον Λακωνικό, το Ρέθυμνο , τα Χανιά και τον κόλπο Μεσσαράς σε περιμένουν. Κάθε πρόγραμμα έχει διαφορετική ημερομηνία έναρξης και λήξης κατά την περίοδο Μαΐου - Οκτωβρίου.

Η συμμετοχή εθελοντών από προηγούμενα χρόνια, αυτών που ονομάζονται «επιστρέφοντες», μαζί με ανθρώπους που έρχονται για πρώτη φορά εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό τη συνέχεια των δράσεων. Ιδιαίτερο ρόλο στα προγράμματα των παραλιών ωοτοκίας έχουν βέβαια οι υπεύθυνοι πεδίου, που επιλέγονται μετά από ειδική αίτηση και διαδικασία εκπαίδευσης. Επιδιώκεται επίσης η συμμετοχή ενός ικανού αριθμού ελληνοφώνων εθελοντών για την ενίσχυση των δράσεων ευαισθητοποίησης του κοινού.

Η εκπόνηση πρακτικής άσκησης με συμφωνία μεταξύ του ΑΡΧΕΛΩΝ και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι δυνατή σε όλα τα προγράμματα. «Το 2019 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία 70 πρακτικές ασκήσεις, οι περισσότερες με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού», εξηγεί η Ρεγγίνα Στεφανάτου, συντονίστρια των προγραμμάτων πεδίου. «Το 2020 η πρακτική άσκηση μπορεί να αφορά καθήκοντα εθελοντών αλλά και, για πρώτη φορά, καθήκοντα υπεύθυνων πεδίου. Τα προγράμματα δίνουν τη δυνατότητα απόκτησης πρακτικών γνώσεων και εμπειρίας σε θέματα προστασίας της άγριας ζωής, βιολογίας, οικολογίας, κτηνιατρικής φροντίδας αλλά και διαχείρισης ανθρώπινων πόρων και επικοινωνίας» συνεχίζει.

ta-9-programmata-periballontikou-ethelontismou-tou-arxelwn-gia-to-2020-9programms2.jpg

Στη Γλυφάδα Αττικής βρίσκεται και λειτουργεί το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ. Πάνω από 60 εθελοντές από όλο τον κόσμο υποστηρίζουν τη λειτουργία του κάθε χρόνο. Αν θέλεις να βοηθήσεις στη διάσωση θαλάσσιων χελωνών που είναι τραυματισμένες ή άρρωστες από ρύπανση, πλαστικά και από την ανθρώπινη σκληρότητα, δώσε την ενέργειά σου στο 8ο πρόγραμμα, στο Κέντρο Διάσωσης.

«Το Κέντρο Διάσωσης δέχεται χελώνες, άρα και εθελοντές, όλο το χρόνο» λέει ο Δημήτρης Φυτίλης, συντονιστής του Κέντρου. Και συνεχίζει: « Η βοήθεια των εθελοντών στην περίθαλψη, τις εργασίες συντήρησης και στην ενημέρωση των επισκεπτών του Κέντρου είναι πολύτιμη. Η ανταμοιβή τους είναι η επιστροφή 30 αποθεραπευμένων χελωνών στη θάλασσα κάθε χρόνο. Δεχόμαστε επίσης αιτήσεις συμμετοχής και πρακτικής άσκησης από φοιτητές Κτηνιατρικών σχολών και σχολών κτηνιατρικής νοσηλευτικής».

Το 9ο πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2020 είναι το Πρόγραμμα του Αμβρακικού που διεξάγεται στον Αμβρακικό κόλπο και τη Δυτική Ελλάδα από Ιούνιο μέχρι τέλος Αυγούστου. Αν θέλεις να βοηθήσεις στη συλλογή επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την οικολογία και τα χαρακτηριστικά των πληθυσμών θαλάσσιας χελώνας στο διατροφικό αυτό πεδίο καθώς και στην ανίχνευση νέων περιοχών αναπαραγωγής, είναι η καταλληλότερη επιλογή.

ta-9-programmata-periballontikou-ethelontismou-tou-arxelwn-gia-to-2020-9programms3.jpg

«Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος σε μια κρίσιμη στιγμή για όλο τον πλανήτη» λέει η Χαρά Παπαηλιού, υπεύθυνη εθελοντών. «Η παρουσία τους έχει κρίσιμο βάρος για τις τοπικές κοινωνίες, τους επισκέπτες στις παραλίες ωοτοκίας και στο Κέντρο Διάσωσης. Πρόκειται για μια ενεργή στάση που βοηθάει στην αποκατάσταση της σχέσης του σύγχρονου ανθρώπου με τη φύση, τη ζωή στην ακτή και τη θάλασσα».

Οι πληροφορίες για τα 9 εθελοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2020 με αντικείμενο την προστασία της θαλάσσιας χελώνας έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/09/2023

  Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;

  Γιατί είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!