18/11/2019

Τα 9 προγράμματα περιβαλλοντικού εθελοντισμού του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2020

Οι ακτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές περιοχές για τη φύση και τον άνθρωπο και βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω των περιβαλλοντικών πιέσεων και της κλιματικής αλλαγής. Στις ακτές συγκεντρώνονται τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, επεκτείνονται τα λιμάνια αλλά και εκατομμύρια ανθρώπων αναζητούν τρόπους αναψυχής. Στη Μεσόγειο, οι θαλάσσιες χελώνες Καρέττα αφήνουν τα αυγά τους κάθε καλοκαίρι σε συγκεκριμένες αμμώδεις παραλίες. Σε λιγότερα από 100 χιλιόμετρα ακτής στην Ελλάδα, γίνονται περίπου οι μισές φωλιές της Καρέττα στη Μεσόγειο. Όμως η τύχη των αυγών και των φωλιών επαφίεται στην ανθρώπινη εγρήγορση. Αν δεν προστατευτούν, ο πληθυσμός της Καρέττα στη Μεσόγειο θα μειωθεί δραστικά μέσα σε λίγα χρόνια.

Τα 9 προγράμματα για τις θαλάσσιες χελώνες στην Ελλάδα που οργανώνονται κάθε χρόνο από τον ΑΡΧΕΛΩΝ έχουν σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών και την συστηματική καταγραφή και συλλογή στοιχείων για τις θαλάσσιες χελώνες. Στα προγράμματα μπορούν να συμμετέχουν εθελοντές 18-65 ετών και δεν είναι απαραίτητη προηγούμενη εμπειρία.

ta-9-programmata-periballontikou-ethelontismou-tou-arxelwn-gia-to-2020-9programms1.jpg

Πάνω από 500 εθελοντές από όλο τον κόσμο δίνουν χρόνο και ενέργεια σε 7 παραλίες ωοτοκίας κάθε χρόνο. Αν θέλεις να βοηθήσεις τη φύση στην ακτή, τις μεγάλες χελώνες να αφήσουν τα αυγά τους και τα μικρά χελωνάκια να εκκολαφθούν, τα προγράμματα στη Ζάκυνθο, την Κυπαρισσία, την Κορώνη, τον Λακωνικό, το Ρέθυμνο , τα Χανιά και τον κόλπο Μεσσαράς σε περιμένουν. Κάθε πρόγραμμα έχει διαφορετική ημερομηνία έναρξης και λήξης κατά την περίοδο Μαΐου - Οκτωβρίου.

Η συμμετοχή εθελοντών από προηγούμενα χρόνια, αυτών που ονομάζονται «επιστρέφοντες», μαζί με ανθρώπους που έρχονται για πρώτη φορά εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό τη συνέχεια των δράσεων. Ιδιαίτερο ρόλο στα προγράμματα των παραλιών ωοτοκίας έχουν βέβαια οι υπεύθυνοι πεδίου, που επιλέγονται μετά από ειδική αίτηση και διαδικασία εκπαίδευσης. Επιδιώκεται επίσης η συμμετοχή ενός ικανού αριθμού ελληνοφώνων εθελοντών για την ενίσχυση των δράσεων ευαισθητοποίησης του κοινού.

Η εκπόνηση πρακτικής άσκησης με συμφωνία μεταξύ του ΑΡΧΕΛΩΝ και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι δυνατή σε όλα τα προγράμματα. «Το 2019 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία 70 πρακτικές ασκήσεις, οι περισσότερες με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού», εξηγεί η Ρεγγίνα Στεφανάτου, συντονίστρια των προγραμμάτων πεδίου. «Το 2020 η πρακτική άσκηση μπορεί να αφορά καθήκοντα εθελοντών αλλά και, για πρώτη φορά, καθήκοντα υπεύθυνων πεδίου. Τα προγράμματα δίνουν τη δυνατότητα απόκτησης πρακτικών γνώσεων και εμπειρίας σε θέματα προστασίας της άγριας ζωής, βιολογίας, οικολογίας, κτηνιατρικής φροντίδας αλλά και διαχείρισης ανθρώπινων πόρων και επικοινωνίας» συνεχίζει.

ta-9-programmata-periballontikou-ethelontismou-tou-arxelwn-gia-to-2020-9programms2.jpg

Στη Γλυφάδα Αττικής βρίσκεται και λειτουργεί το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ. Πάνω από 60 εθελοντές από όλο τον κόσμο υποστηρίζουν τη λειτουργία του κάθε χρόνο. Αν θέλεις να βοηθήσεις στη διάσωση θαλάσσιων χελωνών που είναι τραυματισμένες ή άρρωστες από ρύπανση, πλαστικά και από την ανθρώπινη σκληρότητα, δώσε την ενέργειά σου στο 8ο πρόγραμμα, στο Κέντρο Διάσωσης.

«Το Κέντρο Διάσωσης δέχεται χελώνες, άρα και εθελοντές, όλο το χρόνο» λέει ο Δημήτρης Φυτίλης, συντονιστής του Κέντρου. Και συνεχίζει: « Η βοήθεια των εθελοντών στην περίθαλψη, τις εργασίες συντήρησης και στην ενημέρωση των επισκεπτών του Κέντρου είναι πολύτιμη. Η ανταμοιβή τους είναι η επιστροφή 30 αποθεραπευμένων χελωνών στη θάλασσα κάθε χρόνο. Δεχόμαστε επίσης αιτήσεις συμμετοχής και πρακτικής άσκησης από φοιτητές Κτηνιατρικών σχολών και σχολών κτηνιατρικής νοσηλευτικής».

Το 9ο πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2020 είναι το Πρόγραμμα του Αμβρακικού που διεξάγεται στον Αμβρακικό κόλπο και τη Δυτική Ελλάδα από Ιούνιο μέχρι τέλος Αυγούστου. Αν θέλεις να βοηθήσεις στη συλλογή επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την οικολογία και τα χαρακτηριστικά των πληθυσμών θαλάσσιας χελώνας στο διατροφικό αυτό πεδίο καθώς και στην ανίχνευση νέων περιοχών αναπαραγωγής, είναι η καταλληλότερη επιλογή.

ta-9-programmata-periballontikou-ethelontismou-tou-arxelwn-gia-to-2020-9programms3.jpg

«Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος σε μια κρίσιμη στιγμή για όλο τον πλανήτη» λέει η Χαρά Παπαηλιού, υπεύθυνη εθελοντών. «Η παρουσία τους έχει κρίσιμο βάρος για τις τοπικές κοινωνίες, τους επισκέπτες στις παραλίες ωοτοκίας και στο Κέντρο Διάσωσης. Πρόκειται για μια ενεργή στάση που βοηθάει στην αποκατάσταση της σχέσης του σύγχρονου ανθρώπου με τη φύση, τη ζωή στην ακτή και τη θάλασσα».

Οι πληροφορίες για τα 9 εθελοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2020 με αντικείμενο την προστασία της θαλάσσιας χελώνας έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!