18/11/2019

Τα 9 προγράμματα περιβαλλοντικού εθελοντισμού του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2020

Οι ακτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές περιοχές για τη φύση και τον άνθρωπο και βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω των περιβαλλοντικών πιέσεων και της κλιματικής αλλαγής. Στις ακτές συγκεντρώνονται τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, επεκτείνονται τα λιμάνια αλλά και εκατομμύρια ανθρώπων αναζητούν τρόπους αναψυχής. Στη Μεσόγειο, οι θαλάσσιες χελώνες Καρέττα αφήνουν τα αυγά τους κάθε καλοκαίρι σε συγκεκριμένες αμμώδεις παραλίες. Σε λιγότερα από 100 χιλιόμετρα ακτής στην Ελλάδα, γίνονται περίπου οι μισές φωλιές της Καρέττα στη Μεσόγειο. Όμως η τύχη των αυγών και των φωλιών επαφίεται στην ανθρώπινη εγρήγορση. Αν δεν προστατευτούν, ο πληθυσμός της Καρέττα στη Μεσόγειο θα μειωθεί δραστικά μέσα σε λίγα χρόνια.

Τα 9 προγράμματα για τις θαλάσσιες χελώνες στην Ελλάδα που οργανώνονται κάθε χρόνο από τον ΑΡΧΕΛΩΝ έχουν σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών και την συστηματική καταγραφή και συλλογή στοιχείων για τις θαλάσσιες χελώνες. Στα προγράμματα μπορούν να συμμετέχουν εθελοντές 18-65 ετών και δεν είναι απαραίτητη προηγούμενη εμπειρία.

ta-9-programmata-periballontikou-ethelontismou-tou-arxelwn-gia-to-2020-9programms1.jpg

Πάνω από 500 εθελοντές από όλο τον κόσμο δίνουν χρόνο και ενέργεια σε 7 παραλίες ωοτοκίας κάθε χρόνο. Αν θέλεις να βοηθήσεις τη φύση στην ακτή, τις μεγάλες χελώνες να αφήσουν τα αυγά τους και τα μικρά χελωνάκια να εκκολαφθούν, τα προγράμματα στη Ζάκυνθο, την Κυπαρισσία, την Κορώνη, τον Λακωνικό, το Ρέθυμνο , τα Χανιά και τον κόλπο Μεσσαράς σε περιμένουν. Κάθε πρόγραμμα έχει διαφορετική ημερομηνία έναρξης και λήξης κατά την περίοδο Μαΐου - Οκτωβρίου.

Η συμμετοχή εθελοντών από προηγούμενα χρόνια, αυτών που ονομάζονται «επιστρέφοντες», μαζί με ανθρώπους που έρχονται για πρώτη φορά εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό τη συνέχεια των δράσεων. Ιδιαίτερο ρόλο στα προγράμματα των παραλιών ωοτοκίας έχουν βέβαια οι υπεύθυνοι πεδίου, που επιλέγονται μετά από ειδική αίτηση και διαδικασία εκπαίδευσης. Επιδιώκεται επίσης η συμμετοχή ενός ικανού αριθμού ελληνοφώνων εθελοντών για την ενίσχυση των δράσεων ευαισθητοποίησης του κοινού.

Η εκπόνηση πρακτικής άσκησης με συμφωνία μεταξύ του ΑΡΧΕΛΩΝ και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι δυνατή σε όλα τα προγράμματα. «Το 2019 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία 70 πρακτικές ασκήσεις, οι περισσότερες με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού», εξηγεί η Ρεγγίνα Στεφανάτου, συντονίστρια των προγραμμάτων πεδίου. «Το 2020 η πρακτική άσκηση μπορεί να αφορά καθήκοντα εθελοντών αλλά και, για πρώτη φορά, καθήκοντα υπεύθυνων πεδίου. Τα προγράμματα δίνουν τη δυνατότητα απόκτησης πρακτικών γνώσεων και εμπειρίας σε θέματα προστασίας της άγριας ζωής, βιολογίας, οικολογίας, κτηνιατρικής φροντίδας αλλά και διαχείρισης ανθρώπινων πόρων και επικοινωνίας» συνεχίζει.

ta-9-programmata-periballontikou-ethelontismou-tou-arxelwn-gia-to-2020-9programms2.jpg

Στη Γλυφάδα Αττικής βρίσκεται και λειτουργεί το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ. Πάνω από 60 εθελοντές από όλο τον κόσμο υποστηρίζουν τη λειτουργία του κάθε χρόνο. Αν θέλεις να βοηθήσεις στη διάσωση θαλάσσιων χελωνών που είναι τραυματισμένες ή άρρωστες από ρύπανση, πλαστικά και από την ανθρώπινη σκληρότητα, δώσε την ενέργειά σου στο 8ο πρόγραμμα, στο Κέντρο Διάσωσης.

«Το Κέντρο Διάσωσης δέχεται χελώνες, άρα και εθελοντές, όλο το χρόνο» λέει ο Δημήτρης Φυτίλης, συντονιστής του Κέντρου. Και συνεχίζει: « Η βοήθεια των εθελοντών στην περίθαλψη, τις εργασίες συντήρησης και στην ενημέρωση των επισκεπτών του Κέντρου είναι πολύτιμη. Η ανταμοιβή τους είναι η επιστροφή 30 αποθεραπευμένων χελωνών στη θάλασσα κάθε χρόνο. Δεχόμαστε επίσης αιτήσεις συμμετοχής και πρακτικής άσκησης από φοιτητές Κτηνιατρικών σχολών και σχολών κτηνιατρικής νοσηλευτικής».

Το 9ο πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2020 είναι το Πρόγραμμα του Αμβρακικού που διεξάγεται στον Αμβρακικό κόλπο και τη Δυτική Ελλάδα από Ιούνιο μέχρι τέλος Αυγούστου. Αν θέλεις να βοηθήσεις στη συλλογή επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την οικολογία και τα χαρακτηριστικά των πληθυσμών θαλάσσιας χελώνας στο διατροφικό αυτό πεδίο καθώς και στην ανίχνευση νέων περιοχών αναπαραγωγής, είναι η καταλληλότερη επιλογή.

ta-9-programmata-periballontikou-ethelontismou-tou-arxelwn-gia-to-2020-9programms3.jpg

«Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος σε μια κρίσιμη στιγμή για όλο τον πλανήτη» λέει η Χαρά Παπαηλιού, υπεύθυνη εθελοντών. «Η παρουσία τους έχει κρίσιμο βάρος για τις τοπικές κοινωνίες, τους επισκέπτες στις παραλίες ωοτοκίας και στο Κέντρο Διάσωσης. Πρόκειται για μια ενεργή στάση που βοηθάει στην αποκατάσταση της σχέσης του σύγχρονου ανθρώπου με τη φύση, τη ζωή στην ακτή και τη θάλασσα».

Οι πληροφορίες για τα 9 εθελοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2020 με αντικείμενο την προστασία της θαλάσσιας χελώνας έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!