26/11/2019

Retreat του ΑΡΧΕΛΩΝ σε υψόμετρο 1850μ.

Για να διατηρούν τη δύναμή τους μέσα στο χρόνο, οι σπόροι των φυτών χρειάζεται να φυτεύονται στο χώμα ώστε να βλαστήσουν και έτσι να ξαναγεννηθούν. Κάτι ανάλογο ισχύει και για ένα στόχο που συνδέει πολλούς ανθρώπους, πρέπει να ξαναγεννηθεί για να αντέξει στο χρόνο. Με τον κοινό μας στόχο κατά νου, οργανώθηκε η πρόσφατη διήμερη «αναχώρηση» (retreat) των εργαζομένων και των μελών του ΑΡΧΕΛΩΝ που συμμετέχουν αυτή την περίοδο στο Διοικητικό Συμβούλιο και τις Επιτροπές.

retreat-tou-arxelwn-se-ypsometro-1850m-20191101_Velouhi_retreat1.jpg

Μαζευτήκαμε λοιπόν 20 «χελωνάδες» στο όρος Τυμφρηστός της Ευρυτανίας, και συγκεκριμένα στο καταφύγιο Βελούχι, σε υψόμετρο 1850 μ, 1-3 Νοεμβρίου. Μα θα πείτε «πιο μακριά δεν μπορούσατε να πάτε;» Ε, θέλαμε να μη φτάνει η άμμος έστω και με δυνατό αέρα...

Το βουνό μας υποδέχθηκε με ομίχλη. Κάθε φορά που διαλυόταν η ομίχλη, βλέπαμε υπέροχα τοπία γύρω μας. Οι περισσότεροι της ομάδας περπάτησαν στο αλπικό τοπίο μέχρι τη λίμνη. Στην κορυφή, στα 2310 μ., έφτασαν η Δάφνη, η Χαρά, ο Οδυσσέας και ο Γιώργος.

retreat-tou-arxelwn-se-ypsometro-1850m-20191101_Velouhi_retreat2.jpg

Στο ζεστό χώρο του καταφυγίου όπου μας φιλοξένησαν ο Παναγιώτης και ο Αχιλλέας, ο οποίος μάλιστα μας στηρίζει εθελοντικά στο Κέντρο Διάσωσης, παρακολουθήσαμε με ζωηρό ενδιαφέρον φωτογραφίες και βίντεο από την κατάσταση που επικράτησε φέτος στις παραλίες ωοτοκίας στη Ζάκυνθο και την Κυπαρισσία.

retreat-tou-arxelwn-se-ypsometro-1850m-20191101_Velouhi_retreat3.jpg

Έγινε επίσης παρουσίαση για «Πρόσωπα και Πράγματα στα πρώτα βήματα του ΑΡΧΕΛΩΝ», ώστε να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι. Στο νου μας ήρθαν προσωπικότητες από την Ελλάδα που βοήθησαν τις χελώνες, όπως ο Νίκος Μάργαρης, ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, ο Αντώνης Τρίτσης, κ.α.. διάσημοι «χελωνάδες» όπως ο Colin Limpus, ο Jack Frazier, η Marydale Donnely, και ο Luc Hoffmann, ιδρυτής του WWF, αναφέρθηκαν επίσης για τη βοήθεια που έδωσαν στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Θυμηθήκαμε παλιούς συνοδοιπόρους σαν το Νίκο Λαλώτη της Ζακυνθινής Οικολογικής Κίνησης, την Κατερίνα Μπάτεργουωρθ, και τον Θόδωρο Σπονδυλίδη, δήμαρχο Γλυφάδας που παραχώρησε το χώρο για το Κέντρο Διάσωσης 25 χρόνια πριν.

retreat-tou-arxelwn-se-ypsometro-1850m-20191101_Velouhi_retreat5.jpg

Η βασική επιδίωξη μας όμως ήταν να συνυπάρξουμε, να επικοινωνήσουμε, να παρατηρήσουμε και να αποδεχτούμε ο ένας τον άλλον. Για δυόμισι μέρες λοιπόν παίξαμε το παιχνίδι του «μυστικού φίλου». Το ενδιαφέρον κορυφώθηκε όταν την τελευταία μέρα διαβάστηκαν οι ανώνυμες επιστολές για τον καθένα μας και αποκαλύφθηκαν οι «φίλοι».

Δεν έλλειψαν τα αστεία, το κρασί, το τσίπουρο, το καλό φαγητό, τα τραγούδια με κιθάρα, ο χορός και η απονομή σπουδαίων βραβείων όπως του πιο ζωηρού ροχαλητού, της πιο ωραίας παντόφλας κ.ά.. Γυρίσαμε πίσω στην Αθήνα πλουσιότεροι σε συναισθήματα και γνώσεις και γεμάτοι εικόνες από τα υπέροχα τοπία.

retreat-tou-arxelwn-se-ypsometro-1850m-20191101_Velouhi_retreat7.jpg

Για την ιστορία θυμίζουμε τις παλαιότερες «αναχωρήσεις»: στο όρος Όχη το 1998, στο όρος Πήλιο το 2002, στο όρος Δίρφυ το 2004 και στο Αλεποχώρι το 2005.

(ιστορία: Α. Κρεμέζη- Μαργαριτούλη - φωτογραφίες: Δ. Φυτίλης, Δ. Μαυρογιώργου, Δ. Δημόπουλος, Ε. Ταραμπέ).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/09/2023

  Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;

  Γιατί είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!