26/11/2019

Retreat του ΑΡΧΕΛΩΝ σε υψόμετρο 1850μ.

Για να διατηρούν τη δύναμή τους μέσα στο χρόνο, οι σπόροι των φυτών χρειάζεται να φυτεύονται στο χώμα ώστε να βλαστήσουν και έτσι να ξαναγεννηθούν. Κάτι ανάλογο ισχύει και για ένα στόχο που συνδέει πολλούς ανθρώπους, πρέπει να ξαναγεννηθεί για να αντέξει στο χρόνο. Με τον κοινό μας στόχο κατά νου, οργανώθηκε η πρόσφατη διήμερη «αναχώρηση» (retreat) των εργαζομένων και των μελών του ΑΡΧΕΛΩΝ που συμμετέχουν αυτή την περίοδο στο Διοικητικό Συμβούλιο και τις Επιτροπές.

retreat-tou-arxelwn-se-ypsometro-1850m-20191101_Velouhi_retreat1.jpg

Μαζευτήκαμε λοιπόν 20 «χελωνάδες» στο όρος Τυμφρηστός της Ευρυτανίας, και συγκεκριμένα στο καταφύγιο Βελούχι, σε υψόμετρο 1850 μ, 1-3 Νοεμβρίου. Μα θα πείτε «πιο μακριά δεν μπορούσατε να πάτε;» Ε, θέλαμε να μη φτάνει η άμμος έστω και με δυνατό αέρα...

Το βουνό μας υποδέχθηκε με ομίχλη. Κάθε φορά που διαλυόταν η ομίχλη, βλέπαμε υπέροχα τοπία γύρω μας. Οι περισσότεροι της ομάδας περπάτησαν στο αλπικό τοπίο μέχρι τη λίμνη. Στην κορυφή, στα 2310 μ., έφτασαν η Δάφνη, η Χαρά, ο Οδυσσέας και ο Γιώργος.

retreat-tou-arxelwn-se-ypsometro-1850m-20191101_Velouhi_retreat2.jpg

Στο ζεστό χώρο του καταφυγίου όπου μας φιλοξένησαν ο Παναγιώτης και ο Αχιλλέας, ο οποίος μάλιστα μας στηρίζει εθελοντικά στο Κέντρο Διάσωσης, παρακολουθήσαμε με ζωηρό ενδιαφέρον φωτογραφίες και βίντεο από την κατάσταση που επικράτησε φέτος στις παραλίες ωοτοκίας στη Ζάκυνθο και την Κυπαρισσία.

retreat-tou-arxelwn-se-ypsometro-1850m-20191101_Velouhi_retreat3.jpg

Έγινε επίσης παρουσίαση για «Πρόσωπα και Πράγματα στα πρώτα βήματα του ΑΡΧΕΛΩΝ», ώστε να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι. Στο νου μας ήρθαν προσωπικότητες από την Ελλάδα που βοήθησαν τις χελώνες, όπως ο Νίκος Μάργαρης, ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, ο Αντώνης Τρίτσης, κ.α.. διάσημοι «χελωνάδες» όπως ο Colin Limpus, ο Jack Frazier, η Marydale Donnely, και ο Luc Hoffmann, ιδρυτής του WWF, αναφέρθηκαν επίσης για τη βοήθεια που έδωσαν στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Θυμηθήκαμε παλιούς συνοδοιπόρους σαν το Νίκο Λαλώτη της Ζακυνθινής Οικολογικής Κίνησης, την Κατερίνα Μπάτεργουωρθ, και τον Θόδωρο Σπονδυλίδη, δήμαρχο Γλυφάδας που παραχώρησε το χώρο για το Κέντρο Διάσωσης 25 χρόνια πριν.

retreat-tou-arxelwn-se-ypsometro-1850m-20191101_Velouhi_retreat5.jpg

Η βασική επιδίωξη μας όμως ήταν να συνυπάρξουμε, να επικοινωνήσουμε, να παρατηρήσουμε και να αποδεχτούμε ο ένας τον άλλον. Για δυόμισι μέρες λοιπόν παίξαμε το παιχνίδι του «μυστικού φίλου». Το ενδιαφέρον κορυφώθηκε όταν την τελευταία μέρα διαβάστηκαν οι ανώνυμες επιστολές για τον καθένα μας και αποκαλύφθηκαν οι «φίλοι».

Δεν έλλειψαν τα αστεία, το κρασί, το τσίπουρο, το καλό φαγητό, τα τραγούδια με κιθάρα, ο χορός και η απονομή σπουδαίων βραβείων όπως του πιο ζωηρού ροχαλητού, της πιο ωραίας παντόφλας κ.ά.. Γυρίσαμε πίσω στην Αθήνα πλουσιότεροι σε συναισθήματα και γνώσεις και γεμάτοι εικόνες από τα υπέροχα τοπία.

retreat-tou-arxelwn-se-ypsometro-1850m-20191101_Velouhi_retreat7.jpg

Για την ιστορία θυμίζουμε τις παλαιότερες «αναχωρήσεις»: στο όρος Όχη το 1998, στο όρος Πήλιο το 2002, στο όρος Δίρφυ το 2004 και στο Αλεποχώρι το 2005.

(ιστορία: Α. Κρεμέζη- Μαργαριτούλη - φωτογραφίες: Δ. Φυτίλης, Δ. Μαυρογιώργου, Δ. Δημόπουλος, Ε. Ταραμπέ).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/06/2024

  Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

  Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!