Μετρώντας τις φωλιές Καρέττα στη Ζάκυνθο- δουλειά στρατιάς μυρμηγκιών
Εδώ και πάνω από 41 χρόνια, ο ΑΡΧΕΛΩΝ μετράει κάθε χρόνο τις φωλιές των θαλάσσιων χελωνών στη Ζάκυνθο. Η προσπάθεια που καταβάλλεται στις παραλίες της Ζακύνθου έχει χαρακτηριστικά «δουλειάς μυρμηγκιού»: Κάθε χρόνο, την ίδια εποχή, εκπαιδευμένοι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ αψηφούν τη ζέστη, τα σκληρά ωράρια και καθημερινά κάνουν τις ίδιες κινήσεις, με συγκεκριμένη μεθοδολογία που ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα παρατήρησης, συλλέγουν τα απαραίτητα στοιχεία, συμπληρώνουν τα απαραίτητα έντυπα και τα περνούν σε βάσεις δεδομένων.
Η δουλειά αυτή γίνεται αθόρυβα, ωστόσο το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο είναι το παλαιότερο στη Μεσόγειο και ένα από τα μακροβιότερα στον κόσμο. Τέτοια μακροχρόνια προγράμματα σαν αυτό δίνουν σπουδαίες πληροφορίες για την κατάσταση του πληθυσμού και τη βιολογία του είδους - δικαίως λοιπόν η IUCN έχει χαρακτηρίσει τη Ζάκυνθο ως περιοχή-δείκτη (index), καθόσον εκεί αντλούνται συμπεράσματα για τη γενικότερη κατάσταση των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο.

Μετά την ίδρυση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, ο ΑΡΧΕΛΩΝ συνεργάζεται στενά με τον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου (σήμερα Μονάδα Διαχείρισης ΟΦΥΠΕΚΑ), στον οποίον χορηγεί κάθε χρόνο τα στοιχεία ωοτοκίας για τις ανάγκες διαχείρισης των παραλιών, που είναι το κύριο έργο του Φορέα.
Στη φετινή περίοδο (2024) καταγράψαμε μια μεγάλη αύξηση των φωλιών, που αποτελεί ρεκόρ όλων των ετών από το 1984. Ωστόσο, η διαχρονική εξέλιξη του αριθμού φωλιών δείχνει ότι ο αναπαραγωγικός πληθυσμός είναι μακροχρόνια σταθερός παρουσιάζοντας μεγάλες ετήσιες διακυμάνσεις (βλ. διάγραμμα).
Οι αυξομειώσεις αυτές οφείλονται σε διάφορους παράγοντες με κυριότερο την περιβαλλοντική κατάσταση των περιοχών τροφοληψίας. Η καλή διατροφή δίνει τη δυνατότητα στις χελώνες να γεννούν πιο συχνά. Έτσι, κάποιες χρονιές εμφανίζονται περισσότερες φωλιές στις παραλίες χωρίς αναγκαστικά να έχει αυξηθεί και ο συνολικός αριθμός των χελωνών.
Παρόλα αυτά το φετινό ρεκόρ φωλιών, που καταγράφεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, δίνει έναν τόνο αισιοδοξίας που ελπίζουμε να οδηγήσει στην ανάκαμψη του πληθυσμού της Ζακύνθου.

Συμμαχία για την Άγρια Ζωή
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα στον Αμβρακικό για το 2024, σηματοδοτώντας δύο δεκαετίες αφοσιωμένου έργου.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/10/2025
Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ LIFE MareNatura
Η επίσημη πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο της Γιορτής της Επιστήμης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/10/2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχει στη «Γιορτή της Επιστήμης 2025 – Η Φωνή του Ωκεανού»
Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνεται από 10 έως 27 Νοεμβρίου 2025 μια γιορτή αφιερωμένη στην επιστήμη και στον ωκεανό! Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «LIFE MareNatura»
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/10/2025
Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Καταγράφει 6.100 Φωλιές και Καλεί την Πολιτεία για Άμεση Εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καρέττα
Το 2025 έγινε καταγραφή περίπου 6.100 φωλιών, αριθμός που σηματοδοτεί 74% αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 12 ετών!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/10/2025
Αποχαιρετούμε έναν αφοσιωμένο οικολόγο και φίλο, τον Γιάννη Ρουσόπουλο
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/10/2025
Κοινό ΔΤ: Απόφαση-ορόσημο της ΡΑΑΕΥ για τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων!
Κοινό Δελτίο Τύπου 22 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/10/2025
“Συμμαχία για την Άγρια Ζωή”: Γιατί η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα
11 οργανώσεις, μία ομάδα στον αγώνα για την ευημερία της άγριας ζωής και του ανθρώπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/10/2025
Τα λόγια της Τζέιν Γκούντολ ακόμη ζεσταίνουν τις καρδιές μας
Ευχαριστούμε Δρ. Γκούντολ για όλα όσα μας διδάξατε και για το παράδειγμα ζωής που μας αφήσατε.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/09/2025
Χελώνες, Ρινοδέλφινα και Πουλιά: Ο Αμβρακικός Κόλπος στο κέντρο συζήτησης της Τοπικής Κοινωνίας και των Επιστημόνων
Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα το παρόν και το μέλον του Αμβρακικού Κόλπουπου στο Μενίδι Αμφιλοχίας, η οποία ένωσε τη φωνή της τοπικής κοινωνίας –πολιτών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων, καθώς και ενεργών Συλλόγων– με κορυφαίους επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/09/2025
Βιολόγοι του έργου «LIFE ADAPTS» στέλνουν το μήνυμα τους στην κοινωνία
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/09/2025
Το Aquila Rithymna Beach γίνεται Αρωγός του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο
Η γενναιόδωρη δωρεά του ξενοδοχείου στηρίζει άμεσα το κόστος των δράσεων καταγραφής και προστασίας των φωλιών κατά τις περιόδους ωοτοκίας του 2025 και του 2026.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ19/09/2025
Ένα Καλοκαίρι Επιτυχίας για το Πρόγραμμα στον Αμβρακικό
Η φετινή περίοδος εργασίας πεδίου για το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Αμβρακικό ολοκληρώθηκε!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/09/2025
Νάξος: η πρώτη φωλιά της πράσινης θαλάσσιας χελώνας εκκολάφθηκε!
Η δημιουργία φωλιάς στη Νάξο είναι μιά ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας του απειλούμενου αυτού είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/09/2025
Τα σχολεία ξεναγούνται στον ΑΡΧΕΛΩΝ: στις 11 Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι κρατήσεις για τη νέα χρονιά
Ο μαγικός κόσμος των θαλάσσιων χελωνών και των ανθρώπων που τις φροντίζουν σας περιμένει, χαρίζοντας μοναδικές εμπειρίες και πολύτιμες γνώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/09/2025
Η πρώτη αναφορά για το 2025 από την παραλία Ρωμανός, Μεσσηνία
Από τα μέσα Μαΐου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2025, το πρόγραμμα κατέγραψε περίπου 80 φωλιές κατά μήκος των 2,7 χλμ της παραλίας Ρωμανός.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/08/2025
Χελωνοδρομίες στα Χανιά, 7 Σεπτεμβρίου: Για όλους όσους αγαπούν το τρέξιμο και τις θαλάσσιες χελώνες
Οι Χελωνοδρομίες αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να συνδυάσουν την άθληση με την προσφορά στη φύση, στηρίζοντας ενεργά την προστασία ενός από τα πιο εμβληματικά θαλάσσια είδη της Μεσογείου.

