Πρόσκληση στη «Γιορτή της Θαλάσσιας Χελώνας» στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα από τον ΑΡΧΕΛΩΝ το Σάββατο 27 Μαΐου
Πρόσκληση σε μικρούς και μεγάλους να γιορτάσουν μ’ ένα συναρπαστικό τρόπο το περιβάλλον και τη θάλασσα στη «Γιορτή της Θαλάσσιας Χελώνας» απευθύνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ το Σάββατο 27 Μαΐου στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στην 3η Μαρίνα Γλυφάδας. Η γιορτή θα είναι μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Μεσογείου για τραυματισμένες και άρρωστες χελώνες που μεταφέρονται από όλες τις θάλασσες της Ελλάδας, με συνεχείς ξεναγήσεις και πολλά διαδραστικά δρώμενα και δραστηριότητες!

Φέτος, το θέμα της Γιορτής είναι η μετανάστευση των θαλάσσιων χελωνών και συγκεκριμένα οι διαδρομές της χελώνας Καρέττα στη Μεσόγειο. Η έμπνευση γι’ αυτό το μοναδικό εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό ταξίδι έχει να κάνει με τα πραγματικά ταξίδια της χελώνας «Έλλα», η οποία εντοπίστηκε από τους ανθρώπους του ΑΡΧΕΛΩΝ να κάνει τη φωλιά της στον Κυπαρισσιακό Κόλπο το 2019 και την παρακολούθησαν για 2 χρόνια στις Μεσογειακές της περιπέτειες.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί τους μικρούς του φίλους να ταξιδέψουν μαζί με την «Έλλα» σε ένα κυνήγι κρυμμένου θησαυρού με γρίφους και αναμνηστικά έπαθλα γεμάτο θάλασσα, χρώματα, παιχνίδια και εκπλήξεις! Παράλληλα όλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις θαλάσσιες χελώνες που φιλοξενούνται και περιθάλπονται στο Κέντρο.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν και δύο Κεντρικές Δράσεις με ομαδικό κάλεσμα, ανεξάρτητα του παιχνιδιού, σε συγκεκριμένες ώρες:
• 12:30 Ζωντανή σύνδεση με παραλία ωοτοκίας «περιμένοντας την πρώτη φωλιά του 2023!»
• 13:00 Θεατρικά Στιγμιότυπα από την Ομάδα Τέχνης «Πάροδος» με θέμα τη θάλασσα
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Μάϊου, 11:00 -14:00,στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών ΑΡΧΕΛΩΝ, 3η Μαρίνα Γλυφάδας (Στάση τραμ «Παλαιό Δημαρχείο»).

Υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής παιδιών και στην Αγγλική γλώσσα. Είσοδος ελεύθερη.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το Κέντρο Διάσωσης.
ΠΛΗΡΟΦΟΡIΕΣ / ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
τηλ.: 210 8982 600, 6932 640 949
e-mail: info@archelon.gr
Ανακοίνωση για όλους τους παλιούς εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ: Να δώσουμε ραντεβού τον Σεπτέμβριο?
Χρειαζόμαστε ελληνόφωνους Υπεύθυνους Πεδίου για την Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση του Κοινού!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/03/2026
Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου
Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2026 τα μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συναντήθηκαν στη Γλυφάδα για την Ετήσια Γενική Συνέλευση.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/03/2026
Σας περιμένουμε στην Διαδικτυακή Παρουσίαση των Αποτελεσμάτων του 2025!
Τη Δευτέρα 23 Μαρτίου (19:00 – 20:30) είναι η ευκαιρία να συναντηθούμε ξανά διαδικτυακά και να μοιραστούμε όσα καταφέραμε μαζί τον περασμένο χρόνο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/02/2026
32 Χρόνια Επιστρέφει για Να Γεννήσει: Ένα Ρεκόρ Αναπαραγωγικής Ζωής για την Καρέττα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο
Όταν αναλύσαμε τους κωδικούς των χελωνών καταλάβαμε ότι πρόκειται για μια χελώνα που είχε μαρκαριστεί πρώτη φορά στην περιοχή πριν 32 χρόνια! Συγκεκριμένα, η χελώνα P4849 είχε μαρκαριστεί στις 7 Ιουλίου 1993 και σήμερα αποτελεί τη χελώνα με τη μεγαλύτερη τεκμηριωμένη διάρκεια αναπαραγωγικής ζωής στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/02/2026
Η Μεσόγειος που Προστατεύουμε Μαζί: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Παρουσίασε το Έργο του 2025 και τη Νέα Έκθεση LIFE MareNatura
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στη Γλυφάδα η παρουσίαση του απολογισμού μιας δυναμικής χρονιάς για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, τιμώντας τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την προστασία της Μεσογείου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/02/2026
O ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο: Φύση, έρευνα, εθελοντισμός
Το 2025 ήταν μια χρονιά-σταθμός: Καταγράφηκαν και προστατεύτηκαν συνολικά 1.253 φωλιές, ενώ 7 θηλυκές χελώνες εξοπλίστηκαν με δορυφορικούς πομπούς, στέλνοντας πολύτιμα δεδομένα από τα ταξίδια τους στη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/01/2026
Χελώνα που περιθάλψαμε πριν 10 χρόνια εντοπίστηκε στην Ισπανία!
Ο «Καστέλλο» είναι μία αρσενική χελώνα Καρέττα που απελευθέρωθηκε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2015 και το 2025 βρέθηκε σε Κέντρο Περίθαλψης της Ισπανίας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/01/2026
Κόντρα στις πιθανότητες: Μια ιστορία ανθεκτικότητας από τον Αμβρακικό Κόλπο!
Μια χελώνα επιβιώνει εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια χωρίς κάτω γνάθο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/12/2025
«Συναντήσεις με Αξιοσημείωτα Ζώα» Μια Τρυφερή Επιβράβευση των Προσπαθειών μας
Η Κρίστη Στασινοπούλου μοιράστηκε μαζί μας μια πολύ προσωπική της στιγμή: ένα σκίτσο και μερικές σελίδες από το βιβλίο της «Συναντήσεις με Αξιοσημείωτα Ζώα»
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/12/2025
Κοινή Επιστολή 213 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υποβαθμίσουν το καθεστώς προστασίας του λύκου
Την επιστολή συνυπογράφουν 20 ελληνικές Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και Φορείς
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/12/2025
Πολυετείς έρευνες του ΑΡΧΕΛΩΝ επεκτείνουν τον χάρτη ωοτοκίας των Πράσινων Χελωνών της Μεσογείου
Tα τελευταία χρόνια καταγράφονται όλο και περισσότερες φωλιές πράσινης χελώνας στην Ελλάδα, αποτελώντας μία ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας αυτού του είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/12/2025
Η Δύναμη πίσω από την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών: Οι Υπεύθυνοι Πεδίου του 2025
Με βαθιά ευγνωμοσύνη, τιμούμε όλους τους Υπεύθυνους Πεδίου που συνέβαλαν στην επιτυχία των προγραμμάτων του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/12/2025
Πρωτοφανής εμφάνιση Δερματοχελώνας σε παραλία της Μεσογείου
Μια νέα επιστημονική καταγραφή φέρνει στο φως ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός για τη θαλάσσια ζωή της Μεσογείου: την πρώτη επιβεβαιωμένη εμφάνιση ενήλικης Δερματοχελώνας (Dermochelys coriacea) σε προσπάθεια ωοτοκίας μέσα στη λεκάνη της Μεσογείου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/12/2025
Άνοιξαν οι Αιτήσεις για τους Υπεύθυνους Πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2026!
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ με χαρά ανακοινώνει ότι οι αιτήσεις για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου για το 2026 σε όλα τα προγράμματα ωοτοκίας είναι τώρα ανοιχτές έως τις 31 Ιανουαρίου 2026!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/12/2025
Σώζουμε Μαζί τις Θαλάσσιες Χελώνες – Αφιέρωμα στους Εθελοντές μας
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, γιορτάζουμε όλους όσους ήρθαν από κοντά και μακριά, φόρεσαν το μπλε μπλουζάκι και αγκάλιασαν αυτή τη σημαντική ευθύνη.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ01/12/2025
Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου: Επιτυχής η αναπαραγωγή της Καρέττα, προβλήματα καταγράφονται στους βιοτόπους
Στις παραλίες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου εκκολάφθηκαν με επιτυχία περίπου 2.155 φωλιές χάρη στην ενεργή προστασία τους, όμως οι ανθρωπογενείς πιέσεις στις ακτές και στη θάλασσα συνεχίζονται.


