05/05/2022

Οι μικρές τάξεις του Δημοτικού στη #χελωνο-πρόκληση4

oi-mikres-takseis-tou-dhmotikou-sth-xelwno-proklhsh4-turtles_inv1.jpg

Στις 15 Φεβρουαρίου 2022 βρέθηκαν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του ΑΡΧΕΛΩΝ 23 ομαδικές ή ατομικές εργασίες από παιδιά 7-10 ετών, που περιλαμβάνουν βίντεο, κόμικς και κείμενα που συνοδεύονται από ζωγραφιές/ εικόνες. Τα παιδιά συνεργάστηκαν μεταξύ τους, με τα αδέλφια τους ή τους γονείς τους και τους δασκάλους τους.

«Κάποιες συμμετοχές ξεχώρισαν με βάση την πρωτοτυπία, τη δράση ή τις αξίες που περιέχουν, την έκφραση ή την αισθητική τους. Αυτές φαίνεται πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα» λέει η Έλλη Ταραμπέ, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Το περισσότερο υλικό θα χρησιμοποιηθεί με κάποιο τρόπο αυτό το καλοκαίρι κατά την περίοδο αναπαραγωγής των θαλάσσιων χελωνών», συμπληρώνει.

Οι 4 συμμετοχές από το Δημοτικό σχολείου του Λεωνιδίου Αρκαδίας εντυπωσίασαν. Μία ήταν ομαδική συμμετοχή, με περιπέτειες, φαντασία και στοιχεία από την προσωπική εμπειρία των 2 από τους 5 συγγραφείς, που είχαν δει αληθινά χελωνάκια στη συγκεκριμένη παραλία. Η δεύτερη ήταν ατομική και αφορούσε ένα όνειρο, με το πολύ χρήσιμο συμπέρασμα: «Τα δάση και οι θάλασσες είναι βιότοποι των ζώων και δεν πρέπει να έχουν σκουπίδια”. H τρίτη ιστορία, με 2 συγγραφείς, θίγει το θέμα της διατήρησης των παραλιών ωοτοκίας και της αξίας της ενημέρωσης του κόσμου σχετικά με τη διατήρηση των καθαρών παραλιών και την ανακύκλωση των απορριμμάτων. Στην τέταρτη ιστορία, η ηρωίδα ξανασυναντά το χελωνάκι που είχε συναντήσει στη φωλιά του, μερικά χρόνια πριν, στην ίδια παραλία.

oi-mikres-takseis-tou-dhmotikou-sth-xelwno-proklhsh4-turtles_inv2.jpg

Ένα ωραίο εμψυχωτικό ποίημα, μας έστειλαν οι μαθητές από το 3ο Δημοτικό Αγίου Δημητρίου Αττικής. Μία ακόμη πρωτότυπη ιδέα ήταν η ατομική συμμετοχή από το 7οΔημοτικό Άνω Γλυφάδας, με κείμενο και ζωγραφιές που συνδέουν το θέμα των θαλασσίων χελωνών με παιδιά- πρόσφυγες σε βάρκα.

Όμορφες ζωγραφιές μαζί με ένα ποίημα δράσης και φαντασίας έστειλαν 26 μαθητές και μαθήτριες της Γ’ τάξης από το Αρσάκειο-Τοσίτσειο Δημοτικό στην Εκάλη Αττικής. Μία πολύ όμορφη και καλογραμμένη ιστορία που ξεχώρισε με την ζωντανή περιγραφή της συμμετοχής παιδιών στη διάσωση των νεοσσών έφθασε από το 39ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου.

Οι δώδεκα συμμετοχές από μαθητές της Γ’ τάξης στα Εκπαιδευτήρια Γείτονα στη Βάρη Αττικής αποτέλεσαν ρεκόρ για τη #χελωνο-πρόκληση4 των πρώτων τάξεων του Δημοτικού. Αρκετά παιδιά έδειξαν με τα κείμενά τους ότι έχουν πολλές γνώσεις για τις θαλάσσιες χελώνες και τις παραλίες ωοτοκίας. Σε πολλές ιστορίες αναφέρθηκαν οι δυσκολίες των νεοσσών να φτάσουν στη θάλασσα και η σωστή αντιμετώπιση από τους ανθρώπους. Επίσης περιεγράφηκαν οι βασικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες χελώνες. Μία χαριτωμένη ιδέα που χρησιμοποιήθηκε ήταν για ένα χελωνάκι που ψάχνει την αγαπημένη του μαμά για πολύ καιρό.

Η αφήγηση των ιστοριών έγινε με πολλούς τρόπους: ένα χελωνάκι μπήκε στη θέση του αφηγητή με σκοπό να ενημερώσει τα παιδιά για το πώς μπορούν να βοηθήσουν. Μία ιστορία παρουσιάστηκε σαν απίθανο θεατρικό έργο που εξελίσσεται στο διάστημα. Επίσης διαβάσαμε ένα διάλογο ανάμεσα στα χελωνάκια μιάς φωλιάς και είδαμε όμορφους συνδυασμούς εικόνων από το διαδίκτυο και αφήγησης.

oi-mikres-takseis-tou-dhmotikou-sth-xelwno-proklhsh4-turtles_inv3.jpg

Σε ότι αφορά τα εικαστικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, μας έκανε εντύπωση η δημιουργία βίντεο με χρήση κουκλοθέατρου που παίζουν τα παιδιά. Ξεχώρισε το κόμικ δύο παιδιών με τα ζωντανά χρώματα και σχέδια και καθώς και η πολύ πρωτότυπη ιδέα δημιουργίας βίντεο με τα playmobil!

Μας έδωσε ιδιαίτερη χαρά το ότι κάποιοι από τους μικρούς μας φίλους αναφέρθηκαν στις εθελοντικές δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ, στη προστασία των φωλιών και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα. Μία από αυτές ήταν το πολύ ζωντανό και σύντομο βίντεο με πρωταγωνιστές δύο από τους μαθητές, που παίζουν πολύ καλά το ρόλο τους του. Μπράβο στους δημιουργούς!

oi-mikres-takseis-tou-dhmotikou-sth-xelwno-proklhsh4-turtles_inv4.jpg

Την Τετάρτη 13 Απριλίου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή παρουσίαση και συζήτηση με όσους από τους συμμετέχοντες αυτής της ηλικιακής ομάδας βρέθηκαν εκεί, με τη συνδρομή των μελών/εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ Ηλία Πίτσικα, Ελένης Καλογιάννη, Λένας Καστελλιώτη και Ράνιας Σπυροπούλου. Δείτε αποσπάσματα στο βίντεο εδώ.

«Ευχαριστούμε πολύ τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των μαθητών για το ενδιαφέρον και το χρόνο που αφιέρωσαν για το θέμα της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών» τονίζει η Αναστασία Σαμαρτζή, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Θέλουμε να κρατήσουμε την επαφή μαζί σας. Σας περιμένουμε για μία επίσκεψη στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα Αττικής ή στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο, την Κρήτη και την Πελοπόννησο, απλά ειδοποιείστε μας μία εβδομάδα πριν », συμπληρώνει.

Τις συμμετοχές ταξινόμησαν, διάβασαν και σχολίασαν τα παρακάτω μέλη/ εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ: Δέσποινα Δασενάκη- δημοσιογράφος, Όλγα Δρετάκη- Δρ. Βιολογίας, Σίσσυ Μπλυμάκη- εκπαιδευτικός, Joanne Stournaras- συγγραφέας, δασκάλα Αγγλικών, Ράνια Σπυροπούλου- βιολόγος/ωκεανογράφος

Δείτε το κείμενο της ανακοίνωση της #χελωνοπρόκλησης4 (Δεκέμβριος 2021) εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/06/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!

  Δεν είναι όλες οι παραλίες στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας κατάλληλες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά μερικές φορές αυτά τα θαλάσσια ερπετά μας εκπλήσσουν! Φέτος το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά τη βοήθειά σου για τη διερεύνηση ενός φαινομένου που ονομάζεται «σποραδική ωοτοκία».

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/06/2024

  Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

  Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!