05/05/2022

Οι μικρές τάξεις του Δημοτικού στη #χελωνο-πρόκληση4

oi-mikres-takseis-tou-dhmotikou-sth-xelwno-proklhsh4-turtles_inv1.jpg

Στις 15 Φεβρουαρίου 2022 βρέθηκαν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του ΑΡΧΕΛΩΝ 23 ομαδικές ή ατομικές εργασίες από παιδιά 7-10 ετών, που περιλαμβάνουν βίντεο, κόμικς και κείμενα που συνοδεύονται από ζωγραφιές/ εικόνες. Τα παιδιά συνεργάστηκαν μεταξύ τους, με τα αδέλφια τους ή τους γονείς τους και τους δασκάλους τους.

«Κάποιες συμμετοχές ξεχώρισαν με βάση την πρωτοτυπία, τη δράση ή τις αξίες που περιέχουν, την έκφραση ή την αισθητική τους. Αυτές φαίνεται πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα» λέει η Έλλη Ταραμπέ, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Το περισσότερο υλικό θα χρησιμοποιηθεί με κάποιο τρόπο αυτό το καλοκαίρι κατά την περίοδο αναπαραγωγής των θαλάσσιων χελωνών», συμπληρώνει.

Οι 4 συμμετοχές από το Δημοτικό σχολείου του Λεωνιδίου Αρκαδίας εντυπωσίασαν. Μία ήταν ομαδική συμμετοχή, με περιπέτειες, φαντασία και στοιχεία από την προσωπική εμπειρία των 2 από τους 5 συγγραφείς, που είχαν δει αληθινά χελωνάκια στη συγκεκριμένη παραλία. Η δεύτερη ήταν ατομική και αφορούσε ένα όνειρο, με το πολύ χρήσιμο συμπέρασμα: «Τα δάση και οι θάλασσες είναι βιότοποι των ζώων και δεν πρέπει να έχουν σκουπίδια”. H τρίτη ιστορία, με 2 συγγραφείς, θίγει το θέμα της διατήρησης των παραλιών ωοτοκίας και της αξίας της ενημέρωσης του κόσμου σχετικά με τη διατήρηση των καθαρών παραλιών και την ανακύκλωση των απορριμμάτων. Στην τέταρτη ιστορία, η ηρωίδα ξανασυναντά το χελωνάκι που είχε συναντήσει στη φωλιά του, μερικά χρόνια πριν, στην ίδια παραλία.

oi-mikres-takseis-tou-dhmotikou-sth-xelwno-proklhsh4-turtles_inv2.jpg

Ένα ωραίο εμψυχωτικό ποίημα, μας έστειλαν οι μαθητές από το 3ο Δημοτικό Αγίου Δημητρίου Αττικής. Μία ακόμη πρωτότυπη ιδέα ήταν η ατομική συμμετοχή από το 7οΔημοτικό Άνω Γλυφάδας, με κείμενο και ζωγραφιές που συνδέουν το θέμα των θαλασσίων χελωνών με παιδιά- πρόσφυγες σε βάρκα.

Όμορφες ζωγραφιές μαζί με ένα ποίημα δράσης και φαντασίας έστειλαν 26 μαθητές και μαθήτριες της Γ’ τάξης από το Αρσάκειο-Τοσίτσειο Δημοτικό στην Εκάλη Αττικής. Μία πολύ όμορφη και καλογραμμένη ιστορία που ξεχώρισε με την ζωντανή περιγραφή της συμμετοχής παιδιών στη διάσωση των νεοσσών έφθασε από το 39ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου.

Οι δώδεκα συμμετοχές από μαθητές της Γ’ τάξης στα Εκπαιδευτήρια Γείτονα στη Βάρη Αττικής αποτέλεσαν ρεκόρ για τη #χελωνο-πρόκληση4 των πρώτων τάξεων του Δημοτικού. Αρκετά παιδιά έδειξαν με τα κείμενά τους ότι έχουν πολλές γνώσεις για τις θαλάσσιες χελώνες και τις παραλίες ωοτοκίας. Σε πολλές ιστορίες αναφέρθηκαν οι δυσκολίες των νεοσσών να φτάσουν στη θάλασσα και η σωστή αντιμετώπιση από τους ανθρώπους. Επίσης περιεγράφηκαν οι βασικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες χελώνες. Μία χαριτωμένη ιδέα που χρησιμοποιήθηκε ήταν για ένα χελωνάκι που ψάχνει την αγαπημένη του μαμά για πολύ καιρό.

Η αφήγηση των ιστοριών έγινε με πολλούς τρόπους: ένα χελωνάκι μπήκε στη θέση του αφηγητή με σκοπό να ενημερώσει τα παιδιά για το πώς μπορούν να βοηθήσουν. Μία ιστορία παρουσιάστηκε σαν απίθανο θεατρικό έργο που εξελίσσεται στο διάστημα. Επίσης διαβάσαμε ένα διάλογο ανάμεσα στα χελωνάκια μιάς φωλιάς και είδαμε όμορφους συνδυασμούς εικόνων από το διαδίκτυο και αφήγησης.

oi-mikres-takseis-tou-dhmotikou-sth-xelwno-proklhsh4-turtles_inv3.jpg

Σε ότι αφορά τα εικαστικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, μας έκανε εντύπωση η δημιουργία βίντεο με χρήση κουκλοθέατρου που παίζουν τα παιδιά. Ξεχώρισε το κόμικ δύο παιδιών με τα ζωντανά χρώματα και σχέδια και καθώς και η πολύ πρωτότυπη ιδέα δημιουργίας βίντεο με τα playmobil!

Μας έδωσε ιδιαίτερη χαρά το ότι κάποιοι από τους μικρούς μας φίλους αναφέρθηκαν στις εθελοντικές δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ, στη προστασία των φωλιών και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα. Μία από αυτές ήταν το πολύ ζωντανό και σύντομο βίντεο με πρωταγωνιστές δύο από τους μαθητές, που παίζουν πολύ καλά το ρόλο τους του. Μπράβο στους δημιουργούς!

oi-mikres-takseis-tou-dhmotikou-sth-xelwno-proklhsh4-turtles_inv4.jpg

Την Τετάρτη 13 Απριλίου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή παρουσίαση και συζήτηση με όσους από τους συμμετέχοντες αυτής της ηλικιακής ομάδας βρέθηκαν εκεί, με τη συνδρομή των μελών/εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ Ηλία Πίτσικα, Ελένης Καλογιάννη, Λένας Καστελλιώτη και Ράνιας Σπυροπούλου. Δείτε αποσπάσματα στο βίντεο εδώ.

«Ευχαριστούμε πολύ τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των μαθητών για το ενδιαφέρον και το χρόνο που αφιέρωσαν για το θέμα της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών» τονίζει η Αναστασία Σαμαρτζή, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Θέλουμε να κρατήσουμε την επαφή μαζί σας. Σας περιμένουμε για μία επίσκεψη στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα Αττικής ή στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο, την Κρήτη και την Πελοπόννησο, απλά ειδοποιείστε μας μία εβδομάδα πριν », συμπληρώνει.

Τις συμμετοχές ταξινόμησαν, διάβασαν και σχολίασαν τα παρακάτω μέλη/ εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ: Δέσποινα Δασενάκη- δημοσιογράφος, Όλγα Δρετάκη- Δρ. Βιολογίας, Σίσσυ Μπλυμάκη- εκπαιδευτικός, Joanne Stournaras- συγγραφέας, δασκάλα Αγγλικών, Ράνια Σπυροπούλου- βιολόγος/ωκεανογράφος

Δείτε το κείμενο της ανακοίνωση της #χελωνοπρόκλησης4 (Δεκέμβριος 2021) εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!