05/05/2022

Οι μικρές τάξεις του Δημοτικού στη #χελωνο-πρόκληση4

oi-mikres-takseis-tou-dhmotikou-sth-xelwno-proklhsh4-turtles_inv1.jpg

Στις 15 Φεβρουαρίου 2022 βρέθηκαν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του ΑΡΧΕΛΩΝ 23 ομαδικές ή ατομικές εργασίες από παιδιά 7-10 ετών, που περιλαμβάνουν βίντεο, κόμικς και κείμενα που συνοδεύονται από ζωγραφιές/ εικόνες. Τα παιδιά συνεργάστηκαν μεταξύ τους, με τα αδέλφια τους ή τους γονείς τους και τους δασκάλους τους.

«Κάποιες συμμετοχές ξεχώρισαν με βάση την πρωτοτυπία, τη δράση ή τις αξίες που περιέχουν, την έκφραση ή την αισθητική τους. Αυτές φαίνεται πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα» λέει η Έλλη Ταραμπέ, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Το περισσότερο υλικό θα χρησιμοποιηθεί με κάποιο τρόπο αυτό το καλοκαίρι κατά την περίοδο αναπαραγωγής των θαλάσσιων χελωνών», συμπληρώνει.

Οι 4 συμμετοχές από το Δημοτικό σχολείου του Λεωνιδίου Αρκαδίας εντυπωσίασαν. Μία ήταν ομαδική συμμετοχή, με περιπέτειες, φαντασία και στοιχεία από την προσωπική εμπειρία των 2 από τους 5 συγγραφείς, που είχαν δει αληθινά χελωνάκια στη συγκεκριμένη παραλία. Η δεύτερη ήταν ατομική και αφορούσε ένα όνειρο, με το πολύ χρήσιμο συμπέρασμα: «Τα δάση και οι θάλασσες είναι βιότοποι των ζώων και δεν πρέπει να έχουν σκουπίδια”. H τρίτη ιστορία, με 2 συγγραφείς, θίγει το θέμα της διατήρησης των παραλιών ωοτοκίας και της αξίας της ενημέρωσης του κόσμου σχετικά με τη διατήρηση των καθαρών παραλιών και την ανακύκλωση των απορριμμάτων. Στην τέταρτη ιστορία, η ηρωίδα ξανασυναντά το χελωνάκι που είχε συναντήσει στη φωλιά του, μερικά χρόνια πριν, στην ίδια παραλία.

oi-mikres-takseis-tou-dhmotikou-sth-xelwno-proklhsh4-turtles_inv2.jpg

Ένα ωραίο εμψυχωτικό ποίημα, μας έστειλαν οι μαθητές από το 3ο Δημοτικό Αγίου Δημητρίου Αττικής. Μία ακόμη πρωτότυπη ιδέα ήταν η ατομική συμμετοχή από το 7οΔημοτικό Άνω Γλυφάδας, με κείμενο και ζωγραφιές που συνδέουν το θέμα των θαλασσίων χελωνών με παιδιά- πρόσφυγες σε βάρκα.

Όμορφες ζωγραφιές μαζί με ένα ποίημα δράσης και φαντασίας έστειλαν 26 μαθητές και μαθήτριες της Γ’ τάξης από το Αρσάκειο-Τοσίτσειο Δημοτικό στην Εκάλη Αττικής. Μία πολύ όμορφη και καλογραμμένη ιστορία που ξεχώρισε με την ζωντανή περιγραφή της συμμετοχής παιδιών στη διάσωση των νεοσσών έφθασε από το 39ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου.

Οι δώδεκα συμμετοχές από μαθητές της Γ’ τάξης στα Εκπαιδευτήρια Γείτονα στη Βάρη Αττικής αποτέλεσαν ρεκόρ για τη #χελωνο-πρόκληση4 των πρώτων τάξεων του Δημοτικού. Αρκετά παιδιά έδειξαν με τα κείμενά τους ότι έχουν πολλές γνώσεις για τις θαλάσσιες χελώνες και τις παραλίες ωοτοκίας. Σε πολλές ιστορίες αναφέρθηκαν οι δυσκολίες των νεοσσών να φτάσουν στη θάλασσα και η σωστή αντιμετώπιση από τους ανθρώπους. Επίσης περιεγράφηκαν οι βασικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες χελώνες. Μία χαριτωμένη ιδέα που χρησιμοποιήθηκε ήταν για ένα χελωνάκι που ψάχνει την αγαπημένη του μαμά για πολύ καιρό.

Η αφήγηση των ιστοριών έγινε με πολλούς τρόπους: ένα χελωνάκι μπήκε στη θέση του αφηγητή με σκοπό να ενημερώσει τα παιδιά για το πώς μπορούν να βοηθήσουν. Μία ιστορία παρουσιάστηκε σαν απίθανο θεατρικό έργο που εξελίσσεται στο διάστημα. Επίσης διαβάσαμε ένα διάλογο ανάμεσα στα χελωνάκια μιάς φωλιάς και είδαμε όμορφους συνδυασμούς εικόνων από το διαδίκτυο και αφήγησης.

oi-mikres-takseis-tou-dhmotikou-sth-xelwno-proklhsh4-turtles_inv3.jpg

Σε ότι αφορά τα εικαστικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, μας έκανε εντύπωση η δημιουργία βίντεο με χρήση κουκλοθέατρου που παίζουν τα παιδιά. Ξεχώρισε το κόμικ δύο παιδιών με τα ζωντανά χρώματα και σχέδια και καθώς και η πολύ πρωτότυπη ιδέα δημιουργίας βίντεο με τα playmobil!

Μας έδωσε ιδιαίτερη χαρά το ότι κάποιοι από τους μικρούς μας φίλους αναφέρθηκαν στις εθελοντικές δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ, στη προστασία των φωλιών και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα. Μία από αυτές ήταν το πολύ ζωντανό και σύντομο βίντεο με πρωταγωνιστές δύο από τους μαθητές, που παίζουν πολύ καλά το ρόλο τους του. Μπράβο στους δημιουργούς!

oi-mikres-takseis-tou-dhmotikou-sth-xelwno-proklhsh4-turtles_inv4.jpg

Την Τετάρτη 13 Απριλίου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή παρουσίαση και συζήτηση με όσους από τους συμμετέχοντες αυτής της ηλικιακής ομάδας βρέθηκαν εκεί, με τη συνδρομή των μελών/εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ Ηλία Πίτσικα, Ελένης Καλογιάννη, Λένας Καστελλιώτη και Ράνιας Σπυροπούλου. Δείτε αποσπάσματα στο βίντεο εδώ.

«Ευχαριστούμε πολύ τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των μαθητών για το ενδιαφέρον και το χρόνο που αφιέρωσαν για το θέμα της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών» τονίζει η Αναστασία Σαμαρτζή, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Θέλουμε να κρατήσουμε την επαφή μαζί σας. Σας περιμένουμε για μία επίσκεψη στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα Αττικής ή στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο, την Κρήτη και την Πελοπόννησο, απλά ειδοποιείστε μας μία εβδομάδα πριν », συμπληρώνει.

Τις συμμετοχές ταξινόμησαν, διάβασαν και σχολίασαν τα παρακάτω μέλη/ εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ: Δέσποινα Δασενάκη- δημοσιογράφος, Όλγα Δρετάκη- Δρ. Βιολογίας, Σίσσυ Μπλυμάκη- εκπαιδευτικός, Joanne Stournaras- συγγραφέας, δασκάλα Αγγλικών, Ράνια Σπυροπούλου- βιολόγος/ωκεανογράφος

Δείτε το κείμενο της ανακοίνωση της #χελωνοπρόκλησης4 (Δεκέμβριος 2021) εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/02/2024

  Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

  Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!