29/04/2022

Η ανάληψη δράσης για να σωθούν τα χελωνάκια γεμίζει ικανοποίηση

h-analhpsh-drashs-gia-na-swthoun-ta-xelwnakia-gemizei-ikanopoihsh-4_Gymnasia.jpg

Η κεντρική ιδέα που διαπερνά τις ιστορίες είναι ότι η ανάληψη δράσης για να σωθούν τα χελωνάκια γεμίζει ικανοποίηση τους ήρωες. Κι αυτό είναι ένα πολύ χρήσιμο στοιχείο για την ομάδα επικοινωνίας του ΑΡΧΕΛΩΝ. Έτσι νιώθει, για παράδειγμα, ο ήρωας του Γιώργου Αντωνίου μόλις, με μία παράτολμη ενέργεια, απομάκρυνε ένα τζετ σκι από την θάλασσα γύρω από περιοχή ωοτοκίας της Καρέττα. Οι ήρωες του Μάριου Δέδε ήταν επίσης ικανοποιημένοι που βοήθησαν τις χελώνες και έδειξαν ότι ο καθένας μπορεί να κάνει κάτι σημαντικό και καλό.

Οι ήρωες της Μαρίας Θεοδωρακοπούλου έζησαν από κοντά το θαύμα της φύσης, εντόπισαν τους κινδύνους από την ηχο-ρύπανση και την φωτο-ρύπανση και ένιωσαν ικανοποίηση που βοήθησαν τα χελωνάκια.

Ο καθένας μας μπορεί να κάτι κάτι καλό να βοηθήσει άλλους, που στην περίπτωση αυτή ήταν τα χελωνάκια, σύμφωνα με την ιστορία της Σοφίας Καβαδά. Η Μυρτώ Αδάμη εστίασε την ιστορία της σε πρακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορούν να σωθούν τα χελωνάκια από τους επισκέπτες της παραλίας.

ΣΠΑΘΙΑΡΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Κάποιες ιστορίες είχαν ως αφηγητή τα ίδια τα ζώα. Τι αντιμετωπίζουν τα χελωνάκια μέσα στη φωλιά, αλλά και όταν εκκολαφθούν, ήταν το κύριο θέμα της Εβίτας Ηλιοπούλου, που έθιξε από τους φυσικούς θηρευτές μέχρι τα σκουπίδια που πετούν οι άνθρωποι. Παρόμοια, οι 3 χελώνες της ιστορίας της Αντωνίας Καλλιθράκα έδειξαν τους κινδύνους από τη φωτο-ρύπανση και η φιλία τους αποδεικνύει ότι με τη συνεργασία και τη φροντίδα για τους άλλους μπορούμε να κατορθώσουμε κάτι καλό.

Πως μπορεί κάποιος να μάθει από τα λάθη του και να αλλάξει τη ζωή του; Αυτό είναι το θέμα που έθιξε η Γωγώ Γεωργίου, που περιγράφει τη σημασία της ενημέρωσης όσο πιο πολλών ανθρώπων γίνεται για την προστασία των χελωνών και των παραλιών ωοτοκίας. Το τέλος της ιστορίας έδειξε ότι η δράση ακόμη και ενός ανθρώπου μπορεί να φέρει μία καλή λύση.

Το ότι χρειάζεται να μιλήσουμε στους ανθρώπους που βρίσκονται στην παραλία ωοτοκίας για το πως θα αποφύγουν να ενοχλούν τις χελώνες ή να πληγώνουν τα μικρά χελωνάκια στις φωλιές με ομπρέλες δείχνει η ιστορία της Αναστασίας Δραγάτη.

Ένα βήμα παραπάνω κάνει η Μαρίζα Συντέτα στην ιστορία της, που ζητάει από τις επιχειρήσεις πάνω στην παραλία να μετακινήσουν το δίχτυ του βόλεϊ για να μην ενοχλούν τις φωλιές. Η ιστορία ξεχώρισε για την αποφασιστικότητα των ηρώων της.

Η επιστήμη της οικολογίας δείχνει ότι όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί χρειάζονται τροφή και έτσι οργανώνεται ένα οικοσύστημα. Ο Κωσταντίνος Αντωνίου μίλησε για τους πιθανούς θηρευτές των μικρών χελωνών και οι ήρωες της ιστορίας του έσωσαν τα χελωνάκια από τα καβούρια.

Ποιος μπορεί να φροντίσει ένα τραυματισμένο χελωνάκι? Οι ήρωες της Κωσταντίνας Νικολούδια φρόντισαν τα χελωνάκια που τραυματίστηκαν και ενημέρωσαν αυτούς που κάνουν πάρτι στην παραλία για τους κινδύνους των μικρών θαλάσσιων χελωνών από τα φώτα και το θόρυβο. Η ιστορία ξεχώρισε για το μήνυμά της: oι άνθρωποι δεν θα πρέπει να αδιαφορούν για τα άλλα ζωντανά όντα του πλανήτη μας.

Ο εθελοντισμός για την προστασία των φωλιών ήταν κύριο στοιχείο της ιστορίας της Κορίνας Αναγνωστοπούλου. Όσο για την γεμάτη φαντασία περιπέτεια του Χάρη Ζαφείρη, κάποιος έκλεψε τα αυγά από μια φωλιά χελώνας, αλλά οι ήρωες της ιστορίας ήταν πολύ προσεκτικοί να μην καταστρέψουν άθελά τους φωλιές.

Ένα μεγάλο μπράβο και στους 15 συγγραφείς! Ευχαριστούμε τους μαθητές και την φιλόλογο κα Παναγιώτα Σουρίδη για το ενδιαφέρον στη #χελωνο-πρόκληση 4 και το χρόνο που αφιέρωσαν για το θέμα της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών. Στα τέλη Μαΐου αρχίζει η περίοδος ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών οπότε και θα αρχίσει να χρησιμοποιείται το υλικό της #χελωνο-πρόκλησης 4 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Θα χαρούμε να υποδεχτούμε τα παιδιά στο Κέντρο Διάσωσης θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα, αλλά και στον Περιβαλλοντικό Σταθμό στον Αγιαννάκη Μεσσηνίας και στο Σταθμό Ενημέρωσης στο Ρέθυμνο! Απλά ειδοποιείστε μας μία εβδομάδα πριν, για να προγραμματιστεί η συνάντησή σας με τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ! Θα βρείτε τα τηλέφωνα στην ιστοσελίδα μας https://www.archelon.gr/contents/contact.php

Δείτε το βίντεο «Η αγάπη βρίσκει πάντα το δρόμο της» του ΕΕΕΓΕΛ Σύρου εδώ.

Δείτε την ανακοίνωση της #χελωνοπρόκλησης4 (Δεκέμβριος 2021) εδώ.

Τις συμμετοχές ταξινόμησαν, διάβασαν και σχολίασαν τα παρακάτω μέλη/ εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ: Δέσποινα Δασενάκη- δημοσιογράφος, Όλγα Δρεττάκη- Δρ. Βιολογίας, Σίσσυ Μπλυμάκη- εκπαιδευτικός, Joanne Stournaras- συγγραφέας, δασκάλα Αγγλικών, Ράνια Σπυροπούλου- βιολόγος/ωκεανογράφος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/06/2024

  Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

  Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!