29/04/2022

Η ανάληψη δράσης για να σωθούν τα χελωνάκια γεμίζει ικανοποίηση

h-analhpsh-drashs-gia-na-swthoun-ta-xelwnakia-gemizei-ikanopoihsh-4_Gymnasia.jpg

Η κεντρική ιδέα που διαπερνά τις ιστορίες είναι ότι η ανάληψη δράσης για να σωθούν τα χελωνάκια γεμίζει ικανοποίηση τους ήρωες. Κι αυτό είναι ένα πολύ χρήσιμο στοιχείο για την ομάδα επικοινωνίας του ΑΡΧΕΛΩΝ. Έτσι νιώθει, για παράδειγμα, ο ήρωας του Γιώργου Αντωνίου μόλις, με μία παράτολμη ενέργεια, απομάκρυνε ένα τζετ σκι από την θάλασσα γύρω από περιοχή ωοτοκίας της Καρέττα. Οι ήρωες του Μάριου Δέδε ήταν επίσης ικανοποιημένοι που βοήθησαν τις χελώνες και έδειξαν ότι ο καθένας μπορεί να κάνει κάτι σημαντικό και καλό.

Οι ήρωες της Μαρίας Θεοδωρακοπούλου έζησαν από κοντά το θαύμα της φύσης, εντόπισαν τους κινδύνους από την ηχο-ρύπανση και την φωτο-ρύπανση και ένιωσαν ικανοποίηση που βοήθησαν τα χελωνάκια.

Ο καθένας μας μπορεί να κάτι κάτι καλό να βοηθήσει άλλους, που στην περίπτωση αυτή ήταν τα χελωνάκια, σύμφωνα με την ιστορία της Σοφίας Καβαδά. Η Μυρτώ Αδάμη εστίασε την ιστορία της σε πρακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορούν να σωθούν τα χελωνάκια από τους επισκέπτες της παραλίας.

ΣΠΑΘΙΑΡΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Κάποιες ιστορίες είχαν ως αφηγητή τα ίδια τα ζώα. Τι αντιμετωπίζουν τα χελωνάκια μέσα στη φωλιά, αλλά και όταν εκκολαφθούν, ήταν το κύριο θέμα της Εβίτας Ηλιοπούλου, που έθιξε από τους φυσικούς θηρευτές μέχρι τα σκουπίδια που πετούν οι άνθρωποι. Παρόμοια, οι 3 χελώνες της ιστορίας της Αντωνίας Καλλιθράκα έδειξαν τους κινδύνους από τη φωτο-ρύπανση και η φιλία τους αποδεικνύει ότι με τη συνεργασία και τη φροντίδα για τους άλλους μπορούμε να κατορθώσουμε κάτι καλό.

Πως μπορεί κάποιος να μάθει από τα λάθη του και να αλλάξει τη ζωή του; Αυτό είναι το θέμα που έθιξε η Γωγώ Γεωργίου, που περιγράφει τη σημασία της ενημέρωσης όσο πιο πολλών ανθρώπων γίνεται για την προστασία των χελωνών και των παραλιών ωοτοκίας. Το τέλος της ιστορίας έδειξε ότι η δράση ακόμη και ενός ανθρώπου μπορεί να φέρει μία καλή λύση.

Το ότι χρειάζεται να μιλήσουμε στους ανθρώπους που βρίσκονται στην παραλία ωοτοκίας για το πως θα αποφύγουν να ενοχλούν τις χελώνες ή να πληγώνουν τα μικρά χελωνάκια στις φωλιές με ομπρέλες δείχνει η ιστορία της Αναστασίας Δραγάτη.

Ένα βήμα παραπάνω κάνει η Μαρίζα Συντέτα στην ιστορία της, που ζητάει από τις επιχειρήσεις πάνω στην παραλία να μετακινήσουν το δίχτυ του βόλεϊ για να μην ενοχλούν τις φωλιές. Η ιστορία ξεχώρισε για την αποφασιστικότητα των ηρώων της.

Η επιστήμη της οικολογίας δείχνει ότι όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί χρειάζονται τροφή και έτσι οργανώνεται ένα οικοσύστημα. Ο Κωσταντίνος Αντωνίου μίλησε για τους πιθανούς θηρευτές των μικρών χελωνών και οι ήρωες της ιστορίας του έσωσαν τα χελωνάκια από τα καβούρια.

Ποιος μπορεί να φροντίσει ένα τραυματισμένο χελωνάκι? Οι ήρωες της Κωσταντίνας Νικολούδια φρόντισαν τα χελωνάκια που τραυματίστηκαν και ενημέρωσαν αυτούς που κάνουν πάρτι στην παραλία για τους κινδύνους των μικρών θαλάσσιων χελωνών από τα φώτα και το θόρυβο. Η ιστορία ξεχώρισε για το μήνυμά της: oι άνθρωποι δεν θα πρέπει να αδιαφορούν για τα άλλα ζωντανά όντα του πλανήτη μας.

Ο εθελοντισμός για την προστασία των φωλιών ήταν κύριο στοιχείο της ιστορίας της Κορίνας Αναγνωστοπούλου. Όσο για την γεμάτη φαντασία περιπέτεια του Χάρη Ζαφείρη, κάποιος έκλεψε τα αυγά από μια φωλιά χελώνας, αλλά οι ήρωες της ιστορίας ήταν πολύ προσεκτικοί να μην καταστρέψουν άθελά τους φωλιές.

Ένα μεγάλο μπράβο και στους 15 συγγραφείς! Ευχαριστούμε τους μαθητές και την φιλόλογο κα Παναγιώτα Σουρίδη για το ενδιαφέρον στη #χελωνο-πρόκληση 4 και το χρόνο που αφιέρωσαν για το θέμα της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών. Στα τέλη Μαΐου αρχίζει η περίοδος ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών οπότε και θα αρχίσει να χρησιμοποιείται το υλικό της #χελωνο-πρόκλησης 4 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Θα χαρούμε να υποδεχτούμε τα παιδιά στο Κέντρο Διάσωσης θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα, αλλά και στον Περιβαλλοντικό Σταθμό στον Αγιαννάκη Μεσσηνίας και στο Σταθμό Ενημέρωσης στο Ρέθυμνο! Απλά ειδοποιείστε μας μία εβδομάδα πριν, για να προγραμματιστεί η συνάντησή σας με τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ! Θα βρείτε τα τηλέφωνα στην ιστοσελίδα μας https://www.archelon.gr/contents/contact.php

Δείτε το βίντεο «Η αγάπη βρίσκει πάντα το δρόμο της» του ΕΕΕΓΕΛ Σύρου εδώ.

Δείτε την ανακοίνωση της #χελωνοπρόκλησης4 (Δεκέμβριος 2021) εδώ.

Τις συμμετοχές ταξινόμησαν, διάβασαν και σχολίασαν τα παρακάτω μέλη/ εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ: Δέσποινα Δασενάκη- δημοσιογράφος, Όλγα Δρεττάκη- Δρ. Βιολογίας, Σίσσυ Μπλυμάκη- εκπαιδευτικός, Joanne Stournaras- συγγραφέας, δασκάλα Αγγλικών, Ράνια Σπυροπούλου- βιολόγος/ωκεανογράφος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/06/2023

  Η Τρούφα ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας με τη βοήθεια των μαθητών!

  Η Τρούφα, το χελωνάκι – σύμβολο των διαδικτυακών εκπαιδευτικών δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας και έκανε επίσης μια μικρή απόδραση στη Νότιο Αφρική. Η μεγάλη Διαδικτυακή Φωτογραφική Έκθεση της σχολικής χρονιάς που πέρασε δημοσιοποιήθηκε και το κοινό έδωσε τις προτιμήσεις του!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!