30/06/2011

Μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή για δύο ακόμη χελώνες!

Ο «Νόντας» και ο «Αριστοτέλης» ήταν δύο χελώνες που φιλοξενήθηκαν για πάνω από ένα χρόνο στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Απελευθερώθηκαν με επιτυχία στα ανοιχτά της θάλασσας την 21η Ιουνίου 2011.

Η απελευθέρωση πραγματοποιήθηκε παράλληλα με το ξεκίνημα του εκπαιδευτικού προγράμματος των Αμερικανών μαθητών «People to People» που διεξάγεται κάθε χρόνο από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Ιουλίου. Αυτές οι ομάδες υποστηρίζουν τις προσπάθειές μας. Εδώ και αρκετά χρόνια επισκέπτονται το Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα πρόθυμοι πάντα σε εθελοντικές εργασίες ή ακόμη και στη χορηγία δορυφορικού πομπού για την παρακολούθηση χελωνών.

Ο «Αριστοτέλης» εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη στις 25 Αυγούστου του 2009. Η νεαρή Caretta caretta μήκους 40εκ. και βάρους 9 κιλών ευτυχώς μεταφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής όπου τον φρόντισαν αρχικά και από εκεί της δόθηκε και το αντίστοιχο όνομά. Το ελαφρύ τραύμα που υπέστη στο κεφάλι έδειχνε να επουλώνεται καλά, όμως δυσκόλευε αρκετά την κατάδυσή του στο νερό γιʼ αυτό το λόγο του τοποθετήθηκε αντίβαρο. Στη συνέχεια χορηγήθηκαν αντιβιοτικά και ορός για την αντιμετώπιση της διαταραχής στην πλευστότητα.

Αρχικά τρεφόταν από το χέρι και αργότερα ξεκίνησε να τρώει από το πυθμένα της δεξαμενής. Όμως τον περισσότερο χρόνο παρέμενε στην επιφάνεια, γεγονός που απέτρεπε την ασφαλή απελευθέρωσή του. Εν τέλει αποφασίσαμε να τον τοποθετήσουμε σε μεγαλύτερη δεξαμενή ώστε να αναγκαστεί καταδυθεί στο βυθό.

Οι δύο χελώνες μεταφέρθηκαν στα ανοιχτά της θάλασσας με σκάφος, χάρη στη βοήθεια του καταδυτικού κέντρου Aqua Divers Club. Ο «Νόντας» έφυγε πρώτος, ύστερα από την αναπροσαρμογή της πλευστότητάς του.

Θα ήθελα να αφιερώσω μια στιγμή για να τονίσω πως τα ονόματα των χελωνών δεν επιλέγονται τυχαία. Ονοματίζονται από τους ανθρώπους που τις εντοπίζουν και συμμετέχουν στην απελευθέρωσή τους. Γεγονός που δημιουργεί το αίσθημα υπερηφάνειας και υπευθυνότητας οδηγώντας στην περαιτέρω ενημέρωση από ανθρώπους προς τις τοπικές κοινότητες.

Αυτή η αλλαγή νοοτροπίας είναι σημαντική καθώς δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα παρουσίας μας σε κάθε σημείο που βρίσκεται τραυματισμένη χελώνα. Από τότε που ξεκίνησα, η σχέση μου με αυτούς τους ανθρώπους έγινε πιο προσωπική, συνομιλούμε πλέον στον ενικό και πολλές φορές κανονίζεται προσωπική συνάντηση με μερικούς.

Προσωπικά, μου έχει επανέλθει η ελπίδα στην ανθρώπινη φύση, πράγμα που με ενθαρρύνει προς την ενίσχυση αυτής της θετικής ενέργειας αντί της κατηγορίας μερικών ανεύθυνων ανόητων ανθρώπων που εξακολουθούν να θανατώνουν αυτά τα ειρηνικά πλάσματα.

Σας ευχαριστώ όλους!

Παύλος Τσάρος, Υπεύθυνος Κέντρου Διάσωσης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    27/09/2023

    Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;

    Γιατί είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/09/2023

    Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    20/09/2023

    Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/09/2023

    Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

    Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/09/2023

    Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/09/2023

    Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/09/2023

    Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/08/2023

    Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

    Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/08/2023

    Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

    Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/08/2023

    Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

    Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    07/08/2023

    ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

    Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    01/08/2023

    Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

    Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/07/2023

    Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

    Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/07/2023

    Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

    Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/07/2023

    Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

    Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!