Με δύο φωλιές ξεκίνησε η περίοδος ωοτοκίας του 2019 για την Καρέττα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο
Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος, στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου αποτελεί, στο μεγαλύτερο τμήμα του, ένα από τα πλέον αδιατάρακτα παράκτια οικοσυστήματα στην Ελλάδα. Στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου και στην αμμώδη παραλία του, μήκους 44χλμ., αναπαράγεται ένας από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα (Caretta caretta) στη Μεσόγειο.
Η περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου αποτελεί προστατευόμενη περιοχή με όρους που περιγράφονται στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ Δ 391/2018) και εντάσσεται στη χωρική αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου.

Για πάνω από 35 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ, Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας πραγματοποιεί πρόγραμμα καταγραφής της αναπαραγωγικής δραστηριότητας και προστασίας των φωλιών της Καρέττα στις παραλίες του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
Η φετινή περίοδος ωοτοκίας στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, ξεκίνησε με τον εντοπισμό όχι μίας, αλλά δύο φωλιών! Οι δύο αυτές φωλιές εντοπίστηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου 1 Ιουνίου κοντά στις θέσεις Βουνάκι και Αγιαννάκης. Εάν και πρόκειται για αργοπορημένο ξεκίνημα, η ωοτοκία φαίνεται να συνεχίζεται με ενθαρρυντικούς ρυθμούς καθώς οι εθελοντές και ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ έχουν καταγράψει και προστατεύσει πάνω από 350 φωλιές μέχρι την 17η Ιουνίου 2019.
Ο βιότοπος του νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου με τους φυσικούς αμμολόφους φιλοξενεί έναν εντυπωσιακό αριθμό φωλιών της Caretta caretta, διαχρονικά το δεύτερο μεγαλύτερο στη Μεσόγειο. Το μοναδικό αυτό παράκτιο οικοσύστημα συνεχίζεται στο βόρειο τμήμα του Κόλπου και στους υγρότοπους του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς. Οι συντονισμένες δράσεις του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου και του ΑΡΧΕΛΩΝ έχουν σκοπό την επιστημονική παρακολούθηση και την προστασία του είδους.

Το ξεκίνημα της ωοτοκίας στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, δημιουργεί την ανάγκη για αυξημένη προσοχή για τις ανθρώπινες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην παραλία ωοτοκίας. Ο Φορέας Διαχείρισης και ο ΑΡΧΕΛΩΝ υπενθυμίζει στους επισκέπτες αλλά και στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ότι η παρουσία βαρέων οχημάτων και τροχοφόρων στην παραλία, ο έντονος φωτισμός ή το άναμμα φωτιάς, τα έπιπλα θαλάσσης κατά τις νυχτερινές ώρες κ.ά. προκαλούν όχληση στην αναπαραγωγική δραστηριότητα του προστατευόμενου είδους.
Πληροφορίες:
Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου, Αλεξάνδρα Αναγνωστοπούλου, Δασολόγος ΦΔ, τηλ. 2693031939
ΑΡΧΕΛΩΝ, Γιάννης Χαλκιάς, Υπεύθυνος Προγράμματος Δυτικής Πελοποννήσου, τηλ:6932285817
Άρχισε η περίοδος ωοτοκίας της Καρέττα και στην Κορώνη Μεσσηνίας
Ξεκίνησε η περίοδος ωοτοκίας της Καρέττα στην Κρήτη για το 2019
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/09/2026
Τα σχολεία επιστρέφουν στον ΑΡΧΕΛΩΝ! Μια νέα χρονιά γεμάτη γνώση και δράση
Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά και μαζί της επιστρέφουν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ οι φωνές, οι ερωτήσεις και ο ενθουσιασμός χιλιάδων μαθητών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/09/2026
Τα χελωνάκια μάγεψαν μικρούς και μεγάλους στην Κέρκυρα
Από τα προκαταρκτικά δεδομένα φαίνεται ότι οι καταγραφές του 2026 στην Κέρκυρα ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας: οι ερευνητές μας εντόπισαν και προστάτεψαν 50 φωλιές στις νότιες παραλίες του νησιού!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ01/09/2026
Πήρε άδεια από την εργασία της στην Αγγλία για να αφιερωθεί στις θαλάσσιες χελώνες της Ελλάδας!
Με την ενθουσιώδη υποστήριξη από τους συναδέλφους της, η Amy Carey μπόρεσε να απομακρυνθεί από την καθημερινή της ρουτίνα και να βυθιστεί πλήρως στη νέα περιπέτεια στη νότια Πελοπόννησο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/08/2026
Τα χελωνάκια χρειάζονται βοήθεια τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο: Ειδική προσφορά εθελοντισμού για 2 εβδομάδες!
Για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις φωλιές και τους τελευταίους νεοσσούς της φετινής χρονιάς, χρειαζόμαστε τη βοήθεια περισσότερων εθελοντών!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/08/2026
Ένα beach party ακυρώθηκε και 66 φωλιές σώθηκαν στα Χανιά!
Μια σημαντική νίκη για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στα Χανιά, χάρη στην άμεση συνεργασία του ΑΡΧΕΛΩΝ και του ΟΦΥΠΕΚΑ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/08/2026
Θαλάσσιες χελώνες στις παραλίες του Σαρωνικού: Γιατί το τάισμα δεν είναι πάντα πράξη αγάπης
Ενημερωτική δράση του Δήμου Σαρωνικού με τη συμμετοχή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ασφαλή και σωστή συνύπαρξη λουόμενων και άγριας ζωής.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/08/2026
Έλληνες ψαράδες απελευθερώνουν σπάνια Δερματοχελώνα στο Βόρειο Αιγαίο!
Μια εντυπωσιακή θαλάσσια χελώνα είχε παγιδευτεί στα δίχτυα του αλιευτικού, σε περιοχή του βόρειου Αιγαίου, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/07/2026
Αποκαλύπτοντας τα μυστικά της Caretta caretta: Ζήστε από κοντά τις δημόσιες εκσκαφές φωλιών σε Πελοπόννησο και Κρήτη
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί το κοινό και τα ΜΜΕ σε μια ξεχωριστή εμπειρία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και επιστημονικής παρατήρησης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/07/2026
43 Χρόνια Μαρκαρίσματος Θαλάσσιων Χελωνών στην Ελλάδα Αποκαλύπτουν τα Ταξίδια τους στη Μεσόγειο
Νέα επιστημονική δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ αναδεικνύει σημαντικές θαλάσσιες περιοχές για τις χελώνες στη Μεσόγειο, μέσα από το πρόγραμμα μαρκαρίσματος στη Ζάκυνθο, τον Κυπαρισσιακό Κόλπο και το Ρέθυμνο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/07/2026
Στη Ζάκυνθο είδαμε τα πρώτα χελωνάκια του 2026!
Η ομάδα μας ανακάλυψε τα μικροσκοπικά ίχνη των νεοσσών ξημερώματα της Τρίτης 14 Ιουλίου στην παραλία Δάφνη του Κόλπου του Λαγανά.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/07/2026
Ένας σπάνιος γίγαντας στις ελληνικές θάλασσες: Τι αποκαλύπτει η νέα δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ για τη Δερματοχελώνα
Μια νέα επιστημονική δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ, συγκεντρώνει και αναλύει για πρώτη φορά όλες τις διαθέσιμες καταγραφές της Δερματοχελώνας στις ελληνικές θάλασσες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/07/2026
Δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης για τη θαλάσσια χελώνα στην Κέρκυρα
Σειρά δράσεων περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, με στόχο να φέρει κατοίκους και επισκέπτες πιο κοντά στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/07/2026
Η προστασία της Καρέττα συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων
Οι πρόσφατες αναφορές και η μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε ο λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus) στην Ελλάδα έφεραν ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της εξάπλωσης αυτού του χωροκατακτητικού είδους στη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/07/2026
Πόσο προστατευμένο είναι τελικά το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου;
Δύο περιπτώσεις παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη Ζάκυνθο που έχουν μείνει χωρίς κυρώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/06/2026
Νέο Πρόγραμμα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας Καρέττα στην Κέρκυρα
Στρατηγική σύμπραξη του ΑΡΧΕΛΩΝ με το Ionian Environment Foundation και τον ξενοδοχειακό όμιλο Mar-Bella Collection για τη θωράκιση των παραλιών ωοτοκίας της Κέρκυρας.


