27/06/2019

Άρχισε η περίοδος ωοτοκίας της Καρέττα και στην Κορώνη Μεσσηνίας

Οι δύο πρώτες φωλιές θαλάσσιας χελώνας Καρέττα (Caretta caretta) στην παραλία Ζάγκα της Κορώνης Μεσσηνίας φέτος εντοπίστηκαν στις πρωινές περιπολίες της 19ης και της 20ης Ιουνίου από τους εθελοντές του Συλλόγου για τη Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ. Δυστυχώς η πρώτη φωλιά βρέθηκε θηρευμένη από άγρια ζώα, μέσα σε ελάχιστες ώρες από την επιστροφή της μητέρας χελώνας στη θάλασσα.

arxise-h-periodos-wotokias-ths-karetta-kai-sthn-korwnh-messhnias-1st_nest_KOR19_2.jpg

Την επόμενη ακριβώς μέρα βρέθηκε και προστατεύτηκε η δεύτερη φωλιά, με την τοποθέτηση ειδικού μεταλλικού πλέγματος και μπαμπού περιμετρικά της φωλιάς. Από τις 20 Ιουνίου λοιπόν, λίγο πιο αργά από άλλες χρονιές, ξεκίνησε επίσημα η ωοτοκία στη περιοχή της Κορώνης, της κύριας περιοχής της Μεσσηνίας στην οποία καταγράφεται σημαντική αναπαραγωγική δραστηριότητα του προστατευόμενου αυτού είδους. Σποραδική ωοτοκία καταγράφεται και σε άλλα σημεία, συνήθως στις παραλίες γύρω από το Ρωμανό στη δυτική Μεσσηνία.

arxise-h-periodos-wotokias-ths-karetta-kai-sthn-korwnh-messhnias-1st_nest_KOR19_1.jpg

Να σημειωθεί ότι η παραλία ωοτοκίας Ζάγκα-Μεμί περιλαμβάνεται στην περιοχή Natura 2000 «Θαλάσσια περιοχή νότιας Μεσσηνίας» (GR2550010) και υπάρχουν οι παρακάτω συγκεκριμένες νομικές προβλέψεις για την προστασία της. Όπως και σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας θαλασσίων χελωνών, δεν επιτρέπεται η κίνηση τροχοφόρων οχημάτων και το άναμμα φωτιάς κατά την περίοδο Ιουνίου- Σεπτεμβρίου. Η απομάκρυνση των επίπλων θαλάσσης κατά τις βραδινές ώρες κρίνεται απαραίτητη, ώστε να αφήνεται επαρκής διαθέσιμος χώρος για ωοτοκία. Καθώς ο τεχνητός φωτισμός κατά τις βραδινές ώρες ενοχλεί τα ενήλικα θηλυκά και το κυριότερο, αποπροσανατολίζει τους νεοσσούς, η μείωση της φωτορύπανσης στην παραλία ωοτοκίας είναι επίσης αναγκαία.

Σημαντικό επίσης είναι οι επισκέπτες της παραλίας να μην απομακρύνουν τα ειδικά πλέγματα και τα μπαμπού που τοποθετούνται επάνω και γύρω από τις φωλιές ώστε να αποφευχθεί η θήρευσή της και κατά συνέπεια η καταστροφή της φωλιάς.

Ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ, που είναι μη κερδοσκοπικό Σωματείο, δραστηριοποιείται στη περιοχή από το 1995 όπου γίνεται καταγραφή και προστασία φωλιών της Καρέττα και συλλέγονται στοιχεία για τυχόν απειλές και ανθρωπογενείς πιέσεις στον παράκτιο και τον θαλάσσιο βιότοπό της. Επιπλέον, ένας ενημερωτικός σταθμός λειτουργεί καθημερινά στο κέντρο της πόλης με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών της περιοχής για το πανάρχαιο αυτό θαλάσσιο ερπετό, που μοιραζόμαστε μαζί του λίγα χιλιόμετρα ακτής κάθε καλοκαίρι. Πάνω από 500 εθελοντές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο συμμετέχουν στις δραστηριότητες του ΑΡΧΕΛΩΝ. Τα πιο δημοφιλή προγράμματα εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι η προστασία της αναπαραγωγής της Καρέττα σε Ζάκυνθο, Πελοπόννησο (Κυπαρισσία, Κορώνη, Λακωνικός) και Κρήτη, η περίθαλψη τραυματισμένων ή άρρωστων χελωνών στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα Αττικής, καθώς η περιβαλλοντική αγωγή μαθητών σε όλη την Ελλάδα.

Πληροφορίες: Γαλήνη Σαμλίδου, Υπεύθυνη Πρoγράμματος Νότιας Πελοποννήσου – τηλ.: 6951009785.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!