28/06/2019

Δεύτερη χρονιά τοποθέτησης δορυφορικών πομπών σε θαλάσσιες χελώνες Καρέττα από το Νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο

deuterh-xronia-topothethshs-doryforikwn-pompwn-se-thalassies-xelwnes-karetta-apo-to-notio-kyparissiako-kolpo-Anna_Lamaj11.jpg

Οι πομποί τοποθετήθηκαν σε 12 χελώνες για να μελετηθούν οι κινήσεις τους στη θάλασσα ανάμεσα στις εξόδους που κάνουν για να αφήσουν τα αυγά τους καθώς και τις κινήσεις τους μετά την ολοκλήρωση της περιόδου ωοτοκίας. Τα δεδομένα από τους δορυφορικούς πομπούς αναμένεται επίσης να δώσουν ενδείξεις για τη μετανάστευση των χελωνών προς τις περιοχές διαχείμασης και διατροφής. Αυτή η γνώση, με τη σειρά της, θα βοηθήσει να σχεδιαστούν καλύτερα τα μέτρα διαχείρισης για τη διατήρηση των χελωνών και τη μείωση των αρνητικών αλληλεπιδράσεων με τα αλιευτικά σκάφη.

Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος, στη δυτική Πελοπόννησο, φιλοξενεί τον δεύτερο μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Μεσόγειο. Οι υψηλότεροι αριθμοί φωλιών της καρέτα βρίσκονται στο νότιο τμήμα του κόλπου, σε 10 χιλιόμετρα παραλίας που αποτελούν την κύρια περιοχή αναπαραγωγής. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ εφαρμόζει στην περιοχή αυτή ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα μαρκαρίσματος (σήμανσης και ταυτοποίησης) θαλασσίων χελωνών από το 1982 και πραγματοποιεί πρόγραμμα συστηματικής παρακολούθησης της αναπαραγωγικής δραστηριότητας κάθε χρόνο, από το 1984.

deuterh-xronia-topothethshs-doryforikwn-pompwn-se-thalassies-xelwnes-karetta-apo-to-notio-kyparissiako-kolpo-Anna_Lamaj16.jpg

Πέρα από τους πομπούς, στις 12 αυτές θαλάσσιες χελώνες, δόθηκαν και ονόματα.

Τα ονόματα προέρχονται από τα Γαλλικά, Αραβικά, Τουρκικά, Αλβανικά και Ελληνικά, που είναι οι γλώσσες που ομιλούνται στις Μεσογειακές χώρες του προγράμματος MAVA.

Κάθε όνομα ιδιαίτερη σημασία, που τη βρήκαμε στην ιστοσελίδα www.momjunction.com.

Με χαρά λοιπόν σας παρουσιάζουμε τις 12 αυτές χελώνες:

Francoise, αυτή που έχει ρίζες στη Γαλλία Fernande, ταξιδευτής της περιπέτειας Amira, γεννημένη πριγκίπισσα με χρυσή καρδιά Aisha, επιτυχημένη στη ζωή Ecrin, αυτή που είναι η ανταμοιβή, ένα δώρο θεού Tulin, ένας κύκλος φωτός γύρω από το φεγγάρι Seyyal, η ταξιδιώτισσα Ella, μια όμορφη νεράιδα Etty, ένα αστέρι Ειρήνη Ισιδώρα, το δώρο της Ίσιδας Ζωσίμη, αυτή που θα επιβιώσει

Τα δεδομένα από τις 12 θαλάσσιες χελώνες Καρέττα που φέρουν τους πομπούς από τον Κυπαρισσιακό κόλπο είναι τώρα στο διαδίκτυο και μπορείτε να τις παρακολουθήσετε καθώς μετακινούνται σε αυτό το σύνδεσμο: https://bit.ly/2YpbnEU.

deuterh-xronia-topothethshs-doryforikwn-pompwn-se-thalassies-xelwnes-karetta-apo-to-notio-kyparissiako-kolpo-MAVA_logos.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    27/09/2023

    Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;

    Γιατί είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/09/2023

    Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    20/09/2023

    Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/09/2023

    Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

    Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/09/2023

    Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/09/2023

    Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/09/2023

    Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/08/2023

    Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

    Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/08/2023

    Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

    Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/08/2023

    Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

    Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    07/08/2023

    ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

    Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    01/08/2023

    Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

    Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/07/2023

    Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

    Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/07/2023

    Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

    Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/07/2023

    Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

    Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!