Μπορούμε να ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!
02/01/2026

Κόντρα στις πιθανότητες: Μια ιστορία ανθεκτικότητας από τον Αμβρακικό Κόλπο!

Στα ρηχά παράκτια νερά του Αμβρακικού Κόλπου στη βορειοδυτική Ελλάδα, που είναι ένας σημαντικός βιότοπος διατροφής για νεαρές και ενήλικες θαλάσσιες χελώνες Καρέττα, μια χελώνα επιβιώνει εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια χωρίς κάτω γνάθο!

Το ζώο της ιστορίας αυτής καταγράφηκε για πρώτη φορά το 2019 στο πλαίσιο του προγράμματος σύλληψης-σήμανσης-επανασύλληψης του ΑΡΧΕΛΩΝ, που διεξάγεται στον Αμβρακικό Κόλπο από το 2002. Παρά τον σοκαριστικό τραυματισμό της, η χελώνα δεν ήταν αδύναμη. Αντίθετα, οι πληγές της είχαν επουλωθεί φυσικά και η σωματική της κατάσταση ήταν εξαιρετική. Επίσης, η χελώνα έφερε ένα σημαντικό φορτίο βαλάνων (αρθρόποδα που μοιάζουν με πεταλίδες και προσκολλώνται στο καβούκι της χελώνας).

Jawless 2.jpg

Από τότε, η χελώνα εντοπίστηκε τέσσερις ακόμα φορές στην ίδια περιοχή μελέτης, με πιο πρόσφατη το καλοκαίρι του 2025. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξαετούς περιόδου, συνέχισε να δείχνει καλή σωματική κατάσταση και μάλιστα καταγράφεται να μεγαλώνει με μέσο ρυθμό περίπου 0,2 εκατοστών ετησίως! Αξίζει να σημειωθεί ότι το βαρύ φορτίο βαλάνων που παρατηρήθηκε κατά την πρώτη σύλληψη έχει πλέον εξαφανιστεί.

Το ερώτημα που προκάλεσε την έκπληξη των ερευνητών ήταν το πώς ένα ζώο που κανονικά χρειάζεται πανίσχυρα σαγόνια για να σπάει καβούρια και οστρακόδερμα, κατάφερε να μη λιμοκτονήσει. Η μακροπρόθεσμη επιβίωση αυτής της χελώνας υποδηλώνει έντονα ότι έχει προσαρμόσει τη διατροφική της συμπεριφορά, πιθανώς διαλέγοντας πιο μαλακή τροφή, όπως τα ολοθούρια (αγγούρια της θάλασσας), μια ασυνήθιστη αλλά τεκμηριωμένη τροφή των χελωνών στα ελληνικά νερά.

Η επιτυχής επούλωση ενός τόσο σοβαρού τραυματισμού χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση υπογραμμίζει την εξαιρετική ανθεκτικότητα των θαλάσσιων χελωνών. Ενώ τραυματισμοί όπως η απώλεια πτερυγίων παρατηρούνται επίσης στον Αμβρακικό Κόλπο, η απώλεια μιας κάτω γνάθου θα θεωρούνταν κανονικά απειλητική για τη ζωή. Ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, αυτή η χελώνα χωρίς σαγόνια συνεχίζει να εκπληρώνει τον οικολογικό της ρόλο, ένα διαχρονικό σύμβολο ανθεκτικότητας και ελπίδας.

Αυτή η εξαιρετική περίπτωση παρουσιάζεται στην πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση των ALan F. Rees και Δημήτρη Μαργαριτούλη, μελών της Επιστημονικής Επιτροπής του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Λάβε μέρος στην επιστημονική προσπάθεια – Γίνε εθελοντής!

Η μοναδική αυτή ανακάλυψη δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη συστηματική παρακολούθηση που διεξάγει ο ΑΡΧΕΛΩΝ στον Αμβρακικό Κόλπο. Μία μικρή ομάδα εθελοντών με έναν υπεύθυνο πεδίου και μια βάρκα βρίσκεται στο βιότοπο κάθε καλοκαίρι, σε ένα «ζωντανό εργαστήριο» όπου η καταγραφή και η μελέτη των χελωνών μάς διδάσκουν πώς να προστατεύουμε καλύτερα το θαλάσσιο περιβάλλον.

αμβρακικός.jpg

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ σε προσκαλεί να ζήσεις μια αξέχαστη εμπειρία προσφοράς, συμμετέχοντας σαν εθελοντής στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιων χελωνών σε όλη την Ελλάδα. Η βοήθειά σου είναι πολύτιμη για να συνεχίσουν να υπάρχουν ιστορίες ελπίδας όπως αυτή της ανθεκτικής χελώνας του Αμβρακικού. Μάθε περισσότερα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    20/07/2026

    43 Χρόνια Μαρκαρίσματος Θαλάσσιων Χελωνών στην Ελλάδα Αποκαλύπτουν τα Ταξίδια τους στη Μεσόγειο

    Νέα επιστημονική δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ αναδεικνύει σημαντικές θαλάσσιες περιοχές για τις χελώνες στη Μεσόγειο, μέσα από το πρόγραμμα μαρκαρίσματος στη Ζάκυνθο, τον Κυπαρισσιακό Κόλπο και το Ρέθυμνο.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/07/2026

    Στη Ζάκυνθο είδαμε τα πρώτα χελωνάκια του 2026!

    Η ομάδα μας ανακάλυψε τα μικροσκοπικά ίχνη των νεοσσών ξημερώματα της Τρίτης 14 Ιουλίου στην παραλία Δάφνη του Κόλπου του Λαγανά.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/07/2026

    Ένας σπάνιος γίγαντας στις ελληνικές θάλασσες: Τι αποκαλύπτει η νέα δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ για τη Δερματοχελώνα

    Μια νέα επιστημονική δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ, συγκεντρώνει και αναλύει για πρώτη φορά όλες τις διαθέσιμες καταγραφές της Δερματοχελώνας στις ελληνικές θάλασσες.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/07/2026

    Δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης για τη θαλάσσια χελώνα στην Κέρκυρα

    Σειρά δράσεων περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, με στόχο να φέρει κατοίκους και επισκέπτες πιο κοντά στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/07/2026

    Η προστασία της Καρέττα συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων

    Οι πρόσφατες αναφορές και η μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε ο λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus) στην Ελλάδα έφεραν ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της εξάπλωσης αυτού του χωροκατακτητικού είδους στη Μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/07/2026

    Πόσο προστατευμένο είναι τελικά το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου;

    Δύο περιπτώσεις παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη Ζάκυνθο που έχουν μείνει χωρίς κυρώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/06/2026

    Νέο Πρόγραμμα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας Καρέττα στην Κέρκυρα

    Στρατηγική σύμπραξη του ΑΡΧΕΛΩΝ με το Ionian Environment Foundation και τον ξενοδοχειακό όμιλο Mar-Bella Collection για τη θωράκιση των παραλιών ωοτοκίας της Κέρκυρας.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/06/2026

    ΑΡΧΕΛΩΝ & TUI Turtle Aid Greece: 3 χρόνια επιτυχημένης δράσης στην Κρήτη

    Με την ολοκλήρωση του έργου «TUI Turtle Aid Greece», ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσιάζει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στην προστασία των φωλιών, την εκπαίδευση ξενοδοχο-ϋπαλλήλων και την ενημέρωση 66.000 τουριστών.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/06/2026

    H αποτελεσματική προστασία της Caretta caretta περνάει μέσα από τις παραλίες ωοτοκίας

    Έκθεση αξιολόγησης των παραλιών ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών δείχνει ότι η πλειονότητα των περιοχών αυτών δέχεται έντονες πιέσεις

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/06/2026

    Γιατί στεκόμαστε στο πλευρό όσων αντιδρούν για τις αμμοληψίες από το Ακρωτήρι Επανομής

    Κρίσιμα ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με τις επιπτώσεις της αμμοληψίας από το Ακρωτήρι Επανομής για την κατασκευή της 6ης Προβλήτας του Λιμένα Θεσσαλονίκης.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/06/2026

    Αποχαιρετώντας τη Μόνα Χαλίλ

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/06/2026

    «Ταξίδι» στον κόσμο της θαλάσσιας μεγαπανίδας: Νέα φωτογραφική έκθεση στον Περιβαλλοντικό Σταθμό του Αγιαννάκη

    Η νέα Φωτογραφική Έκθεση LIFE MareNatura είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε Σάββατο 18:00 - 21:00 στον Αγιαννάκη Μεσσηνίας.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2026

    Νέα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι οι θαλάσσιες χελώνες ακολουθούν πολύ πιο πολύπλοκες στρατηγικές μετανάστευσης

    Η Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τις επιτυχίες μας αλλά και να θυμηθούμε γιατί συνεχίζουμε να ερευνούμε και να προστατεύουμε αυτά τα αρχαία ταξιδιάρικα πλάσματα.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2026

    Συντονισμένη δράση σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών απέναντι στην κλιματική κρίση

    Σήμερα, 16 Ιουνίου, ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας. Στη Μεσόγειο, όμως, η φετινή ημέρα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η κλιματική κρίση μεταβάλλει ολοένα και περισσότερο τις παράκτιες περιοχές και τους βιότοπους ωοτοκίας.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/06/2026

    Γιορτή της Χελώνας: «Βουτήξαμε» σε Βαθιά Νερά στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ!

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!