Αμβρακικός κόλπος

Πρόγραμμα εθελοντισμού

Γενικές πληροφορίες

Ο Αμβρακικός κόλπος είναι μια θαλάσσια περιοχή σχεδόν έγκλειστη στη στεριά, στη βορειοδυτική Ελλάδα. Έχει αλμυρό νερό που μπαίνει από τη θάλασσα, γλυκό νερό και ιζήματα από τα ποτάμια Άραχθος, Λούρος, Βωβός και Κρικελιώτης. Τα νερά του είναι ρηχά, απαρτίζεται από πολλές ρηχές λιμνοθάλασσες και βάλτους και το κλίμα είναι ήπιο. Όλες αυτές οι συνθήκες ευνοούν την χλωρίδα και την πανίδα –ειδικά τα πουλιά -και για αυτό ο Αμβρακικός θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Ευρώπης.

Από τα δεδομένα που συλλέγει κάθε χρόνο ο ΑΡΧΕΛΩΝ, έχει επιβεβαιωθεί μία σημαντική παρουσία θαλάσσιων χελωνών στην περιοχή, ειδικά κοντά στις εκβολές των ποταμών στο βορειοανατολικό τμήμα του κόλπου. Παρόλο που δεν έχει καταγραφεί ωοτοκία θαλάσσιας χελώνας στην περιοχή, η πιθανότητα για δραστηριότητα ωοτοκίας στις κοντινές παραλίες της Δυτικής Ελλάδας δεν έχει ακόμη εξερευνηθεί. Αρχίζοντας από το 2018, ο ΑΡΧΕΛΩΝ διεξάγει νέα ερευνητική δραστηριότητα (το Πρόγραμμα Παραλιών ωοτοκίας Δυτικής Ελλάδας) για την ωοτοκία στις κοντινές παραλίες.

Αμβρακικός κόλπος

Ειδικές απαιτήσεις

 1. Οι εθελοντές πρέπει να συμμετέχουν στο πρόγραμμα για 4 εβδομάδες
 2. Οι εθελοντές πρέπει να είναι έτοιμοι να συμμετέχουν σε κοινή διαβίωση, να ζήσουν και να προσφέρουν υπηρεσίες σε μέρη μοναχικά ή και σε μέρη με πολυκοσμία, συχνά σαν μέλη μικρών ομάδων και συνήθως σε σκληρές συνθήκες διαβίωσης.
 3. Παρόλο που δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία, είναι απαραίτητο να είναι ικανοί να ζήσουν και να συνεργαστούν με ανθρώπους διαφορετικής νοοτροπίας και προέλευσης.
 4. Η δράση συχνά απαιτεί σωματική δύναμη , για αυτό οι εθελοντές πρέπει να έχουν πολύ καλή υγεία και φυσική κατάσταση. Οι εθελοντές πρέπει να ξέρουν κολύμπι και να νιώθουν άνετα πηδώντας στη θάλασσα από βάρκα.
Αμβρακικός κόλπος

Καθήκοντα

Πρόγραμμα Παραλιών ωοτοκίας Δυτικής Ελλάδας

. Τα βασικά καθήκοντα περιλαμβάνουν:

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της συμμετοχής σου στο Πρόγραμμα θα συλλέγετε και θα καταγράφετε δεδομένα για θαλάσσιες χελώνες που έχουν συλληφθεί και κατόπιν θα τις αφήνετε πίσω στη θάλασσα. Θα λάβεις εκπαίδευση για το πώς να συλλαμβάνεις χελώνες με ασφάλεια και επιτυχία έτσι ώστε να μη δημιουργείται άγχος σε σένα ή τη χελώνα.

 1. Κάθε πρωί μία ομάδα τριών εθελοντών θα φεύγει με το φουσκωτό για τη θάλασσα του κόλπου και θα μένει εκεί όλη την ημέρα. Θα τριγυρνάνε ψάχνοντας να δουν θαλάσσιες χελώνες που είτε φαίνονται κάτω από το νερό είτε βγάζουν το κεφάλι τους από το νερό για να αναπνεύσουν.
 2. Ένας από την ομάδα θα πέσει στο νερό, θα πιάσει τη χελώνα και θα τη φέρει στο φουσκωτό. Επιτόπου θα γίνουν οι μετρήσεις και το μαρκάρισμα, τα δεδομένα θα καταγραφούν και γρήγορα θα ένας θα την αφήσει πίσω στο νερό.
 3. Το ελαφρύ γεύμα (συνήθως σάντουιτς) για το διάλειμμα συνήθως ετοιμάζεται από την ομάδα πάνω στο φουσκωτό.
 4. Είναι δυνατόν επίσης να συμμετέχεις σε αναζήτηση για την κατανομή των χελωνών, σε συγκεκριμένα σημεία στον κόλπο.
Αμβρακικός κόλπος

Ελεύθερος χρόνος

Στον ελεύθερο χρόνο σου μπορείς να κολυμπήσεις ή να κάνεις κατάδυση με μάσκα στη θάλασσα. Μπορείς να εξερευνήσεις την περιοχή που έχει ενδιαφέροντα σημεία για παρατήρηση πουλιών στον Αμβρακικό ή να κάνεις εκδρομή στις όμορφες κοντινές παραλιακές πόλεις Πρέβεζα και Πάργα.

Αμβρακικός κόλπος

Διαμονή

Πρόγραμμα Παραλιών ωοτοκίας Δυτικής Ελλάδας Πρόγραμμα Αμβρακικού κόλπου Η διαμονή γίνεται σε ργανωμένο κάμπινγκ με τις παρακάτω παροχές:

 • Σκηνή
 • WC
 • Ντούζ
 • Βασικός εξοπλισμός μαγειρικής

Η διαμονή γίνεται σε κοινά δωμάτια στο Κέντρο Επισκεπτών του περιβαλλοντικού Σταθμού στην Κόπραινα, κοντά στην Άρτα. Οι παροχές περιλαμβάνουν ηλεκτρικό ρεύμα και τρεχούμενο νερό και εξοπλισμός μαγειρικής.

Αμβρακικός κόλπος

Ημερομηνίες, εθελοντική εισφορά και άλλα έξοδα

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν εθελοντές full-time για πρώτη φορά ή επιστρέφοντες και εθελοντές πρακτικής άσκησης. Το πρόγραμμα λειτουργεί από τις 15 Ιουνίου μέχρι και τις 30 Αυγούστου και η συμμετοχή είναι ανάλογη με τις ημερομηνίες που αναφέρονται στις «Ειδικές απαιτήσεις».

Αφού λάβουν την επιστολή αποδοχής εκ μέρους του ΑΡΧΕΛΩΝ, και προκειμένου να επιβεβαιωθεί οριστικά η συμμετοχής τους, οι εθελοντές πρέπει να στείλουν την εισφορά συμμετοχής τους ανάλογα με τις ημερομηνίες συμμετοχής τους, όπως αναγράφονται στον Γενικό Πίνακα όλων των προγραμμάτων, κατηγοριών και εθελοντικών εισφορών συμμετοχής. Ισχύουν οι εθελοντικές εισφορές καθώς και οι πολιτικές ακύρωσης επιβεβαιωμένης κράτησης και αλλαγής περιόδου συμμετοχής, όπως αναφέρονται εδώ.

Η εισφορά συμμετοχής καλύπτει το κόστος διαμονής, διοικητικά έξοδα, εκπαίδευση, ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος (μέχρι ένα όριο) καθώς και ετήσια συνδρομή στον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Η εισφορά συμμετοχής καταβάλλεται εφ’ άπαξ, δηλαδή δεν γίνονται δεκτές τμηματικές πληρωμές. Πριν την οριστικοποίηση της συμμετοχής κάθε εθελοντή θα πρέπει να σταλεί στον ΑΡΧΕΛΩΝ το αποδεικτικό πληρωμής.

Σημείωσε ότι

 • Θα χρειαστεί να είσαι παρών/ παρούσα στο Πρόγραμμα την ίδια ημέρα με την πρώτη ημέρα της συμμετοχής σου και να αποχωρήσεις την ίδια ημέρα με την τελευταία ημέρα συμμετοχής σου.
 • Πρέπει να ενημερώσεις για την ώρα άφιξής σου στο πρόγραμμα με e-mail στον Υπεύθυνο του Προγράμματός σου, τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την έναρξη της συμμετοχής σου ( το e-mail περιέχεται στον Οδηγό - - - - Συμμετοχής που θα λάβεις με την επιστολή αποδοχής σου). Ένα αποκλειστικό μπλουζάκι ARCHELON “volunteer” σε περιμένει κατά την άφιξή σου στο πρόγραμμα.
 • Ο ΑΡΧΕΛΩΝ δεν είναι σε θέση να προσφέρει οικονομική βοήθεια. Οι εθελοντές αναμένεται να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης και τα προσωπικά τους έξοδα από δικούς τους πόρους.
 • Οργανωμένοι σε κοινή διαβίωση, οι εθελοντές συνήθως μοιράζονται τα έξοδα φαγητού, που φθάνουν περίπου 25-30€ την εβδομάδα. Όποιος δεν επιθυμεί να συμμετέχει στην κοινή οργάνωση φαγητού θα πρέπει να υπολογίσει περίπου 15 € την ημέρα για τα προσωπικά του έξοδα διαβίωσης.
 • Σε περίπτωση πρακτικής άσκησης ισχύουν όσα αναφέρονται στο Πρακτική άσκηση & ευκαιρίες για έρευνα
https://cms.archelon.saasify360apps.com/uploads/zakynthos_kolpos_lagana_archelon_volunteers_sea_turtle_awareness_kiosk_e8b45174f2.jpg
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗΓίνε εθελοντής

Ζάκυνθος - Κόλπος Λαγανά

https://cms.archelon.saasify360apps.com/uploads/ARCHELON_Rescue_Centre_turtle_to_big_tank_Dimitris_Fytilis_7c3c91317d.png
ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗΓίνε εθελοντής

Γλυφάδα - Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!