12/10/2016

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Σεπτέμβριος 2016);

Η εθελόντρια μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα από 1 – 30 Σεπτεμβρίου 2016.

Χελώνες, χελώνες παντού!

Συνήθως ο Αύγουστος είναι ο πιο πολυάσχολος μήνας του χρόνου στο Κ.Δ, αλλά αυτή τη χρονιά ο Σεπτέμβρης είχε πολύ δουλειά. Στην παρούσα φάση, 41 χελώνες νοσηλεύονται στο Κ.Δ, πολλές στεγάζονται σε προσωρινές εξωτερικές δεξαμενές έως ότου να υπάρξει μια διαθέσιμη δεξαμενή στo κτίριο εντατικής θεραπείας (greenhouse). Ευτυχώς, ένας αριθμός θεραπευμένων χελωνών είναι προγραμματισμένες να απελευθερωθούν σύντομα. Και έτσι θα ελευθερωθεί κάποιος χώρος για τις καινούργιες αφίξεις. Με μεγάλη μου λύπη πολλές από τις νέες αφίξεις, έχουν τόσο σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, (σκοπίμως έχουν γίνει από ανθρώπινο χέρι), βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

Νέα Χελωνών

Αφίξεις

Την 1η Σεπτεμβρίου 2016, η θαλάσσια χελώνα, «Ελπίδα», έφτασε από τα Χανιά της Κρήτης, με τραύματα στα δύο μπροστινά πτερύγια, τα οποία μάλλον προκλήθηκαν από μπλέξιμο σε δίχτυα ψαρέματος. Η χελώνα διασώθηκε από την ομάδα ΑΡΧΕΛΩΝ, που εργάζεται στα Χανιά. Το καβούκι της είναι 62.0 εκατοστά και ζυγίζει 27.5 κιλά. Τα τραύματα της θεραπεύονται και η ανάρρωση της πηγαίνει πολύ καλά.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2016-Elpida.jpg

Αθηνά – Ιόλη’ , έφτασε στις 5 Σεπτεμβρίου 2016 από την Κόρινθο. Η χελώνα, της οποία το καβούκι είναι 77.0 εκατοστά και ζυγίζει 68 κιλά, βρέθηκε από πολύ ενεργούς πολίτες, διασώθηκε και μεταφέρθηκε στο Κ.Δ στην Αθήνα με δικό τους αυτοκίνητο! Η χελώνα, είχε εντοπιστεί να επιπλέει γύρω στο λιμάνι για αρκετές μέρες πριν τη διάσωση της. Έχει ένα τραύμα στο κεφάλι και είναι μολυσμένο με βδέλλες. Της παρέχεται θεραπεία με αντιβιοτικά, υγρά και επειδή είναι πολύ αδύναμη για να τραφεί από μόνη της, τρέφεται με σωληνάκι.

Εύα’, μία καρέτα – καρέτα που ζυγίζει 35.5 κιλά και έχει καβούκι μήκους 66.5 εκατοστά, έφτασε στο Κ.Δ στις 8 Σεπτεμβρίου 2016. Διασώθηκε από ένα μέλος του κτηνιατρικού δικτύου έρευνας και διάσωσης Αρίων. Και δέχτηκε πρώτες βοήθειες από το τμήμα Άγριας Ζωής της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η χελώνα είχε σοβαρά τραύματα που σκοπίμως είχαν προκληθεί από ανθρώπινα χέρια, και τραύματα στο καβούκι της. Η κατάσταση της παραμένει ιδιαιτέρως κρίσιμη.

Αλθέα’, μία θαλάσσια χελώνα, που ζυγίζει 23.0 κιλά και έχει καβούκι μήκους 59.5 εκατοστά, έφτασε από την Κέρκυρα έχοντας σοβαρό τραύμα σε όλα τα σημεία του κεφαλιού, τα οποία είχαν προκληθεί από άνθρωπο. Η κατάσταση της παραμένει ιδιαιτέρως σοβαρή.

Μιμή’, μία θαλάσσια χελώνα, η οποία έφτασε από την Σκόπελο στις 13 Σεπτεμβρίου 2016. Είχε καταπιεί ένα αγκίστρι και φέρει τραύμα στο πτερύγιο της. Το καβούκι της χελώνας έχει μήκος 34 εκατοστά και ζυγίζει 4.5 κιλά. Ευτυχώς, απέβαλε το αγκίστρι από μόνη της και της παρέχεται θεραπεία για το τραύμα στο πτερύγιο.

Γαία’, μία θαλάσσια χελώνα, η οποία έφτασε στις 16 Σεπτεμβρίου από την Κέρκυρα, με ένα σοβαρό τραύμα στην κορυφή και στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού της, κοντά στο μάτι της. Το τραύμα, φαίνεται να έχει προκληθεί σκόπιμα από άνθρωπο. Το καβούκι της χελώνας ζυγίζει 32 κιλά και έχει μήκος 70.0 εκατοστά. Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μπορέσω να πω περισσότερα για την κατάσταση της.

Σου’, έφτασε στις 18 Σεπτεμβρίου 2016 από τις Σπέτσες. Βρέθηκε να επιπλέει στην ακτή του νησιού από ένα πρότερο εθελοντή του ΑΡΧΕΛΩΝ τη Σου (της οποία το όνομα πήρε). Διασώθηκε και μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου την έφερε στο Κ.Δ η ομάδα διάσωσης ΑΡΧΕΛΩΝ. Παρόλο που η Σου είχε ένα παλιό τραύμα στο καβούκι και της έλειπε ένα πίσω πτερύγιο, τίποτα από τα δύο δεν ήταν η αιτία του προβλήματος της. Ύστερα από μία διεξοδική εξέταση και ακτινογραφίες, βρέθηκε ότι είχε μόλυνση στους πνεύμονες , που την απέτρεπε από το να καταδυθεί στο νερό. Η χελώνα λαμβάνει θεραπεία, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προβλέψουμε το πώς θα εξελιχθεί. Να ευχαριστήσουμε θερμά τη Σου, για τη συνεχή της υποστήριξη στον ΑΡΧΕΛΩΝ.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2016-Sue.jpg

Έος’, μία θαλάσσια χελώνα που έχει καβούκι μήκους 69.0 εκατοστά και ζυγίζει 42 κιλά, έφτασε στο Κ.Δ στις 22 Σεπτεμβρίου από την Ναύπακτο, έχοντας καταπιεί ένα αγκίστρι και δίχτυα. Το αγκίστρι είναι πολύ βαθιά για να μπορέσει να αφαιρεθεί χειρουργικά και καλώς εχόντων των πραγμάτων η χελώνα θα μπορέσει να το αποβάλλει με φυσικό τρόπο.

Η ‘Λύδα’, μία νεαρή θαλάσσια χελώνα που ζυγίζει μόλις 3.5 κιλά, έφτασε στο Κ.Δ στις 29 Σεπτεμβρίου από την Νάξο. Έχοντας καταπιεί πετονιές και με αυτές να βγαίνουν και από το στόμα της και από το σώμα, και σοβαρά τραύματα στο κεφάλι της και στον αυχένα. Πιθανότατα να οφείλονται στο ό,τι μπλέχτηκε στα δίχτυα. Σώθηκα από τον Γιάννη, από το Σύλλογο Προστασίας της Άγρια Ζωής Νάξου ( για περισσότερες φωτογραφίες επισκεφθείτε την σελίδα https://www.zoosos.gr/naksos-brikan-tin-traumatismeni-thalassia-xelona-na-exei-katapiei-petonia/#axzz4M18SzpLe) . Ευτυχώς, κανένα αγκίστρι δεν βρέθηκε στις ακτινογραφίες, και η πετονιά αφαιρέθηκε προσεχτικά από τον Παύλο. Ωστόσο, ακόμα δεν γνωρίζουμε αν έχει υποστεί κάποιο εσωτερική ζημιά εξαιτίας της πετονιάς

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2016-Lyda.jpg

Ενημερώσεις για την υγεία των χελωνών

Ο ‘Κώστας’ χειρουργήθηκε για δύο αγκίστρια και επιτυχώς αφαιρέθηκαν την 1η Σεπτεμβρίου. Το μικρότερο αγκίστρι είχε πετονιά πάνω του, την οποία αποβάλλει στην παρούσα φάση. Δυστυχώς, δεν τα πάει πολύ καλά, πιθανότητα από εσωτερικό τραύμα που προκλήθηκε από την πετονιά που κατάπιε.

Θάνατοι

Δυστυχώς, υπήρξαν δύο θάνατοι χελωνών στο Κ.Δ το Σεπτέμβριο

Ο ‘Σάλβα’, μία θαλάσσια χελώνα που είχε φτάσει στις 20 Αυγούστου από την Κέα, έχοντας καταπιεί πετονιά η οποία προεξείχε από το σώμα , πέθανε στις 15 Σεπτεμβρίου, εξαιτίας εσωτερικών τραυμάτων που είχαν προκληθεί από την πετονιά.

Η ‘Άντζι’, μία θαλάσσια χελώνα, η οποία έφτασε στις 16 Σεπτεμβρίου από τους Παξούς, με ένα εξαιρετικά σοβαρό τραύμα στο κεφάλι, σκοπίμως προκαλούμενο από άνθρωπο, της έγινε αναγκαστικά ευθανασία την ίδια μέρα.

Απελευθερώσεις

Η ‘Ερμιόνη’, έφτασε στις 16 Ιουνίου από την Κυπαρισσία και απελευθερώθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2016 στην Ακτή του Σαρωνικού κόλπου. Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες επισκεφθείτε το https://www.facebook.com/archelon.gr/?hc_ref=PAGES_TIMELINE

Ολίβια’, βρέθηκε στην Κάρπαθο στις 9 Ιουνίου 2016 με ένα παλιό τραύμα στο κεφάλι, απελευθερώθηκε στην παραλία από το Cape Sounio Grecotel Exclusive Resort στις 9 Σεπτεμβρίου 2016. Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Facebook https://www.facebook.com/archelon.gr/?hc_ref=PAGES_TIMELINE

Χάνα’, η οποία έφτασε στις 27 Ιουνίου 2016 από την Ζάκυνθο, απελευθερώθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2016 από τη Ζάκυνθο. Ο χορηγός ήταν το Louis Zante Beach Hotel, το οποίο είναι μέρος της αλυσίδας Louis Hotel Group Hotels, το οποίο επίσης κάλυψε το κόστος της θεραπείας της θαλάσσιας χελώνας στο Κέντρο Διάσωσης ΑΡΧΕΛΩΝ της Γλυφάδας, για διάστημα δύο μηνών. Η αεροπορική εταιρεία Aegean Air, γενναιόδωρα μετέφερε την χελώνα από την Αθήνα στη Ζάκυνθο. Επίσης να ευχαριστήσουμε το προσωπικό του Εθνικού θαλάσσιου πάρκου της Ζακύνθου για τη βοήθεια τους στην διάσωση της χελώνας. (για περισσότερες λεπτομέρειες επισκεφθείτε τον ιστότοπο του ΑΡΧΕΛΩΝ http://www.archelon.gr/eng/ourdeltia.php?row=row10&nid=865

Ιασώ’, μία πράσινη χελώνα, που έφτασε από την Πρέβεζα στις 18 Ιανουαρίου 2016, με ένα ελαφρύ τραύμα στο κεφάλι, απελευθερώθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2016 στην ακτή. Πολλά ευχαριστώ στο Aqua Divers Club που μας παρείχαν το σκάφος τους για να μεταφέρουμε τη χελώνα σε μία ασφαλή περιοχή για να την ελευθερώσουμε

Άγγελος’, μία θαλάσσια χελώνα που βρέθηκε στη Μαρίνα του ΣΕΦ με το οπίσθιο πτερύγιο του να έχει μπλεχτεί με μία ξαπλώστρα. Έφτασε στο Κ.Δ στις 2 Ιουλίου 2016, αντιμετωπίστηκε το τραύμα στο πτερύγιο του και αφέθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2016 στην ακτή. Πολλά ευχαριστώ στα μέλη του Aqua Divers Club, που μας παρείχαν το σκάφος τους για να μεταφέρουμε τη χελώνα σε ένα ασφαλές σημείο για να την ελευθερώσουμε.

Βασιλεία’, μία θαλάσσια χελώνα που έφτασε από την Λευκάδα στις 15 Ιουλίου 2016 με πρόσκρουση οστράκων ( που σημαίνει ότι το στομάχι της ήταν τόσο γεμάτο από όστρακα, τα οποία είχε φάει αλλά δεν μπορούσε να τα χωνέψει), θεραπεύτηκε και απελευθερώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2016 από το Ρέθυμνο, Κρήτης. Πολλά ευχαριστώ στο Ξενοδοχείο Aquila Hotel & Resorts και στην πόλη του Ρεθύμνου για την συνεργασία τους κατά την διευθέτηση των διαδικασιών απελευθέρωσης. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την επίσημη σελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Facebook https://www.facebook.com/archelon.gr/?hc_ref=PAGES_TIMELINE ή τον ιστότοπο του ΑΡΧΕΛΩΝ http://www.archelon.gr/contents/ourdeltia.php?row=row10&nid=867.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2016-releasesOCT2016.jpg

Για μια ακόμα φορά, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι ενεργά ασχολήθηκαν για να βοηθήσουμε αυτές τις χελώνες.

Γνωρίζατε ότι...

Κάποια από τα Ελληνικά ονόματα που δώσαμε στις νέες μας χελώνες, έχουν και μια ιστορία.

Η ‘Γαία’, ανήκε στους πρώτους θεούς, που λατρεύονταν από τους αρχαίους Έλληνες. Στην εποχή μας την αποκαλούμε «Μητέρα Γη».

Η Έος ήταν η θεά της αυγής, που κάθε μέρα σηκωνόταν από το κρεβάτι της στον Ωκεανό. Ο αδερφός της ήταν ο Ήλιος και αδερφή της η Σελήνη.

Η πρώτη γυναίκα που δημιουργήθηκε από τους θεούς Ήφαιστο και Αθηνά (κατόπιν οδηγιών του Δία) ήταν η Πανδώρα, που σημαίνει αυτή που έχει όλα τα δώρα, όλα τα καλά, επειδή είχε λάβει ένα ξεχωριστό δώρο από κάθε θεό. Μια μέρα, βρήκε και άνοιξε ένα κουτί (ένα βάζο), από το οποίο ξεχύθηκαν όλα τα κακά (επιδημίες, πόλεμοι κ.α) στο κόσμο. Ευτυχώς, κατάφερε να κλείσει το κουτί (ή το βάζο) όταν όμως μόνο η ‘Ελπίδα’ είχε παραμείνει μέσα στο κουτί. Όταν η χελώνα μας έφτασε από την Κρήτη, δεν είχε ακόμα όνομα. Έτσι οι εθελοντές στο Κ.Δ αποφάσισαν να την πούνε ‘Ελπίδα’. Λίγο καιρό αργότερα, χωρίς να ξέρουν ότι είχε δοθεί όνομα στη χελώνα στην Αθήνα, η ομάδα των Χανίων πήρε τηλέφωνο και είπε ότι είχαν αποφασίσει να της δώσουν το όνομα ‘Ελπίδα’!. Τρομερή σύμπτωση, δεν νομίζετε;

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/06/2023

  Η Τρούφα ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας με τη βοήθεια των μαθητών!

  Η Τρούφα, το χελωνάκι – σύμβολο των διαδικτυακών εκπαιδευτικών δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας και έκανε επίσης μια μικρή απόδραση στη Νότιο Αφρική. Η μεγάλη Διαδικτυακή Φωτογραφική Έκθεση της σχολικής χρονιάς που πέρασε δημοσιοποιήθηκε και το κοινό έδωσε τις προτιμήσεις του!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!