12/10/2016

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Σεπτέμβριος 2016);

Η εθελόντρια μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα από 1 – 30 Σεπτεμβρίου 2016.

Χελώνες, χελώνες παντού!

Συνήθως ο Αύγουστος είναι ο πιο πολυάσχολος μήνας του χρόνου στο Κ.Δ, αλλά αυτή τη χρονιά ο Σεπτέμβρης είχε πολύ δουλειά. Στην παρούσα φάση, 41 χελώνες νοσηλεύονται στο Κ.Δ, πολλές στεγάζονται σε προσωρινές εξωτερικές δεξαμενές έως ότου να υπάρξει μια διαθέσιμη δεξαμενή στo κτίριο εντατικής θεραπείας (greenhouse). Ευτυχώς, ένας αριθμός θεραπευμένων χελωνών είναι προγραμματισμένες να απελευθερωθούν σύντομα. Και έτσι θα ελευθερωθεί κάποιος χώρος για τις καινούργιες αφίξεις. Με μεγάλη μου λύπη πολλές από τις νέες αφίξεις, έχουν τόσο σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, (σκοπίμως έχουν γίνει από ανθρώπινο χέρι), βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

Νέα Χελωνών

Αφίξεις

Την 1η Σεπτεμβρίου 2016, η θαλάσσια χελώνα, «Ελπίδα», έφτασε από τα Χανιά της Κρήτης, με τραύματα στα δύο μπροστινά πτερύγια, τα οποία μάλλον προκλήθηκαν από μπλέξιμο σε δίχτυα ψαρέματος. Η χελώνα διασώθηκε από την ομάδα ΑΡΧΕΛΩΝ, που εργάζεται στα Χανιά. Το καβούκι της είναι 62.0 εκατοστά και ζυγίζει 27.5 κιλά. Τα τραύματα της θεραπεύονται και η ανάρρωση της πηγαίνει πολύ καλά.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2016-Elpida.jpg

Αθηνά – Ιόλη’ , έφτασε στις 5 Σεπτεμβρίου 2016 από την Κόρινθο. Η χελώνα, της οποία το καβούκι είναι 77.0 εκατοστά και ζυγίζει 68 κιλά, βρέθηκε από πολύ ενεργούς πολίτες, διασώθηκε και μεταφέρθηκε στο Κ.Δ στην Αθήνα με δικό τους αυτοκίνητο! Η χελώνα, είχε εντοπιστεί να επιπλέει γύρω στο λιμάνι για αρκετές μέρες πριν τη διάσωση της. Έχει ένα τραύμα στο κεφάλι και είναι μολυσμένο με βδέλλες. Της παρέχεται θεραπεία με αντιβιοτικά, υγρά και επειδή είναι πολύ αδύναμη για να τραφεί από μόνη της, τρέφεται με σωληνάκι.

Εύα’, μία καρέτα – καρέτα που ζυγίζει 35.5 κιλά και έχει καβούκι μήκους 66.5 εκατοστά, έφτασε στο Κ.Δ στις 8 Σεπτεμβρίου 2016. Διασώθηκε από ένα μέλος του κτηνιατρικού δικτύου έρευνας και διάσωσης Αρίων. Και δέχτηκε πρώτες βοήθειες από το τμήμα Άγριας Ζωής της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η χελώνα είχε σοβαρά τραύματα που σκοπίμως είχαν προκληθεί από ανθρώπινα χέρια, και τραύματα στο καβούκι της. Η κατάσταση της παραμένει ιδιαιτέρως κρίσιμη.

Αλθέα’, μία θαλάσσια χελώνα, που ζυγίζει 23.0 κιλά και έχει καβούκι μήκους 59.5 εκατοστά, έφτασε από την Κέρκυρα έχοντας σοβαρό τραύμα σε όλα τα σημεία του κεφαλιού, τα οποία είχαν προκληθεί από άνθρωπο. Η κατάσταση της παραμένει ιδιαιτέρως σοβαρή.

Μιμή’, μία θαλάσσια χελώνα, η οποία έφτασε από την Σκόπελο στις 13 Σεπτεμβρίου 2016. Είχε καταπιεί ένα αγκίστρι και φέρει τραύμα στο πτερύγιο της. Το καβούκι της χελώνας έχει μήκος 34 εκατοστά και ζυγίζει 4.5 κιλά. Ευτυχώς, απέβαλε το αγκίστρι από μόνη της και της παρέχεται θεραπεία για το τραύμα στο πτερύγιο.

Γαία’, μία θαλάσσια χελώνα, η οποία έφτασε στις 16 Σεπτεμβρίου από την Κέρκυρα, με ένα σοβαρό τραύμα στην κορυφή και στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού της, κοντά στο μάτι της. Το τραύμα, φαίνεται να έχει προκληθεί σκόπιμα από άνθρωπο. Το καβούκι της χελώνας ζυγίζει 32 κιλά και έχει μήκος 70.0 εκατοστά. Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μπορέσω να πω περισσότερα για την κατάσταση της.

Σου’, έφτασε στις 18 Σεπτεμβρίου 2016 από τις Σπέτσες. Βρέθηκε να επιπλέει στην ακτή του νησιού από ένα πρότερο εθελοντή του ΑΡΧΕΛΩΝ τη Σου (της οποία το όνομα πήρε). Διασώθηκε και μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου την έφερε στο Κ.Δ η ομάδα διάσωσης ΑΡΧΕΛΩΝ. Παρόλο που η Σου είχε ένα παλιό τραύμα στο καβούκι και της έλειπε ένα πίσω πτερύγιο, τίποτα από τα δύο δεν ήταν η αιτία του προβλήματος της. Ύστερα από μία διεξοδική εξέταση και ακτινογραφίες, βρέθηκε ότι είχε μόλυνση στους πνεύμονες , που την απέτρεπε από το να καταδυθεί στο νερό. Η χελώνα λαμβάνει θεραπεία, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προβλέψουμε το πώς θα εξελιχθεί. Να ευχαριστήσουμε θερμά τη Σου, για τη συνεχή της υποστήριξη στον ΑΡΧΕΛΩΝ.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2016-Sue.jpg

Έος’, μία θαλάσσια χελώνα που έχει καβούκι μήκους 69.0 εκατοστά και ζυγίζει 42 κιλά, έφτασε στο Κ.Δ στις 22 Σεπτεμβρίου από την Ναύπακτο, έχοντας καταπιεί ένα αγκίστρι και δίχτυα. Το αγκίστρι είναι πολύ βαθιά για να μπορέσει να αφαιρεθεί χειρουργικά και καλώς εχόντων των πραγμάτων η χελώνα θα μπορέσει να το αποβάλλει με φυσικό τρόπο.

Η ‘Λύδα’, μία νεαρή θαλάσσια χελώνα που ζυγίζει μόλις 3.5 κιλά, έφτασε στο Κ.Δ στις 29 Σεπτεμβρίου από την Νάξο. Έχοντας καταπιεί πετονιές και με αυτές να βγαίνουν και από το στόμα της και από το σώμα, και σοβαρά τραύματα στο κεφάλι της και στον αυχένα. Πιθανότατα να οφείλονται στο ό,τι μπλέχτηκε στα δίχτυα. Σώθηκα από τον Γιάννη, από το Σύλλογο Προστασίας της Άγρια Ζωής Νάξου ( για περισσότερες φωτογραφίες επισκεφθείτε την σελίδα https://www.zoosos.gr/naksos-brikan-tin-traumatismeni-thalassia-xelona-na-exei-katapiei-petonia/#axzz4M18SzpLe) . Ευτυχώς, κανένα αγκίστρι δεν βρέθηκε στις ακτινογραφίες, και η πετονιά αφαιρέθηκε προσεχτικά από τον Παύλο. Ωστόσο, ακόμα δεν γνωρίζουμε αν έχει υποστεί κάποιο εσωτερική ζημιά εξαιτίας της πετονιάς

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2016-Lyda.jpg

Ενημερώσεις για την υγεία των χελωνών

Ο ‘Κώστας’ χειρουργήθηκε για δύο αγκίστρια και επιτυχώς αφαιρέθηκαν την 1η Σεπτεμβρίου. Το μικρότερο αγκίστρι είχε πετονιά πάνω του, την οποία αποβάλλει στην παρούσα φάση. Δυστυχώς, δεν τα πάει πολύ καλά, πιθανότητα από εσωτερικό τραύμα που προκλήθηκε από την πετονιά που κατάπιε.

Θάνατοι

Δυστυχώς, υπήρξαν δύο θάνατοι χελωνών στο Κ.Δ το Σεπτέμβριο

Ο ‘Σάλβα’, μία θαλάσσια χελώνα που είχε φτάσει στις 20 Αυγούστου από την Κέα, έχοντας καταπιεί πετονιά η οποία προεξείχε από το σώμα , πέθανε στις 15 Σεπτεμβρίου, εξαιτίας εσωτερικών τραυμάτων που είχαν προκληθεί από την πετονιά.

Η ‘Άντζι’, μία θαλάσσια χελώνα, η οποία έφτασε στις 16 Σεπτεμβρίου από τους Παξούς, με ένα εξαιρετικά σοβαρό τραύμα στο κεφάλι, σκοπίμως προκαλούμενο από άνθρωπο, της έγινε αναγκαστικά ευθανασία την ίδια μέρα.

Απελευθερώσεις

Η ‘Ερμιόνη’, έφτασε στις 16 Ιουνίου από την Κυπαρισσία και απελευθερώθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2016 στην Ακτή του Σαρωνικού κόλπου. Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες επισκεφθείτε το https://www.facebook.com/archelon.gr/?hc_ref=PAGES_TIMELINE

Ολίβια’, βρέθηκε στην Κάρπαθο στις 9 Ιουνίου 2016 με ένα παλιό τραύμα στο κεφάλι, απελευθερώθηκε στην παραλία από το Cape Sounio Grecotel Exclusive Resort στις 9 Σεπτεμβρίου 2016. Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Facebook https://www.facebook.com/archelon.gr/?hc_ref=PAGES_TIMELINE

Χάνα’, η οποία έφτασε στις 27 Ιουνίου 2016 από την Ζάκυνθο, απελευθερώθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2016 από τη Ζάκυνθο. Ο χορηγός ήταν το Louis Zante Beach Hotel, το οποίο είναι μέρος της αλυσίδας Louis Hotel Group Hotels, το οποίο επίσης κάλυψε το κόστος της θεραπείας της θαλάσσιας χελώνας στο Κέντρο Διάσωσης ΑΡΧΕΛΩΝ της Γλυφάδας, για διάστημα δύο μηνών. Η αεροπορική εταιρεία Aegean Air, γενναιόδωρα μετέφερε την χελώνα από την Αθήνα στη Ζάκυνθο. Επίσης να ευχαριστήσουμε το προσωπικό του Εθνικού θαλάσσιου πάρκου της Ζακύνθου για τη βοήθεια τους στην διάσωση της χελώνας. (για περισσότερες λεπτομέρειες επισκεφθείτε τον ιστότοπο του ΑΡΧΕΛΩΝ http://www.archelon.gr/eng/ourdeltia.php?row=row10&nid=865

Ιασώ’, μία πράσινη χελώνα, που έφτασε από την Πρέβεζα στις 18 Ιανουαρίου 2016, με ένα ελαφρύ τραύμα στο κεφάλι, απελευθερώθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2016 στην ακτή. Πολλά ευχαριστώ στο Aqua Divers Club που μας παρείχαν το σκάφος τους για να μεταφέρουμε τη χελώνα σε μία ασφαλή περιοχή για να την ελευθερώσουμε

Άγγελος’, μία θαλάσσια χελώνα που βρέθηκε στη Μαρίνα του ΣΕΦ με το οπίσθιο πτερύγιο του να έχει μπλεχτεί με μία ξαπλώστρα. Έφτασε στο Κ.Δ στις 2 Ιουλίου 2016, αντιμετωπίστηκε το τραύμα στο πτερύγιο του και αφέθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2016 στην ακτή. Πολλά ευχαριστώ στα μέλη του Aqua Divers Club, που μας παρείχαν το σκάφος τους για να μεταφέρουμε τη χελώνα σε ένα ασφαλές σημείο για να την ελευθερώσουμε.

Βασιλεία’, μία θαλάσσια χελώνα που έφτασε από την Λευκάδα στις 15 Ιουλίου 2016 με πρόσκρουση οστράκων ( που σημαίνει ότι το στομάχι της ήταν τόσο γεμάτο από όστρακα, τα οποία είχε φάει αλλά δεν μπορούσε να τα χωνέψει), θεραπεύτηκε και απελευθερώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2016 από το Ρέθυμνο, Κρήτης. Πολλά ευχαριστώ στο Ξενοδοχείο Aquila Hotel & Resorts και στην πόλη του Ρεθύμνου για την συνεργασία τους κατά την διευθέτηση των διαδικασιών απελευθέρωσης. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την επίσημη σελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Facebook https://www.facebook.com/archelon.gr/?hc_ref=PAGES_TIMELINE ή τον ιστότοπο του ΑΡΧΕΛΩΝ http://www.archelon.gr/contents/ourdeltia.php?row=row10&nid=867.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2016-releasesOCT2016.jpg

Για μια ακόμα φορά, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι ενεργά ασχολήθηκαν για να βοηθήσουμε αυτές τις χελώνες.

Γνωρίζατε ότι...

Κάποια από τα Ελληνικά ονόματα που δώσαμε στις νέες μας χελώνες, έχουν και μια ιστορία.

Η ‘Γαία’, ανήκε στους πρώτους θεούς, που λατρεύονταν από τους αρχαίους Έλληνες. Στην εποχή μας την αποκαλούμε «Μητέρα Γη».

Η Έος ήταν η θεά της αυγής, που κάθε μέρα σηκωνόταν από το κρεβάτι της στον Ωκεανό. Ο αδερφός της ήταν ο Ήλιος και αδερφή της η Σελήνη.

Η πρώτη γυναίκα που δημιουργήθηκε από τους θεούς Ήφαιστο και Αθηνά (κατόπιν οδηγιών του Δία) ήταν η Πανδώρα, που σημαίνει αυτή που έχει όλα τα δώρα, όλα τα καλά, επειδή είχε λάβει ένα ξεχωριστό δώρο από κάθε θεό. Μια μέρα, βρήκε και άνοιξε ένα κουτί (ένα βάζο), από το οποίο ξεχύθηκαν όλα τα κακά (επιδημίες, πόλεμοι κ.α) στο κόσμο. Ευτυχώς, κατάφερε να κλείσει το κουτί (ή το βάζο) όταν όμως μόνο η ‘Ελπίδα’ είχε παραμείνει μέσα στο κουτί. Όταν η χελώνα μας έφτασε από την Κρήτη, δεν είχε ακόμα όνομα. Έτσι οι εθελοντές στο Κ.Δ αποφάσισαν να την πούνε ‘Ελπίδα’. Λίγο καιρό αργότερα, χωρίς να ξέρουν ότι είχε δοθεί όνομα στη χελώνα στην Αθήνα, η ομάδα των Χανίων πήρε τηλέφωνο και είπε ότι είχαν αποφασίσει να της δώσουν το όνομα ‘Ελπίδα’!. Τρομερή σύμπτωση, δεν νομίζετε;

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/02/2024

  Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

  Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!