19/01/2018

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Οκτώβριος-Νοέμβριος 2017)?

Η εθελόντρια μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2017.

«Οποιαδήποτε δουλειά καλοκαμωμένη που έχει γίνει από ένα άτομο πλήρως αφιερωμένο είναι πάντα πηγή έμπνευσης». Carlos Ghosn

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-oktwbrios-noembrios-2017-massimosnoeck.jpg

Χελωνο-ενημέρωση

Αφίξεις

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-oktwbrios-noembrios-2017-Minodora.jpg

Η «Joufflu» (της οποίας το όνομα σημαίνει «παχουλά μάγουλα» στα γαλλικά), έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 13 Οκτωβρίου 2017. Αυτή η καρέτα με μήκος καβουκιού 84,5εκ. και βάρος 69κιλά, είχε καταπιεί δυο αγκίστρια και πετονιά. Η πετονιά αφαιρέθηκε με επιτυχία και (με βάση τις ακτίνες Χ) τα δυο αγκίστρια περνούν φυσιολογικά μέσα από το σώμα της. Αναρρώνει καλά και σύντομα αναμένεται να απελευθερωθεί. Η χελώνα διασώθηκε και δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες από το Wildlife Sense της Κεφαλονιάς. Πολλές ευχαριστίες στην ομάδα για την συνεχιζόμενη συνεργασία με το Κέντρο Διάσωσης.

Στις 14 Οκτωβρίου 2017, το «Σοφάκι» βρέθηκε να κολυμπάει σε ρηχά νερά στην κοντινή παραλία του Αγ. Κοσμά. Η καρέτα με μήκος καβουκιού 36,5εκ. και βάρος 33,5κιλά έχει τραύματα στο καβούκι στην αριστερή πλευρά του σώματος που δυστυχώς έχουν επηρεάσει το αριστερό πίσω πτερύγιό της. Αυτή η ίδια χελώνα είχε αρχικά φτάσει στο Κέντρο Διάσωσης στις 15 Φεβρουαρίου 2017, με σοβαρά τραύματα στο πρόσθιο αριστερό πτερύγιο κατά πάσα πιθανότητα προκληθέν από μπλέξιμο με πετονιά. Λόγω του προχωρημένου σταδίου μόλυνσης/σήψης, το πτερύγιο είχε χρειαστεί να ακρωτηριαστεί. Ταυτόχρονα αφαιρέθηκε ένα αγκίστρι. Η χελώνα ανέκτησε τις δυνάμεις της και απελευθερώθηκε στις 29 Ιουλίου 2017 από σκάφος στο Σαρωνικό Κόλπο κοντά στο Σούνιο. Τα τωρινά τραύματα της φαίνεται να έχουν προκληθεί από σύγκρουση με σκάφος. Τα περισσότερα επουλώνονται εκτός από το οπίσθιο αριστερό πτερύγιο. Φαίνεται ότι οι μύες σ’ εκείνο το σημείο τραυματίστηκαν απ’ τη προπέλα του σκάφους. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμβουλεύεται κτηνιάτρους απ’ το εξωτερικό για να δει αν αυτό διορθώνεται χειρουργικά.

Στις 22 Οκτωβρίου 2017, η «Νεφέλη» έφθασε στο Κέντρο Διάσωσης από την Εύβοια. Η καρέτα, με μήκος καβουκιού 36,5εκ. και βάρος 12,5κιλά είχε καταπιεί ένα αγκίστρι που αφαιρέθηκε χειρουργικά. Η ανάρρωση πάει καλά.

Στις 30 Οκτωβρίου 2017, ο «Άρης» έφτασε από την Κέρκυρα. Η αρσενική καρέτα μήκους καβουκιού 49,5εκ. και βάρους 49κιλά, έχει πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι σκόπιμα προκληθέν από άνθρωπο. Το τραύμα είναι τόσο φοβερό ώστε ο εγκέφαλος της χελώνας είναι εκτεθειμένος. Γίνεται ότι είναι δυνατόν για να φροντιστεί το τραύμα αλλά η χελώνα δεν αναμένεται να επιβιώσει.

Η «Crystal», μια θηλυκή καρέτα, έφτασε από τη Πρέβεζα στις 30 Οκτωβρίου 2017. Η χελώνα, βάρους 34κιλά και μήκους καβουκιού 69εκ. έχει σοβαρό τραύμα στο κεφάλι σκόπιμα προκληθέν από άνθρωπο και μάλλον δεν θα ζήσει. Δυστυχώς πολλές από τις χελώνες με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι προέρχονται από αυτή τη περιοχή.

Στις 21 Νοεμβρίου 2017 μια θηλυκή καρέτα, «Ηλιάννα» έφτασε από τη Σαλαμίνα στο Κέντρο Διάσωσης. Η χελώνα, με μήκος καβουκιού 73εκ. και βάρος 45 κιλά, είχε τραύμα στο κεφάλι σκόπιμα προκληθέν από ανθρώπινη ενέργεια. Δυστυχώς η χελώνα απεβίωσε λίγο αφού έφτασε εξαιτίας των τραυμάτων της.

Απελευθερώσεις

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-oktwbrios-noembrios-2017-oct_nov2017releases.jpg

Με χαρά αναφέρουμε ότι, κατά τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2017, 11 χελώνες που περιθάλπηκαν στο Κέντρο Διάσωσης ανάρρωσαν επιτυχώς και απελευθερώθηκαν στη θάλασσα στις 6 Οκτωβρίου 2017.

Η «Babylon» είχε φτάσει από το Λαύριο στις 17 Ιανουαρίου 2016 με ελαφρά τραύματα στο καβούκι και ένα σπασμένο πτερύγιο. Η υγεία της αποκαταστάθηκε και απελευθερώθηκε από τη παραλία στη Κακιά Θάλασσα.

Η «Εύα», μια καρέτα που είχε φτάσει στις 8 Σεπτεμβρίου 2016 από τη Καλαμαριά, με τραύματα από σύγκρουση με σκάφος και τραύμα στο κεφάλι οφειλόμενο σε ανθρώπινη ενέργεια, απελευθερώθηκε από σκάφος στη θάλασσα κοντά στη Κυπαρισσία στις 6 Οκτωβρίου 2017.

Η «Ύδρα» είχε διασωθεί στη Πύλο και έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 16 Απριλίου 2017 με τραύματα στα πτερύγια και το λαιμό. Ανάρρωσε και απελευθερώθηκε από σκάφος στη θάλασσα κοντά στη Κυπαρισσία στις 6 Οκτωβρίου 2017.

Η «Ρίκα» έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 22 Ιουλίου 2017 από τη Νάξο με τραύμα στο κεφάλι προκληθέν από σκόπιμη ανθρώπινη ενέργεια. Η χελώνα είχε διασωθεί από μέλη της Ομάδας Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, τα οποία παρείχαν τις πρώτες βοήθειες στη χελώνα προτού τη στείλουν στο Κέντρο Διάσωσης για θεραπεία. Η χελώνα ανάρρωσε και γύρισε στη Νάξο για απελευθέρωση στο Liana Hotel Beach στον Αγ. Προκόπη στις 7 Οκτωβρίου 2017. Η Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου έχει αναρτήσει 2 βίντεο για την απελευθέρωση τα οποία μπορείτε να δείτε στο https://www.youtube.com/watch?v=BqXJeX2v_wQ και https://www.youtube.com/watch?v=TokWnOlsgy8.

Πολλές ευχαριστίες στη Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου για τη διάσωση αυτής της χελώνας και τη συνεχιζόμενη συνεργασία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Η «Ακέσο», μια θηλυκή καρέτα, έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 16 Μάϊου 2017 από το Ρέθυμνο Κρήτης. Είχε τραύματα προκληθέντα από θήρευση φωκιών. Ανάρρωσε επιτυχώς και απελευθερώθηκε πίσω στη θάλασσα από τη παραλία της Κακιάς Θάλασσας στις 11 Οκτωβρίου 2017.

Ο «Βαγγέλης» σώθηκε από την ομάδα Wildlife Sense της Νάξου κι έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 20 Σεπτεμβρίου 2017. Είχε καταπιεί 2 αγκίστρια και πετονιά. Θεραπεύτηκε με επιτυχία, ανάρρωσε και απελευθερώθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2017 από τη παραλία της Κακιάς Θάλασσας.

Ο «Πάνος» είχε φτάσει από τη Λάρισα, έχοντας καταπιεί αγκίστρι στις 16 Αύγουστου 2017. Θεραπεύτηκε επιτυχώς και απελευθερώθηκε στη θάλασσα από σκάφος στο Πόρτο Ράφτη στις 31 Οκτωβρίου 2017. Ευχαριστίες στην Αλεξάνδρα Παπαγιαννάκου και τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πόρτο Ράφτη για τη βοήθειά του στην απελευθέρωση του «Πάνου» και δυο άλλων χελωνών τον Οκτώβριο.

Ο «Αντώνης/Τόνυ», μια αρσενική καρέτα που είχε καταπιεί αγκίστρι και πετονιά και είχε και είχε και τραύματα από μπλέξιμο με δίχτυ, έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 20 Αυγούστου 2017 από τη Κέρκυρα. Η χελώνα είχε διασωθεί και δεχτεί τις πρώτες βοήθειες από την ομάδα Wildlife Sense προτού μεταφερθεί στο Κέντρο Διάσωσης. Η χελώνα θεραπεύτηκε επιτυχώς, ανάρρωσε και απελευθερώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2017 στη θάλασσα από σκάφος στο Πόρτο Ράφτη. Πολλές ευχαριστίες στην ομάδα Wildlife Sense για τη συνεχιζόμενη συνεργασία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ και την Αλεξάνδρα Παπαγιαννάκου και τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πόρτο Ράφτη που μας βοήθησαν να απελευθερώσουμε τον «Αντώνη/Τόνυ» και τις δυο άλλες χελώνες τον Οκτώβριο.

Η «Αλκυώνη» έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 3 Σεπτεμβρίου 2017 από τη διπλανή Εύβοια και είχε καταπιεί πετονιά. Θεραπεύτηκε, ανάρρωσε επιτυχώς και απελευθερώθηκε από σκάφος στη θάλασσα στο Πόρτο Ράφτη στις 31 Οκτωβρίου 2017. Ευχαριστούμε πολύ την Αλεξάνδρα Παπαγιαννάκου και τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πόρτο Ράφτη για τη συνεχιζόμενη συνεργασία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Ο «Παύλος», μια καρέτα με φρικτή πληγή στο λαιμό (κάποιος είχε προσπαθήσει να την αποκεφαλίσει) και τραύμα στο δεξί μάτι, έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 10 Σεπτεμβρίου 2017 από την Αμοργό. Παρά τη σοβαρότητα του τραύματος, ανταποκρίθηκε στη θεραπεία και επουλώθηκε. Η χελώνα ανάρρωσε και απελευθερώθηκε στη παραλία στη Κακιά Θάλασσα στις 23 Νοεμβρίου 2017.

Η «Αμαλία (Helios)», μια καρέτα με τραύματα στο κεφάλι σκόπιμα προκληθέντα από άνθρωπο έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης από τη Θεσσαλονίκη στις 14 Ιουλίου 2017. Η χελώνα αρχικά είχε οδηγηθεί στη Μονάδα Εξωτικών και Άγριων Ζώων (επικεφαλής της οποίας είναι η Ν. Κομνηνού) της Κτηνιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και έγινε λεπτομερής εργαστηριακή και κλινική εξέταση προτού σταλεί στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ για νοσηλεία. Αφού ανάρρωσε, απελευθερώθηκε πίσω στη θάλασσα από τη παραλία Κακιά Θάλασσα στις 29 Νοεμβρίου 2017. Ευχαριστίες στη κυρία Κομνηνού και τους συνεργάτες της που φρόντισαν τη χελώνα και στην Αλεξάνδρα Παπαγιαννάκου και τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πόρτο Ράφτη που βοήθησαν στην απελευθέρωση της «Αμαλία (Helios)».

Ευχαριστούμε:

Όλους τους ανθρώπους, ομάδες προστασίες ζώων, μέλη του Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, Λιμενική Αστυνομία, ανθρώπους που ενδιαφέρονται και βοηθούν στην απελευθέρωση και φροντίδα των τραυματισμένων αυτών ζώων.

Τους αφοσιωμένους ντόπιους εθελοντές που συντηρούν τον εξοπλισμό, ανέσεις, εγκαταστάσεις/βαγόνια, το χώρο του Κέντρου Διάσωσης.

Τους επισκέπτες του Κέντρου Διάσωσης για τη στήριξη και το ενδιαφέρον στη βοήθεια των χελωνών που κινδυνεύουν.

Γνωρίζετε ότι...

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-oktwbrios-noembrios-2017-massimosnoeck2.jpg

Προγραμματισμένες απελευθερώσεις έχουν αναρτηθεί στο facebook του ΑΡΧΕΛΩΝ. Οι απελευθερώσεις των χελωνών είναι ανοιχτές στο κοινό και είναι θαυμάσιο κάποιος να συμμετέχει, ότι ηλικία κι αν έχει.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/09/2023

  Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;

  Γιατί είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!