Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Ιούνιος 2016)?
Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα από 1-30 Ιουνίου 2016.
Τώρα το καλοκαίρι που η θερμοκρασία είναι υψηλότερη, η πολυάσχολη σεζόν έχει ξεκινήσει. Οι χελώνες που αναρρώνουν μετακινήθηκαν στις μεγάλες υπαίθριες δεξαμενές πριν απελευθερωθούν. Οι νέο-αφιχθείς χελώνες στεγάζονται προσωρινά σε μικρές εξωτερικές δεξαμενές μέχρι να υπάρξει κάποια διαθέσιμη στον στεγασμένο χώρο.
Καθώς διανύουμε την πολυάσχολη καλοκαιρινή σεζόν, όλο και περισσότεροι εθελοντές θα χρειαστούν τόσο σε ημερήσια, όσο και σε μακροχρόνια βάση. Εάν είστε πρόθυμοι να βοηθήσετε παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Παύλο Τσάρο στο rescue@archelon.gr.
Ο αριθμός των χελωνών που περιθάλπονται: 28.
Χελωνο-ενημέρωση
Αφίξεις
Η «Νίκη», μια Caretta caretta με καβούκι 72 εκατοστά και βάρος 41 κιλά, έφτασε στις 8 Ιουνίου 2016 από το Πόρτο Λάγος (Ξάνθης) με ένα παλιό τραυματισμό στο κεφάλι που προκλήθηκε σκόπιμα από ανθρώπινα χέρια. Οι ακτινογραφίες έδειξαν ότι η ζημία είναι πιο εκτεταμένη από ότι φαίνεται και είναι πολύ νωρίς για να γίνουν εκτιμήσεις. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Νίκο, τον οδηγό ο οποίος την έφερε στην Αθήνα και της έδωσε όνομα.
Η «Σοφία», μια Caretta caretta με καβούκι 66 εκατοστά και βάρος 29 κιλά, έφτασε στις 9 Ιουνίου του 2016 από την Ερμιόνη με ένα επιφανειακό τραύμα στο κεφάλι. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το ιπτάμενο δελφίνι της Γραμμής για την μεταφορά της στην Αθήνα και τη Σόφια, τη γυναίκα που την συνόδευσε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Η «Ολίβια», μια Caretta με καβούκι 66,5 εκατοστά και βάρος 38 κιλά, έφτασε στις 9 Ιουνίου 2016 από την Κάρπαθο με ένα επιφανειακό τραύμα στο κεφάλι. Πολλές ευχαριστίες στον Πολύβιο Παπαδανήλ, ένα τοπικό κτηνίατρο και μέλος του Κτηνιατρικού Δικτύου ΑΡΙΩΝ, ο οποίος φρόντισε τη χελώνα και έδωσε τις πρώτες βοήθειες. Μεταφέρθηκε στην Αθήνα με την Aegean Air, η οποία έχει γίνει ένας πολύτιμος σύμμαχος. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για την άριστη συνεργασία και την βοήθεια που παρείχαν στην χελώνα.
Η «Άννα», μια Caretta caretta με καβούκι 68 εκατοστά και βάρος 36,5 κιλά, έφτασε στις 10 Ιουνίου 2016 από τη Θεσσαλονίκη με σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι. Ήταν η δεύτερη χελώνα που ήρθε πρόσφατα από τη Θεσσαλονίκη με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι.
Η «Μόνικα», μια Caretta caretta με καβούκι 52,5 εκατοστά και βάρος 16 κιλά, έφτασε στις 12 Ιουνίου 2016 από τη Θεσσαλονίκη με ένα σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι. Η «Μόνικα» ήταν η τρίτη χελώνα που ήρθε από τη Θεσσαλονίκη με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι.
Η «Λούνα», μια Caretta caretta με καβούκι 64 εκατοστά και βάρος 29 κιλά, έφτασε στις 15 Ιουνίου 2016 από τα Χανιά της Κρήτης με κατάποση αγκιστριού και πετονιάς καθώς και με σπάσιμο του κελύφους που προστατεύει τον θώρακα. Η πετονιά αποβλήθηκε φυσικά από τον οργανισμό της. Το αγκίστρι αφαιρέθηκε χειρουργικά. Η ανάρρωσή της βαίνει αρκετά καλά.
Απελευθερώσεις
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι αρκετές χελώνες ανάρρωσαν και απελευθερώθηκαν τον Ιούνιο.
Στις 2 Ιουνίου 2016,απελευθερώθηκε η «Aquis», που βρέθηκε στην Κέρκυρα με τραυματισμό στο κεφάλι και έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 12 Αυγούστου 2015. Είχε βρεθεί από τα μέλη του προσωπικού του Ξενοδοχείου Aquis και έλαβε την απαραίτητη φροντίδα από τον τοπικό κτηνίατρο Δρ Σπύρο Δεσύλλα, μέλος του δικτύου Κτηνιάτρων ARION. Η «Aquis» απελευθερώθηκε από την παραλία και στης οποίας την απελευθέρωση παραβρέθηκαν φοιτητές της Σχολής Σταυράκη, οι οποίοι είχαν υιοθετήσει μια χελώνα στο Κέντρο Διάσωσης.
Στις 3 Ιουνίου 2016, η «Άρτεμις», η χελώνα που είχε λάβει μεγάλη δημοσιότητα αφού διασώθηκε από ένα ακατοίκητο νησί μαζί με μια ομάδα προσφύγων, απελευθερώθηκε στην Λέρο, από όπου είχε έρθει. Πολλές ευχαριστίες στον τοπικό κτηνίατρο Δρ Μιχάλη Κοντραγούρη, (μέλος του ΑΡΙΩΝ), που φρόντισε την χελώνα, καθώς και στην Aegean Air που την μετέφερε στο Κέντρο Διάσωσης. Η Aegean Air έκανε επίσης δυνατή την μεταφορά της Άρτεμις πίσω στη Λέρο. Δύο τοπικά σχολεία παραβρέθηκαν σε αυτή την απελευθέρωση. Για βίντεο, δείτε στις σελίδες https://www.facebook.com/olympicair/videos/10153493090232237/ και https://vimeo.com/172824848.
Στις 10 Ιουνίου 2016 απελευθερώθηκε η «Χριστίνα», που είχε φτάσει στις 13 Ιουλίου 2015 από το Βάρδα Ηλείας με τραυματισμό στο κεφάλι και κατάποση αγκιστριού. Απελευθερώθηκε στο Σαρωνικό Κόλπο με βάρκα. Πολλές ευχαριστίες στον Οργανισμό Διαχείρισης Κοτύχη Στροφιλιάς για τη διάσωση και την αποστολή της χελώνας στο Κέντρο Διάσωσης. Η «Χριστίνα» μπόρεσε να απελευθερωθεί στο εν λόγω μέρος, χάρη στο Divers Aqua Club.
Στις 16 Ιουνίου 2016, απελευθερώθηκε η «Kasjpy», που είχε φτάσει στις 3 Ιανουαρίου 2016,με κατάποση πετονιάς. Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν στη διάσωση αυτής της χελώνας.
Στις 20 Ιουνίου 2016, απελευθερώθηκε η «Ιόλη», που είχε φτάσει στις 26 Οκτωβρίου 2015, με υποθερμία. Ευχαριστούμε όλους τους εμπλεκόμενους για την διάσωση αυτής της χελώνας.
Στις 29 Ιουνίου 2016, η «Στεφανία», που είχε φτάσει στις 3 Ιουνίου 2016 από την Βουλιαγμένη, αφέθηκε ελεύθερη. Είχε βρεθεί από τα μέλη ενός τοπικού συλλόγου καγιάκ. Κατάφεραν να την φέρουν στην ακτή, όπου οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ την παρέλαβαν. Είχε αγκίστρι στο στόμα της και μεγάλο κομμάτι πετονιάς, την οποία ευτυχώς δεν είχε καταπιεί. Η πετονιά ήταν τυλιγμένη γύρω από πτερύγια της. Ευτυχώς, ήμασταν σε θέση να την αφαιρέσουμε εύκολα και να βγάλουμε και το αγκίστρι χωρίς χειρουργική επέμβαση. Βίντεο από την απελευθέρωση, δείτε εδώ https://vimeo.com/173000478.
Ευχαριστούμε την Πολύμνια και τον Γιάννη για τη φροντίδα αυτών των χελωνών (και όλους τους άλλους) κατά τους χειμερινούς μήνες.
Θάνατοι
Δυστυχώς, ένας αριθμός από χελώνες που ήρθαν πρόσφατα σοβαρά τραυματισμένες, δεν κατάφερε να επιβιώσει.
Η «Φλωρεντία», που έφτασε από τα Ίσθμια (Κόρινθος) με κατάποση αγκιστριού.
Ο «Barry», που βρέθηκε κοντά στις Φλέβες του Σαρωνικού κόλπου, έχασε τη ζωή του από κατάποση πλαστικών.
Η «Αθηνά», μια ενήλικη θυληκή Caretta, βρέθηκε μπλεγμένη σε πετονιά στις 27 Ιουνίου 2016 κοντά στα Ίσθμια με το μπροστά δεξή πτερύγιό της πολύ κατεστραμμένο για να σωθεί και το πίσω δεξί επίσης σπασμένο. Μετά από διαβούλευση με την κτηνίατρό μας και άλλους κτηνιάτρους σε όλο τον κόσμο, αποφασίστηκε ότι θα ήταν καλύτερο για εκείνη να της γίνει ευθανασία. Πολλές ευχαριστίες στην τοπική κτηνίατρο Μαρία Μπελιβάνη (μέλος του ΑΡΙΩΝ) για τη φροντίδα της χελώνας, αλλά και για τη γενναιόδωρη υιοθεσία της μιας από τις χελώνες που περιθάλπονται στο Κέντρο Διάσωσης.
Άλλες Ειδήσεις
Να θυμάστε ότι το Κέντρο Διάσωσης θα παραμείνει κλειστό για τον μήνα Αύγουστο, όπως κάθε χρόνο.
Γνωρίζετε ότι...
Είχαμε αναφερθεί πρόσφατα σε μια χελώνα που βρέθηκε νότια της Κρήτης με αγκίστρι στο στόμα, από έναν εκπαιδευτή καταδύσεων. Ο διασώστης είχε ειδική εκπαίδευση, και ήταν σε θέση να αφαιρέσει το γάντζο και να απελευθερώσει τη χελώνα. Δύο εβδομάδες αργότερα, ο εκπαιδευτής καταδύσεων είδε την ίδια χελώνα να επιστρέφει στην παραλία σε φωλιά!
Στις 29 Ιουνίου, η οποία συμπτωματικά έτυχε να είναι η γιορτή των Αγίων Πέτρου και Παύλου, δύο γεγονότα έλαβαν χώρα: η «Στεφανία» απελευθερώθηκε σε λιγότερο από ένα μήνα αφού βρέθηκε και μια φωλιά εντοπίστηκε και προστατεύεται στην παραλία του Μαραθώνα εδώ στην Αττική! Είναι ασυνήθιστο να βρείτε θαλάσσιες χελώνες να φωλιάζουν στην Αττική επειδή οι περισσότερες από τις παραλίες έχουν αναπτυχθεί και οι χελώνες δεν μπορούν να φωλιάζουν σε αυτές. Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες σχετικά με αυτό το συναρπαστικό γεγονός, δείτε στην σελίδα https://www.facebook.com/archelon.gr/photos/a.276218571327.144675.276190381327/10154178564681328/?type=3&theater#
Θα σας κρατάμε ενήμερους όταν η περίοδος επώασης τελειώσει και ανασκαφούν οι φωλιές.
Ο Ενημερωτικός Σταθμός του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Κυπαρισσιακό Κόλπο είναι πλέον γεγονός!
Τα πρώτα χελωνάκια της Ζακύνθου στα Σεκάνια
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/02/2025
Διαδικτυακή Παρουσίαση Αποτελεσμάτων 2024
Την προηγούμενη χρονιά 500 εθελοντές απ' όλο τον κόσμο ήρθαν να βοηθήσουν τις χελώνες στην Ελλάδα! Τι κατάφεραν; Συνδέσου μαζί μας για να μάθεις!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/02/2025
Ιστορική Ανακάλυψη Φωλιάς Πράσινης Θαλάσσιας Χελώνας στη Ρόδο
Το είδος αυτό κινδυνεύει με εξαφάνιση παγκοσμίως και η πρόσφατη ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς υποδηλώνει μια εν δυνάμει μετατόπιση στις περιοχές αναπαραγωγής της πράσινης χελώνας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/02/2025
Η αγάπη της Τζοάν για τον εθελοντισμό στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών ΑΡΧΕΛΩΝ
Η αγάπη της Τζοάν για τις θαλάσσιες χελώνες την οδήγησε να γίνει εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, όπου αφιερώνει τον χρόνο της στην ενημέρωση των επισκεπτών και συμβάλλει στις προσπάθειες διατήρησης που πραγματοποιεί ο οργανισμός.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/02/2025
Kοινό Δ.Τ: 2 χρόνια συστηματικής προσπάθειας με στόχο την προστασία του μεγαλύτερου υγροτόπου της Ελλάδας
Πριν από 2 χρόνια γεννήθηκε το όραμα μιας συλλογικής δέσμευσης για τη βελτίωση της διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου που ενσάρκωσε τη «Συμμαχία για τον Αμβρακικό».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ28/01/2025
Ανακεφαλαίωση 2024: Συνεχίσαμε τον αγώνα για τις θαλάσσιες χελώνες και τους ωκεανούς
Το 2024 σημείωσε μια ιστορική στιγμή για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στη Μεσόγειο: επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα στον Κόλπο της Κυπαρισσίας! Ο Κυπαρισσιάκος Κόλπος φιλοξενεί πλέον τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό Καρέττα στη Μεσόγειο, ο οποίος παρουσιάζει σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια χάρη στις συνεχείς και μακροχρόνιες προσπάθειες προστασίας των φωλιών από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Παράλληλα, το 2024 καταγράφηκε ως το θερμότερο έτος παγκοσμίως. Παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ενισχύσαμε τη δέσμευσή μας στον εθελοντισμό και στον βιώσιμο τουρισμό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/01/2025
Ευχαριστούμε τους Υπεύθυνους Πεδίου του 2024, την καρδιά των Προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ
Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, οφείλουμε μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας στην αφοσίωση και το πάθος των Υπεύθυνων Πεδίου. Αυτά τα άτομα καθοδηγούν τους εθελοντές μας σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους στο πεδίο, διασφαλίζοντας ότι η αποστολή μας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών εκτελείται με ακρίβεια, φροντίδα και ενθουσιασμό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/01/2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά 2 Βοηθούς Ενημέρωσης/ Ευαισθητοποίησης στα προγράμματα Ρεθύμνου και Χανίων (Βόρεια Κρήτη)
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/01/2025
Η γλυκιά εκδοχή της θεραπείας: Γιατί το μέλι είναι μυστικό όπλο για τη θεραπεία τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών.
Οι αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων σε ανοιχτές πληγές, ένα κοινό πρόβλημα για τις τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/01/2025
Κοινό ΔΤ: Tέλος Tαφής Απορριμμάτων: Να γίνει πλήρως ανταποδοτικό για τους ΟΤΑ!
Αυτή την περίοδο βιώνουμε, για άλλη μια φορά, την αντιπαράθεση της Πολιτείας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την εφαρμογή του Τέλους Ταφής.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/12/2024
Μιά πληγωμένη Καρέττα επιστρέφει στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πλαστικά στο πεπτικό της σύστημα.
Η Ελλάδα μείωσε την κατανάλωση της πλαστικής σακούλας, όμως πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε περισσότερο. Η ρύπανση της θάλασσας από πλαστικά παραμένει μια σημαντική απειλή τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για τα ζώα και τα φυτά που ζουν εκεί.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/12/2024
O ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πρώτη Γραμμή της Διάσωσης για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο.
Με τη βοήθεια του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ μπορέσαμε να αποκτήσουμε ακριβείς διαγνώσεις για την υγεία των χελωνών που διασώθηκαν στις Ελληνικές θάλασσες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/12/2024
Η φύση τελεί υπό επίθεση: Η προστασία του λύκου υποβαθμίζεται στη Σύμβαση της Βέρνης
Ανακοίνωση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/12/2024
Καλοκαίρι 2025: Ανάλαβε θέση ευθύνης στα Προγράμματα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας!
Περιορισμένος αριθμός έμπειρων και ικανών εθελοντών επιλέγεται κάθε χρόνο για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η υποβολή αιτήσεων και σύντομων βιογραφικών για το 2025 έχει αρχίσει!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/11/2024
Πρώτο φωτοβολταϊκό στην καρδιά του Αμβρακικού
Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα που απειλείται με αποσταθεροποίηση στην περίπτωση εγκατάστασης μιας τόσο μεγάλης κατασκευαστικής δομής. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση να αντιδράσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του Αμβρακικού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/11/2024
Κάνε αυτή τη γιορτινή περίοδο ακόμα πιο μαγική, χαρίζοντας μία υιοθεσία θαλάσσιας χελώνα στους αγαπημένους σου!
Είτε πρόκειται για τον λάτρη της άγριας φύσης στη ζωή σου, είτε για κάποιον δικό σου που νοιάζεται για τον πλανήτη, μια υιοθεσία από τον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα δώρο που συνεχίζει να προσφέρει.