26/07/2016

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Ιούνιος 2016)?

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα από 1-30 Ιουνίου 2016.

Τώρα το καλοκαίρι που η θερμοκρασία είναι υψηλότερη, η πολυάσχολη σεζόν έχει ξεκινήσει. Οι χελώνες που αναρρώνουν μετακινήθηκαν στις μεγάλες υπαίθριες δεξαμενές πριν απελευθερωθούν. Οι νέο-αφιχθείς χελώνες στεγάζονται προσωρινά σε μικρές εξωτερικές δεξαμενές μέχρι να υπάρξει κάποια διαθέσιμη στον στεγασμένο χώρο.

Καθώς διανύουμε την πολυάσχολη καλοκαιρινή σεζόν, όλο και περισσότεροι εθελοντές θα χρειαστούν τόσο σε ημερήσια, όσο και σε μακροχρόνια βάση. Εάν είστε πρόθυμοι να βοηθήσετε παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Παύλο Τσάρο στο rescue@archelon.gr.

Ο αριθμός των χελωνών που περιθάλπονται: 28.

Χελωνο-ενημέρωση

Αφίξεις

Η «Νίκη», μια Caretta caretta με καβούκι 72 εκατοστά και βάρος 41 κιλά, έφτασε στις 8 Ιουνίου 2016 από το Πόρτο Λάγος (Ξάνθης) με ένα παλιό τραυματισμό στο κεφάλι που προκλήθηκε σκόπιμα από ανθρώπινα χέρια. Οι ακτινογραφίες έδειξαν ότι η ζημία είναι πιο εκτεταμένη από ότι φαίνεται και είναι πολύ νωρίς για να γίνουν εκτιμήσεις. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Νίκο, τον οδηγό ο οποίος την έφερε στην Αθήνα και της έδωσε όνομα.

Η «Σοφία», μια Caretta caretta με καβούκι 66 εκατοστά και βάρος 29 κιλά, έφτασε στις 9 Ιουνίου του 2016 από την Ερμιόνη με ένα επιφανειακό τραύμα στο κεφάλι. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το ιπτάμενο δελφίνι της Γραμμής για την μεταφορά της στην Αθήνα και τη Σόφια, τη γυναίκα που την συνόδευσε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Η «Ολίβια», μια Caretta με καβούκι 66,5 εκατοστά και βάρος 38 κιλά, έφτασε στις 9 Ιουνίου 2016 από την Κάρπαθο με ένα επιφανειακό τραύμα στο κεφάλι. Πολλές ευχαριστίες στον Πολύβιο Παπαδανήλ, ένα τοπικό κτηνίατρο και μέλος του Κτηνιατρικού Δικτύου ΑΡΙΩΝ, ο οποίος φρόντισε τη χελώνα και έδωσε τις πρώτες βοήθειες. Μεταφέρθηκε στην Αθήνα με την Aegean Air, η οποία έχει γίνει ένας πολύτιμος σύμμαχος. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για την άριστη συνεργασία και την βοήθεια που παρείχαν στην χελώνα.

Η «Άννα», μια Caretta caretta με καβούκι 68 εκατοστά και βάρος 36,5 κιλά, έφτασε στις 10 Ιουνίου 2016 από τη Θεσσαλονίκη με σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι. Ήταν η δεύτερη χελώνα που ήρθε πρόσφατα από τη Θεσσαλονίκη με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-iounios-2016-Jasmin.jpg

Η «Μόνικα», μια Caretta caretta με καβούκι 52,5 εκατοστά και βάρος 16 κιλά, έφτασε στις 12 Ιουνίου 2016 από τη Θεσσαλονίκη με ένα σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι. Η «Μόνικα» ήταν η τρίτη χελώνα που ήρθε από τη Θεσσαλονίκη με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι.

Η «Λούνα», μια Caretta caretta με καβούκι 64 εκατοστά και βάρος 29 κιλά, έφτασε στις 15 Ιουνίου 2016 από τα Χανιά της Κρήτης με κατάποση αγκιστριού και πετονιάς καθώς και με σπάσιμο του κελύφους που προστατεύει τον θώρακα. Η πετονιά αποβλήθηκε φυσικά από τον οργανισμό της. Το αγκίστρι αφαιρέθηκε χειρουργικά. Η ανάρρωσή της βαίνει αρκετά καλά.

Απελευθερώσεις

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι αρκετές χελώνες ανάρρωσαν και απελευθερώθηκαν τον Ιούνιο.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-iounios-2016-releases_june16.jpg

Στις 2 Ιουνίου 2016,απελευθερώθηκε η «Aquis», που βρέθηκε στην Κέρκυρα με τραυματισμό στο κεφάλι και έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 12 Αυγούστου 2015. Είχε βρεθεί από τα μέλη του προσωπικού του Ξενοδοχείου Aquis και έλαβε την απαραίτητη φροντίδα από τον τοπικό κτηνίατρο Δρ Σπύρο Δεσύλλα, μέλος του δικτύου Κτηνιάτρων ARION. Η «Aquis» απελευθερώθηκε από την παραλία και στης οποίας την απελευθέρωση παραβρέθηκαν φοιτητές της Σχολής Σταυράκη, οι οποίοι είχαν υιοθετήσει μια χελώνα στο Κέντρο Διάσωσης.

Στις 3 Ιουνίου 2016, η «Άρτεμις», η χελώνα που είχε λάβει μεγάλη δημοσιότητα αφού διασώθηκε από ένα ακατοίκητο νησί μαζί με μια ομάδα προσφύγων, απελευθερώθηκε στην Λέρο, από όπου είχε έρθει. Πολλές ευχαριστίες στον τοπικό κτηνίατρο Δρ Μιχάλη Κοντραγούρη, (μέλος του ΑΡΙΩΝ), που φρόντισε την χελώνα, καθώς και στην Aegean Air που την μετέφερε στο Κέντρο Διάσωσης. Η Aegean Air έκανε επίσης δυνατή την μεταφορά της Άρτεμις πίσω στη Λέρο. Δύο τοπικά σχολεία παραβρέθηκαν σε αυτή την απελευθέρωση. Για βίντεο, δείτε στις σελίδες https://www.facebook.com/olympicair/videos/10153493090232237/ και https://vimeo.com/172824848.

Στις 10 Ιουνίου 2016 απελευθερώθηκε η «Χριστίνα», που είχε φτάσει στις 13 Ιουλίου 2015 από το Βάρδα Ηλείας με τραυματισμό στο κεφάλι και κατάποση αγκιστριού. Απελευθερώθηκε στο Σαρωνικό Κόλπο με βάρκα. Πολλές ευχαριστίες στον Οργανισμό Διαχείρισης Κοτύχη Στροφιλιάς για τη διάσωση και την αποστολή της χελώνας στο Κέντρο Διάσωσης. Η «Χριστίνα» μπόρεσε να απελευθερωθεί στο εν λόγω μέρος, χάρη στο Divers Aqua Club.

Στις 16 Ιουνίου 2016, απελευθερώθηκε η «Kasjpy», που είχε φτάσει στις 3 Ιανουαρίου 2016,με κατάποση πετονιάς. Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν στη διάσωση αυτής της χελώνας.

Στις 20 Ιουνίου 2016, απελευθερώθηκε η «Ιόλη», που είχε φτάσει στις 26 Οκτωβρίου 2015, με υποθερμία. Ευχαριστούμε όλους τους εμπλεκόμενους για την διάσωση αυτής της χελώνας.

Στις 29 Ιουνίου 2016, η «Στεφανία», που είχε φτάσει στις 3 Ιουνίου 2016 από την Βουλιαγμένη, αφέθηκε ελεύθερη. Είχε βρεθεί από τα μέλη ενός τοπικού συλλόγου καγιάκ. Κατάφεραν να την φέρουν στην ακτή, όπου οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ την παρέλαβαν. Είχε αγκίστρι στο στόμα της και μεγάλο κομμάτι πετονιάς, την οποία ευτυχώς δεν είχε καταπιεί. Η πετονιά ήταν τυλιγμένη γύρω από πτερύγια της. Ευτυχώς, ήμασταν σε θέση να την αφαιρέσουμε εύκολα και να βγάλουμε και το αγκίστρι χωρίς χειρουργική επέμβαση. Βίντεο από την απελευθέρωση, δείτε εδώ https://vimeo.com/173000478.

Ευχαριστούμε την Πολύμνια και τον Γιάννη για τη φροντίδα αυτών των χελωνών (και όλους τους άλλους) κατά τους χειμερινούς μήνες.

Θάνατοι

Δυστυχώς, ένας αριθμός από χελώνες που ήρθαν πρόσφατα σοβαρά τραυματισμένες, δεν κατάφερε να επιβιώσει.

Η «Φλωρεντία», που έφτασε από τα Ίσθμια (Κόρινθος) με κατάποση αγκιστριού.

Ο «Barry», που βρέθηκε κοντά στις Φλέβες του Σαρωνικού κόλπου, έχασε τη ζωή του από κατάποση πλαστικών.

Η «Αθηνά», μια ενήλικη θυληκή Caretta, βρέθηκε μπλεγμένη σε πετονιά στις 27 Ιουνίου 2016 κοντά στα Ίσθμια με το μπροστά δεξή πτερύγιό της πολύ κατεστραμμένο για να σωθεί και το πίσω δεξί επίσης σπασμένο. Μετά από διαβούλευση με την κτηνίατρό μας και άλλους κτηνιάτρους σε όλο τον κόσμο, αποφασίστηκε ότι θα ήταν καλύτερο για εκείνη να της γίνει ευθανασία. Πολλές ευχαριστίες στην τοπική κτηνίατρο Μαρία Μπελιβάνη (μέλος του ΑΡΙΩΝ) για τη φροντίδα της χελώνας, αλλά και για τη γενναιόδωρη υιοθεσία της μιας από τις χελώνες που περιθάλπονται στο Κέντρο Διάσωσης.

Άλλες Ειδήσεις

Να θυμάστε ότι το Κέντρο Διάσωσης θα παραμείνει κλειστό για τον μήνα Αύγουστο, όπως κάθε χρόνο.

Γνωρίζετε ότι...

Είχαμε αναφερθεί πρόσφατα σε μια χελώνα που βρέθηκε νότια της Κρήτης με αγκίστρι στο στόμα, από έναν εκπαιδευτή καταδύσεων. Ο διασώστης είχε ειδική εκπαίδευση, και ήταν σε θέση να αφαιρέσει το γάντζο και να απελευθερώσει τη χελώνα. Δύο εβδομάδες αργότερα, ο εκπαιδευτής καταδύσεων είδε την ίδια χελώνα να επιστρέφει στην παραλία σε φωλιά!

Στις 29 Ιουνίου, η οποία συμπτωματικά έτυχε να είναι η γιορτή των Αγίων Πέτρου και Παύλου, δύο γεγονότα έλαβαν χώρα: η «Στεφανία» απελευθερώθηκε σε λιγότερο από ένα μήνα αφού βρέθηκε και μια φωλιά εντοπίστηκε και προστατεύεται στην παραλία του Μαραθώνα εδώ στην Αττική! Είναι ασυνήθιστο να βρείτε θαλάσσιες χελώνες να φωλιάζουν στην Αττική επειδή οι περισσότερες από τις παραλίες έχουν αναπτυχθεί και οι χελώνες δεν μπορούν να φωλιάζουν σε αυτές. Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες σχετικά με αυτό το συναρπαστικό γεγονός, δείτε στην σελίδα https://www.facebook.com/archelon.gr/photos/a.276218571327.144675.276190381327/10154178564681328/?type=3&theater#

Θα σας κρατάμε ενήμερους όταν η περίοδος επώασης τελειώσει και ανασκαφούν οι φωλιές.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!