26/07/2016

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Ιούνιος 2016)?

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα από 1-30 Ιουνίου 2016.

Τώρα το καλοκαίρι που η θερμοκρασία είναι υψηλότερη, η πολυάσχολη σεζόν έχει ξεκινήσει. Οι χελώνες που αναρρώνουν μετακινήθηκαν στις μεγάλες υπαίθριες δεξαμενές πριν απελευθερωθούν. Οι νέο-αφιχθείς χελώνες στεγάζονται προσωρινά σε μικρές εξωτερικές δεξαμενές μέχρι να υπάρξει κάποια διαθέσιμη στον στεγασμένο χώρο.

Καθώς διανύουμε την πολυάσχολη καλοκαιρινή σεζόν, όλο και περισσότεροι εθελοντές θα χρειαστούν τόσο σε ημερήσια, όσο και σε μακροχρόνια βάση. Εάν είστε πρόθυμοι να βοηθήσετε παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Παύλο Τσάρο στο rescue@archelon.gr.

Ο αριθμός των χελωνών που περιθάλπονται: 28.

Χελωνο-ενημέρωση

Αφίξεις

Η «Νίκη», μια Caretta caretta με καβούκι 72 εκατοστά και βάρος 41 κιλά, έφτασε στις 8 Ιουνίου 2016 από το Πόρτο Λάγος (Ξάνθης) με ένα παλιό τραυματισμό στο κεφάλι που προκλήθηκε σκόπιμα από ανθρώπινα χέρια. Οι ακτινογραφίες έδειξαν ότι η ζημία είναι πιο εκτεταμένη από ότι φαίνεται και είναι πολύ νωρίς για να γίνουν εκτιμήσεις. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Νίκο, τον οδηγό ο οποίος την έφερε στην Αθήνα και της έδωσε όνομα.

Η «Σοφία», μια Caretta caretta με καβούκι 66 εκατοστά και βάρος 29 κιλά, έφτασε στις 9 Ιουνίου του 2016 από την Ερμιόνη με ένα επιφανειακό τραύμα στο κεφάλι. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το ιπτάμενο δελφίνι της Γραμμής για την μεταφορά της στην Αθήνα και τη Σόφια, τη γυναίκα που την συνόδευσε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Η «Ολίβια», μια Caretta με καβούκι 66,5 εκατοστά και βάρος 38 κιλά, έφτασε στις 9 Ιουνίου 2016 από την Κάρπαθο με ένα επιφανειακό τραύμα στο κεφάλι. Πολλές ευχαριστίες στον Πολύβιο Παπαδανήλ, ένα τοπικό κτηνίατρο και μέλος του Κτηνιατρικού Δικτύου ΑΡΙΩΝ, ο οποίος φρόντισε τη χελώνα και έδωσε τις πρώτες βοήθειες. Μεταφέρθηκε στην Αθήνα με την Aegean Air, η οποία έχει γίνει ένας πολύτιμος σύμμαχος. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για την άριστη συνεργασία και την βοήθεια που παρείχαν στην χελώνα.

Η «Άννα», μια Caretta caretta με καβούκι 68 εκατοστά και βάρος 36,5 κιλά, έφτασε στις 10 Ιουνίου 2016 από τη Θεσσαλονίκη με σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι. Ήταν η δεύτερη χελώνα που ήρθε πρόσφατα από τη Θεσσαλονίκη με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-iounios-2016-Jasmin.jpg

Η «Μόνικα», μια Caretta caretta με καβούκι 52,5 εκατοστά και βάρος 16 κιλά, έφτασε στις 12 Ιουνίου 2016 από τη Θεσσαλονίκη με ένα σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι. Η «Μόνικα» ήταν η τρίτη χελώνα που ήρθε από τη Θεσσαλονίκη με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι.

Η «Λούνα», μια Caretta caretta με καβούκι 64 εκατοστά και βάρος 29 κιλά, έφτασε στις 15 Ιουνίου 2016 από τα Χανιά της Κρήτης με κατάποση αγκιστριού και πετονιάς καθώς και με σπάσιμο του κελύφους που προστατεύει τον θώρακα. Η πετονιά αποβλήθηκε φυσικά από τον οργανισμό της. Το αγκίστρι αφαιρέθηκε χειρουργικά. Η ανάρρωσή της βαίνει αρκετά καλά.

Απελευθερώσεις

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι αρκετές χελώνες ανάρρωσαν και απελευθερώθηκαν τον Ιούνιο.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-iounios-2016-releases_june16.jpg

Στις 2 Ιουνίου 2016,απελευθερώθηκε η «Aquis», που βρέθηκε στην Κέρκυρα με τραυματισμό στο κεφάλι και έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 12 Αυγούστου 2015. Είχε βρεθεί από τα μέλη του προσωπικού του Ξενοδοχείου Aquis και έλαβε την απαραίτητη φροντίδα από τον τοπικό κτηνίατρο Δρ Σπύρο Δεσύλλα, μέλος του δικτύου Κτηνιάτρων ARION. Η «Aquis» απελευθερώθηκε από την παραλία και στης οποίας την απελευθέρωση παραβρέθηκαν φοιτητές της Σχολής Σταυράκη, οι οποίοι είχαν υιοθετήσει μια χελώνα στο Κέντρο Διάσωσης.

Στις 3 Ιουνίου 2016, η «Άρτεμις», η χελώνα που είχε λάβει μεγάλη δημοσιότητα αφού διασώθηκε από ένα ακατοίκητο νησί μαζί με μια ομάδα προσφύγων, απελευθερώθηκε στην Λέρο, από όπου είχε έρθει. Πολλές ευχαριστίες στον τοπικό κτηνίατρο Δρ Μιχάλη Κοντραγούρη, (μέλος του ΑΡΙΩΝ), που φρόντισε την χελώνα, καθώς και στην Aegean Air που την μετέφερε στο Κέντρο Διάσωσης. Η Aegean Air έκανε επίσης δυνατή την μεταφορά της Άρτεμις πίσω στη Λέρο. Δύο τοπικά σχολεία παραβρέθηκαν σε αυτή την απελευθέρωση. Για βίντεο, δείτε στις σελίδες https://www.facebook.com/olympicair/videos/10153493090232237/ και https://vimeo.com/172824848.

Στις 10 Ιουνίου 2016 απελευθερώθηκε η «Χριστίνα», που είχε φτάσει στις 13 Ιουλίου 2015 από το Βάρδα Ηλείας με τραυματισμό στο κεφάλι και κατάποση αγκιστριού. Απελευθερώθηκε στο Σαρωνικό Κόλπο με βάρκα. Πολλές ευχαριστίες στον Οργανισμό Διαχείρισης Κοτύχη Στροφιλιάς για τη διάσωση και την αποστολή της χελώνας στο Κέντρο Διάσωσης. Η «Χριστίνα» μπόρεσε να απελευθερωθεί στο εν λόγω μέρος, χάρη στο Divers Aqua Club.

Στις 16 Ιουνίου 2016, απελευθερώθηκε η «Kasjpy», που είχε φτάσει στις 3 Ιανουαρίου 2016,με κατάποση πετονιάς. Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν στη διάσωση αυτής της χελώνας.

Στις 20 Ιουνίου 2016, απελευθερώθηκε η «Ιόλη», που είχε φτάσει στις 26 Οκτωβρίου 2015, με υποθερμία. Ευχαριστούμε όλους τους εμπλεκόμενους για την διάσωση αυτής της χελώνας.

Στις 29 Ιουνίου 2016, η «Στεφανία», που είχε φτάσει στις 3 Ιουνίου 2016 από την Βουλιαγμένη, αφέθηκε ελεύθερη. Είχε βρεθεί από τα μέλη ενός τοπικού συλλόγου καγιάκ. Κατάφεραν να την φέρουν στην ακτή, όπου οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ την παρέλαβαν. Είχε αγκίστρι στο στόμα της και μεγάλο κομμάτι πετονιάς, την οποία ευτυχώς δεν είχε καταπιεί. Η πετονιά ήταν τυλιγμένη γύρω από πτερύγια της. Ευτυχώς, ήμασταν σε θέση να την αφαιρέσουμε εύκολα και να βγάλουμε και το αγκίστρι χωρίς χειρουργική επέμβαση. Βίντεο από την απελευθέρωση, δείτε εδώ https://vimeo.com/173000478.

Ευχαριστούμε την Πολύμνια και τον Γιάννη για τη φροντίδα αυτών των χελωνών (και όλους τους άλλους) κατά τους χειμερινούς μήνες.

Θάνατοι

Δυστυχώς, ένας αριθμός από χελώνες που ήρθαν πρόσφατα σοβαρά τραυματισμένες, δεν κατάφερε να επιβιώσει.

Η «Φλωρεντία», που έφτασε από τα Ίσθμια (Κόρινθος) με κατάποση αγκιστριού.

Ο «Barry», που βρέθηκε κοντά στις Φλέβες του Σαρωνικού κόλπου, έχασε τη ζωή του από κατάποση πλαστικών.

Η «Αθηνά», μια ενήλικη θυληκή Caretta, βρέθηκε μπλεγμένη σε πετονιά στις 27 Ιουνίου 2016 κοντά στα Ίσθμια με το μπροστά δεξή πτερύγιό της πολύ κατεστραμμένο για να σωθεί και το πίσω δεξί επίσης σπασμένο. Μετά από διαβούλευση με την κτηνίατρό μας και άλλους κτηνιάτρους σε όλο τον κόσμο, αποφασίστηκε ότι θα ήταν καλύτερο για εκείνη να της γίνει ευθανασία. Πολλές ευχαριστίες στην τοπική κτηνίατρο Μαρία Μπελιβάνη (μέλος του ΑΡΙΩΝ) για τη φροντίδα της χελώνας, αλλά και για τη γενναιόδωρη υιοθεσία της μιας από τις χελώνες που περιθάλπονται στο Κέντρο Διάσωσης.

Άλλες Ειδήσεις

Να θυμάστε ότι το Κέντρο Διάσωσης θα παραμείνει κλειστό για τον μήνα Αύγουστο, όπως κάθε χρόνο.

Γνωρίζετε ότι...

Είχαμε αναφερθεί πρόσφατα σε μια χελώνα που βρέθηκε νότια της Κρήτης με αγκίστρι στο στόμα, από έναν εκπαιδευτή καταδύσεων. Ο διασώστης είχε ειδική εκπαίδευση, και ήταν σε θέση να αφαιρέσει το γάντζο και να απελευθερώσει τη χελώνα. Δύο εβδομάδες αργότερα, ο εκπαιδευτής καταδύσεων είδε την ίδια χελώνα να επιστρέφει στην παραλία σε φωλιά!

Στις 29 Ιουνίου, η οποία συμπτωματικά έτυχε να είναι η γιορτή των Αγίων Πέτρου και Παύλου, δύο γεγονότα έλαβαν χώρα: η «Στεφανία» απελευθερώθηκε σε λιγότερο από ένα μήνα αφού βρέθηκε και μια φωλιά εντοπίστηκε και προστατεύεται στην παραλία του Μαραθώνα εδώ στην Αττική! Είναι ασυνήθιστο να βρείτε θαλάσσιες χελώνες να φωλιάζουν στην Αττική επειδή οι περισσότερες από τις παραλίες έχουν αναπτυχθεί και οι χελώνες δεν μπορούν να φωλιάζουν σε αυτές. Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες σχετικά με αυτό το συναρπαστικό γεγονός, δείτε στην σελίδα https://www.facebook.com/archelon.gr/photos/a.276218571327.144675.276190381327/10154178564681328/?type=3&theater#

Θα σας κρατάμε ενήμερους όταν η περίοδος επώασης τελειώσει και ανασκαφούν οι φωλιές.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    20/09/2023

    Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/09/2023

    Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

    Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/09/2023

    Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/09/2023

    Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/09/2023

    Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/08/2023

    Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

    Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/08/2023

    Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

    Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/08/2023

    Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

    Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    07/08/2023

    ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

    Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    01/08/2023

    Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

    Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/07/2023

    Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

    Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/07/2023

    Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

    Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/07/2023

    Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

    Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    30/06/2023

    Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

    Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/06/2023

    Η Τρούφα ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας με τη βοήθεια των μαθητών!

    Η Τρούφα, το χελωνάκι – σύμβολο των διαδικτυακών εκπαιδευτικών δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας και έκανε επίσης μια μικρή απόδραση στη Νότιο Αφρική. Η μεγάλη Διαδικτυακή Φωτογραφική Έκθεση της σχολικής χρονιάς που πέρασε δημοσιοποιήθηκε και το κοινό έδωσε τις προτιμήσεις του!

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!