Τα πρώτα χελωνάκια της Ζακύνθου στα Σεκάνια

Κάθε χρόνο χιλιάδες χελωνάκια ξεκινούν το ταξίδι προς την θάλασσα, από αυτά όμως μόνο ένα στα χίλια υπολογίζεται ότι θα καταφέρει να επιβιώσει και να επιστρέψει ως ενήλικη χελώνα στον τόπο γέννησής της μετά από 25 με 30 χρόνια για να συνεχιστεί ο κύκλος ζωής της. Όταν τα χελωνάκια βγαίνουν από τη φωλιά τους, είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχουν φώτα στο πίσω μέρος της παραλίας, γιατί τα χελωνάκια αποπροσανατολίζονται, δεν καταφέρνουν να φτάσουν στη θάλασσα και πεθαίνουν από εξάντληση και αφυδάτωση. Επίσης, η ανθρώπινη παρουσία στην παραλία κατά τη διάρκεια της νύχτας αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τα χελωνάκια, γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ποδοπατηθούν κατά λάθος.
Η θαλάσσια χελώνα συνυπήρχε κάποτε με τους δεινόσαυρους και ζούσε σε θάλασσες και ωκεανούς πολύ πριν ο άνθρωπος εμφανιστεί στη γη. Σήμερα δυστυχώς η ύπαρξη της απειλείται σοβαρά σε κάθε γωνιά του πλανήτη και ιδιαίτερα στη Μεσόγειο, λόγω της υποβάθμισης των παραλίων ωοτοκίας αλλά και των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι ενήλικες χελώνες στη θάλασσα που συνήθως σχετίζονται με ανθρώπινες δραστηριότητες (όπως η πρόσκρουση με ταχύπλοα σκάφη, η εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία, η ρύπανση, κ.α.). Η Caretta caretta χρειάζεται την βοήθεια όλων μας για να συνεχίσει να μπορεί να γεννάει επιτυχώς στις παραλίες ωοτοκίας της, αλλά και να κολυμπάει χωρίς κίνδυνο μέσα στη θάλασσα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και τον ΑΡΧΕΛΩΝ, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες:
Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου: http://www.nmp-zak.org/ ΑΡΧΕΛΩΝ, Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας: www.archelon.gr Anna Lamaj, Υπεύθυνη Προγράμματος Ζακύνθου, τηλ.: 6940454976
Ζάκυνθος 18/07/2016
Θέλετε να δείτε στο εσωτερικό μιας φωλιάς θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta;
Διπλή χαρά τα χελωνάκια της Πελοποννήσου σε Κυπαρισσιακό κόλπο και Κορώνη!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/06/2026
Νέο Πρόγραμμα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας Καρέττα στην Κέρκυρα
Στρατηγική σύμπραξη του ΑΡΧΕΛΩΝ με το Ionian Environment Foundation και τον ξενοδοχειακό όμιλο Mar-Bella Collection για τη θωράκιση των παραλιών ωοτοκίας της Κέρκυρας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/06/2026
ΑΡΧΕΛΩΝ & TUI Turtle Aid Greece: 3 χρόνια επιτυχημένης δράσης στην Κρήτη
Με την ολοκλήρωση του έργου «TUI Turtle Aid Greece», ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσιάζει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στην προστασία των φωλιών, την εκπαίδευση ξενοδοχο-ϋπαλλήλων και την ενημέρωση 66.000 τουριστών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/06/2026
H αποτελεσματική προστασία της Caretta caretta περνάει μέσα από τις παραλίες ωοτοκίας
Έκθεση αξιολόγησης των παραλιών ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών δείχνει ότι η πλειονότητα των περιοχών αυτών δέχεται έντονες πιέσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/06/2026
Γιατί στεκόμαστε στο πλευρό όσων αντιδρούν για τις αμμοληψίες από το Ακρωτήρι Επανομής
Κρίσιμα ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με τις επιπτώσεις της αμμοληψίας από το Ακρωτήρι Επανομής για την κατασκευή της 6ης Προβλήτας του Λιμένα Θεσσαλονίκης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/06/2026
Αποχαιρετώντας τη Μόνα Χαλίλ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ19/06/2026
«Ταξίδι» στον κόσμο της θαλάσσιας μεγαπανίδας: Νέα φωτογραφική έκθεση στον Περιβαλλοντικό Σταθμό του Αγιαννάκη
Η νέα Φωτογραφική Έκθεση LIFE MareNatura είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε Σάββατο 18:00 - 21:00 στον Αγιαννάκη Μεσσηνίας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/06/2026
Νέα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι οι θαλάσσιες χελώνες ακολουθούν πολύ πιο πολύπλοκες στρατηγικές μετανάστευσης
Η Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τις επιτυχίες μας αλλά και να θυμηθούμε γιατί συνεχίζουμε να ερευνούμε και να προστατεύουμε αυτά τα αρχαία ταξιδιάρικα πλάσματα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/06/2026
Συντονισμένη δράση σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών απέναντι στην κλιματική κρίση
Σήμερα, 16 Ιουνίου, ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας. Στη Μεσόγειο, όμως, η φετινή ημέρα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η κλιματική κρίση μεταβάλλει ολοένα και περισσότερο τις παράκτιες περιοχές και τους βιότοπους ωοτοκίας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/06/2026
Γιορτή της Χελώνας: «Βουτήξαμε» σε Βαθιά Νερά στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/06/2026
Μικροί και μεγάλοι γιόρτασαν "σαν χελωνάδες" την ημέρα Περιβάλλοντος
Την Παρσκευή 5 Ιουνίου, η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο συμμετείχε σε μια ξεχωριστή εκδήλωση σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνης και το 2ο Πειραματικό Σχολείο Ρεθύμνης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/06/2026
Καθαρές παραλίες, ασφαλείς χελώνες: Ο οδηγός μας για υπεύθυνη δράση
Δες μερικούς απλούς αλλά κρίσιμους κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται για τον καθαρισμό των παραλιών ωοτοκίας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/05/2026
Οκτώ ξενοδοχεία της Βόρειας Κρήτης πιστοποιούνται ως «turtle-friendly» από το TUI Care Foundation
Οι οκτώ ξενοδοχειακές μονάδες της Βόρειας Κρήτης συγκαταλέγονται στις πρώτες επιχειρήσεις παγκοσμίως που έλαβαν τη νέα πιστοποίηση «turtle-friendly» του TUI Care Foundation, στο οποίο συνεργάστηκε και ο ΑΡΧΕΛΩΝ. Η διάκριση αυτή αναγνωρίζει τη δέσμευσή τους στην προστασία των παραλιών ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ του τουριστικού κλάδου και των δράσεων διατήρησης της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/05/2026
Οι ελληνικές παραλίες ξεχώρισαν ξανά με 624 «Γαλάζιες Σημαίες»
Την Πέμπτη 14 Μαΐου 2026, βρεθήκαμε στο Παλαιό Φάληρο για την επίσημη ανακοίνωση των βραβεύσεων του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/05/2026
Έναρξη για την περίοδο ωοτοκίας: Οι πρώτες φωλιές Caretta caretta για το 2026 είναι γεγονός!
Κυπαρισσιακός Κόλπος και Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου υποδέχθηκαν τις πρώτες θαλάσσιες χελώνες! Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί σε εγρήγορση πολίτες και επισκέπτες
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/05/2026
Οι ξεναγήσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσιάστηκαν σε Ιαπωνικό σεμινάριο για τον Βιώσιμο Τουρισμό
Οι ξεναγήσεις για τις Θαλάσσιες Χελώνες παρουσιάστηκαν πρόσφατα ως καλό παράδειγμα στα Sustainable Tourism International Talk Sessions της Japan Alliance of Responsible Travel Agencies.


