04/04/2017

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης; (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2017)

Η εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2017.

Πρωινοί/Ημερήσιοι εθελοντές: Έξι εθελοντές έλαβαν ένα συμβολικό δώρο εκτίμησης από τον ΑΡΧΕΛΩΝ στην ετήσια κοπή πίτας και είναι οι: Διονύσης Αρβανιτάκης, John Brinkman, Jane Mantarakis, Ειρήνη Κασιμάτη, Phil Miller και εγώ.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ianouarios-febrouarios-2017-vol_awards2017.jpg

«Για τα περισσότερα από τα άγρια είδη της Γης, το μέλλον (τους) πρέπει να εξαρτάται από τη συνείδηση της ανθρωπότητας». Αυτό το απόφθεγμα από τον διάσημο συντηρητή Archie Carr έμοιαζε ο πλέον κατάλληλος τρόπος για να ξεκινήσουμε την ενημέρωσή μας, την πρώτη μας για το τρέχον έτος.

Συνήθως τα πράγματα είναι ήσυχα στο Κέντρο Διάσωσης κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του χειμώνα, με όλες τις τραυματισμένες χελώνες να έχουν ασφαλές καταφύγιο στις θερμαινόμενες δεξαμενές τους μέσα στο θερμοκήπιο, λαμβάνοντας τη κατάλληλη θεραπεία και προετοιμαζόμενες να απελευθερωθούν την άνοιξη. Στην ουσία συνήθως ελάχιστες έως καθόλου χελώνες εισέρχονται για θεραπεία αυτή την εποχή. Αυτό ίσως να είναι απόρροια ενός συνδυασμού παραγόντων, όπως λόγου χάρη ότι λιγότεροι άνθρωποι είναι στα ανοιχτά αλιεύοντας ενώ παράλληλα οι θαλάσσιες χελώνες είτε έχουν πέσει σε χειμέρια νάρκη είτε έχουν μεταναστεύσει σε θερμότερα νερά.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής (ένα παράδειγμα των αρνητικών επιπτώσεων της «συνείδησης της ανθρωπότητας») ο καιρός στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από ήπιους χειμώνες. Αυτή τη χρονιά ωστόσο τα πράγματα ήταν διαφορετικά, με περιόδους από ήπιο καιρό να εναλλάσσονται απότομα με σκληρές καιρικές συνθήκες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που έφταναν τις συνθήκες παγετού και ούτως καθεξής. Κατά συνέπεια, ένας αριθμός από θαλάσσιες χελώνες χτυπήθηκαν από το κρύο και είτε ακινητοποιήθηκαν στην επιφάνεια της θάλασσας είτε ξεβράστηκαν στη στεριά. Έκτακτα μέτρα έπρεπε να ληφθούν για να στεγάσουμε αυτές τις χελώνες στο Κέντρο Διάσωσης και να τους παρέχουμε θεραπεία για υποθερμία.

Πολλές ευχαριστίες στους εθελοντές μας οι οποίοι επωμίστηκαν το δύσκολο έργο να φροντίσουν τόσο τις ήδη υπάρχουσες χελώνες όσο και τις νέες αφίξεις. Πολλές ευχαριστίες επίσης σε όλους όσους συμμετείχαν στη διάσωση και τη μεταφορά των χελωνών, καθώς και στους υποστηρικτές του «ΑΡΧΕΛΛΩΝ» των οποίων η γενναιοδωρία βοήθησε να ανταπεξέλθει το Κέντρο Διάσωσης στις απρόσμενες οικονομικές απαιτήσεις. Όλοι σας είστε παραδείγματα των θετικών αποτελεσμάτων της «συνείδησης της ανθρωπότητας».

Αφίξεις

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ianouarios-febrouarios-2017-lily3_2017.jpg

«Ηρακλής» : Ο Ηρακλής έφτασε στις 3 Φεβρουαρίου 2017 από τη Ρόδο. Η καρέτα καρέτα, της οποίας το καβούκι έχει διάμετρο 74 εκ. και ζυγίζει 46 κιλά, βρέθηκε με ένα αγκίστρι πιασμένο στον οισοφάγο της. (Έλαβε το όνομά της από τον πασίγνωστο ημίθεο, γιο του Δία, βασιλιά του δωδεκάθεου.)

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ianouarios-febrouarios-2017-avra3_17.jpg

«Πολύφυτος» : Ο Πολύφυτος, του οποίου το καβούκι έχει διάμετρο 78 εκ. και ζυγίζει 58 κιλά, έφτασε από το νησί της Λέρου στις 15 Φεβρουαρίου 2017, υποφέροντας από υποθερμία. (Ονομάστηκε έτσι από την τεχνητή λίμνη Πολύφυτο στην βόρεια Ελλάδα, η οποία είναι διάσημη για τη γνωστή και μεγαλύτερη σε μήκος γέφυρα που τη διασχίζει)

«Θεοδώρα»: Η Θεοδώρα, η οποία ήρθε σε εμάς στις 16 Φεβρουαρίου από το Ρέθυμνο, έχει ένα καβούκι διαμέτρου 24 εκ. και ζυγίζει μόλις 1,5 κιλά. Η εν λόγω χελώνα δεν έχει ορατούς τραυματισμούς, αλλά ήταν σκοπίμως καλυμμένη με βαλάνους. Πήρε το όνομά της από τη γυναίκα που τη βρήκε, και σημαίνει «Δώρο εκ Θεού».

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ianouarios-febrouarios-2017-artemis3_17.jpg

«Βαλεντίνα» : Η Βαλεντίνα έφτασε στις 17 Φεβρουαρίου από τη Θεσσαλονίκη, υποφέροντας από υποθερμία. Το καβούκι της έχει διάμετρο 73 εκ. , ενώ ζυγίζει 42,5 κιλά.

Θάνατοι

«Μαρίνα»: Η Μαρίνα, η οποία έφτασε σε εμάς στις 30 Ιανουαρίου 2017, κατέληξε λίγο μετά την άφιξή της.

Γνωρίζετε ότι...

Οι ομάδα ελλήνων εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Ελλάδα είναι μια ομάδα ντόπιων εθελοντών που κάνουν συχνές συναντήσεις. Κάνουν διάφορες δουλειές στο Κέντρο Διάσωσης, σχεδιάζουν και οργανώνουν τις ειδικές εκδηλώσεις του Κέντρου Διάσωσης, αντιπροσωπεύουν τον ΑΡΧΕΛΛΩΝ σε περίπτερα πληροφοριών σε ποικίλες εκπαιδευτικές και δημόσιες εκδηλώσεις, συμμετέχουν σε εράνους υποστήριξης και δημόσιες δραστηριότητες αφυπνίσεως του κόσμου, ενώ παράλληλα περνάνε ωραία!

Εάν ενδιαφέρεστε να έρθετε στην ομάδα μας, παρακαλώ επικοινωνήστε την Υπεύθυνη Εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ Χαρά Παπαηλιού στο volunteers@archelon.gr.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!