04/04/2017

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης; (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2017)

Η εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2017.

Πρωινοί/Ημερήσιοι εθελοντές: Έξι εθελοντές έλαβαν ένα συμβολικό δώρο εκτίμησης από τον ΑΡΧΕΛΩΝ στην ετήσια κοπή πίτας και είναι οι: Διονύσης Αρβανιτάκης, John Brinkman, Jane Mantarakis, Ειρήνη Κασιμάτη, Phil Miller και εγώ.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ianouarios-febrouarios-2017-vol_awards2017.jpg

«Για τα περισσότερα από τα άγρια είδη της Γης, το μέλλον (τους) πρέπει να εξαρτάται από τη συνείδηση της ανθρωπότητας». Αυτό το απόφθεγμα από τον διάσημο συντηρητή Archie Carr έμοιαζε ο πλέον κατάλληλος τρόπος για να ξεκινήσουμε την ενημέρωσή μας, την πρώτη μας για το τρέχον έτος.

Συνήθως τα πράγματα είναι ήσυχα στο Κέντρο Διάσωσης κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του χειμώνα, με όλες τις τραυματισμένες χελώνες να έχουν ασφαλές καταφύγιο στις θερμαινόμενες δεξαμενές τους μέσα στο θερμοκήπιο, λαμβάνοντας τη κατάλληλη θεραπεία και προετοιμαζόμενες να απελευθερωθούν την άνοιξη. Στην ουσία συνήθως ελάχιστες έως καθόλου χελώνες εισέρχονται για θεραπεία αυτή την εποχή. Αυτό ίσως να είναι απόρροια ενός συνδυασμού παραγόντων, όπως λόγου χάρη ότι λιγότεροι άνθρωποι είναι στα ανοιχτά αλιεύοντας ενώ παράλληλα οι θαλάσσιες χελώνες είτε έχουν πέσει σε χειμέρια νάρκη είτε έχουν μεταναστεύσει σε θερμότερα νερά.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής (ένα παράδειγμα των αρνητικών επιπτώσεων της «συνείδησης της ανθρωπότητας») ο καιρός στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από ήπιους χειμώνες. Αυτή τη χρονιά ωστόσο τα πράγματα ήταν διαφορετικά, με περιόδους από ήπιο καιρό να εναλλάσσονται απότομα με σκληρές καιρικές συνθήκες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που έφταναν τις συνθήκες παγετού και ούτως καθεξής. Κατά συνέπεια, ένας αριθμός από θαλάσσιες χελώνες χτυπήθηκαν από το κρύο και είτε ακινητοποιήθηκαν στην επιφάνεια της θάλασσας είτε ξεβράστηκαν στη στεριά. Έκτακτα μέτρα έπρεπε να ληφθούν για να στεγάσουμε αυτές τις χελώνες στο Κέντρο Διάσωσης και να τους παρέχουμε θεραπεία για υποθερμία.

Πολλές ευχαριστίες στους εθελοντές μας οι οποίοι επωμίστηκαν το δύσκολο έργο να φροντίσουν τόσο τις ήδη υπάρχουσες χελώνες όσο και τις νέες αφίξεις. Πολλές ευχαριστίες επίσης σε όλους όσους συμμετείχαν στη διάσωση και τη μεταφορά των χελωνών, καθώς και στους υποστηρικτές του «ΑΡΧΕΛΛΩΝ» των οποίων η γενναιοδωρία βοήθησε να ανταπεξέλθει το Κέντρο Διάσωσης στις απρόσμενες οικονομικές απαιτήσεις. Όλοι σας είστε παραδείγματα των θετικών αποτελεσμάτων της «συνείδησης της ανθρωπότητας».

Αφίξεις

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ianouarios-febrouarios-2017-lily3_2017.jpg

«Ηρακλής» : Ο Ηρακλής έφτασε στις 3 Φεβρουαρίου 2017 από τη Ρόδο. Η καρέτα καρέτα, της οποίας το καβούκι έχει διάμετρο 74 εκ. και ζυγίζει 46 κιλά, βρέθηκε με ένα αγκίστρι πιασμένο στον οισοφάγο της. (Έλαβε το όνομά της από τον πασίγνωστο ημίθεο, γιο του Δία, βασιλιά του δωδεκάθεου.)

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ianouarios-febrouarios-2017-avra3_17.jpg

«Πολύφυτος» : Ο Πολύφυτος, του οποίου το καβούκι έχει διάμετρο 78 εκ. και ζυγίζει 58 κιλά, έφτασε από το νησί της Λέρου στις 15 Φεβρουαρίου 2017, υποφέροντας από υποθερμία. (Ονομάστηκε έτσι από την τεχνητή λίμνη Πολύφυτο στην βόρεια Ελλάδα, η οποία είναι διάσημη για τη γνωστή και μεγαλύτερη σε μήκος γέφυρα που τη διασχίζει)

«Θεοδώρα»: Η Θεοδώρα, η οποία ήρθε σε εμάς στις 16 Φεβρουαρίου από το Ρέθυμνο, έχει ένα καβούκι διαμέτρου 24 εκ. και ζυγίζει μόλις 1,5 κιλά. Η εν λόγω χελώνα δεν έχει ορατούς τραυματισμούς, αλλά ήταν σκοπίμως καλυμμένη με βαλάνους. Πήρε το όνομά της από τη γυναίκα που τη βρήκε, και σημαίνει «Δώρο εκ Θεού».

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ianouarios-febrouarios-2017-artemis3_17.jpg

«Βαλεντίνα» : Η Βαλεντίνα έφτασε στις 17 Φεβρουαρίου από τη Θεσσαλονίκη, υποφέροντας από υποθερμία. Το καβούκι της έχει διάμετρο 73 εκ. , ενώ ζυγίζει 42,5 κιλά.

Θάνατοι

«Μαρίνα»: Η Μαρίνα, η οποία έφτασε σε εμάς στις 30 Ιανουαρίου 2017, κατέληξε λίγο μετά την άφιξή της.

Γνωρίζετε ότι...

Οι ομάδα ελλήνων εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Ελλάδα είναι μια ομάδα ντόπιων εθελοντών που κάνουν συχνές συναντήσεις. Κάνουν διάφορες δουλειές στο Κέντρο Διάσωσης, σχεδιάζουν και οργανώνουν τις ειδικές εκδηλώσεις του Κέντρου Διάσωσης, αντιπροσωπεύουν τον ΑΡΧΕΛΛΩΝ σε περίπτερα πληροφοριών σε ποικίλες εκπαιδευτικές και δημόσιες εκδηλώσεις, συμμετέχουν σε εράνους υποστήριξης και δημόσιες δραστηριότητες αφυπνίσεως του κόσμου, ενώ παράλληλα περνάνε ωραία!

Εάν ενδιαφέρεστε να έρθετε στην ομάδα μας, παρακαλώ επικοινωνήστε την Υπεύθυνη Εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ Χαρά Παπαηλιού στο volunteers@archelon.gr.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!