04/04/2017

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης; (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2017)

Η εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2017.

Πρωινοί/Ημερήσιοι εθελοντές: Έξι εθελοντές έλαβαν ένα συμβολικό δώρο εκτίμησης από τον ΑΡΧΕΛΩΝ στην ετήσια κοπή πίτας και είναι οι: Διονύσης Αρβανιτάκης, John Brinkman, Jane Mantarakis, Ειρήνη Κασιμάτη, Phil Miller και εγώ.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ianouarios-febrouarios-2017-vol_awards2017.jpg

«Για τα περισσότερα από τα άγρια είδη της Γης, το μέλλον (τους) πρέπει να εξαρτάται από τη συνείδηση της ανθρωπότητας». Αυτό το απόφθεγμα από τον διάσημο συντηρητή Archie Carr έμοιαζε ο πλέον κατάλληλος τρόπος για να ξεκινήσουμε την ενημέρωσή μας, την πρώτη μας για το τρέχον έτος.

Συνήθως τα πράγματα είναι ήσυχα στο Κέντρο Διάσωσης κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του χειμώνα, με όλες τις τραυματισμένες χελώνες να έχουν ασφαλές καταφύγιο στις θερμαινόμενες δεξαμενές τους μέσα στο θερμοκήπιο, λαμβάνοντας τη κατάλληλη θεραπεία και προετοιμαζόμενες να απελευθερωθούν την άνοιξη. Στην ουσία συνήθως ελάχιστες έως καθόλου χελώνες εισέρχονται για θεραπεία αυτή την εποχή. Αυτό ίσως να είναι απόρροια ενός συνδυασμού παραγόντων, όπως λόγου χάρη ότι λιγότεροι άνθρωποι είναι στα ανοιχτά αλιεύοντας ενώ παράλληλα οι θαλάσσιες χελώνες είτε έχουν πέσει σε χειμέρια νάρκη είτε έχουν μεταναστεύσει σε θερμότερα νερά.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής (ένα παράδειγμα των αρνητικών επιπτώσεων της «συνείδησης της ανθρωπότητας») ο καιρός στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από ήπιους χειμώνες. Αυτή τη χρονιά ωστόσο τα πράγματα ήταν διαφορετικά, με περιόδους από ήπιο καιρό να εναλλάσσονται απότομα με σκληρές καιρικές συνθήκες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που έφταναν τις συνθήκες παγετού και ούτως καθεξής. Κατά συνέπεια, ένας αριθμός από θαλάσσιες χελώνες χτυπήθηκαν από το κρύο και είτε ακινητοποιήθηκαν στην επιφάνεια της θάλασσας είτε ξεβράστηκαν στη στεριά. Έκτακτα μέτρα έπρεπε να ληφθούν για να στεγάσουμε αυτές τις χελώνες στο Κέντρο Διάσωσης και να τους παρέχουμε θεραπεία για υποθερμία.

Πολλές ευχαριστίες στους εθελοντές μας οι οποίοι επωμίστηκαν το δύσκολο έργο να φροντίσουν τόσο τις ήδη υπάρχουσες χελώνες όσο και τις νέες αφίξεις. Πολλές ευχαριστίες επίσης σε όλους όσους συμμετείχαν στη διάσωση και τη μεταφορά των χελωνών, καθώς και στους υποστηρικτές του «ΑΡΧΕΛΛΩΝ» των οποίων η γενναιοδωρία βοήθησε να ανταπεξέλθει το Κέντρο Διάσωσης στις απρόσμενες οικονομικές απαιτήσεις. Όλοι σας είστε παραδείγματα των θετικών αποτελεσμάτων της «συνείδησης της ανθρωπότητας».

Αφίξεις

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ianouarios-febrouarios-2017-lily3_2017.jpg

«Ηρακλής» : Ο Ηρακλής έφτασε στις 3 Φεβρουαρίου 2017 από τη Ρόδο. Η καρέτα καρέτα, της οποίας το καβούκι έχει διάμετρο 74 εκ. και ζυγίζει 46 κιλά, βρέθηκε με ένα αγκίστρι πιασμένο στον οισοφάγο της. (Έλαβε το όνομά της από τον πασίγνωστο ημίθεο, γιο του Δία, βασιλιά του δωδεκάθεου.)

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ianouarios-febrouarios-2017-avra3_17.jpg

«Πολύφυτος» : Ο Πολύφυτος, του οποίου το καβούκι έχει διάμετρο 78 εκ. και ζυγίζει 58 κιλά, έφτασε από το νησί της Λέρου στις 15 Φεβρουαρίου 2017, υποφέροντας από υποθερμία. (Ονομάστηκε έτσι από την τεχνητή λίμνη Πολύφυτο στην βόρεια Ελλάδα, η οποία είναι διάσημη για τη γνωστή και μεγαλύτερη σε μήκος γέφυρα που τη διασχίζει)

«Θεοδώρα»: Η Θεοδώρα, η οποία ήρθε σε εμάς στις 16 Φεβρουαρίου από το Ρέθυμνο, έχει ένα καβούκι διαμέτρου 24 εκ. και ζυγίζει μόλις 1,5 κιλά. Η εν λόγω χελώνα δεν έχει ορατούς τραυματισμούς, αλλά ήταν σκοπίμως καλυμμένη με βαλάνους. Πήρε το όνομά της από τη γυναίκα που τη βρήκε, και σημαίνει «Δώρο εκ Θεού».

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ianouarios-febrouarios-2017-artemis3_17.jpg

«Βαλεντίνα» : Η Βαλεντίνα έφτασε στις 17 Φεβρουαρίου από τη Θεσσαλονίκη, υποφέροντας από υποθερμία. Το καβούκι της έχει διάμετρο 73 εκ. , ενώ ζυγίζει 42,5 κιλά.

Θάνατοι

«Μαρίνα»: Η Μαρίνα, η οποία έφτασε σε εμάς στις 30 Ιανουαρίου 2017, κατέληξε λίγο μετά την άφιξή της.

Γνωρίζετε ότι...

Οι ομάδα ελλήνων εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Ελλάδα είναι μια ομάδα ντόπιων εθελοντών που κάνουν συχνές συναντήσεις. Κάνουν διάφορες δουλειές στο Κέντρο Διάσωσης, σχεδιάζουν και οργανώνουν τις ειδικές εκδηλώσεις του Κέντρου Διάσωσης, αντιπροσωπεύουν τον ΑΡΧΕΛΛΩΝ σε περίπτερα πληροφοριών σε ποικίλες εκπαιδευτικές και δημόσιες εκδηλώσεις, συμμετέχουν σε εράνους υποστήριξης και δημόσιες δραστηριότητες αφυπνίσεως του κόσμου, ενώ παράλληλα περνάνε ωραία!

Εάν ενδιαφέρεστε να έρθετε στην ομάδα μας, παρακαλώ επικοινωνήστε την Υπεύθυνη Εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ Χαρά Παπαηλιού στο volunteers@archelon.gr.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/06/2023

  Η Τρούφα ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας με τη βοήθεια των μαθητών!

  Η Τρούφα, το χελωνάκι – σύμβολο των διαδικτυακών εκπαιδευτικών δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας και έκανε επίσης μια μικρή απόδραση στη Νότιο Αφρική. Η μεγάλη Διαδικτυακή Φωτογραφική Έκθεση της σχολικής χρονιάς που πέρασε δημοσιοποιήθηκε και το κοινό έδωσε τις προτιμήσεις του!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!