Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Αυγουστος 2015)?
Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα από την 1η Αυγούστου 2015 έως τις 30 Αυγούστου 2015.
Χελωνο-ενημέρωση
Ως συνήθως τον Αύγουστο, οι περισσότεροι απολαμβάνουν τη θάλασσα. Έτσι έρχονται συχνά σε επαφή με τις θαλάσσιες χελώνες, οι οποίες επίσης απολαμβάνουν το ζεστό καιρό. Δυστυχώς, αυτή η επαφή οδηγεί συχνά σε τραυματισμούς των χελωνών. Πολλές αλιεύονται είτε με πετονιά είτε με δίχτυα. Έτσι υπάρχει κίνδυνος για κατάποση αγκιστριών και πετονιάς, τραυματισμούς στα πτερύγια, πολλές φορές εμφανίζονται κρούσματα με τραύματα στο κεφάλι τα οποία έχουν προκληθεί σκόπιμα, ενώ δυστυχώς, δεν λείπουν οι τραυματισμοί από προπέλες. Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, 12 νέες χελώνες υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο Κέντρο Διάσωσης παρουσιάζοντας κάποιες από τις παραπάνω περιπτώσεις. Δυστυχώς, δύο πέθαναν λίγο μετά την άφιξή τους. Πολλές ευχαριστίες σε όλους όσους συμμετείχαν στη διάσωση αυτών των χελωνών.
Αφίξεις
Ο «Freddy», μια Caretta caretta με καβούκι 35 εκατοστά και βάρος 4,5 κιλά έφτασε από τη Σαλαμίνα στις 9 Αυγούστου 2015, με κατάποση αγκιστριού και τραυματισμούς στο λαιμό.
Η «Sunny», μια Caretta caretta με καβούκι 67 εκατοστά και βάρος 29 κιλά, έφτασε από τον Λακωνικό Κόλπο στις 10 Αυγούστου 2015, με το ένα της πτερύγιο να λείπει και με τραυματισμό στο καβούκι.
Η «Aquis», μια Caretta caretta με καβούκι 81 εκατοστά και βάρος 61 κιλά, έφτασε από την Κέρκυρα στις 13 Αυγούστου 2015, με τραύμα στο κεφάλι.
Η «Akeso», μια Caretta caretta με καβούκι 71 εκατοστά και βάρος 31,5 κιλά, έφτασε από την Ελαφόνησο στις 13 Αυγούστου 2015, με τραυματισμούς στο καβούκι, το κεφάλι και το πτερύγιο.
Η «Oasis», μια Caretta caretta με καβούκι 77 εκατοστά και βάρος 49,0 κιλά, έφτασε από την Ζάκυνθο στις 14 Αυγούστου 2015, με τραυματισμό στο πτερύγιο.
Ο «Mario», μια Caretta caretta με καβούκι 72 εκατοστά και βάρος 49,5 κιλά έφτασε από τη Χίο, στις 15 Αυγούστου 2015 με τραύμα στο κεφάλι.
Ο «Sam», μια Caretta caretta με καβούκι 52 εκατοστά και βάρος 16 κιλά) έφτασε από την Βόνιτσα, στις 21 Αυγούστου 2015, με τραύμα στο κεφάλι.
Η «Πέρσα», μια Caretta caretta με καβούκι 64,5 εκατοστά και βάρος 22,5 κιλά, έφτασε από την Αμφιλοχία στις 22 Αυγούστου 2015, με τραύμα στο κεφάλι.
Θάνατοι
Η «Σταυρούλα», μια Caretta caretta με καβούκι 67,5 εκατοστά και βάρος 39 κιλά, έφτασε από τη Σαλαμίνα στις 5 Αυγούστου 2015, με τραυματισμούς στο μάτι και το καβούκι. Δυστυχώς, πέθανε ως αποτέλεσμα των τραυμάτων της λίγες ημέρες αργότερα.
Η «Katolina», μια Caretta caretta με καβούκι 39,5 εκατοστά, έφτασε από την Ραφήνα στις 7 Αυγούστου 2015. Είχε τραυματισμούς στο πτερύγιο, ήταν πολύ αδύναμη και φάνηκε να είναι υποσιτισμένη. Δυστυχώς, πέθανε λίγες μέρες αργότερα.
Απελευθερώσεις
Υπήρχαν μόνο δύο απελευθερώσεις κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές από τις χελώνες με τραύματα στο κεφάλι, χρειάζονται μακρά περίοδο αποκατάστασης.
Στις 31 Αυγούστου 2015, η «Λυσιστράτη» απελευθερώθηκε. Είχε διασωθεί και σταλεί στο Κέντρο Διάσωσης στις 12 Ιουνίου 2015 από την ομάδα του Φορέα Διαχείρισης Καρπάθου. Είχε καταπιεί αγκίστρι, το οποίο αφαιρέθηκε με επιτυχία και τώρα συνεχίζει την ζωή της στη θάλασσα.
Γνωρίζετε ότι...
Κάθε χρόνο, τεράστιες ποσότητες δεδομένων για τις θαλάσσιες χελώνες στην περιοχή μας συλλέγονται από το προσωπικό του ΑΡΧΕΛΩΝ, από εθελοντές, φοιτητές και ερευνητές τόσο από εδώ, όσο και από άλλες χώρες. Τα αποτελέσματα της συνεργασίας τους, παρουσιάζονται σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια ή έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά. Πολλά από αυτά τα έγγραφα είναι διαθέσιμα δωρεάν, ως αρχεία PDF στα Αγγλικά και βρίσκονται στην ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση ακλουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.archelon.gr/eng/bibliography.php?row=row7.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/10/2025
Αποχαιρετούμε έναν αφοσιωμένο οικολόγο και φίλο, τον Γιάννη Ρουσόπουλο
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/10/2025
Κοινό ΔΤ: Απόφαση-ορόσημο της ΡΑΑΕΥ για τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων!
Κοινό Δελτίο Τύπου 22 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/10/2025
“Συμμαχία για την Άγρια Ζωή”: Γιατί η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα
11 οργανώσεις, μία ομάδα στον αγώνα για την ευημερία της άγριας ζωής και του ανθρώπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/10/2025
Τα λόγια της Τζέιν Γκούντολ ακόμη ζεσταίνουν τις καρδιές μας
Ευχαριστούμε Δρ. Γκούντολ για όλα όσα μας διδάξατε και για το παράδειγμα ζωής που μας αφήσατε.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/09/2025
Χελώνες, Ρινοδέλφινα και Πουλιά: Ο Αμβρακικός Κόλπος στο κέντρο συζήτησης της Τοπικής Κοινωνίας και των Επιστημόνων
Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα το παρόν και το μέλον του Αμβρακικού Κόλπουπου στο Μενίδι Αμφιλοχίας, η οποία ένωσε τη φωνή της τοπικής κοινωνίας –πολιτών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων, καθώς και ενεργών Συλλόγων– με κορυφαίους επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/09/2025
Βιολόγοι του έργου «LIFE ADAPTS» στέλνουν το μήνυμα τους στην κοινωνία
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/09/2025
Το Aquila Rithymna Beach γίνεται Αρωγός του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο
Η γενναιόδωρη δωρεά του ξενοδοχείου στηρίζει άμεσα το κόστος των δράσεων καταγραφής και προστασίας των φωλιών κατά τις περιόδους ωοτοκίας του 2025 και του 2026.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ19/09/2025
Ένα Καλοκαίρι Επιτυχίας για το Πρόγραμμα στον Αμβρακικό
Η φετινή περίοδος εργασίας πεδίου για το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Αμβρακικό ολοκληρώθηκε!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/09/2025
Νάξος: η πρώτη φωλιά της πράσινης θαλάσσιας χελώνας εκκολάφθηκε!
Η δημιουργία φωλιάς στη Νάξο είναι μιά ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας του απειλούμενου αυτού είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/09/2025
Τα σχολεία ξεναγούνται στον ΑΡΧΕΛΩΝ: στις 11 Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι κρατήσεις για τη νέα χρονιά
Ο μαγικός κόσμος των θαλάσσιων χελωνών και των ανθρώπων που τις φροντίζουν σας περιμένει, χαρίζοντας μοναδικές εμπειρίες και πολύτιμες γνώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/09/2025
Η πρώτη αναφορά για το 2025 από την παραλία Ρωμανός, Μεσσηνία
Από τα μέσα Μαΐου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2025, το πρόγραμμα κατέγραψε περίπου 80 φωλιές κατά μήκος των 2,7 χλμ της παραλίας Ρωμανός.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/08/2025
Χελωνοδρομίες στα Χανιά, 7 Σεπτεμβρίου: Για όλους όσους αγαπούν το τρέξιμο και τις θαλάσσιες χελώνες
Οι Χελωνοδρομίες αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να συνδυάσουν την άθληση με την προσφορά στη φύση, στηρίζοντας ενεργά την προστασία ενός από τα πιο εμβληματικά θαλάσσια είδη της Μεσογείου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ27/08/2025
Οι πολίτες μας βοηθούν να χαρτογραφήσουμε την σποραδική ωοτοκία των χελωνών στο Ιόνιο
Αυτή η μελέτη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς υπογραμμίζει τη δύναμη της επιστήμης των πολιτών. Τα μάτια του κοινού στις παραλίες, η επαφή μέσω διαδικτυακών πλατφορμών και τα νέα εργαλεία αναφοράς διευρύνουν την κατανόησή μας για την ωοτοκία των χελωνών πέρα από τις παραλίες που παρακολουθούμε.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/08/2025
Η απαξίωση των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών υπονομεύει την ίδια την κοινωνία και τη θεσμική λειτουργία της Δημοκρατίας
Κοινή Επιστολή 67 Οργανώσεων και Δικτύων της Κοινωνίας των Πολιτών στον Πρωθυπουργό
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/08/2025
Απαγόρευση θήρας στη Χίο: Ανάσα ζωής για το καμένο νησί
Με τις καμένες εκτάσεις της Χίου να καπνίζουν ακόμη και την κυνηγετική περίοδο εντός των πυλών, 21 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, απευθύνουν επείγον αίτημα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη Διεύθυνση Δασών Χίου για την άμεση καθολική απαγόρευση της θήρας σε όλο το νησί.