Μπορούμε να ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!
14/10/2015

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Αυγουστος 2015)?

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα από την 1η Αυγούστου 2015 έως τις 30 Αυγούστου 2015.

Χελωνο-ενημέρωση

Ως συνήθως τον Αύγουστο, οι περισσότεροι απολαμβάνουν τη θάλασσα. Έτσι έρχονται συχνά σε επαφή με τις θαλάσσιες χελώνες, οι οποίες επίσης απολαμβάνουν το ζεστό καιρό. Δυστυχώς, αυτή η επαφή οδηγεί συχνά σε τραυματισμούς των χελωνών. Πολλές αλιεύονται είτε με πετονιά είτε με δίχτυα. Έτσι υπάρχει κίνδυνος για κατάποση αγκιστριών και πετονιάς, τραυματισμούς στα πτερύγια, πολλές φορές εμφανίζονται κρούσματα με τραύματα στο κεφάλι τα οποία έχουν προκληθεί σκόπιμα, ενώ δυστυχώς, δεν λείπουν οι τραυματισμοί από προπέλες. Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, 12 νέες χελώνες υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο Κέντρο Διάσωσης παρουσιάζοντας κάποιες από τις παραπάνω περιπτώσεις. Δυστυχώς, δύο πέθαναν λίγο μετά την άφιξή τους. Πολλές ευχαριστίες σε όλους όσους συμμετείχαν στη διάσωση αυτών των χελωνών.

Αφίξεις

Ο «Freddy», μια Caretta caretta με καβούκι 35 εκατοστά και βάρος 4,5 κιλά έφτασε από τη Σαλαμίνα στις 9 Αυγούστου 2015, με κατάποση αγκιστριού και τραυματισμούς στο λαιμό.

Η «Sunny», μια Caretta caretta με καβούκι 67 εκατοστά και βάρος 29 κιλά, έφτασε από τον Λακωνικό Κόλπο στις 10 Αυγούστου 2015, με το ένα της πτερύγιο να λείπει και με τραυματισμό στο καβούκι.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-augoustos-2015-ILIAS.jpg

Η «Aquis», μια Caretta caretta με καβούκι 81 εκατοστά και βάρος 61 κιλά, έφτασε από την Κέρκυρα στις 13 Αυγούστου 2015, με τραύμα στο κεφάλι.

Η «Akeso», μια Caretta caretta με καβούκι 71 εκατοστά και βάρος 31,5 κιλά, έφτασε από την Ελαφόνησο στις 13 Αυγούστου 2015, με τραυματισμούς στο καβούκι, το κεφάλι και το πτερύγιο.

Η «Oasis», μια Caretta caretta με καβούκι 77 εκατοστά και βάρος 49,0 κιλά, έφτασε από την Ζάκυνθο στις 14 Αυγούστου 2015, με τραυματισμό στο πτερύγιο.

Ο «Mario», μια Caretta caretta με καβούκι 72 εκατοστά και βάρος 49,5 κιλά έφτασε από τη Χίο, στις 15 Αυγούστου 2015 με τραύμα στο κεφάλι.

Ο «Sam», μια Caretta caretta με καβούκι 52 εκατοστά και βάρος 16 κιλά) έφτασε από την Βόνιτσα, στις 21 Αυγούστου 2015, με τραύμα στο κεφάλι.

Η «Πέρσα», μια Caretta caretta με καβούκι 64,5 εκατοστά και βάρος 22,5 κιλά, έφτασε από την Αμφιλοχία στις 22 Αυγούστου 2015, με τραύμα στο κεφάλι.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-augoustos-2015-ALAN.jpg

Θάνατοι

Η «Σταυρούλα», μια Caretta caretta με καβούκι 67,5 εκατοστά και βάρος 39 κιλά, έφτασε από τη Σαλαμίνα στις 5 Αυγούστου 2015, με τραυματισμούς στο μάτι και το καβούκι. Δυστυχώς, πέθανε ως αποτέλεσμα των τραυμάτων της λίγες ημέρες αργότερα.

Η «Katolina», μια Caretta caretta με καβούκι 39,5 εκατοστά, έφτασε από την Ραφήνα στις 7 Αυγούστου 2015. Είχε τραυματισμούς στο πτερύγιο, ήταν πολύ αδύναμη και φάνηκε να είναι υποσιτισμένη. Δυστυχώς, πέθανε λίγες μέρες αργότερα.

Απελευθερώσεις

Υπήρχαν μόνο δύο απελευθερώσεις κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές από τις χελώνες με τραύματα στο κεφάλι, χρειάζονται μακρά περίοδο αποκατάστασης.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-augoustos-2015-RAPHAEL.jpg

Στις 31 Αυγούστου 2015, η «Λυσιστράτη» απελευθερώθηκε. Είχε διασωθεί και σταλεί στο Κέντρο Διάσωσης στις 12 Ιουνίου 2015 από την ομάδα του Φορέα Διαχείρισης Καρπάθου. Είχε καταπιεί αγκίστρι, το οποίο αφαιρέθηκε με επιτυχία και τώρα συνεχίζει την ζωή της στη θάλασσα.

Γνωρίζετε ότι...

Κάθε χρόνο, τεράστιες ποσότητες δεδομένων για τις θαλάσσιες χελώνες στην περιοχή μας συλλέγονται από το προσωπικό του ΑΡΧΕΛΩΝ, από εθελοντές, φοιτητές και ερευνητές τόσο από εδώ, όσο και από άλλες χώρες. Τα αποτελέσματα της συνεργασίας τους, παρουσιάζονται σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια ή έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά. Πολλά από αυτά τα έγγραφα είναι διαθέσιμα δωρεάν, ως αρχεία PDF στα Αγγλικά και βρίσκονται στην ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση ακλουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.archelon.gr/eng/bibliography.php?row=row7.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/12/2025

    Κοινή Επιστολή 213 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υποβαθμίσουν το καθεστώς προστασίας του λύκου

    Την επιστολή συνυπογράφουν 20 ελληνικές Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και Φορείς

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/12/2025

    Πολυετείς έρευνες του ΑΡΧΕΛΩΝ επεκτείνουν τον χάρτη ωοτοκίας των Πράσινων Χελωνών της Μεσογείου

    Tα τελευταία χρόνια καταγράφονται όλο και περισσότερες φωλιές πράσινης χελώνας στην Ελλάδα, αποτελώντας μία ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας αυτού του είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/12/2025

    Η Δύναμη πίσω από την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών: Οι Υπεύθυνοι Πεδίου του 2025

    Με βαθιά ευγνωμοσύνη, τιμούμε όλους τους Υπεύθυνους Πεδίου που συνέβαλαν στην επιτυχία των προγραμμάτων του 2025.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/12/2025

    Πρωτοφανής εμφάνιση Δερματοχελώνας σε παραλία της Μεσογείου

    Μια νέα επιστημονική καταγραφή φέρνει στο φως ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός για τη θαλάσσια ζωή της Μεσογείου: την πρώτη επιβεβαιωμένη εμφάνιση ενήλικης Δερματοχελώνας (Dermochelys coriacea) σε προσπάθεια ωοτοκίας μέσα στη λεκάνη της Μεσογείου.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/12/2025

    Άνοιξαν οι Αιτήσεις για τους Υπεύθυνους Πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2026!

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ με χαρά ανακοινώνει ότι οι αιτήσεις για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου για το 2026 σε όλα τα προγράμματα ωοτοκίας είναι τώρα ανοιχτές έως τις 31 Ιανουαρίου 2026!

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/12/2025

    Σώζουμε Μαζί τις Θαλάσσιες Χελώνες – Αφιέρωμα στους Εθελοντές μας

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, γιορτάζουμε όλους όσους ήρθαν από κοντά και μακριά, φόρεσαν το μπλε μπλουζάκι και αγκάλιασαν αυτή τη σημαντική ευθύνη.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    01/12/2025

    Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου: Επιτυχής η αναπαραγωγή της Καρέττα, προβλήματα καταγράφονται στους βιοτόπους

    Στις παραλίες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου εκκολάφθηκαν με επιτυχία περίπου 2.155 φωλιές χάρη στην ενεργή προστασία τους, όμως οι ανθρωπογενείς πιέσεις στις ακτές και στη θάλασσα συνεχίζονται.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/11/2025

    Μια Δεύτερη Ευκαιρία: Δύο Χελώνες Καρέττα Επιστρέφουν στη Θάλασσα Χάρη σε Αφοσιωμένες Διασώσεις

    Αυτό το καλοκαίρι, δύο ενήλικες χελώνες Καρέττα, η «Ακταία» και ο «Χέρμπερτ», έφτασαν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, αφού είχαν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/11/2025

    Πρόσκληση ενδιαφέροντος για Συνεργάτες: Έλα στον ΑΡΧΕΛΩΝ – στις δράσεις προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας και των βιοτόπων της!

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, η κορυφαία μη κερδοσκοπική οργάνωση για τη μελέτη και προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα, αναζητά τρεις (3) δυναμικούς Υπεύθυνους Έργων (Συνεργάτες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών) για να ενισχύσουν την ομάδα του.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    11/11/2025

    Προγράμματα Περιβαλλοντικού Εθελοντισμού 2026: Οι θαλάσσιες χελώνες σε χρειάζονται, ο πλανήτης μάς καλεί!

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλωσορίζει εθελοντές από όλο τον κόσμο και κάθε ηλικίας (άνω των 18) χωρίς προηγούμενη εμπειρία! Εάν μιλάς αγγλικά, είσαι τουλάχιστον 18 ετών και σε καλή φυσική κατάσταση, μπορείς να το κάνεις!

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/11/2025

    Τιμητική Διάκριση για τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο 3ο Συνέδριο Effective Dialogue

    Την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2025, ο ΑΡΧΕΛΩΝ έλαβε τιμητική διάκριση για την ουσιαστική του συνεισφορά στον αποτελεσματικό διάλογο για τη βιωσιμότητα, την κοινωνική υπευθυνότητα και το περιβάλλον.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    06/11/2025

    6η χρονιά Διαδικτυακών Ξεναγήσεων: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν ξανά σε όλη την Ελλάδα!

    Μαθητές από κάθε γωνιά της χώρας έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη ζωή των χελωνών που φροντίζει το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής και να ανακαλύψουν πώς οι προσπάθειες διάσωσης επηρεάζουν τον θαλάσσιο κόσμο.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    31/10/2025

    Το μάθημα έγινε πραγματικότητα: Μια αληθινή διάσωση χελώνας για τους μαθητές της Καλλιθέας!

    Οι μαθητές εντόπισαν μια θαλάσσια χελώνα να επιπλέει στο νερό ακριβώς μετά την εκπαιδευτική τους ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ειδοποίησαν αμέσως τους διασώστες.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/10/2025

    Επίσημη Πρεμιέρα για το Ντοκιμαντέρ LIFE MareNatura

    Η επίσημη πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο της Γιορτής της Επιστήμης

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/10/2025

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχει στη «Γιορτή της Επιστήμης 2025 – Η Φωνή του Ωκεανού»

    Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνεται από 10 έως 27 Νοεμβρίου 2025 μια γιορτή αφιερωμένη στην επιστήμη και στον ωκεανό! Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «LIFE MareNatura»

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!