14/10/2015

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Αυγουστος 2015)?

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα από την 1η Αυγούστου 2015 έως τις 30 Αυγούστου 2015.

Χελωνο-ενημέρωση

Ως συνήθως τον Αύγουστο, οι περισσότεροι απολαμβάνουν τη θάλασσα. Έτσι έρχονται συχνά σε επαφή με τις θαλάσσιες χελώνες, οι οποίες επίσης απολαμβάνουν το ζεστό καιρό. Δυστυχώς, αυτή η επαφή οδηγεί συχνά σε τραυματισμούς των χελωνών. Πολλές αλιεύονται είτε με πετονιά είτε με δίχτυα. Έτσι υπάρχει κίνδυνος για κατάποση αγκιστριών και πετονιάς, τραυματισμούς στα πτερύγια, πολλές φορές εμφανίζονται κρούσματα με τραύματα στο κεφάλι τα οποία έχουν προκληθεί σκόπιμα, ενώ δυστυχώς, δεν λείπουν οι τραυματισμοί από προπέλες. Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, 12 νέες χελώνες υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο Κέντρο Διάσωσης παρουσιάζοντας κάποιες από τις παραπάνω περιπτώσεις. Δυστυχώς, δύο πέθαναν λίγο μετά την άφιξή τους. Πολλές ευχαριστίες σε όλους όσους συμμετείχαν στη διάσωση αυτών των χελωνών.

Αφίξεις

Ο «Freddy», μια Caretta caretta με καβούκι 35 εκατοστά και βάρος 4,5 κιλά έφτασε από τη Σαλαμίνα στις 9 Αυγούστου 2015, με κατάποση αγκιστριού και τραυματισμούς στο λαιμό.

Η «Sunny», μια Caretta caretta με καβούκι 67 εκατοστά και βάρος 29 κιλά, έφτασε από τον Λακωνικό Κόλπο στις 10 Αυγούστου 2015, με το ένα της πτερύγιο να λείπει και με τραυματισμό στο καβούκι.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-augoustos-2015-ILIAS.jpg

Η «Aquis», μια Caretta caretta με καβούκι 81 εκατοστά και βάρος 61 κιλά, έφτασε από την Κέρκυρα στις 13 Αυγούστου 2015, με τραύμα στο κεφάλι.

Η «Akeso», μια Caretta caretta με καβούκι 71 εκατοστά και βάρος 31,5 κιλά, έφτασε από την Ελαφόνησο στις 13 Αυγούστου 2015, με τραυματισμούς στο καβούκι, το κεφάλι και το πτερύγιο.

Η «Oasis», μια Caretta caretta με καβούκι 77 εκατοστά και βάρος 49,0 κιλά, έφτασε από την Ζάκυνθο στις 14 Αυγούστου 2015, με τραυματισμό στο πτερύγιο.

Ο «Mario», μια Caretta caretta με καβούκι 72 εκατοστά και βάρος 49,5 κιλά έφτασε από τη Χίο, στις 15 Αυγούστου 2015 με τραύμα στο κεφάλι.

Ο «Sam», μια Caretta caretta με καβούκι 52 εκατοστά και βάρος 16 κιλά) έφτασε από την Βόνιτσα, στις 21 Αυγούστου 2015, με τραύμα στο κεφάλι.

Η «Πέρσα», μια Caretta caretta με καβούκι 64,5 εκατοστά και βάρος 22,5 κιλά, έφτασε από την Αμφιλοχία στις 22 Αυγούστου 2015, με τραύμα στο κεφάλι.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-augoustos-2015-ALAN.jpg

Θάνατοι

Η «Σταυρούλα», μια Caretta caretta με καβούκι 67,5 εκατοστά και βάρος 39 κιλά, έφτασε από τη Σαλαμίνα στις 5 Αυγούστου 2015, με τραυματισμούς στο μάτι και το καβούκι. Δυστυχώς, πέθανε ως αποτέλεσμα των τραυμάτων της λίγες ημέρες αργότερα.

Η «Katolina», μια Caretta caretta με καβούκι 39,5 εκατοστά, έφτασε από την Ραφήνα στις 7 Αυγούστου 2015. Είχε τραυματισμούς στο πτερύγιο, ήταν πολύ αδύναμη και φάνηκε να είναι υποσιτισμένη. Δυστυχώς, πέθανε λίγες μέρες αργότερα.

Απελευθερώσεις

Υπήρχαν μόνο δύο απελευθερώσεις κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές από τις χελώνες με τραύματα στο κεφάλι, χρειάζονται μακρά περίοδο αποκατάστασης.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-augoustos-2015-RAPHAEL.jpg

Στις 31 Αυγούστου 2015, η «Λυσιστράτη» απελευθερώθηκε. Είχε διασωθεί και σταλεί στο Κέντρο Διάσωσης στις 12 Ιουνίου 2015 από την ομάδα του Φορέα Διαχείρισης Καρπάθου. Είχε καταπιεί αγκίστρι, το οποίο αφαιρέθηκε με επιτυχία και τώρα συνεχίζει την ζωή της στη θάλασσα.

Γνωρίζετε ότι...

Κάθε χρόνο, τεράστιες ποσότητες δεδομένων για τις θαλάσσιες χελώνες στην περιοχή μας συλλέγονται από το προσωπικό του ΑΡΧΕΛΩΝ, από εθελοντές, φοιτητές και ερευνητές τόσο από εδώ, όσο και από άλλες χώρες. Τα αποτελέσματα της συνεργασίας τους, παρουσιάζονται σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια ή έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά. Πολλά από αυτά τα έγγραφα είναι διαθέσιμα δωρεάν, ως αρχεία PDF στα Αγγλικά και βρίσκονται στην ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση ακλουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.archelon.gr/eng/bibliography.php?row=row7.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!