14/10/2015

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Αυγουστος 2015)?

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα από την 1η Αυγούστου 2015 έως τις 30 Αυγούστου 2015.

Χελωνο-ενημέρωση

Ως συνήθως τον Αύγουστο, οι περισσότεροι απολαμβάνουν τη θάλασσα. Έτσι έρχονται συχνά σε επαφή με τις θαλάσσιες χελώνες, οι οποίες επίσης απολαμβάνουν το ζεστό καιρό. Δυστυχώς, αυτή η επαφή οδηγεί συχνά σε τραυματισμούς των χελωνών. Πολλές αλιεύονται είτε με πετονιά είτε με δίχτυα. Έτσι υπάρχει κίνδυνος για κατάποση αγκιστριών και πετονιάς, τραυματισμούς στα πτερύγια, πολλές φορές εμφανίζονται κρούσματα με τραύματα στο κεφάλι τα οποία έχουν προκληθεί σκόπιμα, ενώ δυστυχώς, δεν λείπουν οι τραυματισμοί από προπέλες. Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, 12 νέες χελώνες υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο Κέντρο Διάσωσης παρουσιάζοντας κάποιες από τις παραπάνω περιπτώσεις. Δυστυχώς, δύο πέθαναν λίγο μετά την άφιξή τους. Πολλές ευχαριστίες σε όλους όσους συμμετείχαν στη διάσωση αυτών των χελωνών.

Αφίξεις

Ο «Freddy», μια Caretta caretta με καβούκι 35 εκατοστά και βάρος 4,5 κιλά έφτασε από τη Σαλαμίνα στις 9 Αυγούστου 2015, με κατάποση αγκιστριού και τραυματισμούς στο λαιμό.

Η «Sunny», μια Caretta caretta με καβούκι 67 εκατοστά και βάρος 29 κιλά, έφτασε από τον Λακωνικό Κόλπο στις 10 Αυγούστου 2015, με το ένα της πτερύγιο να λείπει και με τραυματισμό στο καβούκι.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-augoustos-2015-ILIAS.jpg

Η «Aquis», μια Caretta caretta με καβούκι 81 εκατοστά και βάρος 61 κιλά, έφτασε από την Κέρκυρα στις 13 Αυγούστου 2015, με τραύμα στο κεφάλι.

Η «Akeso», μια Caretta caretta με καβούκι 71 εκατοστά και βάρος 31,5 κιλά, έφτασε από την Ελαφόνησο στις 13 Αυγούστου 2015, με τραυματισμούς στο καβούκι, το κεφάλι και το πτερύγιο.

Η «Oasis», μια Caretta caretta με καβούκι 77 εκατοστά και βάρος 49,0 κιλά, έφτασε από την Ζάκυνθο στις 14 Αυγούστου 2015, με τραυματισμό στο πτερύγιο.

Ο «Mario», μια Caretta caretta με καβούκι 72 εκατοστά και βάρος 49,5 κιλά έφτασε από τη Χίο, στις 15 Αυγούστου 2015 με τραύμα στο κεφάλι.

Ο «Sam», μια Caretta caretta με καβούκι 52 εκατοστά και βάρος 16 κιλά) έφτασε από την Βόνιτσα, στις 21 Αυγούστου 2015, με τραύμα στο κεφάλι.

Η «Πέρσα», μια Caretta caretta με καβούκι 64,5 εκατοστά και βάρος 22,5 κιλά, έφτασε από την Αμφιλοχία στις 22 Αυγούστου 2015, με τραύμα στο κεφάλι.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-augoustos-2015-ALAN.jpg

Θάνατοι

Η «Σταυρούλα», μια Caretta caretta με καβούκι 67,5 εκατοστά και βάρος 39 κιλά, έφτασε από τη Σαλαμίνα στις 5 Αυγούστου 2015, με τραυματισμούς στο μάτι και το καβούκι. Δυστυχώς, πέθανε ως αποτέλεσμα των τραυμάτων της λίγες ημέρες αργότερα.

Η «Katolina», μια Caretta caretta με καβούκι 39,5 εκατοστά, έφτασε από την Ραφήνα στις 7 Αυγούστου 2015. Είχε τραυματισμούς στο πτερύγιο, ήταν πολύ αδύναμη και φάνηκε να είναι υποσιτισμένη. Δυστυχώς, πέθανε λίγες μέρες αργότερα.

Απελευθερώσεις

Υπήρχαν μόνο δύο απελευθερώσεις κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές από τις χελώνες με τραύματα στο κεφάλι, χρειάζονται μακρά περίοδο αποκατάστασης.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-augoustos-2015-RAPHAEL.jpg

Στις 31 Αυγούστου 2015, η «Λυσιστράτη» απελευθερώθηκε. Είχε διασωθεί και σταλεί στο Κέντρο Διάσωσης στις 12 Ιουνίου 2015 από την ομάδα του Φορέα Διαχείρισης Καρπάθου. Είχε καταπιεί αγκίστρι, το οποίο αφαιρέθηκε με επιτυχία και τώρα συνεχίζει την ζωή της στη θάλασσα.

Γνωρίζετε ότι...

Κάθε χρόνο, τεράστιες ποσότητες δεδομένων για τις θαλάσσιες χελώνες στην περιοχή μας συλλέγονται από το προσωπικό του ΑΡΧΕΛΩΝ, από εθελοντές, φοιτητές και ερευνητές τόσο από εδώ, όσο και από άλλες χώρες. Τα αποτελέσματα της συνεργασίας τους, παρουσιάζονται σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια ή έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά. Πολλά από αυτά τα έγγραφα είναι διαθέσιμα δωρεάν, ως αρχεία PDF στα Αγγλικά και βρίσκονται στην ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση ακλουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.archelon.gr/eng/bibliography.php?row=row7.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/02/2024

  Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

  Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!