Η παραλία της ελπίδας: Το ταξίδι του Keanu με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ο Keanu Groeneveld, φοιτητής στη Διαχείριση της Άγριας Ζωής, ήρθε από την Ολλανδία στο Ρέθυμνο της Κρήτης για να κάνει την πρακτική του άσκηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η εμπειρία του ήταν ένα μεταμορφωτικό ταξίδι που φούντωσε το πάθος του για τη προστασία της φύσης. «Επέλεξα τον ΑΡΧΕΛΩΝ γιατί ήθελα η δράση μου να έχει ένα πραγματικό αντίκτυπο με έμφαση στην έρευνα και την προστασία», εξήγησε ο Keanu. «Το Πρόγραμμα του Ρεθύμνου στην Κρήτη μου πρόσφερε την τέλεια ευκαιρία να μάθω για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και να συνεισφέρω ενεργά στις προσπάθειές για τη διατήρησή τους».

Οι μέρες του Keanu ήταν γεμάτες με μια ποικιλία καθηκόντων, από τη διεξαγωγή ερευνών στην παραλία μέχρι την ενημέρωση των τουριστών σχετικά με τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες χελώνες. «Μια από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες ήταν να βλέπεις μια θαλάσσια χελώνα να γεννά τα αυγά της», είπε. «Το να παρακολουθείς ένα τόσο αρχαίο πλάσμα να εκπληρώνει το φυσικό του ένστικτο σου παίρνει πραγματικά την ανάσα».
Η ζωή στην κατασκήνωση ήταν αναπόσπαστο μέρος της εμπειρίας του: «Συχνά ξυπνούσαμε πολύ νωρίς για να ξεκινήσουμε τις έρευνες στην παραλία και τότε μας υποδέχονταν οι πιο όμορφες ανατολές του κόσμου», θυμάται. «Στον ελεύθερο χρόνο μου, εξερευνούσα την πόλη του Ρεθύμνου για να απολαύσω την Κρητική κουλτούρα και το ελληνικό φαγητό ή έμενα στην κατασκήνωση για να ετοιμάσω γεύματα για την υπόλοιπη ομάδα».

Ο χρόνος του Keanu με τον ΑΡΧΕΛΩΝ του άφησε μια μόνιμη εντύπωση: «Πίσω στην Ολλανδία άκουγες συχνά ότι απειλούνται οι θαλάσσιες χελώνες, αλλά μόνο όταν είδα την κατάσταση από κοντά συνειδητοποίησα πόσο επείγουσες είναι αυτές οι απειλές. Ο τουρισμός για παράδειγμα μπορεί να έχει καταστροφικό αντίκτυπο στις παραλίες που ωοτοκούν» εξηγεί «Ευτυχώς υπάρχουν μερικά απλά βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε σε αυτές τις παραλίες για να εξασφαλίσουμε την επιβίωσή τους».
«Θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα τον εθελοντισμό με τον ΑΡΧΕΛΩΝ σε όποιον είναι παθιασμένος με τη προστασία της φύσης», κατέληξε ο Keanu. «Όχι μόνο θα σε αλλάξει ως άτομο, θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις νέες δεξιότητες ή να αποκτήσεις νέους φίλους, αλλά θα έχει και ένα πραγματικό αντίκτυπο για τον πληθυσμό των θαλάσσιων χελωνών στην Κρήτη. Μπορείς κι εσύ να γίνεις μέρος της προσπάθειας για να παραμείνουν οι χελώνες σε αυτόν τον κόσμο για πολλά χρόνια ακόμα».
Είσαι κι εσύ έτοιμος να ξεκινήσεις ένα μεταμορφωτικό ταξίδι και να κάνεις τη διαφορά; Κάνε τώρα αίτηση για τα Προγράμματα Εθελοντισμού του ΑΡΧΕΛΩΝ 2025! Μαζί, μπορούμε να προστατεύσουμε τις θαλάσσιες χελώνες και να διατηρήσουμε τα ενδιαιτήματά τους για τις επόμενες γενιές.
Κάνε αυτή τη γιορτινή περίοδο ακόμα πιο μαγική, χαρίζοντας μία υιοθεσία θαλάσσιας χελώνα στους αγαπημένους σου!
Ανοίγει η Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν πάλι σε όλη την Ελλάδα!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/01/2026
Κόντρα στις πιθανότητες: Μια ιστορία ανθεκτικότητας από τον Αμβρακικό Κόλπο!
Μια χελώνα επιβιώνει εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια χωρίς κάτω γνάθο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/12/2025
«Συναντήσεις με Αξιοσημείωτα Ζώα» Μια Τρυφερή Επιβράβευση των Προσπαθειών μας
Η Κρίστη Στασινοπούλου μοιράστηκε μαζί μας μια πολύ προσωπική της στιγμή: ένα σκίτσο και μερικές σελίδες από το βιβλίο της «Συναντήσεις με Αξιοσημείωτα Ζώα»
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/12/2025
Κοινή Επιστολή 213 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υποβαθμίσουν το καθεστώς προστασίας του λύκου
Την επιστολή συνυπογράφουν 20 ελληνικές Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και Φορείς
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/12/2025
Πολυετείς έρευνες του ΑΡΧΕΛΩΝ επεκτείνουν τον χάρτη ωοτοκίας των Πράσινων Χελωνών της Μεσογείου
Tα τελευταία χρόνια καταγράφονται όλο και περισσότερες φωλιές πράσινης χελώνας στην Ελλάδα, αποτελώντας μία ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας αυτού του είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/12/2025
Η Δύναμη πίσω από την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών: Οι Υπεύθυνοι Πεδίου του 2025
Με βαθιά ευγνωμοσύνη, τιμούμε όλους τους Υπεύθυνους Πεδίου που συνέβαλαν στην επιτυχία των προγραμμάτων του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/12/2025
Πρωτοφανής εμφάνιση Δερματοχελώνας σε παραλία της Μεσογείου
Μια νέα επιστημονική καταγραφή φέρνει στο φως ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός για τη θαλάσσια ζωή της Μεσογείου: την πρώτη επιβεβαιωμένη εμφάνιση ενήλικης Δερματοχελώνας (Dermochelys coriacea) σε προσπάθεια ωοτοκίας μέσα στη λεκάνη της Μεσογείου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/12/2025
Άνοιξαν οι Αιτήσεις για τους Υπεύθυνους Πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2026!
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ με χαρά ανακοινώνει ότι οι αιτήσεις για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου για το 2026 σε όλα τα προγράμματα ωοτοκίας είναι τώρα ανοιχτές έως τις 31 Ιανουαρίου 2026!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/12/2025
Σώζουμε Μαζί τις Θαλάσσιες Χελώνες – Αφιέρωμα στους Εθελοντές μας
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, γιορτάζουμε όλους όσους ήρθαν από κοντά και μακριά, φόρεσαν το μπλε μπλουζάκι και αγκάλιασαν αυτή τη σημαντική ευθύνη.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ01/12/2025
Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου: Επιτυχής η αναπαραγωγή της Καρέττα, προβλήματα καταγράφονται στους βιοτόπους
Στις παραλίες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου εκκολάφθηκαν με επιτυχία περίπου 2.155 φωλιές χάρη στην ενεργή προστασία τους, όμως οι ανθρωπογενείς πιέσεις στις ακτές και στη θάλασσα συνεχίζονται.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/11/2025
Μια Δεύτερη Ευκαιρία: Δύο Χελώνες Καρέττα Επιστρέφουν στη Θάλασσα Χάρη σε Αφοσιωμένες Διασώσεις
Αυτό το καλοκαίρι, δύο ενήλικες χελώνες Καρέττα, η «Ακταία» και ο «Χέρμπερτ», έφτασαν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, αφού είχαν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/11/2025
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για Συνεργάτες: Έλα στον ΑΡΧΕΛΩΝ – στις δράσεις προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας και των βιοτόπων της!
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, η κορυφαία μη κερδοσκοπική οργάνωση για τη μελέτη και προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα, αναζητά τρεις (3) δυναμικούς Υπεύθυνους Έργων (Συνεργάτες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών) για να ενισχύσουν την ομάδα του.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/11/2025
Προγράμματα Περιβαλλοντικού Εθελοντισμού 2026: Οι θαλάσσιες χελώνες σε χρειάζονται, ο πλανήτης μάς καλεί!
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλωσορίζει εθελοντές από όλο τον κόσμο και κάθε ηλικίας (άνω των 18) χωρίς προηγούμενη εμπειρία! Εάν μιλάς αγγλικά, είσαι τουλάχιστον 18 ετών και σε καλή φυσική κατάσταση, μπορείς να το κάνεις!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/11/2025
Τιμητική Διάκριση για τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο 3ο Συνέδριο Effective Dialogue
Την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2025, ο ΑΡΧΕΛΩΝ έλαβε τιμητική διάκριση για την ουσιαστική του συνεισφορά στον αποτελεσματικό διάλογο για τη βιωσιμότητα, την κοινωνική υπευθυνότητα και το περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/11/2025
6η χρονιά Διαδικτυακών Ξεναγήσεων: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν ξανά σε όλη την Ελλάδα!
Μαθητές από κάθε γωνιά της χώρας έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη ζωή των χελωνών που φροντίζει το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής και να ανακαλύψουν πώς οι προσπάθειες διάσωσης επηρεάζουν τον θαλάσσιο κόσμο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/10/2025
Το μάθημα έγινε πραγματικότητα: Μια αληθινή διάσωση χελώνας για τους μαθητές της Καλλιθέας!
Οι μαθητές εντόπισαν μια θαλάσσια χελώνα να επιπλέει στο νερό ακριβώς μετά την εκπαιδευτική τους ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ειδοποίησαν αμέσως τους διασώστες.


