Κρίμα… δεν πρόλαβε
Με λύπη ειδοποιηθήκαμε για το θάνατο της χελώνας με κωδικό L1703 που είχε σημανθεί μετά την ωοτοκία της στον Κυπαρισσιακό Κόλπο πριν 4 χρόνια, στις 4 Ιουλίου 2019, από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Το μαρκάρισμα είχε γίνει στο Βουνάκι, τον πυρήνα του βιοτόπου αναπαραγωγής. Τι τραγική ειρωνεία … στην ίδια περιοχή βρέθηκε νεκρή, στις 23 Μαρτίου 2023. Είχε πνιγεί επειδή μπλέχτηκε σε λεπτό, νάιλον δίχτυ που την ακινητοποίησε.
Οι θαλάσσιες χελώνες είναι ζώα μεταναστευτικά. Ωοτοκούν κάθε 2-3 χρόνια και ενδιάμεσα μεταναστεύουν σε περιοχές διατροφής. Άραγε σε ποια περιοχή της Μεσογείου να ζούσε αυτή η χελώνα; Οι μελέτες μας έχουν δείξει ότι οι περισσότερες χελώνες που μαρκάρουμε πηγαίνουν στη βόρεια Αδριατική ή στον Κόλπο Γκαμπές στην Τυνησία, διανύοντας αποστάσεις πάνω από 1.000 χιλιόμετρα. H L1703 ίσως να γέννησε και ενδιαμέσως, το 2021, δυο χρόνια μετά την προηγούμενη ωοτοκία της, αλλά δεν έτυχε να την εντοπίσουμε.
Η αλιεία αποτελεί την κυριότερη απειλή για τις θαλάσσιες χελώνες σ’ όλο τον κόσμο. Οι χελώνες αναπνέουν με πνεύμονες, άρα όταν μπλέκονται σε δίχτυα και παραγάδια, πνίγονται. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η συνεργασία των ψαράδων στο να εφαρμόζονται σωστές αλιευτικές πρακτικές και να αποφεύγεται όσο είναι δυνατόν ο πνιγμός των χελωνών. Τα τελευταία χρόνια έχουμε παραδείγματα που οι ψαράδες απελευθερώνουν οι ίδιοι τα ζώα που πιάνονται τυχαία στα δίχτυα τους.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συντονίζει το εθνικό Δίκτυο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών. Με τη βοήθεια ανθρώπων στη θάλασσα και τις ακτές και των λιμενικών αρχών εντοπίζονται και αναφέρονται τραυματισμένες αλλά και νεκρές χελώνες. Οι τραυματισμένες μεταφέρονται στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα Αττικής όπου περιθάλπονται και όταν θεραπευθούν επανέρχονται στο φυσικό τους περιβάλλον.
Εξάλλου, είναι χαρακτηριστική η «φιλοπατρία» των θαλάσσιων χελωνών, που επιστρέφουν για ωοτοκία στις περιοχές όπου γεννήθηκαν και συνεχίζουν να γεννούν στην ίδια περιοχή για όλη τους τη ζωή. Έτσι και η L1703, έκανε την μακρινή μετανάστευση στην «πατρίδα» της, το Βουνάκι, για να κάνει τις φετινές φωλιές της. Όμως ένα δίχτυ την εμπόδισε να ολοκληρώσει τον φετινό αλλά και τους επόμενους κύκλους αναπαραγωγής της.
Μπορείτε να διαβάσετε για το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ και να γίνετε εθελοντής εδώ.
Ανακοίνωση για όλους τους παλιούς εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ: Να δώσουμε ραντεβού τον Σεπτέμβριο?
Χρειαζόμαστε ελληνόφωνους Υπεύθυνους Πεδίου για την Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση του Κοινού!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/04/2025
Νέα Μελέτη για τα Μικροπλαστικά στις Παραλίες Ωοτοκίας των Θαλάσσιων Χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/04/2025
22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη
Κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, με το αίτημα να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, απέστειλαν 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/04/2025
Γίνε φύλακας των θαλάσσιων χελωνών του Λακωνικού!
Η Gracie και η Claire, δύο αφοσιωμένες εθελόντριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο το 2024, μας μίλησαν για την εμπειρία τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/04/2025
Σύσκεψη φορέων, αρχών και επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο: Η Κρήτη προετοιμάζεται για τον ερχομό των χελωνών!
Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο για να συμμετέχουμε στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με θέμα τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και την τήρηση τους!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/03/2025
Οι δορυφορικοί πομποί του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε δορυφορικούς πομπούς στη μελέτη προστατευόμενων ειδών. Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε τοποθετήσει 150 δορυφορικούς και GSM πομπούς σε θαλάσσιες χελώνες για να παρακαλουθήσουμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/03/2025
Βραδινή περιπολία παραλίας: Μία μοναδική εμπειρία για τους εθελοντές
Σε κάποιες ξεχωριστές παραλίες τα καθήκοντα των εθελοντών περιλαμβάνουν και νυχτερινές περιπολίες. Τις ώρες λοιπόν που η παρουσία ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας απαγορεύεται για να μην ενοχληθούν οι χελώνες, οι εκπαιδευμένοι εθελοντές περπατούν για να τις συναντήσουν.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/03/2025
Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί
Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/03/2025
Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/03/2025
Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/03/2025
Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/03/2025
Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/02/2025
Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους
Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/02/2025
Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/02/2025
Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο
Στο φως της ελληνικής δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις διεθνείς ειδήσεις, βρέθηκε μία θαλάσσια χελώνα που γνωρίσαμε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η μαρκαρισμένη χελώνα βρέθηκε εξαντλημένη και τραυματισμένη, μετά από τις πρόσφατες έντονες θαλασσοταραχές, σε παραλία της Αιγύπτου και η σχετική ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μας επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/02/2025
Το χελωνάκι του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με όχημα τους μαθητές
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλα τα σχολεία που συμμετείχαν στις διαδικτυακές επισκέψεις στο Κέντρο Διάσωσης τη σχολική χρονιά 2023-2024 και που μετέδωσαν το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στα πέρατα της χώρας! Οι διαδικτυακές ξεναγήσεις της φετινής σχολικής χρονιάς έχουν ήδη ξεκινήσει...