Μπορούμε να ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!
25/05/2016

Η Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας έφερε την 1η φωλιά στην Κρήτη

23 Μαίου 2016-Παγκόσμια ημέρα για την θαλάσσια χελώνα Ώρα: 10η πρωινή Περιοχή: Άδελε, Ρέθυμνο, Κρήτη

Το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κρήτη μόλις έχει ξεκινήσει. Μια ομάδα νέων ανθρώπων, από διαφορετικές χώρες στην πλειοψηφία τους, άλλοι από γείτονες χώρες άλλοι από διαφορετική ήπειρο έχουν ξεκινήσει από την αφετηρία τους με προορισμό την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα την Κρήτη, έχοντας ένα κοινό σκοπό και στόχο: να προστατέψουν τις θαλάσσιες χελώνες που επισκέπτονται «πιστά» αυτό το νησί, χιλιάδες χρόνια τώρα.

h-pagkosmia-hmera-xelwnas-efere-thn-1h-fwlia-sthn-krhth-1stnestCrete2016_1.jpg

Η πρώτη πληροφορία εντοπισμού θαλασσίων χελωνών να ζευγαρώνει κάπου κοντά στην Σκαλέτα, στο Ρέθυμνο, ήρθε ξαφνικά από ένα ξενοδοχείο. Λίγες μέρες αργότερα, το πρώτο ίχνος απέδειξε ότι όντως είναι εδώ.

Επισήμως λοιπόν, η περίοδος ωοτοκίας και για την Κρήτη, ξεκίνησε εχθές 23 Μαίου, Παγκόσμια Μέρα για την Προστασία της Χελώνας, με τον εντοπισμό της πρώτης φωλιάς που καταγράφηκε στο Άδελε στο Ρέθυμνο.

Η ομάδα εθελοντών που η καθημερινότητα τους ξεκινάει στις 5:30π.μ. με πρωινή καταγραφή της παραλίας, εντόπισαν την φωλιά και την προστάτευσαν τοποθετώντας τον ειδικό κλωβό. Εν συνεχεία μέσα από ειδικές παρουσιάσεις στα ξενοδοχεία καθώς και μέσω της ενημέρωσης στους Ενημερωτικούς Σταθμούς του Συλλόγου, μοιράζονται καθημερινά την γνώση και την εμπειρία που έχουν αποκτήσει για τις θαλάσσιες χελώνες ώστε περισσότερος κόσμος να μάθει για αυτές και, άρα, περισσότερος κόσμος να αγαπήσει την σπανιότητα τους και ως εκ τούτου, να τις προστατέψει.

Λόγω της ιδιαίτερης της ομορφιάς, η Κρήτη αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Μεσογείου με εξαιρετική απήχηση προς το ευρύ τουριστικό κοινό. Η αυξανόμενη τουριστική ανάπτυξη και πίεση, όμως αντίστοιχα, έχει καταφέρει, να υποβαθμίσει μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες της.

h-pagkosmia-hmera-xelwnas-efere-thn-1h-fwlia-sthn-krhth-1stnestCrete2016_2.jpg

Γιαυτό το λόγο, ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ στηρίζει ότι, η συμβίωση μεταξύ του προστατευόμενου αυτού είδους και των ανθρώπων που διαχειρίζονται τους βιοτόπους του, είναι πραγματική.

Με την ευκαιρία της πρώτης φωλιάς λοιπόν, ο Σύλλογος υπενθυμίζει σε όλους όσους δραστηριοποιούνται επί των παραλιών να μη ξεχάσουν από εδώ και πέρα και εώς τον Οκτώβρη να εφαρμόζουν τα πολύ απλά προστατευτικά μέτρα των παραλιών ωοτοκίας:

Η παρουσία της θαλάσσιας χελώνας στις παραλίες της Κρήτης αποτελούν πολύτιμο θησαυρό, μοναδικό πλεονέκτημα για το ίδιο το νησί. Όσο πιο προσιτές είναι οι παραλίες στις θαλάσσιες χελώνες τόσο είναι και για τον άνθρωπο και όπως αυτό το τόσο ιδιαίτερο είδος τιμά τις παραλίες αυτές αντίστοιχα ας τις τιμήσουμε και εμείς διατηρώντας το φυσικό τους κάλλος και την μοναδικότητα του οικοσυστήματος τους.

Οι τρείς εθελοντικές ομάδες του Συλλόγου στην Κρήτη, από τον κόλπο του Ρεθύμνου, των Χανίων και της Μεσσαράς, εύχονται καλή σεζόν και σας περιμένουν καθημερινά στους Ενημερωτικούς Σταθμούς του Συλλόγου στο Ενετικό Λιμάνι του Ρεθύμνου, στο Παλιό λιμάνι των Χανίων απέναντι από το ΚΑΜ και στην είσοδο των Ματάλων αντίστοιχα, για να σας ενημερώσουν για την προστασία των θαλασσίων χελωνών και για το πως μπορεί ο καθένας ατομικά και συλλογικά να συνεισφέρει στην προστασία του είδους αλλά και στην βιώσιμη προστασία των ακτών

Περισσότερες πληροφορίες: Νικολοπούλου Αθανασία, Υπεύθυνη προγράμματος Κρήτης για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, 6937352379

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/12/2025

    Κοινή Επιστολή 213 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υποβαθμίσουν το καθεστώς προστασίας του λύκου

    Την επιστολή συνυπογράφουν 20 ελληνικές Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και Φορείς

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/12/2025

    Πολυετείς έρευνες του ΑΡΧΕΛΩΝ επεκτείνουν τον χάρτη ωοτοκίας των Πράσινων Χελωνών της Μεσογείου

    Tα τελευταία χρόνια καταγράφονται όλο και περισσότερες φωλιές πράσινης χελώνας στην Ελλάδα, αποτελώντας μία ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας αυτού του είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/12/2025

    Η Δύναμη πίσω από την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών: Οι Υπεύθυνοι Πεδίου του 2025

    Με βαθιά ευγνωμοσύνη, τιμούμε όλους τους Υπεύθυνους Πεδίου που συνέβαλαν στην επιτυχία των προγραμμάτων του 2025.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/12/2025

    Πρωτοφανής εμφάνιση Δερματοχελώνας σε παραλία της Μεσογείου

    Μια νέα επιστημονική καταγραφή φέρνει στο φως ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός για τη θαλάσσια ζωή της Μεσογείου: την πρώτη επιβεβαιωμένη εμφάνιση ενήλικης Δερματοχελώνας (Dermochelys coriacea) σε προσπάθεια ωοτοκίας μέσα στη λεκάνη της Μεσογείου.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/12/2025

    Άνοιξαν οι Αιτήσεις για τους Υπεύθυνους Πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2026!

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ με χαρά ανακοινώνει ότι οι αιτήσεις για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου για το 2026 σε όλα τα προγράμματα ωοτοκίας είναι τώρα ανοιχτές έως τις 31 Ιανουαρίου 2026!

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/12/2025

    Σώζουμε Μαζί τις Θαλάσσιες Χελώνες – Αφιέρωμα στους Εθελοντές μας

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, γιορτάζουμε όλους όσους ήρθαν από κοντά και μακριά, φόρεσαν το μπλε μπλουζάκι και αγκάλιασαν αυτή τη σημαντική ευθύνη.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    01/12/2025

    Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου: Επιτυχής η αναπαραγωγή της Καρέττα, προβλήματα καταγράφονται στους βιοτόπους

    Στις παραλίες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου εκκολάφθηκαν με επιτυχία περίπου 2.155 φωλιές χάρη στην ενεργή προστασία τους, όμως οι ανθρωπογενείς πιέσεις στις ακτές και στη θάλασσα συνεχίζονται.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/11/2025

    Μια Δεύτερη Ευκαιρία: Δύο Χελώνες Καρέττα Επιστρέφουν στη Θάλασσα Χάρη σε Αφοσιωμένες Διασώσεις

    Αυτό το καλοκαίρι, δύο ενήλικες χελώνες Καρέττα, η «Ακταία» και ο «Χέρμπερτ», έφτασαν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, αφού είχαν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/11/2025

    Πρόσκληση ενδιαφέροντος για Συνεργάτες: Έλα στον ΑΡΧΕΛΩΝ – στις δράσεις προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας και των βιοτόπων της!

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, η κορυφαία μη κερδοσκοπική οργάνωση για τη μελέτη και προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα, αναζητά τρεις (3) δυναμικούς Υπεύθυνους Έργων (Συνεργάτες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών) για να ενισχύσουν την ομάδα του.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    11/11/2025

    Προγράμματα Περιβαλλοντικού Εθελοντισμού 2026: Οι θαλάσσιες χελώνες σε χρειάζονται, ο πλανήτης μάς καλεί!

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλωσορίζει εθελοντές από όλο τον κόσμο και κάθε ηλικίας (άνω των 18) χωρίς προηγούμενη εμπειρία! Εάν μιλάς αγγλικά, είσαι τουλάχιστον 18 ετών και σε καλή φυσική κατάσταση, μπορείς να το κάνεις!

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/11/2025

    Τιμητική Διάκριση για τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο 3ο Συνέδριο Effective Dialogue

    Την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2025, ο ΑΡΧΕΛΩΝ έλαβε τιμητική διάκριση για την ουσιαστική του συνεισφορά στον αποτελεσματικό διάλογο για τη βιωσιμότητα, την κοινωνική υπευθυνότητα και το περιβάλλον.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    06/11/2025

    6η χρονιά Διαδικτυακών Ξεναγήσεων: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν ξανά σε όλη την Ελλάδα!

    Μαθητές από κάθε γωνιά της χώρας έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη ζωή των χελωνών που φροντίζει το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής και να ανακαλύψουν πώς οι προσπάθειες διάσωσης επηρεάζουν τον θαλάσσιο κόσμο.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    31/10/2025

    Το μάθημα έγινε πραγματικότητα: Μια αληθινή διάσωση χελώνας για τους μαθητές της Καλλιθέας!

    Οι μαθητές εντόπισαν μια θαλάσσια χελώνα να επιπλέει στο νερό ακριβώς μετά την εκπαιδευτική τους ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ειδοποίησαν αμέσως τους διασώστες.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/10/2025

    Επίσημη Πρεμιέρα για το Ντοκιμαντέρ LIFE MareNatura

    Η επίσημη πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο της Γιορτής της Επιστήμης

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/10/2025

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχει στη «Γιορτή της Επιστήμης 2025 – Η Φωνή του Ωκεανού»

    Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνεται από 10 έως 27 Νοεμβρίου 2025 μια γιορτή αφιερωμένη στην επιστήμη και στον ωκεανό! Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «LIFE MareNatura»

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!