ΦΡΙΚΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΕ ΘΥΜΑ ΜΗΤΕΡΑ CARETTA ΣΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ
Κάθε νύχτα, από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα μέσα του Αυγούστου εκατοντάδες ενήλικες θηλυκές Καρέττα βγαίνουν στις αμμουδερές και ήσυχες παραλίες του Κυπαρισσιακού Κόλπου για να φτιάξουν τις φωλιές τους και να βάλουν το λιθαράκι τους στην προσπάθεια συνέχισης του είδους τους που απειλείται με εξαφάνιση λόγω της ανθρώπινης απληστίας και του εγωκεντρισμού.
Μετά από σχεδόν 30 χρόνια ενασχόλησης με τις Θαλάσσιες χελώνες στην Ελλάδα, θα λέγαμε ότι έχουμε δει τα πάντα. Νεκρές και τραυματισμένες χελώνες θύματα κάποιων υπερβολικά γρήγορων σκαφών, με τεμαχισμένα καβούκια, με κομμένα πτερύγια ακόμα και αποκεφαλισμένες, με σειρά από αγκίστρια στο στομάχι τους, παραγεμισμένες με πλαστικές σακούλες, με σακατεμένα κρανία, χωρίς μάτια και με πρόκες ή και σφαίρες μπηγμένες στο κεφάλι τους, αποτελέσματα ατυχημάτων αλλά και ασυνείδητων, ανήθικών πράξεων. Μέχρι σήμερα όμως δεν περιμέναμε ότι θα ήμασταν μάρτυρες ενός τόσο στυγερού εγκλήματος...
Δυστυχώς, στην περιοχή που αποτελεί και τον πυρήνα της φωλεοποίησης για τη Θαλάσσια χελώνα στον Κυπαρισσιακό, από το Καλόνερο μέχρι και την περιοχή της Ελαίας, μετράμε κάθε χρόνο δεκάδες εκθαλασσώσεις Θαλασσίων χελωνών ως αποτέλεσμα της τυχαίας αλληλεπίδρασης τους με τα αλιευτικά εργαλεία ή τις ανθρώπινες δραστηριότητες στο θαλάσσιο περιβάλλον, ποτέ όμως πριν δεν είδαμε στην Ελλάδα ένα παρόμοιο αποτρόπαιο έγκλημα που υποβαθμίζει το ανθρώπινο είδος.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ και οι εκατοντάδες κάθε χρόνο εθελοντές του, στα πλαίσια της προσπάθειας για την προστασία αυτού του απειλούμενου είδους, συνεχίζει να κάνει προσπάθειες ενημερώνοντας, ευαισθητοποιώντας το κοινό και πιέζοντας τις αρμόδιες αρχές και ιδιώτες για την συμβολή τους στην προστασία ενός σημαντικού είδους υπό εξαφάνιση και ζητά από όλους να σεβαστούν αυτό το πανάρχαιο ζώο.
Παρόμοιές εικόνες δεν θα πρέπει να ξαναδούμε! (Ν.Δ.)
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ επέστρεψε στην Κορώνη
Εκδήλωση για τον Εθελοντισμό από το Τοπικό Συμβούλιο Νεολαίας Γλυφάδας
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ27/09/2023
Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;
Γιατί είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/09/2023
Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/09/2023
Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/09/2023
Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!
Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/09/2023
Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/09/2023
Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/09/2023
Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ
Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/08/2023
Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)
Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/08/2023
Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.
Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/08/2023
Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές
Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/08/2023
ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!
Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ01/08/2023
Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης
Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/07/2023
Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!
Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/07/2023
Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο
Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/07/2023
Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!
Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.