ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Πελοπόννησος – Λακωνικός κόλπος

(περιλαμβάνει τις παραλίες Μαυροβούνι, Βαθύ, Σελινίτσα, Βαλτάκι και Ευρώτα)

 

Ο Λακωνικός κόλπος βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Πελοποννήσου και αποτελεί μια θαλάσσια περιοχή όπου, εκτός από την Καρέττα, απαντάται συχνά και η πράσινη χελώνα (Chelonia mydas).

Οι παραλίες Μαυροβούνι, Βαλτάκι, Σελινίτσα, Βαθύ, στο δυτικό τμήμα του κόλπου, καθώς και η 15 χλμ. παραλία 15του Ευρώτα φιλοξενούν κατά μέσο όρο 200 φωλιές της Καρέττα κάθε χρόνο. Ορισμένες παραλίες δέχονται πολυάριθμούς επισκέπτες τους θερινούς μήνες και η φυσική κατάστασή τους έχει υποστεί υποβάθμιση, συνεπώς απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση και δράσεις προστασίας.

Οι εκβολές του ποταμού Ευρώτα αποτελούν τόπο ανάπαυσης, διατροφής και αναπαραγωγής για πολλά είδη πουλιών και η ζώνη των αμμόλοφων φιλοξενεί το θαυμάσιο κρίνο της θάλασσας (Pancratium maritimum).

Όλες οι παραλίες ωοτοκίας στο Λακωνικό κόλπο έχουν ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, περιοχή «Εκβολές Ευρώτα, Περιοχή Βρόνταμα και θαλάσσια περιοχή Λακωνικού Κόλπου» με κωδικό GR2540003.

Το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο σήμερα περιλαμβάνει τις παρακάτω δραστηριότητες:

  • Καταγραφή αναπαραγωγικής δραστηριότητας με πρωινή παρατήρηση
  • Προστασία των φωλιών
  • Συλλογή στοιχείων για τις απειλές και την τήρηση των μέτρων προστασίας
  • Λειτουργία Εποχικού Σταθμού Ενημέρωσης
  • Ενημερωτικές προβολές σε τουριστικές μονάδες και δράσεις ευαισθητοποίησης στην παραλία.

ΟΙ εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ διαμένουν σε άρτια οργανωμένο camping στην περιοχή Μαυροβούνι. Η αρχαία Σπάρτη, η περιοχή Παγκόσμιας Κληρονομιάς (UNESCO) της Μάνης και αυτές του Μυστρά και της Μονεμβασίας, καθώς και τα φημισμένα σπήλαια του Δηρού βρίσκονται πολύ κοντά.

Το 2017, πάνω από 1.700 επισκέπτες ενημερώθηκαν από τον ΑΡΧΕΛΩΝ για τη προστασία των θαλασσίων χελωνών στις παραλίες του δυτικού τμήματος του Λακωνικού κόλπου.

 

Γίνε εθελοντής  

 

Navigation

Social Media