Πελοπόννησος – Λακωνικός κόλπος

Περιοχές προγραμμάτων

Πελοπόννησος – Λακωνικός κόλπος

Ο Λακωνικός κόλπος βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Πελοποννήσου και αποτελεί μια θαλάσσια περιοχή όπου, εκτός από την Καρέττα, απαντάται συχνά και η πράσινη χελώνα (Chelonia mydas). Όλες οι παραλίες ωοτοκίας στο Λακωνικό κόλπο έχουν ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, περιοχή «Εκβολές Ευρώτα, Περιοχή Βρόνταμα και θαλάσσια περιοχή Λακωνικού Κόλπου» με κωδικό GR2540003.

Μπορεί κανείς να συναντήσει τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ και να μάθει περισσότερα αν επισκεφτεί τον Σταθμό Ενημέρωσης στην παραλία Μαυροβούνι Γυθείου.

Δημόσιες εκδηλώσεις: Αναζητείστε δημόσιες εκδηλώσεις που οργανώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας.

Δείτε παρακάτω τις οδηγίες για τους επισκέπτες.

Επισκέπτες προσοχή!

Μοιράζεστε αυτήν την παραλία με τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα, που γεννούν τα αυγά τους εδώ κάθε καλοκαίρι. Οι θαλάσσιες χελώνες αποτελούν παγκοσμίως προστατευόμενα είδη.

Πώς να χαρείτε την παραλία χωρίς να εμποδίσετε την αναπαραγωγή της θαλάσσιας χελώνας Όλοι είναι καλοδεχούμενοι στην παραλία από την ανατολή του ηλίου έως τη δύση του. Όμως ας μην παραμείνετε στην παραλία το βράδυ.

Επίσης, θυμηθείτε ότι…

  • η οδήγηση οχημάτων στην παραλία και στους αμμόλοφους δεν επιτρέπεται.
  • οι ξαπλώστρες και ομπρέλες πρέπει να απομακρύνονται κάθε βράδυ από την παραλία.
  • η χρήση φακών ή τεχνητών φώτων, το άναμμα φωτιάς, η διοργάνωση πάρτυ στην παραλία τις βραδινές ώρες πρέπει να αποφεύγονται εντελώς.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε;

  • Οι κλωβοί και τα μεταλλικά πλέγματα προστασίας των φωλιών είναι σημαντικά – παρακαλούμε να δείξετε σεβασμό.
  • Τα μικρά χελωνάκια χρειάζεται να φτάσουν στη θάλασσα μόνα τους – ανέγγιχτα από ανθρώπινο χέρι.
  • Οι παραλίες χρειάζεται να μείνουν καθαρές – παρακαλούμε να παίρνετε μαζί σας τυχόν σκουπίδια σας.
  • Ζητείστε να γίνει σχετική παρουσίαση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο ξενοδοχείο ή το κάμπινγκ που μένετε.

Σβήστε ή καλύψτε τα φώτα!

Βοηθήστε να μείνουν ήσυχες και σκοτεινές οι παραλίες το βράδυ! Οι μητέρες χελώνες χρειάζονται ελεύθερο χώρο σε σκοτεινή και ήσυχη παραλία για να βγουν στην ακτή και να γεννήσουν τα αυγά τους. Όταν γεννηθούν τα χελωνάκια πρέπει, να βρουν το δρόμο τους προς τη θάλασσα με το φως του φεγγαριού. Αν υπάρχουν τεχνητά φώτα στην παραλία, τα χελωνάκια θα ξεστρατίσουν, θα χαθούν και θα πεθάνουν από τη ζέστη και τα αυτοκίνητα.

Ζητείστε από όλους να σβήνουν τα φώτα που φέγγουν στην παραλία μετά τις 11 το βράδυ.

Περισσότεροι από 500 εθελοντές από όλο τον κόσμο μάς βοηθούν να προστατεύσουμε τις θαλάσσιες χελώνες στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Το 2022 οι εθελοντές στον Λακωνίκο κόλπο κατέγραψαν και προστάτεψαν περίπου 428 φωλιές θαλάσσιων χελωνών και ενημέρωσε περίπου 3.000 επισκέπτες για την αναπαραγωγική δραστηριότητα και την προστασία της θαλάσσιας χελώνας.

Κάντε έναν περίπατο κατά μήκος ενός τμήματος της παραλίας του Μαυροβουνίου, ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά στην παραλία ωοτοκίας της Καρέττα και μάθετε για αυτά τα απίστευτα πλάσματα που προστατεύονται διεθνώς κατά τη διάρκεια μιας βόλτας 30 λεπτών με έναν εθελοντή ΑΡΧΕΛΩΝ.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ιδρύθηκε το 1983, είναι μη κερδοσκοπικό Σωματείο και δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα. Οι δράσεις καταγραφής και προστασίας της αναπαραγωγής των θαλάσσιων χελωνών και της ευαισθητοποίησης του κοινού από τον ΑΡΧΕΛΩΝ στην νότια Πελοπόννησο γίνονται με τη συνεργασία των αρμόδιων αρχών και αρκετών από τις ξενοδοχειακές μονάδες, τα κάμπιγκ και τις επιχειρήσεις των περιοχών.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Γλυφάδα - Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών

ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Πελοπόννησος - Κορώνη

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!