Πελοπόννησος - Κορώνη
Στο νοτιοδυτικό άκρο του Μεσσηνιακού Κόλπου, περίπου 50 χλμ. από την Καλαμάτα, βρίσκονται η Κορώνη και η παραλία Ζάγκα – Μεμί. Πρόκειται για μια πολυσύχναστη – το καλοκαίρι- παραλία μήκους 2,7 χλμ. που φιλοξενεί κατά μέσο όρο 70 φωλιές τον χρόνο. Η παραλία Ζάγκα – Μεμί περιλαμβάνεται στην περιοχή Natura 2000 «Θαλάσσια περιοχή νότιας Μεσσηνίας» (GR2550010).
Μπορεί κανείς να συναντήσει τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ και να μάθει περισσότερα αν επισκεφτεί τον Σταθμό Ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ μπροστά στο Δημαρχείο Κορώνης
Δημόσιες εκδηλώσεις: Αναζητείστε δημόσιες εκδηλώσεις που οργανώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κορώνη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας.
Δείτε παρακάτω τις οδηγίες για τους επισκέπτες.
Επισκέπτες προσοχή!
Μοιράζεστε αυτήν την παραλία με τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα, που γεννούν τα αυγά τους εδώ κάθε καλοκαίρι. Οι θαλάσσιες χελώνες αποτελούν παγκοσμίως προστατευόμενα είδη.
Πώς να χαρείτε την παραλία χωρίς να εμποδίσετε την αναπαραγωγή της θαλάσσιας χελώνας Όλοι είναι καλοδεχούμενοι στην παραλία από την ανατολή του ηλίου έως τη δύση του. Όμως ας μην παραμείνετε στην παραλία το βράδυ.
**Επίσης, θυμηθείτε ότι… **
- η οδήγηση οχημάτων στην παραλία και στους αμμόλοφους δεν επιτρέπεται.
- οι ξαπλώστρες και ομπρέλες πρέπει να απομακρύνονται κάθε βράδυ από την παραλία.
- η χρήση φακών ή τεχνητών φώτων, το άναμμα φωτιάς, η διοργάνωση πάρτυ στην παραλία τις βραδινές ώρες πρέπει να αποφεύγονται εντελώς.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε;
- Οι κλωβοί και τα μεταλλικά πλέγματα προστασίας των φωλιών είναι σημαντικά – παρακαλούμε να δείξετε σεβασμό.
- Τα μικρά χελωνάκια χρειάζεται να φτάσουν στη θάλασσα μόνα τους – ανέγγιχτα από ανθρώπινο χέρι.
- Οι παραλίες χρειάζεται να μείνουν καθαρές – παρακαλούμε να παίρνετε μαζί σας τυχόν σκουπίδια σας.
- Ζητείστε να γίνει σχετική παρουσίαση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο ξενοδοχείο ή το κάμπινγκ που μένετε.
Σβήστε ή καλύψτε τα φώτα!
Βοηθήστε να μείνουν ήσυχες και σκοτεινές οι παραλίες το βράδυ! Οι μητέρες χελώνες χρειάζονται ελεύθερο χώρο σε σκοτεινή και ήσυχη παραλία για να βγουν στην ακτή και να γεννήσουν τα αυγά τους. Όταν γεννηθούν τα χελωνάκια πρέπει, να βρουν το δρόμο τους προς τη θάλασσα με το φως του φεγγαριού. Αν υπάρχουν τεχνητά φώτα στην παραλία, τα χελωνάκια θα ξεστρατίσουν, θα χαθούν και θα πεθάνουν από τη ζέστη και τα αυτοκίνητα.
**Ζητείστε από όλους να σβήνουν τα φώτα που φέγγουν στην παραλία μετά τις 11 το βράδυ. **
Περισσότεροι από 500 εθελοντές από όλο τον κόσμο μάς βοηθούν να προστατεύσουμε τις θαλάσσιες χελώνες στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Το 2022 συνολικά καταγράφηκαν και προστατεύτηκαν περίπου 106 φωλιές και χιλιάδες χελωνάκια βρήκαν το δρόμο τους στην θάλασσα!
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ιδρύθηκε το 1983, είναι μη κερδοσκοπικό Σωματείο και δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα. Οι δράσεις καταγραφής και προστασίας της αναπαραγωγής των θαλάσσιων χελωνών και της ευαισθητοποίησης του κοινού από τον ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πελοπόννησο γίνονται με τη συνεργασία των αρμόδιων αρχών.