Υψηλός ο αριθμός φωλιών της Καρέττα στη Ζάκυνθο για το 2018. Τι άλλο χρειάζεται να γίνει ώστε το είδος να είναι σε ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης στον κόλπο του Λαγανά;
Με την εαρινή ισημερία είδαμε και φέτος τις πρώτες Καρέττα να ζευγαρώνουν στα γαλάζια νερά του Ιονίου. Πολλές έφτασαν εδώ μετά από πολυήμερο ταξίδι στη Μεσόγειο και κατά το Μάιο θα αρχίσει η ωοτοκία στις παραλίες του κόλπου του Λαγανά, μίας περιοχής που από το 1999 έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και νήσων Στροφάδων (ΕΘΠΖ).
Το 2018 ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Θαλάσσιου Πάρκου, κατέγραψε πάνω από 1.500 φωλιές στις 6 παραλίες ωοτοκίας του κόλπου Λαγανά. Σύμφωνα με τα δεδομένα που τηρεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ για τη Ζάκυνθο συστηματικά από το 1984, ο αριθμός φωλιών του 2018 είναι αρκετά υψηλότερος από τον ετήσιο μέσο όρο της Ζακύνθου, που είναι 1.174 φωλιές. Σε 3 άλλες χρονιές (1986, 1989 και 1995) έχουν καταγραφεί περισσότερες φωλιές στον κόλπο του Λαγανά από αυτές του 2018. Όμως, καθώς οι θαλάσσιες χελώνες είναι μακρόβια ζώα που φθάνουν σε αναπαραγωγική ηλικία μετά τα 15 έτη, και τα θηλυκά άτομα δεν βγαίνουν στην ακτή να κάνουν φωλιές κάθε χρόνο, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη χρονοσειρές δεδομένων φωλεοποίησης, προτού αποτυπωθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα.
Η ανάλυση των χρονοσειρών δεδομένων για τη Ζάκυνθο, που είναι από τις πιο πλήρεις στη Μεσόγειο, δείχνει ότι στο βιότοπο αυτό εντοπίζεται μια μακροχρόνια πτωτική τάση στον αριθμό των φωλιών. Μία τέτοια διαπίστωση θα πρέπει να συν-αξιολογηθεί με πολλές άλλες παραμέτρους, μεταξύ των οποίων είναι οι απειλές στην περιοχή ωοτοκίας, που, ενώ έχουν εντοπιστεί από παλιά, παραμένουν, αλλά και νέες απειλές που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια.
Ποιες μπορεί να είναι αυτές οι απειλές στην περιοχή ωοτοκίας;
Το 2018 παρατηρήθηκε ελαφρά μείωση (20%) στον αριθμό των επίπλων θαλάσσης στις παραλίες όπου επιτρέπεται η πρόσβαση των λουόμενων, όμως ο αριθμός τους ήταν αρκετά μεγαλύτερος από τον προβλεπόμενο από τη νομοθεσία. Επιπλέον, κατά μέσο όρο μόνο τα μισά από τα έπιπλα αυτά απομακρύνονταν από την παραλία τη νύχτα ώστε να μην υπάρχουν εμπόδια κατά την έξοδο των χελωνών από τη θάλασσα, όπως ορίζει η νομοθεσία. Σημειώθηκαν δηλαδή 146.950 παραβιάσεις επί 1600 επίπλων θαλάσσης, σε σύνολο 150 ημερών.
Επίσης πολλές παραβιάσεις καταγράφηκαν και στον θαλάσσιο χώρο του κόλπου του Λαγανά. Σημειώθηκαν 1.211 παραβιάσεις του ορίου ταχύτητας πλοιαρίων και της απαγόρευσης αγκυροβολίας σκαφών και 2.748 παραβιάσεις του κώδικα ορθής παρατήρησης θαλασσίων χελωνών από τουριστικά σκάφη, σε σύνολο 150 ημερών.
Η παρουσία και η δράση του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο μετράει 35 χρόνια και μέσα στα χρόνια αυτά, πολλά άλλαξαν στις παραλίες του κόλπου του Λαγανά. Όλο και περισσότερος είναι ο κόσμος που τις επισκέπτεται κάθε χρόνο – εκτός από την περιοχή απόλυτης προστασίας στα Σεκάνια - και τα τελευταία χρόνια μπορεί κανείς να δει τις χελώνες στη θάλασσα από κάποιο τουριστικό σκάφος. Κάτι που δεν άλλαξε, είναι η χωρίς άδεια λειτουργία επιχειρήσεων σε παράνομες και αυθαίρετες κατασκευές, πίσω από κάποιες παραλίες ωοτοκίας. Μία νέα εν δυνάμει απειλή έχει κάνει την εμφάνισή της καθώς δεν έχουν εκτιμηθεί οι επιπτώσεις από τα σχεδιαζόμενα προγράμματα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, που αποτελεί μέρος της ετήσιας μεταναστευτικής διαδρομής των ζώων αυτών, για την αναπαραγωγής τους.
Η κατάσταση σε ορισμένα σημεία του κόλπου του Λαγανά το καλοκαίρι απέχει πολύ από ένα όραμα για τον αειφόρο τουρισμό σε μία τόσο ιδιαίτερη και όμορφη περιοχή. Πιστεύουμε όμως, ότι πάντα υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης της κατάστασης και της εικόνας της Ζακύνθου στα σημεία αυτά. To 2018 συνεχίστηκε η συνεργασία μας με το δήμο Ζακύνθου, το δήμο Λαγανά Ζακύνθου, το Λιμεναρχείο, αλλά και πολλές τουριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή. Πάνω από 60.000 επισκέπτες του νησιού ενημερώθηκαν για τη θαλάσσια χελώνα και την προστασία της. Η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ θα βρίσκεται στη Ζάκυνθο ξανά το καλοκαίρι του 2019, με όρεξη και συνέπεια, για να βοηθήσει στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας και του βιοτόπου της.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες – κυρίως νέους - ανθρώπους από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, που συμμετέχουν σαν εθελοντές στα προγράμματά μας από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο. Η εκπαίδευση γίνεται από ειδικευμένα στελέχη μας και στους εθελοντές δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσουν δεξιότητες και μοναδικές εμπειρίες συνεργασίας, προσφέροντας λίγο από τον χρόνο τους για την προστασία της φύσης. Αρκετοί φοιτητές διάφορων σχολών της Ελλάδας και του εξωτερικού κάνουν την πρακτική τους στα προγράμματα καταγραφής φωλιών και ενημέρωσης του κοινού.
Πληροφορίες για τη συμμετοχή στα καλοκαιρινά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο, την Κρήτη και την Πελοπόννησο θα βρείτε στην ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ https://www.archelon.gr.
Δήλωση συμμετοχής γίνεται συμπληρώνοντας on line αίτηση στο σύνδεσμο https://www.archelon.gr/contents/form_gr.php?mid=2&mid2=53&mid3=70
Πληροφορίες:
Anna Lamaj, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Ζακύνθου, Πρέβεζας και Αμβρακικού Κόλπου Τηλ: 6940 454976, email: zakynth@archelon.gr
Η Πελοπόννησος έχει μπει δυναμικά στο χάρτη προστασίας της θαλάσσιας χελώνας
Αυξημένος ο αριθμός των σκόπιμα τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/04/2025
Ειδική προσφορά συμμετοχής δύο εβδομάδων στις παραλίες ωοτοκίας γιατί σας χρειαζόμαστε τον Μάιο και τον Ιούνιο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/04/2025
Νέα Μελέτη για τα Μικροπλαστικά στις Παραλίες Ωοτοκίας των Θαλάσσιων Χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/04/2025
22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη
Κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, με το αίτημα να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, απέστειλαν 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/04/2025
Γίνε φύλακας των θαλάσσιων χελωνών του Λακωνικού!
Η Gracie και η Claire, δύο αφοσιωμένες εθελόντριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο το 2024, μας μίλησαν για την εμπειρία τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/04/2025
Σύσκεψη φορέων, αρχών και επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο: Η Κρήτη προετοιμάζεται για τον ερχομό των χελωνών!
Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο για να συμμετέχουμε στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με θέμα τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και την τήρηση τους!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/03/2025
Οι δορυφορικοί πομποί του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε δορυφορικούς πομπούς στη μελέτη προστατευόμενων ειδών. Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε τοποθετήσει 150 δορυφορικούς και GSM πομπούς σε θαλάσσιες χελώνες για να παρακαλουθήσουμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/03/2025
Βραδινή περιπολία παραλίας: Μία μοναδική εμπειρία για τους εθελοντές
Σε κάποιες ξεχωριστές παραλίες τα καθήκοντα των εθελοντών περιλαμβάνουν και νυχτερινές περιπολίες. Τις ώρες λοιπόν που η παρουσία ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας απαγορεύεται για να μην ενοχληθούν οι χελώνες, οι εκπαιδευμένοι εθελοντές περπατούν για να τις συναντήσουν.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/03/2025
Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί
Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/03/2025
Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/03/2025
Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/03/2025
Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/03/2025
Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/02/2025
Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους
Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/02/2025
Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/02/2025
Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο
Στο φως της ελληνικής δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις διεθνείς ειδήσεις, βρέθηκε μία θαλάσσια χελώνα που γνωρίσαμε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η μαρκαρισμένη χελώνα βρέθηκε εξαντλημένη και τραυματισμένη, μετά από τις πρόσφατες έντονες θαλασσοταραχές, σε παραλία της Αιγύπτου και η σχετική ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μας επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη μεσόγειο.