10/04/2024

«Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

Είναι κι όλας Απρίλιος, και οι περισσότερες χελώνες Καρέττα που έχουν ξεκινήσει την μετανάστευση της αναπαραγωγής φέτος στην Μεσόγειο, έχουν ήδη πλησιάσει τις περιοχές ωοτοκίας τους, δηλαδή τις παραλίες από όπου οι ίδιες εκκολάφθηκαν σαν μικρά χελωνάκια πριν από κάποιες δεκαετίες.

«Στα τέλη Μαΐου περιμένουμε να αρχίσουν να βγαίνουν και να κάνουν φωλιές στις Ελληνικές παραλίες, και ειδικότερα στον κόλπο Λαγανά Ζακύνθου, τον Κυπαρισσιακό κόλπο, την Κορώνη, τον Λακωνικό, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και τον κόλπο της Μεσσαράς» λέει ο Μιχάλης Σουρουλίδης, Συντονιστής των προγραμμάτων πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Την ίδια περίοδο θα αρχίσουν να έρχονται και οι πρώτοι τουρίστες, που πρέπει να ενημερωθούν για το θαύμα της ζωής που συμβαίνει στα μέρη αυτά και το πώς μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της αναπαραγωγής των θαλάσσιων χελωνών» συνεχίζει.

ARCHELON's volunteers public awareness

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, το 45% των φωλιών του είδους Καρέττα στη Μεσόγειο καταγράφεται από τον ΑΡΧΕΛΩΝ με τη βοήθεια εθελοντών και προστατεύεται σε συνολικά περίπου 100 χιλιόμετρα Ελληνικής ακτογραμμής. Στις παραπάνω περιοχές οι εθελοντές προσπαθούν παράλληλα να ενημερώνουν τους επισκέπτες με τη λειτουργία εποχικών ενημερωτικών σταθμών, παρουσιάσεις σε ξενοδοχεία και εκδηλώσεις.

Ήδη υπάρχει συνεργασία με δεκάδες ξενοδοχεία αλλά οι επισκέπτες των περιοχών ολοένα και αυξάνονται. Έτσι στα προγράμματα πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ θα αρχίσει να εφαρμόζεται μία νέα στρατηγική επικοινωνίας και συνεργασίας με τα ξενοδοχεία που βρίσκονται στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και με τα ξενοδοχεία που διαθέτουν Green Key στις περιοχές αυτές.

«Φέτος, θα προσπαθήσουμε να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Κλειδί για την επιτυχία της εκστρατείας ενημέρωσης είναι η συνεργασία με τον τουριστικό τομέα, και ειδικά τα ξενοδοχεία» λέει ο περιβαλλοντολόγος Θάνος Μπόλλας, Υπεύθυνος Αειφόρου Τουρισμού στην οργάνωση. Ανάλογα, θα προσαρμοστεί και η εκπαίδευση των υπευθύνων πεδίου και των εθελοντών σε κάθε πρόγραμμα.

Volunteers protecting sea turtle nests

Οι επισκέπτες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να συμμετέχουν στα Sea Turtle Beach Walks, δηλαδή να κάνουν έναν περίπατο με τους εθελοντές μας σε κάποιες από τις παραλίες ωοτοκίας. Αυτοί οι περίπατοι γίνονται τους καλοκαιρινούς μήνες και είναι μέρος του προγράμματος περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του ΑΡΧΕΛΩΝ με στόχο την ανάδειξη των ορθών αλληλεπιδράσεων ανθρώπου - θαλάσσιας χελώνας, αλλά και την ανάγκη διατήρησης των παράκτιων οικοσυστημάτων.

Αν απασχολείστε στον τουριστικό τομέα κοντά σε παραλία ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών, επικοινωνείστε με τον ΑΡΧΕΛΩΝ (τηλέφωνο: +30 6932600182, email: tourism@archelon.gr, Θάνος Μπόλλας, Υπεύθυνος Αειφόρου Τουρισμού) για να μάθετε πως μπορείτε να βοηθήσετε τις θαλάσσιες χελώνες το φετινό καλοκαίρι.

Αν είστε κάτοικος, ή προτίθεστε να επισκεφθείτε το καλοκαίρι κάποια από της περιοχές ωοτοκίας της Καρέττα δείτε εδώ τις βασικές οδηγίες συμπεριφοράς και λάβετε μέρος σε ένα εκπαιδευτικό περίπατο σε παραλία ωοτοκίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/02/2024

  Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

  Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!