02/11/2022

Το Κέντρο Διάσωσης μετράει 27 απελευθερώσεις θαλάσσιων χελωνών από τις αρχές Ιουνίου!

Στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής, μεταφέρονται τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες από όλη την Ελλάδα για περίθαλψη. Μετά την αποθεραπεία τους, αφήνονται ελεύθερες πίσω στη θάλασσα. Η στιγμή της απελευθέρωσης για κάθε ζώο που έχει αναρρώσει είναι πολύ ιδιαίτερη και συγκινητική για τους ανθρώπους και τους φίλους του ΑΡΧΕΛΩΝ.

to-kentro-diaswshs-metraei-27-apeleutherwseis-thalassiwn-xelwnwn-apo-tis-arxes-iouniou-Sandy.jpg

Δεύτερη στη σειρά προς απελευθέρωση ήταν η «Yoda», η οποία είχε βρεθεί στη Σάμο με υποθερμία και πνευμονία τον Οκτώβριο του 2021. Επέστρεψε υγιής στο σπίτι της στις 27 Ιουνίου 2022. Στην απελευθέρωση της «Yoda» έδωσαν το παρόν εκπρόσωποι της «ERGO HELLAS» που πρωτοστάτησαν στην έγκριση πρότασης για την ενίσχυση των εγκαταστάσεων του Κέντρου Διάσωσης. Η χρηματοδότηση θα γίνει από την ασφαλιστική εταιρεία «ERGO» και περιλαμβάνει νέο χώρο εντατικής θεραπείας, παρασκευαστήριο τροφής, και σύστημα θέρμανσης του θαλασσινού νερού.

to-kentro-diaswshs-metraei-27-apeleutherwseis-thalassiwn-xelwnwn-apo-tis-arxes-iouniou-Yoda_release.jpg

Στις 7 Ιουλίου είχαμε διπλή χαρά με τις χελώνες «Eire» και «Dragon», οι οποίες επέτρεψαν στη θάλασσα μετά τη θεραπεία υποθερμίας και πνευμονικής λοίμωξης. Εκείνη την ξεχωριστή ημέρα ήταν μαζί μας οι άνθρωποι του «ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ» του ΥΠΕΝ. Ευχαριστούμε το «ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ» για την υποστήριξη των δράσεων διάσωσης, περίθαλψης και επανένταξης θαλάσσιων χελωνών του Κέντρου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ από τον Ιούνιο μέχρι και τον Νοέμβριο του 2022.

to-kentro-diaswshs-metraei-27-apeleutherwseis-thalassiwn-xelwnwn-apo-tis-arxes-iouniou-Eire_Dragon.jpg

Τον Ιούλιο συνεχίσαμε δυνατά, καθώς στις 19 Ιουλίου, άλλες δύο χελώνες, οι «Booster» και «Atticus», επέστρεψαν στην θάλασσα μετά από την επιτυχημένη νοσηλεία τους για κατάποση αγκιστριού και τραύμα στο κεφάλι, αντίστοιχα. Ιδιαίτερη χαρά μας έδωσε η παρουσία των ανθρώπων της «UNISEA SHIPPING LTD» που παρευρέθηκαν, και συνεχίζουν την πολύτιμη υποστήριξη στις εκπαιδευτικές δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Κέντρο Διάσωσης.

Η δράση του «Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος» μας έδωσε άλλη μία ιδιαίτερη στιγμή του καλοκαιριού. Στις 4 Αυγούστου, αφού ξεναγήθηκε στο Κέντρο Διάσωσης, ο Γιώργος (11 ετών), που ήθελε να δει από κοντά τις θαλάσσιες χελώνες, μας συνόδεψε στην απελευθέρωση των χελωνών «Nessaja» και «Petal». Οι δύο αυτές χελώνες νοσηλεύτηκαν στο Κέντρο Διάσωσης για πνευμονική λοίμωξη και κατάποση αγκιστριού, αντίστοιχα.

to-kentro-diaswshs-metraei-27-apeleutherwseis-thalassiwn-xelwnwn-apo-tis-arxes-iouniou-Petal.jpg

to-kentro-diaswshs-metraei-27-apeleutherwseis-thalassiwn-xelwnwn-apo-tis-arxes-iouniou-PEANUT.jpg

Τον Οκτώβριο αποχαιρετήσαμε τον «Arthur», που είχε φθάσει με τραύμα στο κεφάλι, τον μικρούλη «Groot», που ανάρρωσε από πνευμονική λοίμωξη και τις χελώνες «Drea» και «Pai» που αποθεραπεύθηκαν μετά από σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι. Μαζί μας στην πιο πρόσφατη απελευθέρωση ήταν εκπρόσωπος της Τράπεζας «HSBC Ελλάς», που υποστηρίζει τη λειτουργία του Κέντρου Διάσωσης με δωρεές τα τελευταία χρόνια.

to-kentro-diaswshs-metraei-27-apeleutherwseis-thalassiwn-xelwnwn-apo-tis-arxes-iouniou-PAI.jpg

«Από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο λοιπόν, απελευθερώθηκαν συνολικά 27 θαλάσσιες χελώνες, μετά από πλήρη ανάρρωση στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ» λέει η Ειρήνη Κασιμάτη, Υπεύθυνη Δικτύου Διάσωσης και Περίθαλψης. «Τίποτα από αυτά δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τους θαυμάσιους εθελοντές που συμμετέχουν στην περίθαλψη. Απευθύνουμε ένα τεράστιο ¨Ευχαριστώ¨ σε κάθε έναν από αυτούς, και ιδιαίτερα στους εθελοντές-βοηθούς περίθαλψης της φετινής χρονιάς, την Kira Schirrmacher, την Margarida Paim και τον James Jenkins!» συμπληρώνει, καθώς ο Μιχάλης Μωραΐτης, Βοηθός Περίθαλψης στο Κέντρο χαμογελάει δίπλα της.

Θες κι εσύ να βοηθήσεις στο έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ; Επισκέψου το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ και γίνε εθελοντής τώρα!

Δείτε το βίντεο με τη «Sandy».

Δείτε το βίντεο με τη «Yoda».

Δείτε το βίντεο με τις χελώνες «Eire» και «Dragon»

Δείτε το βίντεο με τις χελώνες «Arthur» και «Groot»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/11/2023

  Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Έναρξη τον Δεκέμβριο!

  Σε λίγες μέρες αρχίζουν οι διαδικτυακές ξεναγήσεις για μαθητές σχολικών μονάδων εκτός Αττικής. Με τις ζωντανές διαδικτυακές ξεναγήσεις στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών “ανοίγουμε τις πόρτες μας” στους μαθητές ολόκληρης της χώρας. Και όχι μόνο! Φέτος, για πρώτη φορά θα είναι διαθέσιμες και για τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Πως γίνονται οι κρατήσεις….

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/11/2023

  Τα αποτελέσματα του Παιδικού Διαγωνισμού Παραλίας 2023: Δείτε τα χελωνάκια που μας έκλεψαν την καρδιά!

  Οι μικροί φίλοι του ΑΡΧΕΛΩΝ που συμμετείχαν στον Παιδικό Διαγωνισμό Παραλίας 2023 σχημάτισαν χελώνες από χαλίκια, άμμο, νερό, πετρούλες, ξυλαράκια, φύλλα και κοχύλια, διαδίδοντας το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις διάφορες παραλίες της Ελλάδας. Η χελωνίτσα της Αγγελικής (7 ετών) που αγναντεύει πάνω στον βράχο έκλεψε 694 καρδιές και αναδείχθηκε νικήτρια!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/11/2023

  Οι Υπεύθυνοι Πεδίου του φετινού καλοκαιριού και ο ρόλος τους

  Ο Matthew από το Ηνωμένο Βασίλειο, η Noha από την Γαλλία, ο David από την Ολλανδία, o Άρης από την Ελλάδα ξεκίνησαν ένα καλοκαίρι ως απλοί εθελοντές γνωρίζοντας λίγα πράγματα για τις χελώνες και την προστασία τους αλλά η εμπειρία τους τους έκανε να επιστρέψουν ως Υπεύθυνοι Πεδίου για να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες, εκπαιδεύοντας και καθοδηγώντας νέους εθελοντές.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/11/2023

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα φωτεινό τοπίο σε μια γκρίζα πραγματικότητα»

  Ο κ. Μαργαριτούλης μας ταξίδεψε στο χρόνο με τις ιστορίες των ηρωικών πρώτων «χελωνάδων» κατά τη δεκαετία του 1980, που, χωρίς κινητό τηλέφωνο και υπολογιστή, κατάφερνε να συντονίζει στον κόλπο του Λαγανά, τον Κυπαρισσιακό και τον Λακωνικό Κόλπο.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/11/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Βοηθός Λογιστή

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη μερικής απασχόλησης για την υποστήριξη του Λογιστηρίου.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/09/2023

  Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;

  Γιατί είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!