02/11/2022

Το Κέντρο Διάσωσης μετράει 27 απελευθερώσεις θαλάσσιων χελωνών από τις αρχές Ιουνίου!

Στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής, μεταφέρονται τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες από όλη την Ελλάδα για περίθαλψη. Μετά την αποθεραπεία τους, αφήνονται ελεύθερες πίσω στη θάλασσα. Η στιγμή της απελευθέρωσης για κάθε ζώο που έχει αναρρώσει είναι πολύ ιδιαίτερη και συγκινητική για τους ανθρώπους και τους φίλους του ΑΡΧΕΛΩΝ.

to-kentro-diaswshs-metraei-27-apeleutherwseis-thalassiwn-xelwnwn-apo-tis-arxes-iouniou-Sandy.jpg

Δεύτερη στη σειρά προς απελευθέρωση ήταν η «Yoda», η οποία είχε βρεθεί στη Σάμο με υποθερμία και πνευμονία τον Οκτώβριο του 2021. Επέστρεψε υγιής στο σπίτι της στις 27 Ιουνίου 2022. Στην απελευθέρωση της «Yoda» έδωσαν το παρόν εκπρόσωποι της «ERGO HELLAS» που πρωτοστάτησαν στην έγκριση πρότασης για την ενίσχυση των εγκαταστάσεων του Κέντρου Διάσωσης. Η χρηματοδότηση θα γίνει από την ασφαλιστική εταιρεία «ERGO» και περιλαμβάνει νέο χώρο εντατικής θεραπείας, παρασκευαστήριο τροφής, και σύστημα θέρμανσης του θαλασσινού νερού.

to-kentro-diaswshs-metraei-27-apeleutherwseis-thalassiwn-xelwnwn-apo-tis-arxes-iouniou-Yoda_release.jpg

Στις 7 Ιουλίου είχαμε διπλή χαρά με τις χελώνες «Eire» και «Dragon», οι οποίες επέτρεψαν στη θάλασσα μετά τη θεραπεία υποθερμίας και πνευμονικής λοίμωξης. Εκείνη την ξεχωριστή ημέρα ήταν μαζί μας οι άνθρωποι του «ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ» του ΥΠΕΝ. Ευχαριστούμε το «ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ» για την υποστήριξη των δράσεων διάσωσης, περίθαλψης και επανένταξης θαλάσσιων χελωνών του Κέντρου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ από τον Ιούνιο μέχρι και τον Νοέμβριο του 2022.

to-kentro-diaswshs-metraei-27-apeleutherwseis-thalassiwn-xelwnwn-apo-tis-arxes-iouniou-Eire_Dragon.jpg

Τον Ιούλιο συνεχίσαμε δυνατά, καθώς στις 19 Ιουλίου, άλλες δύο χελώνες, οι «Booster» και «Atticus», επέστρεψαν στην θάλασσα μετά από την επιτυχημένη νοσηλεία τους για κατάποση αγκιστριού και τραύμα στο κεφάλι, αντίστοιχα. Ιδιαίτερη χαρά μας έδωσε η παρουσία των ανθρώπων της «UNISEA SHIPPING LTD» που παρευρέθηκαν, και συνεχίζουν την πολύτιμη υποστήριξη στις εκπαιδευτικές δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Κέντρο Διάσωσης.

Η δράση του «Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος» μας έδωσε άλλη μία ιδιαίτερη στιγμή του καλοκαιριού. Στις 4 Αυγούστου, αφού ξεναγήθηκε στο Κέντρο Διάσωσης, ο Γιώργος (11 ετών), που ήθελε να δει από κοντά τις θαλάσσιες χελώνες, μας συνόδεψε στην απελευθέρωση των χελωνών «Nessaja» και «Petal». Οι δύο αυτές χελώνες νοσηλεύτηκαν στο Κέντρο Διάσωσης για πνευμονική λοίμωξη και κατάποση αγκιστριού, αντίστοιχα.

to-kentro-diaswshs-metraei-27-apeleutherwseis-thalassiwn-xelwnwn-apo-tis-arxes-iouniou-Petal.jpg

to-kentro-diaswshs-metraei-27-apeleutherwseis-thalassiwn-xelwnwn-apo-tis-arxes-iouniou-PEANUT.jpg

Τον Οκτώβριο αποχαιρετήσαμε τον «Arthur», που είχε φθάσει με τραύμα στο κεφάλι, τον μικρούλη «Groot», που ανάρρωσε από πνευμονική λοίμωξη και τις χελώνες «Drea» και «Pai» που αποθεραπεύθηκαν μετά από σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι. Μαζί μας στην πιο πρόσφατη απελευθέρωση ήταν εκπρόσωπος της Τράπεζας «HSBC Ελλάς», που υποστηρίζει τη λειτουργία του Κέντρου Διάσωσης με δωρεές τα τελευταία χρόνια.

to-kentro-diaswshs-metraei-27-apeleutherwseis-thalassiwn-xelwnwn-apo-tis-arxes-iouniou-PAI.jpg

«Από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο λοιπόν, απελευθερώθηκαν συνολικά 27 θαλάσσιες χελώνες, μετά από πλήρη ανάρρωση στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ» λέει η Ειρήνη Κασιμάτη, Υπεύθυνη Δικτύου Διάσωσης και Περίθαλψης. «Τίποτα από αυτά δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τους θαυμάσιους εθελοντές που συμμετέχουν στην περίθαλψη. Απευθύνουμε ένα τεράστιο ¨Ευχαριστώ¨ σε κάθε έναν από αυτούς, και ιδιαίτερα στους εθελοντές-βοηθούς περίθαλψης της φετινής χρονιάς, την Kira Schirrmacher, την Margarida Paim και τον James Jenkins!» συμπληρώνει, καθώς ο Μιχάλης Μωραΐτης, Βοηθός Περίθαλψης στο Κέντρο χαμογελάει δίπλα της.

Θες κι εσύ να βοηθήσεις στο έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ; Επισκέψου το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ και γίνε εθελοντής τώρα!

Δείτε το βίντεο με τη «Sandy».

Δείτε το βίντεο με τη «Yoda».

Δείτε το βίντεο με τις χελώνες «Eire» και «Dragon»

Δείτε το βίντεο με τις χελώνες «Arthur» και «Groot»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!