02/11/2022

Το Κέντρο Διάσωσης μετράει 27 απελευθερώσεις θαλάσσιων χελωνών από τις αρχές Ιουνίου!

Στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής, μεταφέρονται τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες από όλη την Ελλάδα για περίθαλψη. Μετά την αποθεραπεία τους, αφήνονται ελεύθερες πίσω στη θάλασσα. Η στιγμή της απελευθέρωσης για κάθε ζώο που έχει αναρρώσει είναι πολύ ιδιαίτερη και συγκινητική για τους ανθρώπους και τους φίλους του ΑΡΧΕΛΩΝ.

to-kentro-diaswshs-metraei-27-apeleutherwseis-thalassiwn-xelwnwn-apo-tis-arxes-iouniou-Sandy.jpg

Δεύτερη στη σειρά προς απελευθέρωση ήταν η «Yoda», η οποία είχε βρεθεί στη Σάμο με υποθερμία και πνευμονία τον Οκτώβριο του 2021. Επέστρεψε υγιής στο σπίτι της στις 27 Ιουνίου 2022. Στην απελευθέρωση της «Yoda» έδωσαν το παρόν εκπρόσωποι της «ERGO HELLAS» που πρωτοστάτησαν στην έγκριση πρότασης για την ενίσχυση των εγκαταστάσεων του Κέντρου Διάσωσης. Η χρηματοδότηση θα γίνει από την ασφαλιστική εταιρεία «ERGO» και περιλαμβάνει νέο χώρο εντατικής θεραπείας, παρασκευαστήριο τροφής, και σύστημα θέρμανσης του θαλασσινού νερού.

to-kentro-diaswshs-metraei-27-apeleutherwseis-thalassiwn-xelwnwn-apo-tis-arxes-iouniou-Yoda_release.jpg

Στις 7 Ιουλίου είχαμε διπλή χαρά με τις χελώνες «Eire» και «Dragon», οι οποίες επέτρεψαν στη θάλασσα μετά τη θεραπεία υποθερμίας και πνευμονικής λοίμωξης. Εκείνη την ξεχωριστή ημέρα ήταν μαζί μας οι άνθρωποι του «ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ» του ΥΠΕΝ. Ευχαριστούμε το «ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ» για την υποστήριξη των δράσεων διάσωσης, περίθαλψης και επανένταξης θαλάσσιων χελωνών του Κέντρου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ από τον Ιούνιο μέχρι και τον Νοέμβριο του 2022.

to-kentro-diaswshs-metraei-27-apeleutherwseis-thalassiwn-xelwnwn-apo-tis-arxes-iouniou-Eire_Dragon.jpg

Τον Ιούλιο συνεχίσαμε δυνατά, καθώς στις 19 Ιουλίου, άλλες δύο χελώνες, οι «Booster» και «Atticus», επέστρεψαν στην θάλασσα μετά από την επιτυχημένη νοσηλεία τους για κατάποση αγκιστριού και τραύμα στο κεφάλι, αντίστοιχα. Ιδιαίτερη χαρά μας έδωσε η παρουσία των ανθρώπων της «UNISEA SHIPPING LTD» που παρευρέθηκαν, και συνεχίζουν την πολύτιμη υποστήριξη στις εκπαιδευτικές δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Κέντρο Διάσωσης.

Η δράση του «Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος» μας έδωσε άλλη μία ιδιαίτερη στιγμή του καλοκαιριού. Στις 4 Αυγούστου, αφού ξεναγήθηκε στο Κέντρο Διάσωσης, ο Γιώργος (11 ετών), που ήθελε να δει από κοντά τις θαλάσσιες χελώνες, μας συνόδεψε στην απελευθέρωση των χελωνών «Nessaja» και «Petal». Οι δύο αυτές χελώνες νοσηλεύτηκαν στο Κέντρο Διάσωσης για πνευμονική λοίμωξη και κατάποση αγκιστριού, αντίστοιχα.

to-kentro-diaswshs-metraei-27-apeleutherwseis-thalassiwn-xelwnwn-apo-tis-arxes-iouniou-Petal.jpg

to-kentro-diaswshs-metraei-27-apeleutherwseis-thalassiwn-xelwnwn-apo-tis-arxes-iouniou-PEANUT.jpg

Τον Οκτώβριο αποχαιρετήσαμε τον «Arthur», που είχε φθάσει με τραύμα στο κεφάλι, τον μικρούλη «Groot», που ανάρρωσε από πνευμονική λοίμωξη και τις χελώνες «Drea» και «Pai» που αποθεραπεύθηκαν μετά από σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι. Μαζί μας στην πιο πρόσφατη απελευθέρωση ήταν εκπρόσωπος της Τράπεζας «HSBC Ελλάς», που υποστηρίζει τη λειτουργία του Κέντρου Διάσωσης με δωρεές τα τελευταία χρόνια.

to-kentro-diaswshs-metraei-27-apeleutherwseis-thalassiwn-xelwnwn-apo-tis-arxes-iouniou-PAI.jpg

«Από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο λοιπόν, απελευθερώθηκαν συνολικά 27 θαλάσσιες χελώνες, μετά από πλήρη ανάρρωση στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ» λέει η Ειρήνη Κασιμάτη, Υπεύθυνη Δικτύου Διάσωσης και Περίθαλψης. «Τίποτα από αυτά δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τους θαυμάσιους εθελοντές που συμμετέχουν στην περίθαλψη. Απευθύνουμε ένα τεράστιο ¨Ευχαριστώ¨ σε κάθε έναν από αυτούς, και ιδιαίτερα στους εθελοντές-βοηθούς περίθαλψης της φετινής χρονιάς, την Kira Schirrmacher, την Margarida Paim και τον James Jenkins!» συμπληρώνει, καθώς ο Μιχάλης Μωραΐτης, Βοηθός Περίθαλψης στο Κέντρο χαμογελάει δίπλα της.

Θες κι εσύ να βοηθήσεις στο έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ; Επισκέψου το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ και γίνε εθελοντής τώρα!

Δείτε το βίντεο με τη «Sandy».

Δείτε το βίντεο με τη «Yoda».

Δείτε το βίντεο με τις χελώνες «Eire» και «Dragon»

Δείτε το βίντεο με τις χελώνες «Arthur» και «Groot»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/06/2024

  Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

  Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!