02/11/2022

Το Κέντρο Διάσωσης μετράει 27 απελευθερώσεις θαλάσσιων χελωνών από τις αρχές Ιουνίου!

Στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής, μεταφέρονται τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες από όλη την Ελλάδα για περίθαλψη. Μετά την αποθεραπεία τους, αφήνονται ελεύθερες πίσω στη θάλασσα. Η στιγμή της απελευθέρωσης για κάθε ζώο που έχει αναρρώσει είναι πολύ ιδιαίτερη και συγκινητική για τους ανθρώπους και τους φίλους του ΑΡΧΕΛΩΝ.

to-kentro-diaswshs-metraei-27-apeleutherwseis-thalassiwn-xelwnwn-apo-tis-arxes-iouniou-Sandy.jpg

Δεύτερη στη σειρά προς απελευθέρωση ήταν η «Yoda», η οποία είχε βρεθεί στη Σάμο με υποθερμία και πνευμονία τον Οκτώβριο του 2021. Επέστρεψε υγιής στο σπίτι της στις 27 Ιουνίου 2022. Στην απελευθέρωση της «Yoda» έδωσαν το παρόν εκπρόσωποι της «ERGO HELLAS» που πρωτοστάτησαν στην έγκριση πρότασης για την ενίσχυση των εγκαταστάσεων του Κέντρου Διάσωσης. Η χρηματοδότηση θα γίνει από την ασφαλιστική εταιρεία «ERGO» και περιλαμβάνει νέο χώρο εντατικής θεραπείας, παρασκευαστήριο τροφής, και σύστημα θέρμανσης του θαλασσινού νερού.

to-kentro-diaswshs-metraei-27-apeleutherwseis-thalassiwn-xelwnwn-apo-tis-arxes-iouniou-Yoda_release.jpg

Στις 7 Ιουλίου είχαμε διπλή χαρά με τις χελώνες «Eire» και «Dragon», οι οποίες επέτρεψαν στη θάλασσα μετά τη θεραπεία υποθερμίας και πνευμονικής λοίμωξης. Εκείνη την ξεχωριστή ημέρα ήταν μαζί μας οι άνθρωποι του «ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ» του ΥΠΕΝ. Ευχαριστούμε το «ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ» για την υποστήριξη των δράσεων διάσωσης, περίθαλψης και επανένταξης θαλάσσιων χελωνών του Κέντρου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ από τον Ιούνιο μέχρι και τον Νοέμβριο του 2022.

to-kentro-diaswshs-metraei-27-apeleutherwseis-thalassiwn-xelwnwn-apo-tis-arxes-iouniou-Eire_Dragon.jpg

Τον Ιούλιο συνεχίσαμε δυνατά, καθώς στις 19 Ιουλίου, άλλες δύο χελώνες, οι «Booster» και «Atticus», επέστρεψαν στην θάλασσα μετά από την επιτυχημένη νοσηλεία τους για κατάποση αγκιστριού και τραύμα στο κεφάλι, αντίστοιχα. Ιδιαίτερη χαρά μας έδωσε η παρουσία των ανθρώπων της «UNISEA SHIPPING LTD» που παρευρέθηκαν, και συνεχίζουν την πολύτιμη υποστήριξη στις εκπαιδευτικές δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Κέντρο Διάσωσης.

Η δράση του «Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος» μας έδωσε άλλη μία ιδιαίτερη στιγμή του καλοκαιριού. Στις 4 Αυγούστου, αφού ξεναγήθηκε στο Κέντρο Διάσωσης, ο Γιώργος (11 ετών), που ήθελε να δει από κοντά τις θαλάσσιες χελώνες, μας συνόδεψε στην απελευθέρωση των χελωνών «Nessaja» και «Petal». Οι δύο αυτές χελώνες νοσηλεύτηκαν στο Κέντρο Διάσωσης για πνευμονική λοίμωξη και κατάποση αγκιστριού, αντίστοιχα.

to-kentro-diaswshs-metraei-27-apeleutherwseis-thalassiwn-xelwnwn-apo-tis-arxes-iouniou-Petal.jpg

to-kentro-diaswshs-metraei-27-apeleutherwseis-thalassiwn-xelwnwn-apo-tis-arxes-iouniou-PEANUT.jpg

Τον Οκτώβριο αποχαιρετήσαμε τον «Arthur», που είχε φθάσει με τραύμα στο κεφάλι, τον μικρούλη «Groot», που ανάρρωσε από πνευμονική λοίμωξη και τις χελώνες «Drea» και «Pai» που αποθεραπεύθηκαν μετά από σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι. Μαζί μας στην πιο πρόσφατη απελευθέρωση ήταν εκπρόσωπος της Τράπεζας «HSBC Ελλάς», που υποστηρίζει τη λειτουργία του Κέντρου Διάσωσης με δωρεές τα τελευταία χρόνια.

to-kentro-diaswshs-metraei-27-apeleutherwseis-thalassiwn-xelwnwn-apo-tis-arxes-iouniou-PAI.jpg

«Από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο λοιπόν, απελευθερώθηκαν συνολικά 27 θαλάσσιες χελώνες, μετά από πλήρη ανάρρωση στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ» λέει η Ειρήνη Κασιμάτη, Υπεύθυνη Δικτύου Διάσωσης και Περίθαλψης. «Τίποτα από αυτά δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τους θαυμάσιους εθελοντές που συμμετέχουν στην περίθαλψη. Απευθύνουμε ένα τεράστιο ¨Ευχαριστώ¨ σε κάθε έναν από αυτούς, και ιδιαίτερα στους εθελοντές-βοηθούς περίθαλψης της φετινής χρονιάς, την Kira Schirrmacher, την Margarida Paim και τον James Jenkins!» συμπληρώνει, καθώς ο Μιχάλης Μωραΐτης, Βοηθός Περίθαλψης στο Κέντρο χαμογελάει δίπλα της.

Θες κι εσύ να βοηθήσεις στο έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ; Επισκέψου το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ και γίνε εθελοντής τώρα!

Δείτε το βίντεο με τη «Sandy».

Δείτε το βίντεο με τη «Yoda».

Δείτε το βίντεο με τις χελώνες «Eire» και «Dragon»

Δείτε το βίντεο με τις χελώνες «Arthur» και «Groot»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!