11/11/2009

Θόδωρος Σπονδυλίδης, ο Δήμαρχος Γλυφάδας που πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Κέντρου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

Πριν λίγες μέρες έφυγε από κοντά μας ένας φίλος και ένθερμος υποστηρικτής του Συλλόγου. Ο Θόδωρος Σπονδυλίδης, πρώην Δήμαρχος Γλυφάδας.

Το 1994, στη διάρκεια της Δημαρχίας του, πάρθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας η απόφαση για την παραχώρηση του χώρου στο Σύλλογο, απαραίτητη προϋπόθεση για την ίδρυση του πρώτου στη Μεσόγειο Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών.

Ο Θόδωρος αγκάλιασε το Σύλλογο από την αρχή. Με συνεργεία του Δήμου έγιναν πολλά έργα στο Κέντρο. Παροχή νερού και ηλεκτρικού, αποχέτευση, πλακοστρώσεις, φυτεύσεις. Ο χώρος έγινε λειτουργικός και ομόρφυνε. Άρχισαν να έρχονται και τα πρώτα σχολεία, από τη Γλυφάδα, τιμής ένεκεν. Ο Θόδωρος αγάπησε το χώρο και τους «χελωνάδες» και δεν έχανε ευκαιρία να μας επισκέπτεται. Είχε πάντα κάτι δημιουργικό να πει και μιλούσε με όλους. Επίσης έφερνε και άλλους επισκέπτες, αρκετές φορές ξένους, για να τους δείξει με περηφάνια το πρώτο στη Μεσόγειο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες.

Αλλά και μετά το τέλος της δημαρχιακής του θητείας, δεν έχανε ευκαιρία να επισκέπτεται το Κέντρο και να παρακολουθεί τις δραστηριότητες του ΑΡΧΕΛΩΝ. Δημιούργησε έτσι μια παράδοση, που και οι επόμενοι δήμαρχοι ακολούθησαν και ακολουθούν.

Ως άνθρωπος ο Θόδωρος ήταν θερμός και άμεσος με αποτέλεσμα να εμπνέει εμπιστοσύνη και συμπάθεια σε όλους όσους τον γνώριζαν και ιδιαίτερα σʼ εμάς τους «χελωνάδες» που τον είχαμε συχνά κοντά μας. Στην τελετή της 25ετίας του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ, ως ελάχιστη ανταπόδοση της υποστήριξής του, τίμησε το Θόδωρο Σπονδυλίδη ως επίσημο ομιλητή και του απένειμε αναμνηστικό βραβείο.

Όλοι εμείς θα διατηρούμε πάντα μια ζεστή και ευχάριστη ανάμνηση από το Δήμαρχο Θόδωρο Σπονδυλίδη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/09/2023

    Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    20/09/2023

    Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/09/2023

    Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

    Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/09/2023

    Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/09/2023

    Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/09/2023

    Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/08/2023

    Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

    Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/08/2023

    Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

    Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/08/2023

    Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

    Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    07/08/2023

    ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

    Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    01/08/2023

    Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

    Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/07/2023

    Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

    Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/07/2023

    Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

    Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/07/2023

    Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

    Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    30/06/2023

    Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

    Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!