02/09/2009

...πόσο περήφανη και ευγνώμων αισθάνομαι για αυτή τη αξεπέραστη εμπειρία, της προσπάθειας να σωθούν οι θαλάσσιες χελώνες...

poso-perhfanh-kai-eugnwmwn-aisthanomai-gia-auth-th-akseperasth-empeiria-ths-prospatheias-na-swthoun-oi-thalassies-xelwnes-PANO-P1040021.jpg

Στα 13 μου χρόνια ήμουν μέλος του WWF στην Ολλανδία, όταν διοργάνωσαν μια μεγάλη εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για την προστασία των παραλιών ωοτοκίας της χελώνας σε ένα ελληνικό νησί που το έλεγαν Ζάκυνθο. Πόσο «εξωτικό» ακουγόταν τότε αυτό! Με μεγάλο ενθουσιασμό πουλούσα αυγά χελώνας φτιαγμένα από χαρτόνι στην οικογένεια, τους φίλους, το σχολείο και στο μισό πληθυσμό της πόλης μου. Κάθε αυγό υπολογιζόταν ότι αντιστοιχούσε σε μισό τετραγωνικό μέτρο της παραλίας και θα απέτρεπε το χτίσιμο ξενοδοχείων και εστιατορίων εκεί.

Το 1996, μετά από μια επιτυχημένη εκστρατεία, το WW F αγόρασε την γη πίσω από την παραλία ωοτοκίας στα Σεκάνια. Ως μικρό κορίτσι ήμουν γεμάτη από υπερηφάνεια, καθώς αυτή η παραλία ήταν και λίγο «δική μου»!

Πριν από 5 χρόνια, η μητέρα μου βρέθηκε για σύντομες διακοπές με τις αδελφές της στον Άγιο Σώστη στη Ζάκυνθο. Σοκαρίστηκε από το θέαμα των αυτοκινήτων και των λεωφορείων στην παραλία του Λαγανά. Συζήτησε με εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ και επιστρέφοντας από τις διακοπές, μου έφερε ως δώρο ένα χελωνάκι-κολιέ του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Φέτος το καλοκαίρι αναζητούσα κάτι εντελώς διαφορετικό. Να ξεφύγω από την κανονική μου ζωή για λίγο, αλλά δεν ήξερα τι να κάνω. Κι ενώ είμαι ερωτευμένη με τα ελληνικά νησιά, δεν ήθελα να περάσω ένα μήνα ξαπλωμένη σε κάποια παραλία κάνοντας τίποτα. Γνώριζα ήδη ότι υπήρχαν διάφορα προγράμματα προστασίας θαλάσσιων χελωνών, αλλά νόμιζα ότι ήταν στην Κόστα Ρίκα και σε άλλα μακρινά και λίγο «τρομαχτικά» μέρη. Ξετρελάθηκα όταν ανακάλυψα τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο Internet και διαπίστωσα ότι μπορώ να συμμετέχω σʼ ένα πρόγραμμά του για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην πολυαγαπημένη μου Ελλάδα!

Η μητέρα μου θυμήθηκε το αναμνηστικό κολιέ και τους εθελοντές με τους οποίους είχε μιλήσει, λέγοντας ότι φαίνονταν να περνούν όμορφα στην χίπικη κατασκήνωσή τους, οπότε συμπέρανε ότι και εγώ πιθανότατα θα λάτρευα μια τέτοια κατάσταση. Και μετά, κάτι έκανε κλικ στο μυαλό μου. Για μισό λεπτό… Ζάκυνθος; Θαλάσσιες χελώνες; Ναι, μιλάμε για ένα πρόγραμμα προστασίας που υλοποιείται στην παραλία που είχα ήδη βοηθήσει να διασωθεί!

poso-perhfanh-kai-eugnwmwn-aisthanomai-gia-auth-th-akseperasth-empeiria-ths-prospatheias-na-swthoun-oi-thalassies-xelwnes-KATO-P8180181.jpg

Δεν είναι μόνο η βίωση της συνάντησης με τις χελώνες εκπληκτική, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού και των τουριστών, αλλά και η διεθνής κοινότητα των εθελοντών που ζούσαμε όλοι μαζί που ήταν απολαυστική! Έκανα φίλους από όλο τον κόσμο ενώ παράλληλα ζούσα αξιοθαύμαστα πράγματα!

Και έπειτα, πριν από μερικές μέρες, συνέβη: ήμουν σε πρωινή περιπολία στα Σεκάνια! όπως θα έλεγε και η Oprah, ήταν μια στιγμή κορύφωσης! Καθώς κατέβαινα τους λόφους, αυτή η ιδιωτική για τις θαλάσσιες χελώνες παραλία αποκαλύφθηκε μπροστά μου. Η ανατολή του ήλιου στα Σεκάνια σου κόβει την ανάσα και παρόλο που είχα ξαναδεί νεοσσούς, εδώ είδα τα νεογέννητα χελωνάκια να τρέχουν προς τη θάλασσα για πρώτη φορά στη ζωή τους. Κολυμπώντας γρήγορα, όλα μαζί, προς μια ζωή γεμάτη μεγάλους κινδύνους και περιπέτειες, για να επιστρέψουν μετά από πολλά χρόνια στην ίδια παραλία… Το αντιλαμβάνομαι αυτό, μπορώ να συσχετιστώ μαζί τους.

Στην πορεία της ανάβασης και της επιστροφής στον πραγματικό κόσμο, κοίταξα πίσω μου την παραλία στα Σεκάνια, τόσο όμορφη. Πόσο περήφανη και ευγνώμων αισθάνομαι για αυτή τη αξεπέραστη εμπειρία, της προσπάθειας να σωθούν οι θαλάσσιες χελώνες, σε αυτό το όμορφο νησί, το γεμάτο με ελιόδεντρα. (ΕΣ)

Wendy Talhout Εθελόντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ, 25 Ιουλίου – 22 Αυγούστου 2009

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/02/2024

  Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

  Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!