Ξεκινάει το πρόγραμμα επισκέψεων στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελώνων
Το 1994, ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ σε συνεργασία με το Δήμο Γλυφάδας και την έγκριση του Υπουργείου Γεωργίας ίδρυσε το πρώτο (τότε) οργανωμένο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Μεσόγειο. Τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες από όλη την Ελλάδα περιθάλπονται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διάσωσης από κτηνιάτρους και ειδικευμένο προσωπικό, ενώ στη συνέχεια απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον.
Επίσης, στους χώρους του Κέντρου Διάσωσης πραγματοποιείται Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας (http://www.e-yliko.gr/htmls/perivallon/Ekp_Progr.aspx ) που απευθύνεται προς κάθε ενδιαφερόμενη ομάδα, όπως μαθητές, πολιτιστικούς συλλόγους, κλπ. Οι οργανωμένες παρουσιάσεις και οι ξεναγήσεις έχουν διάρκεια 90 λεπτών και περιλαμβάνουν: ενημερωτική προβολή με τη βοήθεια σύγχρονου οπτικοακουστικού υλικού, ξενάγηση στην έκθεση που λειτουργεί στο χώρο, συζήτηση με σκοπό τον προβληματισμό και σύντομη παρακολούθηση χελωνών στις εξωτερικές ειδικές δεξαμενές όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Επίσης το κοινό πληροφορείται για το ρόλο του Κράτους και τις συνεργασίες με όλους τους συναρμόδιους φορείς σε ζητήματα προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος, ενώ τέλος, ενημερώνεται για την εφαρμογή και τα αποτελέσματα του Δικτύου Διάσωσης.(ΘΜΠ)
Το πρόγραμμα οργανωμένων επισκέψεων μαθητών, για το 2009, ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου 2009.
Το πρόγραμμα οργανωμένων επισκέψεων για το 2010 ξεκινάει τον Φεβρουάριο και διαρκεί μέχρι το τέλος Ιουλίου 2010.
Για την επίσκεψη οργανωμένης ομάδας μαθητών κλπ πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση για να προγραμματιστεί η επίσκεψη.
Ο προγραμματισμός επισκέψεων ξεκινάει στις 15 Σεπτεμβρίου και υπεύθυνη είναι η κα Αθηνά Τσεκούρα, τηλ 210 8982600, email: education@archelon.gr
Σας περιμένουμε!
Οι χελώνες της Ζακύνθου ξεχειμωνιάζουν στην Τυνησία και τη βόρεια Αδριατική!
...πόσο περήφανη και ευγνώμων αισθάνομαι για αυτή τη αξεπέραστη εμπειρία, της προσπάθειας να σωθούν οι θαλάσσιες χελώνες...
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/11/2025
Προγράμματα Περιβαλλοντικού Εθελοντισμού 2026: Οι θαλάσσιες χελώνες σε χρειάζονται, ο πλανήτης μάς καλεί!
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλωσορίζει εθελοντές από όλο τον κόσμο και κάθε ηλικίας (άνω των 18) χωρίς προηγούμενη εμπειρία! Εάν μιλάς αγγλικά, είσαι τουλάχιστον 18 ετών και σε καλή φυσική κατάσταση, μπορείς να το κάνεις!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/11/2025
Τιμητική Διάκριση για τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο 3ο Συνέδριο Effective Dialogue
Την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2025, ο ΑΡΧΕΛΩΝ έλαβε τιμητική διάκριση για την ουσιαστική του συνεισφορά στον αποτελεσματικό διάλογο για τη βιωσιμότητα, την κοινωνική υπευθυνότητα και το περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/11/2025
6η χρονιά Διαδικτυακών Ξεναγήσεων: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν ξανά σε όλη την Ελλάδα!
Μαθητές από κάθε γωνιά της χώρας έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη ζωή των χελωνών που φροντίζει το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής και να ανακαλύψουν πώς οι προσπάθειες διάσωσης επηρεάζουν τον θαλάσσιο κόσμο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/10/2025
Το μάθημα έγινε πραγματικότητα: Μια αληθινή διάσωση χελώνας για τους μαθητές της Καλλιθέας!
Οι μαθητές εντόπισαν μια θαλάσσια χελώνα να επιπλέει στο νερό ακριβώς μετά την εκπαιδευτική τους ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ειδοποίησαν αμέσως τους διασώστες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/10/2025
Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ LIFE MareNatura
Η επίσημη πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο της Γιορτής της Επιστήμης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/10/2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχει στη «Γιορτή της Επιστήμης 2025 – Η Φωνή του Ωκεανού»
Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνεται από 10 έως 27 Νοεμβρίου 2025 μια γιορτή αφιερωμένη στην επιστήμη και στον ωκεανό! Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «LIFE MareNatura»
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/10/2025
Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Καταγράφει 6.100 Φωλιές και Καλεί την Πολιτεία για Άμεση Εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καρέττα
Το 2025 έγινε καταγραφή περίπου 6.100 φωλιών, αριθμός που σηματοδοτεί 74% αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 12 ετών!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/10/2025
Αποχαιρετούμε έναν αφοσιωμένο οικολόγο και φίλο, τον Γιάννη Ρουσόπουλο
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/10/2025
Κοινό ΔΤ: Απόφαση-ορόσημο της ΡΑΑΕΥ για τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων!
Κοινό Δελτίο Τύπου 22 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/10/2025
“Συμμαχία για την Άγρια Ζωή”: Γιατί η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα
11 οργανώσεις, μία ομάδα στον αγώνα για την ευημερία της άγριας ζωής και του ανθρώπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/10/2025
Τα λόγια της Τζέιν Γκούντολ ακόμη ζεσταίνουν τις καρδιές μας
Ευχαριστούμε Δρ. Γκούντολ για όλα όσα μας διδάξατε και για το παράδειγμα ζωής που μας αφήσατε.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/09/2025
Χελώνες, Ρινοδέλφινα και Πουλιά: Ο Αμβρακικός Κόλπος στο κέντρο συζήτησης της Τοπικής Κοινωνίας και των Επιστημόνων
Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα το παρόν και το μέλον του Αμβρακικού Κόλπουπου στο Μενίδι Αμφιλοχίας, η οποία ένωσε τη φωνή της τοπικής κοινωνίας –πολιτών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων, καθώς και ενεργών Συλλόγων– με κορυφαίους επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/09/2025
Βιολόγοι του έργου «LIFE ADAPTS» στέλνουν το μήνυμα τους στην κοινωνία
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/09/2025
Το Aquila Rithymna Beach γίνεται Αρωγός του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο
Η γενναιόδωρη δωρεά του ξενοδοχείου στηρίζει άμεσα το κόστος των δράσεων καταγραφής και προστασίας των φωλιών κατά τις περιόδους ωοτοκίας του 2025 και του 2026.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ19/09/2025
Ένα Καλοκαίρι Επιτυχίας για το Πρόγραμμα στον Αμβρακικό
Η φετινή περίοδος εργασίας πεδίου για το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Αμβρακικό ολοκληρώθηκε!

