16/05/2016

Πόσο αλήθεια κινδυνεύει η θαλάσσια χελώνα στην Κρήτη;

46% μείωση στον μέσο όρο αριθμού των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας στον κόλπο του Ρεθύμνου και 49% στον κόλπο των Χανιών έχει καταγραφεί από το 2000 και 2003 αντίστοιχα για τις δύο σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας στην Κρήτη, έως σήμερα, από την ετήσια συστηματική καταγραφή των φωλιών του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ.

Εν όψει της νέας σεζόν και στα πλαίσια της προσπάθειας που γίνεται από τον Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ και τους εθελοντές, κάθε χρόνο, για να αναστραφούν τα παραπάνω ποσοστά, προγραμματίστηκαν συναντήσεις μεταξύ των αρμόδιων φορέων και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται επί των παραλιών ωοτοκίας της Κρήτης στον κόλπο του Ρεθύμνου, των Χανίων και της Μεσσαράς. Σκοπός ήταν γίνει μια μικρή αναδρομή της υπάρχουσας κατάστασης που επικρατεί στις παραλίες και μια ακόμα υπενθύμιση για την εφαρμογή των διαχειριστικών μέτρων που οφείλουμε να εφαρμόζουμε σε αυτές.

poso-alhtheia-kindyneuei-h-thalassia-xelwna-sthn-krhth-crete_programm2.jpg

Σαν αποτέλεσμα της μη βιώσιμης διαχείρισης του παράκτιου περιβάλλοντος, εκτεταμένα φαινόμενα διάβρωσης εμφανίζονται κυρίως στις παραλίες του Βόρειου Άξονα της Κρήτης (κόλπος Ρεθύμνου και κόλπος Χανίων) με αποτέλεσμα να μειώνεται ο διαθέσιμος χώρος όχι μόνο για την ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας αλλά και για την χρήση τους από τους λουόμενους. Φυσικά το παραπάνω συνεισφέρει αρνητικά και στην εικόνα των παραλιών, που δεν είναι κάτι λιγότερο από υποβαθμισμένη, για ένα νησί όπως η Κρήτη που αποτελεί σημαντικό τουριστικό Μεσογειακό προορισμό.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η κακή διαχείριση που αφορά στην υπέρμετρη χρήση επίπλων θαλάσσης και θαλασσίων σπόρ, τα οποία επιβαρύνουν την παραλία και δυσκολεύουν την ωοτοκία, καθώς παραμένουν στις παραλίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επιπλέον, προβλήματα όπως ο τεχνητός φωτισμός κατά μήκος της παραλίας που ενοχλεί τη θαλάσσια χελώνα κατά την περίοδο ωοτοκίας καθώς και τα χελωνάκια που αποπροσανατολίζονται και χάνουν τον δρόμο τους προς το νερό, κατά τη διάρκεια εκκόλαψης, η χρήση βαρέων και άλλων οχημάτων που συμπιέζουν την άμμο και δυσκολεύουν την ωοτοκία ή συμβάλουν έντονα στην εξαφάνιση των ιχνών και των φωλιών, η διεξαγωγή beach party που προκαλούν φωτορύπανση και ηχορύπανση, αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες που δυσχεραίνουν την ωοτοκία και την εκκόλαψη των θαλάσσιων χελωνών στην Κρήτη.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ υπενθυμίζει τα προστατευτικά μέτρα για τις θαλάσσιες χελώνες και τους βιοτόπους τους, που στην ουσία είναι οι ίδιες παραλίες που χρησιμοποιούν και οι επισκέπτες της Κρήτης. Αυτά τα μέτρα αποτελούν απλές οικονομικές λύσεις, εύκολες στην εφαρμογή τους, ώστε ο καθένας να μπορεί να συμμετάσχει στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας και των παραλιών ωοτοκίας.

Το μάζεμα των ξαπλωστρών κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο περιορισμός διαρροής φωτός προς την πλευρά της παραλίας (είτε με τη χρήση χαμηλού φωτισμού, ειδικών λαμπών ή με το απλό βάψιμο της λάμπας προς την πλευρά που εκπέμπει στην παραλία), ο χειρωνακτικός καθαρισμός κατά την περίοδο ωοτοκίας για την αποφυγή της χρήσης βαρέων και άλλων οχημάτων, η αποφυγή διοργάνωση beach party αποτελούν λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά και να αναστρέψουν ως ένα βαθμό το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και εντατικοποιηθεί κυρίως από το 2000 έως και σήμερα.

poso-alhtheia-kindyneuei-h-thalassia-xelwna-sthn-krhth-crete_programm1.jpg

Σημαντική είναι η συμμετοχή των Δήμων, των Λιμενικών και Αστυνομικών Αρχών, του Συλλόγου καταστηματαρχών και της Ένωσης ξενοδόχων σε αυτή την προσπάθεια. Ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ που δραστηριοποιείται στην Κρήτη από το 1990, καλεί όλους όσους διαχειρίζονται τις παραλίες ωοτοκίας προς όφελος τους, να εφαρμόζουν τα διαχειριστικά μέτρα, προστατεύοντας έτσι όχι μόνο την θαλάσσια χελώνα αλλά και τον σημαντικό αυτό φυσικό πόρο που χαρακτηρίζει το νησί και του προσφέρει αυτή τη μοναδικότητα.

Το πρόγραμμα της Κρήτης μόλις «άνοιξε τα φτερά του» στο Ρέθυμνο με τους εθελοντές να σας περιμένουν σε λίγες μέρες στον Ενημερωτικό Σταθμό στο Ενετικό Λιμάνι του Ρεθύμνου, για να σας ενημερώσουν σχετικά με τις θαλάσσιες χελώνες της Κρήτης, ενώ το πρόγραμμα των Χανίων ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα. Την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ θα έχουν την χαρά να σας ταξιδέψουν μέσα από τις εμπειρίες τους στο πρόγραμμα της Μεσσαράς στον Ενημερωτικό σταθμό των Ματάλων.

Ευχαριστούμε πολύ την Περιφέρεια Κρήτης για τις συντονισμένες προσπάθειες που έγιναν προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις στο Ρέθυμνο, τα Χανιά και τη Μεσσαρά.

Η αξιοποίηση και όχι η εκμετάλλευση των φυσικών μας πόρων, θα φέρει την αρμονική συνύπαρξη όλων των ειδών σε μια ισορροπία ώστε να μπορούν και οι επόμενες γενιές να απολαύσουν αυτά που οι παλαιότερες είχαν σε αφθονία και που οι τωρινές γενιές παλεύουν να διατηρήσουν.

Πληροφορίες: Νικολοπούλου Αθανασία, Υπεύθυνη προγράμματος Κρήτης, 6937352379

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/07/2024

  Οικο-τουρισμός σε Πελοπόννησο και Κρήτη: Εξερευνήστε μια παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Μία καταπληκτική οικολογική εμπειρία προσφέρει ο ΑΡΧΕΛΩΝ στους τυχερούς ευαισθητοποιημένους ταξιδιώτες που θα βρεθούν αυτό το καλοκαίρι σε σημαντικές παραλίες ωοτοκίας της χελώνας Καρέττα που προστατεύει ο Σύλλογος.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/06/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!

  Δεν είναι όλες οι παραλίες στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας κατάλληλες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά μερικές φορές αυτά τα θαλάσσια ερπετά μας εκπλήσσουν! Φέτος το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά τη βοήθειά σου για τη διερεύνηση ενός φαινομένου που ονομάζεται «σποραδική ωοτοκία».

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/06/2024

  Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

  Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!