16/05/2016

Πόσο αλήθεια κινδυνεύει η θαλάσσια χελώνα στην Κρήτη;

46% μείωση στον μέσο όρο αριθμού των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας στον κόλπο του Ρεθύμνου και 49% στον κόλπο των Χανιών έχει καταγραφεί από το 2000 και 2003 αντίστοιχα για τις δύο σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας στην Κρήτη, έως σήμερα, από την ετήσια συστηματική καταγραφή των φωλιών του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ.

Εν όψει της νέας σεζόν και στα πλαίσια της προσπάθειας που γίνεται από τον Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ και τους εθελοντές, κάθε χρόνο, για να αναστραφούν τα παραπάνω ποσοστά, προγραμματίστηκαν συναντήσεις μεταξύ των αρμόδιων φορέων και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται επί των παραλιών ωοτοκίας της Κρήτης στον κόλπο του Ρεθύμνου, των Χανίων και της Μεσσαράς. Σκοπός ήταν γίνει μια μικρή αναδρομή της υπάρχουσας κατάστασης που επικρατεί στις παραλίες και μια ακόμα υπενθύμιση για την εφαρμογή των διαχειριστικών μέτρων που οφείλουμε να εφαρμόζουμε σε αυτές.

poso-alhtheia-kindyneuei-h-thalassia-xelwna-sthn-krhth-crete_programm2.jpg

Σαν αποτέλεσμα της μη βιώσιμης διαχείρισης του παράκτιου περιβάλλοντος, εκτεταμένα φαινόμενα διάβρωσης εμφανίζονται κυρίως στις παραλίες του Βόρειου Άξονα της Κρήτης (κόλπος Ρεθύμνου και κόλπος Χανίων) με αποτέλεσμα να μειώνεται ο διαθέσιμος χώρος όχι μόνο για την ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας αλλά και για την χρήση τους από τους λουόμενους. Φυσικά το παραπάνω συνεισφέρει αρνητικά και στην εικόνα των παραλιών, που δεν είναι κάτι λιγότερο από υποβαθμισμένη, για ένα νησί όπως η Κρήτη που αποτελεί σημαντικό τουριστικό Μεσογειακό προορισμό.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η κακή διαχείριση που αφορά στην υπέρμετρη χρήση επίπλων θαλάσσης και θαλασσίων σπόρ, τα οποία επιβαρύνουν την παραλία και δυσκολεύουν την ωοτοκία, καθώς παραμένουν στις παραλίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επιπλέον, προβλήματα όπως ο τεχνητός φωτισμός κατά μήκος της παραλίας που ενοχλεί τη θαλάσσια χελώνα κατά την περίοδο ωοτοκίας καθώς και τα χελωνάκια που αποπροσανατολίζονται και χάνουν τον δρόμο τους προς το νερό, κατά τη διάρκεια εκκόλαψης, η χρήση βαρέων και άλλων οχημάτων που συμπιέζουν την άμμο και δυσκολεύουν την ωοτοκία ή συμβάλουν έντονα στην εξαφάνιση των ιχνών και των φωλιών, η διεξαγωγή beach party που προκαλούν φωτορύπανση και ηχορύπανση, αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες που δυσχεραίνουν την ωοτοκία και την εκκόλαψη των θαλάσσιων χελωνών στην Κρήτη.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ υπενθυμίζει τα προστατευτικά μέτρα για τις θαλάσσιες χελώνες και τους βιοτόπους τους, που στην ουσία είναι οι ίδιες παραλίες που χρησιμοποιούν και οι επισκέπτες της Κρήτης. Αυτά τα μέτρα αποτελούν απλές οικονομικές λύσεις, εύκολες στην εφαρμογή τους, ώστε ο καθένας να μπορεί να συμμετάσχει στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας και των παραλιών ωοτοκίας.

Το μάζεμα των ξαπλωστρών κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο περιορισμός διαρροής φωτός προς την πλευρά της παραλίας (είτε με τη χρήση χαμηλού φωτισμού, ειδικών λαμπών ή με το απλό βάψιμο της λάμπας προς την πλευρά που εκπέμπει στην παραλία), ο χειρωνακτικός καθαρισμός κατά την περίοδο ωοτοκίας για την αποφυγή της χρήσης βαρέων και άλλων οχημάτων, η αποφυγή διοργάνωση beach party αποτελούν λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά και να αναστρέψουν ως ένα βαθμό το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και εντατικοποιηθεί κυρίως από το 2000 έως και σήμερα.

poso-alhtheia-kindyneuei-h-thalassia-xelwna-sthn-krhth-crete_programm1.jpg

Σημαντική είναι η συμμετοχή των Δήμων, των Λιμενικών και Αστυνομικών Αρχών, του Συλλόγου καταστηματαρχών και της Ένωσης ξενοδόχων σε αυτή την προσπάθεια. Ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ που δραστηριοποιείται στην Κρήτη από το 1990, καλεί όλους όσους διαχειρίζονται τις παραλίες ωοτοκίας προς όφελος τους, να εφαρμόζουν τα διαχειριστικά μέτρα, προστατεύοντας έτσι όχι μόνο την θαλάσσια χελώνα αλλά και τον σημαντικό αυτό φυσικό πόρο που χαρακτηρίζει το νησί και του προσφέρει αυτή τη μοναδικότητα.

Το πρόγραμμα της Κρήτης μόλις «άνοιξε τα φτερά του» στο Ρέθυμνο με τους εθελοντές να σας περιμένουν σε λίγες μέρες στον Ενημερωτικό Σταθμό στο Ενετικό Λιμάνι του Ρεθύμνου, για να σας ενημερώσουν σχετικά με τις θαλάσσιες χελώνες της Κρήτης, ενώ το πρόγραμμα των Χανίων ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα. Την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ θα έχουν την χαρά να σας ταξιδέψουν μέσα από τις εμπειρίες τους στο πρόγραμμα της Μεσσαράς στον Ενημερωτικό σταθμό των Ματάλων.

Ευχαριστούμε πολύ την Περιφέρεια Κρήτης για τις συντονισμένες προσπάθειες που έγιναν προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις στο Ρέθυμνο, τα Χανιά και τη Μεσσαρά.

Η αξιοποίηση και όχι η εκμετάλλευση των φυσικών μας πόρων, θα φέρει την αρμονική συνύπαρξη όλων των ειδών σε μια ισορροπία ώστε να μπορούν και οι επόμενες γενιές να απολαύσουν αυτά που οι παλαιότερες είχαν σε αφθονία και που οι τωρινές γενιές παλεύουν να διατηρήσουν.

Πληροφορίες: Νικολοπούλου Αθανασία, Υπεύθυνη προγράμματος Κρήτης, 6937352379

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!