16/05/2016

Πόσο αλήθεια κινδυνεύει η θαλάσσια χελώνα στην Κρήτη;

46% μείωση στον μέσο όρο αριθμού των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας στον κόλπο του Ρεθύμνου και 49% στον κόλπο των Χανιών έχει καταγραφεί από το 2000 και 2003 αντίστοιχα για τις δύο σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας στην Κρήτη, έως σήμερα, από την ετήσια συστηματική καταγραφή των φωλιών του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ.

Εν όψει της νέας σεζόν και στα πλαίσια της προσπάθειας που γίνεται από τον Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ και τους εθελοντές, κάθε χρόνο, για να αναστραφούν τα παραπάνω ποσοστά, προγραμματίστηκαν συναντήσεις μεταξύ των αρμόδιων φορέων και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται επί των παραλιών ωοτοκίας της Κρήτης στον κόλπο του Ρεθύμνου, των Χανίων και της Μεσσαράς. Σκοπός ήταν γίνει μια μικρή αναδρομή της υπάρχουσας κατάστασης που επικρατεί στις παραλίες και μια ακόμα υπενθύμιση για την εφαρμογή των διαχειριστικών μέτρων που οφείλουμε να εφαρμόζουμε σε αυτές.

poso-alhtheia-kindyneuei-h-thalassia-xelwna-sthn-krhth-crete_programm2.jpg

Σαν αποτέλεσμα της μη βιώσιμης διαχείρισης του παράκτιου περιβάλλοντος, εκτεταμένα φαινόμενα διάβρωσης εμφανίζονται κυρίως στις παραλίες του Βόρειου Άξονα της Κρήτης (κόλπος Ρεθύμνου και κόλπος Χανίων) με αποτέλεσμα να μειώνεται ο διαθέσιμος χώρος όχι μόνο για την ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας αλλά και για την χρήση τους από τους λουόμενους. Φυσικά το παραπάνω συνεισφέρει αρνητικά και στην εικόνα των παραλιών, που δεν είναι κάτι λιγότερο από υποβαθμισμένη, για ένα νησί όπως η Κρήτη που αποτελεί σημαντικό τουριστικό Μεσογειακό προορισμό.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η κακή διαχείριση που αφορά στην υπέρμετρη χρήση επίπλων θαλάσσης και θαλασσίων σπόρ, τα οποία επιβαρύνουν την παραλία και δυσκολεύουν την ωοτοκία, καθώς παραμένουν στις παραλίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επιπλέον, προβλήματα όπως ο τεχνητός φωτισμός κατά μήκος της παραλίας που ενοχλεί τη θαλάσσια χελώνα κατά την περίοδο ωοτοκίας καθώς και τα χελωνάκια που αποπροσανατολίζονται και χάνουν τον δρόμο τους προς το νερό, κατά τη διάρκεια εκκόλαψης, η χρήση βαρέων και άλλων οχημάτων που συμπιέζουν την άμμο και δυσκολεύουν την ωοτοκία ή συμβάλουν έντονα στην εξαφάνιση των ιχνών και των φωλιών, η διεξαγωγή beach party που προκαλούν φωτορύπανση και ηχορύπανση, αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες που δυσχεραίνουν την ωοτοκία και την εκκόλαψη των θαλάσσιων χελωνών στην Κρήτη.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ υπενθυμίζει τα προστατευτικά μέτρα για τις θαλάσσιες χελώνες και τους βιοτόπους τους, που στην ουσία είναι οι ίδιες παραλίες που χρησιμοποιούν και οι επισκέπτες της Κρήτης. Αυτά τα μέτρα αποτελούν απλές οικονομικές λύσεις, εύκολες στην εφαρμογή τους, ώστε ο καθένας να μπορεί να συμμετάσχει στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας και των παραλιών ωοτοκίας.

Το μάζεμα των ξαπλωστρών κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο περιορισμός διαρροής φωτός προς την πλευρά της παραλίας (είτε με τη χρήση χαμηλού φωτισμού, ειδικών λαμπών ή με το απλό βάψιμο της λάμπας προς την πλευρά που εκπέμπει στην παραλία), ο χειρωνακτικός καθαρισμός κατά την περίοδο ωοτοκίας για την αποφυγή της χρήσης βαρέων και άλλων οχημάτων, η αποφυγή διοργάνωση beach party αποτελούν λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά και να αναστρέψουν ως ένα βαθμό το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και εντατικοποιηθεί κυρίως από το 2000 έως και σήμερα.

poso-alhtheia-kindyneuei-h-thalassia-xelwna-sthn-krhth-crete_programm1.jpg

Σημαντική είναι η συμμετοχή των Δήμων, των Λιμενικών και Αστυνομικών Αρχών, του Συλλόγου καταστηματαρχών και της Ένωσης ξενοδόχων σε αυτή την προσπάθεια. Ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ που δραστηριοποιείται στην Κρήτη από το 1990, καλεί όλους όσους διαχειρίζονται τις παραλίες ωοτοκίας προς όφελος τους, να εφαρμόζουν τα διαχειριστικά μέτρα, προστατεύοντας έτσι όχι μόνο την θαλάσσια χελώνα αλλά και τον σημαντικό αυτό φυσικό πόρο που χαρακτηρίζει το νησί και του προσφέρει αυτή τη μοναδικότητα.

Το πρόγραμμα της Κρήτης μόλις «άνοιξε τα φτερά του» στο Ρέθυμνο με τους εθελοντές να σας περιμένουν σε λίγες μέρες στον Ενημερωτικό Σταθμό στο Ενετικό Λιμάνι του Ρεθύμνου, για να σας ενημερώσουν σχετικά με τις θαλάσσιες χελώνες της Κρήτης, ενώ το πρόγραμμα των Χανίων ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα. Την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ θα έχουν την χαρά να σας ταξιδέψουν μέσα από τις εμπειρίες τους στο πρόγραμμα της Μεσσαράς στον Ενημερωτικό σταθμό των Ματάλων.

Ευχαριστούμε πολύ την Περιφέρεια Κρήτης για τις συντονισμένες προσπάθειες που έγιναν προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις στο Ρέθυμνο, τα Χανιά και τη Μεσσαρά.

Η αξιοποίηση και όχι η εκμετάλλευση των φυσικών μας πόρων, θα φέρει την αρμονική συνύπαρξη όλων των ειδών σε μια ισορροπία ώστε να μπορούν και οι επόμενες γενιές να απολαύσουν αυτά που οι παλαιότερες είχαν σε αφθονία και που οι τωρινές γενιές παλεύουν να διατηρήσουν.

Πληροφορίες: Νικολοπούλου Αθανασία, Υπεύθυνη προγράμματος Κρήτης, 6937352379

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!