Μπορούμε να ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!
17/12/2025

Πολυετείς έρευνες του ΑΡΧΕΛΩΝ επεκτείνουν τον χάρτη ωοτοκίας των Πράσινων Χελωνών της Μεσογείου

Κάποτε άφθονες σε τροπικά και υποτροπικά νερά παγκοσμίως, οι πράσινες χελώνες (Chelonia mydas) υπέστησαν καταστροφικές μειώσεις του πληθυσμού τους τους τελευταίους αιώνες. Το έντονο κυνήγι για το κρέας, τα κελύφη και τα αυγά τους σχεδόν τις εξαφάνισε από πολλές περιοχές. Ωστόσο, η ιστορία άρχισε να αλλάζει με την εισαγωγή νομικής προστασίας, συσκευών αποκλεισμού χελωνών σε δίχτυα ψαρέματος και την προστασία κρίσιμων παραλιών ωοτοκίας. Μετά από δεκαετίες αφοσιωμένης προσπάθειας προστασίας σε όλο τον κόσμο, οι πράσινες χελώνες έχουν φτάσει σε ένα εξαιρετικό ορόσημο: Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) αναταξινόμησε επίσημα το είδος από «Κινδυνεύον» σε «Ελάχιστης Ανησυχίας» στον Κόκκινο Κατάλογο Απειλούμενων Ειδών, επιβεβαιώνοντας την παγκόσμια ανάκαμψη αυτού του εμβληματικού θαλάσσιου είδους.

Στην Ελλάδα, ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρακολουθεί και προστατεύει τους πληθυσμούς των θαλάσσιων χελωνών για πάνω από 40 χρόνια. Ενώ η θαλάσσια χελώνα Καρέττα (Caretta caretta) ωοτοκεί σε πολλές παραλίες της χώρας μας, η πράσινη χελώνα προτιμά θερμότερα νερά. Τυπικά, οι περιοχές αναπαραγωγής της στη Μεσόγειο περιορίζονται στο ανατολικότερο άκρο της, κυρίως στην Τουρκία, την Κύπρο και τη Συρία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια καταγράφονται μερικές φωλιές πράσινης χελώνας και στην Ελλάδα, αποτελώντας μία ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας αυτού του είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.

Herbert healing process (1).png

Οι ερευνητές και συνεργάτες του ΑΡΧΕΛΩΝ έχουν συνεισφέρει σημαντικές επιστημονικές γνώσεις σχετικά με την μεταβαλλόμενη κατανομή και συμπεριφορά των πράσινων χελωνών στην περιοχή:

2007: Καταγραφή Πρώτης Φωλιάς Πράσινης Χελώνας στην Κρήτη Margaritoulis et al., 2019 Η πρώτη καταγραφή ωοτοκίας πράσινης χελώνας στην Κρήτη έγινε το 2007 στην παραλία Ρεθύμνου από τον ΑΡΧΕΛΩΝ και διαπιστώθηκε από τους νεοσσούς που εκκολάφθηκαν.

2019: Καταγραφή Δεύτερης Φωλιάς Πράσινης χελώνας στην Κρήτη Margaritoulis et al., 2023 Τον Ιούλιο του 2019, μια πράσινη χελώνα παρατηρήθηκε να ωοτοκεί στην παραλία Καλαμάκι (Κόλπος Μεσσαράς) στη νότια Κρήτη.

2023: Καταγραφή Πρώτης Φωλιάς Πράσινης Χελώνας στη Ρόδο Teneketzis et al., 2024 Κατά τη διάρκεια έρευνας του ΑΡΧΕΛΩΝ σε συνεργασία με τον Υδροβιολογικό Σταθμό του ΕΛΚΕΘΕ στη Ρόδο, καταγράφηκε η πρώτη επιβεβαιωμένη φωλιά της πράσινης θαλάσσιας χελώνας στο νησί της Ρόδου.

2024: Δύο ακόμα φωλιές πράσινης χελώνας στην Κρήτη Panagopoulou et al., 2025 Ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης τεκμηρίωσαν δύο επιπλέον φωλιές πράσινης χελώνας στην Κρήτη (παραλία Δαμνόνι, νήσος Χρυσή), επιβεβαιώνοντας την επέκταση της ωοτοκίας του είδους προς τα δυτικά, που πιθανώς συνδέεται με την αυξανόμενη θερμοκρασία της θάλασσας λόγω κλιματικής αλλαγής.

2025: Καταγραφή Πρώτης Φωλιάς Πράσινης Χελώνας στη Νάξο Lykouropoulou and Orfanos, 2025 Το καλοκαίρι του 2025 ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου κατέγραψε δύο φωλιές πράσινης χελώνας στο νησί. Οι φωλιές αυτές στη Νάξο είναι οι βορειότερες του είδους στη Μεσόγειο, ακόμη μία ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας του είδους στη Μεσόγειο συνεχίζεται όχι μόνο δυτικά αλλά και βόρεια.

Herbert healing process.png

Πρόσφατη αξιολόγηση της IUCN αναφέρει αύξηση 28% στον παγκόσμιο πληθυσμό των πράσινων χελωνών από τη δεκαετία του 1970, καταδεικνύοντας τη δύναμη της συντονισμένης δράσης για τη προστασία της άγριας ζωής. Αυτό σηματοδοτεί μια από τις πιο ενθαρρυντικές ιστορίες επιτυχίας στη θαλάσσια διατήρηση: ένα είδος που κάποτε οδηγήθηκε στα πρόθυρα της εξαφάνισης από την υπερ-εκμετάλλευση, τώρα δείχνει σημάδια μακροπρόθεσμης ανάκαμψης χάρη στη διεθνή συνεργασία, την προστατευτική νομοθεσία και τις προσπάθειες σε επίπεδο βάσης σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, οι οικολόγοι τονίζουν ότι δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Η συνεχής έρευνα, προστασία και παρακολούθηση είναι απαραίτητες για την αποτροπή οπισθοδρόμησης. Καθώς νέες θέσεις ωοτοκίας εμφανίζονται σε όλο το Αιγαίο, ο ΑΡΧΕΛΩΝ παραμένει στην πρώτη γραμμή, διασφαλίζοντας ότι αυτή η κερδισμένη με κόπο ανάκαμψη θα προστατευθεί και θα συνεχιστεί στο μέλλον.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/08/2026

    Έλληνες ψαράδες απελευθερώνουν σπάνια Δερματοχελώνα στο Βόρειο Αιγαίο!

    Μια εντυπωσιακή θαλάσσια χελώνα είχε παγιδευτεί στα δίχτυα του αλιευτικού, σε περιοχή του βόρειου Αιγαίου, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    30/07/2026

    Αποκαλύπτοντας τα μυστικά της Caretta caretta: Ζήστε από κοντά τις δημόσιες εκσκαφές φωλιών σε Πελοπόννησο και Κρήτη

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί το κοινό και τα ΜΜΕ σε μια ξεχωριστή εμπειρία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και επιστημονικής παρατήρησης.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    20/07/2026

    43 Χρόνια Μαρκαρίσματος Θαλάσσιων Χελωνών στην Ελλάδα Αποκαλύπτουν τα Ταξίδια τους στη Μεσόγειο

    Νέα επιστημονική δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ αναδεικνύει σημαντικές θαλάσσιες περιοχές για τις χελώνες στη Μεσόγειο, μέσα από το πρόγραμμα μαρκαρίσματος στη Ζάκυνθο, τον Κυπαρισσιακό Κόλπο και το Ρέθυμνο.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/07/2026

    Στη Ζάκυνθο είδαμε τα πρώτα χελωνάκια του 2026!

    Η ομάδα μας ανακάλυψε τα μικροσκοπικά ίχνη των νεοσσών ξημερώματα της Τρίτης 14 Ιουλίου στην παραλία Δάφνη του Κόλπου του Λαγανά.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/07/2026

    Ένας σπάνιος γίγαντας στις ελληνικές θάλασσες: Τι αποκαλύπτει η νέα δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ για τη Δερματοχελώνα

    Μια νέα επιστημονική δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ, συγκεντρώνει και αναλύει για πρώτη φορά όλες τις διαθέσιμες καταγραφές της Δερματοχελώνας στις ελληνικές θάλασσες.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/07/2026

    Δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης για τη θαλάσσια χελώνα στην Κέρκυρα

    Σειρά δράσεων περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, με στόχο να φέρει κατοίκους και επισκέπτες πιο κοντά στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/07/2026

    Η προστασία της Καρέττα συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων

    Οι πρόσφατες αναφορές και η μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε ο λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus) στην Ελλάδα έφεραν ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της εξάπλωσης αυτού του χωροκατακτητικού είδους στη Μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/07/2026

    Πόσο προστατευμένο είναι τελικά το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου;

    Δύο περιπτώσεις παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη Ζάκυνθο που έχουν μείνει χωρίς κυρώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/06/2026

    Νέο Πρόγραμμα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας Καρέττα στην Κέρκυρα

    Στρατηγική σύμπραξη του ΑΡΧΕΛΩΝ με το Ionian Environment Foundation και τον ξενοδοχειακό όμιλο Mar-Bella Collection για τη θωράκιση των παραλιών ωοτοκίας της Κέρκυρας.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/06/2026

    ΑΡΧΕΛΩΝ & TUI Turtle Aid Greece: 3 χρόνια επιτυχημένης δράσης στην Κρήτη

    Με την ολοκλήρωση του έργου «TUI Turtle Aid Greece», ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσιάζει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στην προστασία των φωλιών, την εκπαίδευση ξενοδοχο-ϋπαλλήλων και την ενημέρωση 66.000 τουριστών.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/06/2026

    H αποτελεσματική προστασία της Caretta caretta περνάει μέσα από τις παραλίες ωοτοκίας

    Έκθεση αξιολόγησης των παραλιών ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών δείχνει ότι η πλειονότητα των περιοχών αυτών δέχεται έντονες πιέσεις

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/06/2026

    Γιατί στεκόμαστε στο πλευρό όσων αντιδρούν για τις αμμοληψίες από το Ακρωτήρι Επανομής

    Κρίσιμα ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με τις επιπτώσεις της αμμοληψίας από το Ακρωτήρι Επανομής για την κατασκευή της 6ης Προβλήτας του Λιμένα Θεσσαλονίκης.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/06/2026

    Αποχαιρετώντας τη Μόνα Χαλίλ

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/06/2026

    «Ταξίδι» στον κόσμο της θαλάσσιας μεγαπανίδας: Νέα φωτογραφική έκθεση στον Περιβαλλοντικό Σταθμό του Αγιαννάκη

    Η νέα Φωτογραφική Έκθεση LIFE MareNatura είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε Σάββατο 18:00 - 21:00 στον Αγιαννάκη Μεσσηνίας.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2026

    Νέα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι οι θαλάσσιες χελώνες ακολουθούν πολύ πιο πολύπλοκες στρατηγικές μετανάστευσης

    Η Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τις επιτυχίες μας αλλά και να θυμηθούμε γιατί συνεχίζουμε να ερευνούμε και να προστατεύουμε αυτά τα αρχαία ταξιδιάρικα πλάσματα.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!