ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ του ΒΙΒΛΙΟΥ Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Γένους Θηλυκού
της Αντιόπης Φραντζή
« … Ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσεται η προσωπική ή ηθική εξέλιξη είναι διαφορετικός (όχι ανώτερος ή κατώτερος) για τα αγόρια και τα κορίτσια. Οι άντρες χαρακτηρίζονται κυρίως από ένα ήθος βασισμένο στα δικαιώματα, ενώ οι γυναίκες από ένα ήθος βασισμένο στις υποχρεώσεις…»
« … Για τις περισσότερες γυναίκες στον κόσμο το ενδιαφέρον για τη διατήρηση της γης, του νερού, του αέρα ή της ενέργειας δεν είναι αφηρημένη ιδέα, αλλά μέρος της προσπάθειάς τους για την καθημερινή επιβίωση …»
« … Έχοντας «σκοτώσει» το Θεό, η ανθρωπότητα επαίρεται κατέχοντας για τον εαυτό της τη Θεία θέση στη Μεγάλη αλυσίδα της Ύπαρξης. Η ανθρώπινη ύπαρξη έγινε το μέτρο για κάθε αξία, αλήθεια και νόημα…»
« … Αντί να εξαντλούμε τα οικοσυστήματα της γης για τις ανάγκες μας, χρειάζεται να αλλάξουμε τη ζωή μας ώστε να προσαρμοστούμε σε αυτά …»
Οι πιο πάνω είναι λίγες μόνο φράσεις από το φιλοσοφημένο βιβλίο της Αντιόπης Φραντζή με τίτλο: «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Γένους Θηλυκού»
που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Χρήστος Ε. ΔΑΡΔΑΝΟΣ».
Η συγγραφέας, από τις πρώτες δασκάλες που ασχολήθηκαν με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, με πλούσιο και πρωτότυπο έργο στο ενεργητικό της, ήταν ίσως το καταλληλότερο πρόσωπο για ένα τέτοιο σύγγραμμα. Η Αντιόπη υπήρξε η πρώτη δασκάλα που ενστερνίστηκε τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ και άλλων ΜΚΟ, και δεν έπαψε ποτέ να συνεργάζεται με το Σύλλογό μας από τα πρώτα βήματα του εκπαιδευτικού του έργου μέχρι σήμερα.
Το βιβλίο, μικρού σχήματος, 145 σελίδων, φτηνό στα ευρώ και ακριβό στο περιεχόμενο, δίνει μια χρήσιμη φιλοσοφική αναδρομή στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην Ελλάδα και τον κόσμο, τη σχέση της γυναίκας με το θεσμό, παραθέτει εμπειρίες με συνεντεύξεις εκπαιδευτικών και είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αναρωτηθούμε τόσο για την προσωπική μας ζωή, όσο και για το τι αλήθεια πετύχαμε μετά από 30 περίπου χρόνια λειτουργίας του θεσμού της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Διάθεση : www.dardanos.gr
Άννα Κ-Μ
Η χελώνα «Δαμασκηνιά» ήρθε πριν λίγες μέρες από το Λαύριο
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/10/2026
Περιστατικό στην Πολύαιγο: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί τις Αρχές να διερευνήσουν τον θάνατο θαλάσσιας χελώνας
Με βαθιά λύπη ενημερωθήκαμε για το περιστατικό της νεκρής θαλάσσιας χελώνας στην προστατευόμενη περιοχή της Πολυαίγου στις Κυκλάδες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/10/2026
Οι εξετάσεις πίσω από κάθε διάγνωση: ένα βήμα ζωτικής σημασίας για την περίθαλψη των θαλάσσιων χελωνών
Για αυτή την πολύτιμη υποστήριξη και συμβολή, ευχαριστούμε θερμά το διαγνωστικό κέντρο Biocare Medical Center, όπου επί σειρά ετών γίνονται οι ακτινολογικές εξετάσεις των θαλάσσιων χελωνών που περιθάλπονται στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/10/2026
Ακούστε τα τραγούδια που έγραψαν οι μαθητές για τις θαλάσσιες χελώνες!
Μπορούν όσα μαθαίνουμε για τις θαλάσσιες χελώνες να γίνουν στίχοι και μουσική; Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν στα διαδικτυακά εκπαιδευτικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ απέδειξαν πως ναι!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/10/2026
“Φύλακες της αρχαίας μας θάλασσας”: το 8ο Μεσογειακό Συνέδριο για τις Θαλάσσιες Χελώνες πραγματοποιείται στην Ελλάδα
Στο Συνέδριο αναμένεται να συμμετέχουν 240 σύνεδροι από 20 χώρες της Μεσογείου, ανάμεσά τους κορυφαίοι ερευνητές και επιστήμονες, καθώς και φορείς υπεύθυνοι για τη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/10/2026
Ένα Σαββατοκύριακο για την άγρια ζωή στο Μουσείο Γουλανδρή
Το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Οκτωβρίου συμμετείχαμε στο Wild Weekend, μια διήμερη γιορτή αφιερωμένη στην άγρια ζωή στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ01/10/2026
Οκτώβριος για τις θαλάσσιες χελώνες: Βοήθησέ μας να φροντίσουμε τους ασθενείς μας αυτόν τον χειμώνα
Αυτόν τον Οκτώβριο ξεκινάμε μια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων με έναν ξεκάθαρο στόχο: να συγκεντρώσουμε 5.000€ για να στηρίξουμε τη φροντίδα των θαλάσσιων χελωνών που περιθάλπονται στο Κέντρο Διάσωσης μέχρι το τέλος του 2026.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/09/2026
Μαζί για τις παραλίες ωοτοκίας της Κρήτης: οι τελετές απονομής «Turtle-Friendly Hotel» σε Χανιά και Ρέθυμνο
Χανιά και Ρέθυμνο φιλοξένησαν τις τελετές απονομής της νέας πιστοποίησης, στο πλαίσιο του προγράμματος TUI Turtle Aid Greece.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/09/2026
Αποχαιρετήσαμε τον Όμηρο, την τυφλή θαλάσσια χελώνα που ταξίδεψε από την Ελλάδα στην Κορνουάλη
Ο Όμηρος πέρασε τα τελευταία 16 χρόνια της ζωής του στο Blue Reef Aquarium στο Newquay της Κορνουάλης, έχοντας ταξιδέψει εκεί από την Ελλάδα με τη βοήθεια του ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/09/2026
“Wild Weekend”- Ελάτε να γνωρίσουμε την άγρια ζωή της Ελλάδας!
Ένα διήμερο ανοιχτών εκδηλώσεων στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/09/2026
Χελωνάκια σε δεξαμενή εστιατορίου στα Χανιά: Η αγάπη για τη φύση σημαίνει πρώτα απ' όλα σεβασμός.
Όλοι νιώθουμε ενθουσιασμό όταν συναντάμε από κοντά ένα άγριο ζώο. Είναι μια βαθιά, ανθρώπινη ανάγκη να θέλουμε να έρθουμε πιο κοντά στη φύση, να την παρατηρήσουμε και να την κατανοήσουμε.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/09/2026
Τα σχολεία επιστρέφουν στον ΑΡΧΕΛΩΝ! Μια νέα χρονιά γεμάτη γνώση και δράση
Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά και μαζί της επιστρέφουν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ οι φωνές, οι ερωτήσεις και ο ενθουσιασμός χιλιάδων μαθητών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/09/2026
Τα χελωνάκια μάγεψαν μικρούς και μεγάλους στην Κέρκυρα
Από τα προκαταρκτικά δεδομένα φαίνεται ότι οι καταγραφές του 2026 στην Κέρκυρα ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας: οι ερευνητές μας εντόπισαν και προστάτεψαν 50 φωλιές στις νότιες παραλίες του νησιού!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ01/09/2026
Πήρε άδεια από την εργασία της στην Αγγλία για να αφιερωθεί στις θαλάσσιες χελώνες της Ελλάδας!
Με την ενθουσιώδη υποστήριξη από τους συναδέλφους της, η Amy Carey μπόρεσε να απομακρυνθεί από την καθημερινή της ρουτίνα και να βυθιστεί πλήρως στη νέα περιπέτεια στη νότια Πελοπόννησο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/08/2026
Τα χελωνάκια χρειάζονται βοήθεια τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο: Ειδική προσφορά εθελοντισμού για 2 εβδομάδες!
Για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις φωλιές και τους τελευταίους νεοσσούς της φετινής χρονιάς, χρειαζόμαστε τη βοήθεια περισσότερων εθελοντών!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/08/2026
Ένα beach party ακυρώθηκε και 66 φωλιές σώθηκαν στα Χανιά!
Μια σημαντική νίκη για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στα Χανιά, χάρη στην άμεση συνεργασία του ΑΡΧΕΛΩΝ και του ΟΦΥΠΕΚΑ.


