Μπορούμε να ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!
17/08/2023

Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

Η τυχερή μαρκαρισμένη χελώνα, που είχε πρωτοπαρατηρηθεί στη Ζάκυνθο το 1986 και στην οποία δόθηκε το όνομα Γαία, καταγράφηκε ακόμη μία φορά από τους εκπαιδευμένους ερευνητές/ εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ να κάνει τη φωλιά της στην παραλία Σεκάνια της Ζακύνθου φέτος, επιβεβαιώνοντας έτσι, 37 ολόκληρα χρόνια αναπαραγωγική ζωής. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί με μια χελώνα να ωοτοκεί για 36 χρόνια στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Η σημαντική αυτή ανακοίνωση του ΑΡΧΕΛΩΝ βάζει τη χώρα μας στο επίκεντρο των παγκόσμιων επιστημονικών δεδομένων για τις θαλάσσιες χελώνες και πιστοποιεί την μακρόχρονη συστηματική προσπάθεια του Συλλόγου που δραστηριοποιείται εδώ και 40 χρόνια στις παραλίες ωοτοκίας της Καρέττα στη χώρα μας.

Η παγκόσμια αυτή πρωτιά ωστόσο κρύβει πίσω της κι ένα ρεκόρ για το οποίο ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι πραγματικά περήφανος: Την ατέλειωτη σκυταλοδρομία των χιλιάδων εθελοντών του, που ακούραστα όλα αυτά τα χρόνια ταξίδεψαν απ’ όλα τα μέρη της γης για να βρεθούν σε μια ελληνική παραλία και να προστατέψουν τις χελώνες. Είναι αυτοί οι 15.000 Έλληνες και ξένοι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ που καταγράφουν επι 40 χρόνια, με επιμονή, επιμέλεια και αξιοπιστία, πολύτιμα στοιχεία για τις θαλάσσιες χελώνες που θα έμεναν αλλιώς στο σκοτάδι.

Το φετινό καλοκαίρι καταγράφεται από τον ΑΡΧΕΛΩΝ υψηλός αριθμός φωλιών σε όλες τις περιοχές ωοτοκίας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί πάνω από 1800 φωλιές στη Ζάκυνθο - λιγότερες από τον μέγιστο αριθμό φωλιών του 1995-, πάνω από 4300 φωλιές στο νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο - ο μεγαλύτερος αριθμός φωλιών που έχει καταγραφεί ποτέ στην περιοχή-, γύρω στις 355 φωλιές στον Λακωνικό Κόλπο, πάνω από 220 φωλιές στο Ρέθυμνο, γύρω στις 300 στα Χανιά και πάνω από 230 στη Μεσσαρά Κρήτης- οι περισσότερες φωλιές που έχουν καταγραφεί στις δύο τελευταίες περιοχές από το 1995-.

2. Nεοσσοί Κυπαρισσία.jpeg

«Σίγουρα διανύουμε μια χρονιά με υψηλούς αριθμούς φωλιών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας ανά την Ελλάδα. Μάλιστα, σε κάποιες από αυτές, όπως ο νότιος Κυπαρισσιακός Κόλπος, τα Χανιά και ο Κόλπος Μεσσαράς στην Κρήτη, τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ρεκόρ όλων των εποχών» λέει η Αλίκη Παναγοπούλου (PhD), Υπεύθυνη Ερευνητικών θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ωστόσο πρέπει να πούμε ότι ο αριθμός φωλιών που καταγράφεται κάθε χρόνο οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα η ποιότητα και ποσότητα τροφής στα πεδία τροφοληψίας. Από χρονιά σε χρονιά υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στους αριθμούς φωλιών που καταγράφονται, και χρειάζονται πολλά χρόνια προτού διαφανούν οι τάσεις των πληθυσμών. Γι’ αυτό είναι σημαντική η μακροχρόνια συστηματική καταγραφή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας, όπως κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ εδώ και 40 χρόνια» συνεχίζει. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι κοινές προσπάθειες προστασίας των βιοτόπων αναπαραγωγής τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Μεσογείου παίζουν σημαντικό ρόλο στην ελπιδοφόρο πορεία των πληθυσμών των χελωνών στην περιοχή».

Τα στοιχεία που συλλέγονται στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ διαβιβάζονται κάθε χρόνο στον ΟΦΥΠΕΚΑ, τον αρμόδιο Οργανισμό για το Φυσικό Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή, συνεισφέροντας στην εφαρμογή των εθνικών δράσεων για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών.

Η δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ στις περιοχές ωοτοκίας, δεν περιορίζεται στην καταγραφή και προστασία των φωλιών και των νεοσσών. Η περίοδος που τα μικρά χελωνάκια έχουν βγει από τις φωλιές τους και πρέπει να φτάσουν με ασφάλεια στη θάλασσα έχει αρχίσει.

«Είναι σημαντικό να ξέρουν οι λουόμενοι και οι επιχειρήσεις πως πρέπει να συμπεριφέρονται στις παραλίες ωοτοκίας και να τηρούν τα μέτρα προστασίας, έτσι ώστε να μην εμποδίζουν τη φύση να επιτελεί το έργο της», λέει ο Θάνος Μιχαηλίδης, υπεύθυνος για το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο. «Η ενημέρωση του κοινού με παρουσιάσεις σε ξενοδοχεία και οι πιλοτικές συνεργασίες με ανθρώπους του τουριστικού τομέα που σέβονται το περιβάλλον θα συνεχίσουν να μεταφέρουν το μήνυμα για την σωστή συμπεριφορά στις παραλίες ωοτοκίας της Καρέττα σε δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών από όλο τον κόσμο», συνεχίζει.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ με όλες τις δυνάμεις του και σε όλες τις περιοχές ωοτοκίας, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, συνεχίζει την προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των τουριστών από τους Σταθμούς Ενημέρωσης στην πόλη της Ζακύνθου, στο Καλό Νερό και τον Αγιαννάκη του Κυπαρισσιακού, στο Μαυροβούνι Γυθείου, στην Κορώνη, στις πόλεις του Ρεθύμνου και των Χανίων και στα Μάταλα.

Περισσότερες πληροφορίες: Χριστιάνα Καμπρόγιαννη, Υπεύθυνη Ενημέρωσης ΑΡΧΕΛΩΝ

Ζάκυνθος: Θάνος Μιχαηλίδης, τηλ 6940454976, email zakynth@archelon.gr

Δυτική Πελοπόννησος: Μιχάλης Σουρουλίδης, τηλ 6932285817,

Νότια Πελοπόννησος: Αλέξανδρος Καραπλής, τηλ 6951009785,

Κρήτη: Γιώργος Βράμπας, τηλ 6937352379

Μάθετε περισσότερα για το παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για τις Καρέττα https://archelon.gr/news/mia-anasa-apo-to-pagkosmio-rekor-katagrafis-ootokias-thalassias-xelonas-vrisketai-fetos-o-arxelon-poy-giortazei-40-xronia-drasis

Μάθετε περισσότερα για τη σωστή συμπεριφορά και τα μέτρα προστασίας στις παραλίες ωοτοκίας της Καρέττα https://archelon.gr/support-us/at-the-beach

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    20/07/2026

    43 Χρόνια Μαρκαρίσματος Θαλάσσιων Χελωνών στην Ελλάδα Αποκαλύπτουν τα Ταξίδια τους στη Μεσόγειο

    Νέα επιστημονική δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ αναδεικνύει σημαντικές θαλάσσιες περιοχές για τις χελώνες στη Μεσόγειο, μέσα από το πρόγραμμα μαρκαρίσματος στη Ζάκυνθο, τον Κυπαρισσιακό Κόλπο και το Ρέθυμνο.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/07/2026

    Στη Ζάκυνθο είδαμε τα πρώτα χελωνάκια του 2026!

    Η ομάδα μας ανακάλυψε τα μικροσκοπικά ίχνη των νεοσσών ξημερώματα της Τρίτης 14 Ιουλίου στην παραλία Δάφνη του Κόλπου του Λαγανά.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/07/2026

    Ένας σπάνιος γίγαντας στις ελληνικές θάλασσες: Τι αποκαλύπτει η νέα δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ για τη Δερματοχελώνα

    Μια νέα επιστημονική δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ, συγκεντρώνει και αναλύει για πρώτη φορά όλες τις διαθέσιμες καταγραφές της Δερματοχελώνας στις ελληνικές θάλασσες.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/07/2026

    Δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης για τη θαλάσσια χελώνα στην Κέρκυρα

    Σειρά δράσεων περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, με στόχο να φέρει κατοίκους και επισκέπτες πιο κοντά στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/07/2026

    Η προστασία της Καρέττα συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων

    Οι πρόσφατες αναφορές και η μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε ο λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus) στην Ελλάδα έφεραν ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της εξάπλωσης αυτού του χωροκατακτητικού είδους στη Μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/07/2026

    Πόσο προστατευμένο είναι τελικά το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου;

    Δύο περιπτώσεις παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη Ζάκυνθο που έχουν μείνει χωρίς κυρώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/06/2026

    Νέο Πρόγραμμα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας Καρέττα στην Κέρκυρα

    Στρατηγική σύμπραξη του ΑΡΧΕΛΩΝ με το Ionian Environment Foundation και τον ξενοδοχειακό όμιλο Mar-Bella Collection για τη θωράκιση των παραλιών ωοτοκίας της Κέρκυρας.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/06/2026

    ΑΡΧΕΛΩΝ & TUI Turtle Aid Greece: 3 χρόνια επιτυχημένης δράσης στην Κρήτη

    Με την ολοκλήρωση του έργου «TUI Turtle Aid Greece», ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσιάζει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στην προστασία των φωλιών, την εκπαίδευση ξενοδοχο-ϋπαλλήλων και την ενημέρωση 66.000 τουριστών.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/06/2026

    H αποτελεσματική προστασία της Caretta caretta περνάει μέσα από τις παραλίες ωοτοκίας

    Έκθεση αξιολόγησης των παραλιών ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών δείχνει ότι η πλειονότητα των περιοχών αυτών δέχεται έντονες πιέσεις

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/06/2026

    Γιατί στεκόμαστε στο πλευρό όσων αντιδρούν για τις αμμοληψίες από το Ακρωτήρι Επανομής

    Κρίσιμα ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με τις επιπτώσεις της αμμοληψίας από το Ακρωτήρι Επανομής για την κατασκευή της 6ης Προβλήτας του Λιμένα Θεσσαλονίκης.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/06/2026

    Αποχαιρετώντας τη Μόνα Χαλίλ

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/06/2026

    «Ταξίδι» στον κόσμο της θαλάσσιας μεγαπανίδας: Νέα φωτογραφική έκθεση στον Περιβαλλοντικό Σταθμό του Αγιαννάκη

    Η νέα Φωτογραφική Έκθεση LIFE MareNatura είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε Σάββατο 18:00 - 21:00 στον Αγιαννάκη Μεσσηνίας.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2026

    Νέα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι οι θαλάσσιες χελώνες ακολουθούν πολύ πιο πολύπλοκες στρατηγικές μετανάστευσης

    Η Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τις επιτυχίες μας αλλά και να θυμηθούμε γιατί συνεχίζουμε να ερευνούμε και να προστατεύουμε αυτά τα αρχαία ταξιδιάρικα πλάσματα.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2026

    Συντονισμένη δράση σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών απέναντι στην κλιματική κρίση

    Σήμερα, 16 Ιουνίου, ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας. Στη Μεσόγειο, όμως, η φετινή ημέρα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η κλιματική κρίση μεταβάλλει ολοένα και περισσότερο τις παράκτιες περιοχές και τους βιότοπους ωοτοκίας.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/06/2026

    Γιορτή της Χελώνας: «Βουτήξαμε» σε Βαθιά Νερά στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ!

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!