27/09/2023

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;

Η Παγκόσμια Hμέρα Tουρισμού φέτος βρίσκει τον ΑΡΧΕΛΩΝ να υλοποιεί μαζί με την TUI Care Foundation μία καινοτόμο ιδέα στις βόρειες ακτές της Κρήτης: την πιλοτική εφαρμογή πιστοποίησης για τα ξενοδοχεία που είναι φιλικά προς τη θαλάσσια χελώνα (TUI Turtle-Friendly Tourism Certification). Η δράση στοχεύει στην προώθηση της προστασίας των θαλασσίων χελωνών και των βιοτόπων τους με τη συμμετοχή του τουριστικού τομέα.

Γιατί όμως είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;

«Τα διεθνή επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν την άποψη ότι τα θηλυκά χελωνάκια Καρέττα θα επιστρέψουν ως ενήλικες για να φωλιάσουν στις ίδιες παραλίες που γεννήθηκαν», λέει ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Σε ποια κατάσταση θα είναι αυτές οι παραλίες σε 15-20 χρόνια από τώρα, όταν αυτά τα νεογέννητα χελωνάκια θα επιστρέψουν να κάνουν τις φωλιές τους;»

A sea turtle hatchling going to the water for the first time

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καταγράφει τις φωλιές ωοτοκίας θαλασσίων χελωνών στη Ζάκυνθο, στην Κυπαρισσία, στον Λακωνικό Κόλπο, στο Ρέθυμνο, στα Χανιά και τον Κόλπο της Μεσσαράς εδώ και δεκαετίες. Οι περισσότερες από αυτές τις περιοχές, που παρακολουθούνται από εθελοντές κάθε χρόνο, επηρεάζονται από τις τουριστικές δραστηριότητες. Ειδικά δε, η Κρήτη και η Ζάκυνθος συγκαταλέγονται στους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Σε μία προσπάθεια μείωσης των επιπτώσεων του τουρισμού στις παραλίες ωοτοκίας, ο ΑΡΧΕΛΩΝ πραγματοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού μέσω παρουσιάσεων σε ξενοδοχεία και στους ενημερωτικούς σταθμούς του ΑΡΧΕΛΩΝ. Για παράδειγμα, από τον Μάιο μέχρι και τον Αύγουστο γύρω στους 10.200 επισκέπτες ενημερώθηκαν από εθελοντές/ερευνητές για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο και για το πώς μπορούν οι χελώνες και οι τουρίστες να ζήσουν μαζί. Όμως, οι παρατηρήσεις της έντονης ανθρώπινης δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για τις θαλάσσιες χελώνες χωρίς μία πιο ενεργή συμμετοχή του τουριστικού κλάδου. Κι εδώ έρχεται να βοηθήσει η νέα αυτή διαδικασία πιστοποίησης ξενοδοχείων.

The informational kiosk in Rethymno with ARCHELON volunteers

Σκοπός της πιστοποίησης TUI Turtle-Friendly Tourism Certification είναι να ενθαρρύνει τη βιώσιμη ανάπτυξη στον τουρισμό, να προσφέρει κατευθυντήριες γραμμές για επιχειρήσεις που δεσμεύονται για την προστασία της χελώνας και να βοηθήσει τους τουρίστες να κάνουν επιλογές φιλικές προς το περιβάλλον στην επιλογή για το κατάλυμα και τις εξορμήσεις τους. Τα κύρια κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα ξενοδοχεία είναι: (α) να απομακρύνονται οι ξαπλώστρες το βράδυ από την παραλία, ώστε να υπάρχει επαρκής χώρος για να τις ‘μητέρες’ χελώνες να φτιάξουν τις φωλιές τους και (β) να μην είναι ορατά τα φώτα τους από την παραλία, ώστε τα χελωνάκια να μην αποπροσανατολίζονται στο δρόμο τους για τη θάλασσα.

d5bc1111-58af-4871-8005-01e800969589.jpeg

Το έργο «TUI Turtle Aid Greece» του ιδρύματος TUI Care Foundation σε συνεργασία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ, στο οποίο εντάσσεται η νέα διαδικασία πιστοποίησης, άρχισε με τη συνεργασία 2 ξενοδοχείων στην περιοχή του Ρεθύμνου φέτος το καλοκαίρι και αναμένεται να επεκταθεί και στην περιοχή των Χανίων τα επόμενα χρόνια. Σε συνεργασία με την εταιρεία συμβούλων αειφορικού τουρισμού Ecoclub A.E., το έργο αναμένεται να υποστηρίξει και να καθοδηγήσει τα επιλεγμένα ξενοδοχεία στη διαδικασία υλοποίησης της νέας πιστοποίησης.

 • Μάθε ποια είναι η συμπεριφορά που θα βοηθήσει τις θαλάσσιες χελώνες στις παραλίες ωοτοκίας εδώ
 • Υποστήριξε τις δράσεις προστασίας της θαλάσσιας χελώνας εδώ.

Copy of Logo stacked with white background.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!