Οικο-τουρισμός σε Πελοπόννησο και Κρήτη: Εξερευνήστε μια παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα
Μία καταπληκτική οικολογική εμπειρία προσφέρει ο ΑΡΧΕΛΩΝ στους τυχερούς ευαισθητοποιημένους ταξιδιώτες που θα βρεθούν αυτό το καλοκαίρι σε σημαντικές παραλίες ωοτοκίας της χελώνας Καρέττα που προστατεύει ο Σύλλογος.

Αν φέτος το καλοκαίρι έχετε προγραμματίσει διακοπές στα Χανιά ή το Ρέθυμνο της Κρήτης ή στις περιοχές της Ηλείας, της Μεσσηνίας και της Λακωνίας στην Πελοπόννησο, τότε θα βρίσκεστε κοντά και σε μερικές από τις πιο σημαντικές παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα! Κάθε νύχτα, οι θηλυκές χελώνες Καρέττα βγαίνουν από την θάλασσα και αφήνουν τα πολύτιμα αυγά τους στις φωλιές που φτιάχνουν στην ζεστή άμμο. Μερικές εβδομάδες αργότερα, τα μικρά χελωνάκια σπάνε το κέλυφος των αυγών, αναδύονται από τις αμμουδιές και ξεκινούν το ταξίδι τους προς τη θάλασσα, η οποία θα αποτελέσει το σπίτι τους για το υπόλοιπο της ζωής τους. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, εδώ και 40 χρόνια, εποπτεύει αυτές τις παραλίες, καταγράφοντας και προστατεύοντας τις φωλιές και τα νεογέννητα χελωνάκια. Εξερευνήστε από κοντά αυτά τα μοναδικά παράκτια οικοσυστήματα και μάθετε τα πάντα για τις θαλάσσιες χελώνες!
Ο ενημερωτικός περίπατος στις παραλίες αποτελεί μέρος του προγράμματος περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του ΑΡΧΕΛΩΝ και έχει ως στόχο την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής ερμηνείας ως εργαλείο διατήρησης. Σκοπός του είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις παραλίες ωοτοκίας, τους αμμόλοφους και τις σωστές αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπου και θαλάσσιας χελώνας. Κατά τη διάρκεια του περιπάτου: • Θα αποκτήσετε γνώσεις για τη θαλάσσια χελώνα Καρέττα, το είδος και τον βιότοπό της. • Θα γνωρίσετε τις απειλές που αντιμετωπίζει η χελώνα Καρέττα και τη σημασία της προστασίας της. • Θα ενημερωθείτε για τις προσπάθειες του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και των βιοτόπων της. • Θα λάβετε χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορείτε να συμβάλλετε στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας.

Η δραστηριότητα είναι διαθέσιμη κατόπιν κράτησης για ομάδες 1-8 ατόμων (παιδιά κάτω των 4 ετών δωρεάν) και περιλαμβάνει συμβολική υιοθεσία μικρής χελώνας (30€). Ο περίπατος πραγματοποιείται σε συγκεκριμένη διαδρομή και ώρες, διαρκεί 30'-45' λεπτά και λαμβάνει χώρα στις παραλίες:
- Ρέθυμνο Κρήτης
- Χανιά Κρήτης
- Μαυροβούνι Λακωνίας (Λακωνικός Κόλπος)
- Ζάγκα-Μεμί Μεσσηνίας (Κορώνη)
- Αγιαννάκης Μεσσηνίας (Κυπαρισσιακός Κόλπος) Μην χάσετε την ευκαιρία να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία και να συμβάλετε στην προστασία αυτών των υπέροχων πλασμάτων! Κλείστε θέση εδώ
Σβήστε τα φώτα, αφήστε τις παραλίες σκοτεινές για τις θαλάσσιες χελώνες!
Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/08/2026
Τα χελωνάκια χρειάζονται βοήθεια τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο: Ειδική προσφορά εθελοντισμού για 2 εβδομάδες!
Για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις φωλιές και τους τελευταίους νεοσσούς της φετινής χρονιάς, χρειαζόμαστε τη βοήθεια περισσότερων εθελοντών!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/08/2026
Ένα beach party ακυρώθηκε και 66 φωλιές σώθηκαν στα Χανιά!
Μια σημαντική νίκη για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στα Χανιά, χάρη στην άμεση συνεργασία του ΑΡΧΕΛΩΝ και του ΟΦΥΠΕΚΑ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/08/2026
Θαλάσσιες χελώνες στις παραλίες του Σαρωνικού: Γιατί το τάισμα δεν είναι πάντα πράξη αγάπης
Ενημερωτική δράση του Δήμου Σαρωνικού με τη συμμετοχή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ασφαλή και σωστή συνύπαρξη λουόμενων και άγριας ζωής.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/08/2026
Έλληνες ψαράδες απελευθερώνουν σπάνια Δερματοχελώνα στο Βόρειο Αιγαίο!
Μια εντυπωσιακή θαλάσσια χελώνα είχε παγιδευτεί στα δίχτυα του αλιευτικού, σε περιοχή του βόρειου Αιγαίου, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/07/2026
Αποκαλύπτοντας τα μυστικά της Caretta caretta: Ζήστε από κοντά τις δημόσιες εκσκαφές φωλιών σε Πελοπόννησο και Κρήτη
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί το κοινό και τα ΜΜΕ σε μια ξεχωριστή εμπειρία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και επιστημονικής παρατήρησης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/07/2026
43 Χρόνια Μαρκαρίσματος Θαλάσσιων Χελωνών στην Ελλάδα Αποκαλύπτουν τα Ταξίδια τους στη Μεσόγειο
Νέα επιστημονική δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ αναδεικνύει σημαντικές θαλάσσιες περιοχές για τις χελώνες στη Μεσόγειο, μέσα από το πρόγραμμα μαρκαρίσματος στη Ζάκυνθο, τον Κυπαρισσιακό Κόλπο και το Ρέθυμνο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/07/2026
Στη Ζάκυνθο είδαμε τα πρώτα χελωνάκια του 2026!
Η ομάδα μας ανακάλυψε τα μικροσκοπικά ίχνη των νεοσσών ξημερώματα της Τρίτης 14 Ιουλίου στην παραλία Δάφνη του Κόλπου του Λαγανά.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/07/2026
Ένας σπάνιος γίγαντας στις ελληνικές θάλασσες: Τι αποκαλύπτει η νέα δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ για τη Δερματοχελώνα
Μια νέα επιστημονική δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ, συγκεντρώνει και αναλύει για πρώτη φορά όλες τις διαθέσιμες καταγραφές της Δερματοχελώνας στις ελληνικές θάλασσες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/07/2026
Δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης για τη θαλάσσια χελώνα στην Κέρκυρα
Σειρά δράσεων περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, με στόχο να φέρει κατοίκους και επισκέπτες πιο κοντά στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/07/2026
Η προστασία της Καρέττα συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων
Οι πρόσφατες αναφορές και η μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε ο λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus) στην Ελλάδα έφεραν ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της εξάπλωσης αυτού του χωροκατακτητικού είδους στη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/07/2026
Πόσο προστατευμένο είναι τελικά το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου;
Δύο περιπτώσεις παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη Ζάκυνθο που έχουν μείνει χωρίς κυρώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/06/2026
Νέο Πρόγραμμα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας Καρέττα στην Κέρκυρα
Στρατηγική σύμπραξη του ΑΡΧΕΛΩΝ με το Ionian Environment Foundation και τον ξενοδοχειακό όμιλο Mar-Bella Collection για τη θωράκιση των παραλιών ωοτοκίας της Κέρκυρας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/06/2026
ΑΡΧΕΛΩΝ & TUI Turtle Aid Greece: 3 χρόνια επιτυχημένης δράσης στην Κρήτη
Με την ολοκλήρωση του έργου «TUI Turtle Aid Greece», ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσιάζει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στην προστασία των φωλιών, την εκπαίδευση ξενοδοχο-ϋπαλλήλων και την ενημέρωση 66.000 τουριστών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/06/2026
H αποτελεσματική προστασία της Caretta caretta περνάει μέσα από τις παραλίες ωοτοκίας
Έκθεση αξιολόγησης των παραλιών ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών δείχνει ότι η πλειονότητα των περιοχών αυτών δέχεται έντονες πιέσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/06/2026
Γιατί στεκόμαστε στο πλευρό όσων αντιδρούν για τις αμμοληψίες από το Ακρωτήρι Επανομής
Κρίσιμα ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με τις επιπτώσεις της αμμοληψίας από το Ακρωτήρι Επανομής για την κατασκευή της 6ης Προβλήτας του Λιμένα Θεσσαλονίκης.


