13/03/2020

O κοροναϊός COVID-19 και τα προγράμματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2020: Συχνές ερωτήσεις

1. Εξετάζει ο ΑΡΧΕΛΩΝ το ενδεχόμενο ακύρωσης των προγραμμάτων του 2020 εξαιτίας των εκτιμήσεων για τον κοροναϊό COVID -19;

Α: Η πλήρης ακύρωση των προγραμμάτων δεν αποτελεί επιλογή, θα συνεχίσουμε κάνοντας ότι καλύτερο μπορούμε. Στο Κέντρο Διάσωσης οι τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες θα συνεχίσουν τη θεραπεία τους. Οι δράσεις προστασίας στις παραλίες και τον Αμβρακικό κόλπο θα συνεχιστούν ώστε να προστατευτούν οι φωλιές και να μη διακοπούν οι χρονοσειρές δεδομένων παρακολούθησης.

2. Υπάρχουν συγκεκριμένες αξιολογήσεις κινδύνου για τα προγράμματα σε σχέση με την κατάσταση του κοροναϊού COVID -19;

A: Η λειτουργία του Κέντρου Διάσωσης αξιολογήθηκε με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες σχετικά με τον κοροναϊό COVID-19 (10 Μαρτίου 2020). Έχει εκπονηθεί σχέδιο για την συνεχή παρακολούθηση και αντιμετώπιση της πιθανότητας εμφάνισης κρουσμάτων μεταξύ προσωπικού και εθελοντών. Επιπλέον, το Κέντρο θα παραμείνει κλειστό για τους επισκέπτες, σύμφωνα με τις οδηγίες των δημόσιων αρχών υγείας. Τα προγράμματα στις παραλίες ωοτοκίας και τον Αμβρακικό κόλπο πρόκειται να ξεκινήσουν τον Μάιο / Ιούνιο και η αξιολόγηση των κινδύνων τους μόλις ξεκίνησε.

o-koronaios-covid-19-kai-ta-programmata-prostasias-twn-thalassiwn-xelwnwn-tou-arxelwn-to-2020-syxnes-erwthseis-covid1.jpg

3. Τι γίνεται αν οι εθελοντές δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στα προγράμματα όπως έχουν προγραμματίσει;

Α: Ελπίζουμε ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν θα διαρκέσουν πολύ. Εάν ένας εθελοντής δεν μπορεί να ταξιδέψει στις αναμενόμενες ημερομηνίες, θα τον / την προσκαλέσουμε να αναπρογραμματίσει το συντομότερο δυνατόν.

4. Τι γίνεται αν ο εθελοντής δεν μπορεί να ταξιδέψει επειδή προσβλήθηκε ή υποψιάζεται πως έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό COVID-19;

Α: Σε κάθε περίπτωση, θα τον καλέσουμε να αναπρογραμματίσει το συντομότερο δυνατόν μετά την ανάρρωσή του. Θα χρειαστεί μια ανανεωμένη ιατρική γνωμάτευση σχετικά με την κατάσταση της υγείας του προτού γίνει δεκτός ξανά στο πρόγραμμα.

5. Τι γίνεται αν ένας εθελοντής αρρωστήσει κατά τη διάρκεια του προγράμματος;

Α: Η διαδικασία δέουσας επιμέλειας και αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης πραγματοποιείται ήδη στο Κέντρο Διάσωσης, σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες των αρχών. Προετοιμάζουμε επίσης μια διαδικασία για την αντιμετώπιση της πιθανότητας εμφάνισης κοροναϊού COVID-19 μεταξύ προσωπικού και εθελοντών στις παραλίες ωοτοκίας και το πρόγραμμα του Αμβρακικού κόλπου. Σας υπενθυμίζουμε ότι οι εθελοντές πρέπει να έχουν τη δική τους ασφάλιση υγείας. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσφέρει ασφάλεια έναντι ατυχημάτων, μέχρι ένα ορισμένο όριο.

o-koronaios-covid-19-kai-ta-programmata-prostasias-twn-thalassiwn-xelwnwn-tou-arxelwn-to-2020-syxnes-erwthseis-covid2.jpg

6. Θα επαναπροσδιοριστεί η συμμετοχή του εθελοντή λόγω του κοροναϊού COVID-19 χωρίς έξτρα χρέωση;

Α. Σε περίπτωση που γίνεται νέος προγραμματισμός για τον ίδιο τύπο προγράμματος (π.χ. παραλίες ωοτοκιάς, Αμβρακικός κόλπος, Κέντρο Διάσωσης) και την ίδια διάρκεια συμμετοχής όπως είχε συμφωνηθεί αρχικά, δεν θα υπάρξουν επιπλέον χρεώσεις ούτε επιστροφές λόγω αλλαγών σε υψηλή / χαμηλή περίοδο.

7. Τι γίνεται αν η διάρκεια της τελικής συμμετοχής λόγω του κοροναϊού COVID-19 είναι διαφορετική από την αρχικά συμφωνηθείσα;

Α: Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα τέλη συμμετοχής θα υπολογιστούν εκ νέου σύμφωνα με τις τελικές ημερομηνίες και θα ισορροπηθούν με επιπλέον πληρωμή ή μερική επιστροφή χρημάτων.

8. Τι γίνεται αν ένας εθελοντής επιθυμεί να ακυρώσει τη συμμετοχή του λόγω του κοροναϊού COVID-19;

Α: Η ισχύουσα πολιτική ακύρωσης εξακολουθεί να ισχύει. Ωστόσο, σε περίπτωση απαγόρευσης ταξιδιού κατά τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων ταξιδιών, θα υπάρξει πλήρης επιστροφή της εισφοράς για τη συμμετοχή που καταβλήθηκε μείον τα τραπεζικά έξοδα.

9. Τι γίνεται αν μια απαγόρευση ταξιδιού που σχετίζεται με τον ιό κορώνα COVID-19 επηρεάζει την ημερομηνία αναχώρησης ενός εθελοντή από ένα πρόγραμμα;

Α: Σε μια τέτοια περίπτωση, θα συζητήσουμε μαζί του τη δυνατότητα παράτασης της περιόδου συμμετοχής του.

10. Πώς θα επηρεαστούν οι συμμετοχές σπουδαστών με πρακτική άσκηση σε σχέση με τον κοροναϊό COVID-19;

Α: Όλα τα παραπάνω που αφορούν τους εθελοντές στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ ισχύουν και για την πρακτική άσκηση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/07/2024

  Οικο-τουρισμός σε Πελοπόννησο και Κρήτη: Εξερευνήστε μια παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Μία καταπληκτική οικολογική εμπειρία προσφέρει ο ΑΡΧΕΛΩΝ στους τυχερούς ευαισθητοποιημένους ταξιδιώτες που θα βρεθούν αυτό το καλοκαίρι σε σημαντικές παραλίες ωοτοκίας της χελώνας Καρέττα που προστατεύει ο Σύλλογος.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/06/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!

  Δεν είναι όλες οι παραλίες στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας κατάλληλες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά μερικές φορές αυτά τα θαλάσσια ερπετά μας εκπλήσσουν! Φέτος το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά τη βοήθειά σου για τη διερεύνηση ενός φαινομένου που ονομάζεται «σποραδική ωοτοκία».

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/06/2024

  Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

  Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!