13/03/2020

O κοροναϊός COVID-19 και τα προγράμματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2020: Συχνές ερωτήσεις

1. Εξετάζει ο ΑΡΧΕΛΩΝ το ενδεχόμενο ακύρωσης των προγραμμάτων του 2020 εξαιτίας των εκτιμήσεων για τον κοροναϊό COVID -19;

Α: Η πλήρης ακύρωση των προγραμμάτων δεν αποτελεί επιλογή, θα συνεχίσουμε κάνοντας ότι καλύτερο μπορούμε. Στο Κέντρο Διάσωσης οι τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες θα συνεχίσουν τη θεραπεία τους. Οι δράσεις προστασίας στις παραλίες και τον Αμβρακικό κόλπο θα συνεχιστούν ώστε να προστατευτούν οι φωλιές και να μη διακοπούν οι χρονοσειρές δεδομένων παρακολούθησης.

2. Υπάρχουν συγκεκριμένες αξιολογήσεις κινδύνου για τα προγράμματα σε σχέση με την κατάσταση του κοροναϊού COVID -19;

A: Η λειτουργία του Κέντρου Διάσωσης αξιολογήθηκε με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες σχετικά με τον κοροναϊό COVID-19 (10 Μαρτίου 2020). Έχει εκπονηθεί σχέδιο για την συνεχή παρακολούθηση και αντιμετώπιση της πιθανότητας εμφάνισης κρουσμάτων μεταξύ προσωπικού και εθελοντών. Επιπλέον, το Κέντρο θα παραμείνει κλειστό για τους επισκέπτες, σύμφωνα με τις οδηγίες των δημόσιων αρχών υγείας. Τα προγράμματα στις παραλίες ωοτοκίας και τον Αμβρακικό κόλπο πρόκειται να ξεκινήσουν τον Μάιο / Ιούνιο και η αξιολόγηση των κινδύνων τους μόλις ξεκίνησε.

o-koronaios-covid-19-kai-ta-programmata-prostasias-twn-thalassiwn-xelwnwn-tou-arxelwn-to-2020-syxnes-erwthseis-covid1.jpg

3. Τι γίνεται αν οι εθελοντές δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στα προγράμματα όπως έχουν προγραμματίσει;

Α: Ελπίζουμε ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν θα διαρκέσουν πολύ. Εάν ένας εθελοντής δεν μπορεί να ταξιδέψει στις αναμενόμενες ημερομηνίες, θα τον / την προσκαλέσουμε να αναπρογραμματίσει το συντομότερο δυνατόν.

4. Τι γίνεται αν ο εθελοντής δεν μπορεί να ταξιδέψει επειδή προσβλήθηκε ή υποψιάζεται πως έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό COVID-19;

Α: Σε κάθε περίπτωση, θα τον καλέσουμε να αναπρογραμματίσει το συντομότερο δυνατόν μετά την ανάρρωσή του. Θα χρειαστεί μια ανανεωμένη ιατρική γνωμάτευση σχετικά με την κατάσταση της υγείας του προτού γίνει δεκτός ξανά στο πρόγραμμα.

5. Τι γίνεται αν ένας εθελοντής αρρωστήσει κατά τη διάρκεια του προγράμματος;

Α: Η διαδικασία δέουσας επιμέλειας και αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης πραγματοποιείται ήδη στο Κέντρο Διάσωσης, σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες των αρχών. Προετοιμάζουμε επίσης μια διαδικασία για την αντιμετώπιση της πιθανότητας εμφάνισης κοροναϊού COVID-19 μεταξύ προσωπικού και εθελοντών στις παραλίες ωοτοκίας και το πρόγραμμα του Αμβρακικού κόλπου. Σας υπενθυμίζουμε ότι οι εθελοντές πρέπει να έχουν τη δική τους ασφάλιση υγείας. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσφέρει ασφάλεια έναντι ατυχημάτων, μέχρι ένα ορισμένο όριο.

o-koronaios-covid-19-kai-ta-programmata-prostasias-twn-thalassiwn-xelwnwn-tou-arxelwn-to-2020-syxnes-erwthseis-covid2.jpg

6. Θα επαναπροσδιοριστεί η συμμετοχή του εθελοντή λόγω του κοροναϊού COVID-19 χωρίς έξτρα χρέωση;

Α. Σε περίπτωση που γίνεται νέος προγραμματισμός για τον ίδιο τύπο προγράμματος (π.χ. παραλίες ωοτοκιάς, Αμβρακικός κόλπος, Κέντρο Διάσωσης) και την ίδια διάρκεια συμμετοχής όπως είχε συμφωνηθεί αρχικά, δεν θα υπάρξουν επιπλέον χρεώσεις ούτε επιστροφές λόγω αλλαγών σε υψηλή / χαμηλή περίοδο.

7. Τι γίνεται αν η διάρκεια της τελικής συμμετοχής λόγω του κοροναϊού COVID-19 είναι διαφορετική από την αρχικά συμφωνηθείσα;

Α: Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα τέλη συμμετοχής θα υπολογιστούν εκ νέου σύμφωνα με τις τελικές ημερομηνίες και θα ισορροπηθούν με επιπλέον πληρωμή ή μερική επιστροφή χρημάτων.

8. Τι γίνεται αν ένας εθελοντής επιθυμεί να ακυρώσει τη συμμετοχή του λόγω του κοροναϊού COVID-19;

Α: Η ισχύουσα πολιτική ακύρωσης εξακολουθεί να ισχύει. Ωστόσο, σε περίπτωση απαγόρευσης ταξιδιού κατά τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων ταξιδιών, θα υπάρξει πλήρης επιστροφή της εισφοράς για τη συμμετοχή που καταβλήθηκε μείον τα τραπεζικά έξοδα.

9. Τι γίνεται αν μια απαγόρευση ταξιδιού που σχετίζεται με τον ιό κορώνα COVID-19 επηρεάζει την ημερομηνία αναχώρησης ενός εθελοντή από ένα πρόγραμμα;

Α: Σε μια τέτοια περίπτωση, θα συζητήσουμε μαζί του τη δυνατότητα παράτασης της περιόδου συμμετοχής του.

10. Πώς θα επηρεαστούν οι συμμετοχές σπουδαστών με πρακτική άσκηση σε σχέση με τον κοροναϊό COVID-19;

Α: Όλα τα παραπάνω που αφορούν τους εθελοντές στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ ισχύουν και για την πρακτική άσκηση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!