13/03/2020

O κοροναϊός COVID-19 και τα προγράμματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2020: Συχνές ερωτήσεις

1. Εξετάζει ο ΑΡΧΕΛΩΝ το ενδεχόμενο ακύρωσης των προγραμμάτων του 2020 εξαιτίας των εκτιμήσεων για τον κοροναϊό COVID -19;

Α: Η πλήρης ακύρωση των προγραμμάτων δεν αποτελεί επιλογή, θα συνεχίσουμε κάνοντας ότι καλύτερο μπορούμε. Στο Κέντρο Διάσωσης οι τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες θα συνεχίσουν τη θεραπεία τους. Οι δράσεις προστασίας στις παραλίες και τον Αμβρακικό κόλπο θα συνεχιστούν ώστε να προστατευτούν οι φωλιές και να μη διακοπούν οι χρονοσειρές δεδομένων παρακολούθησης.

2. Υπάρχουν συγκεκριμένες αξιολογήσεις κινδύνου για τα προγράμματα σε σχέση με την κατάσταση του κοροναϊού COVID -19;

A: Η λειτουργία του Κέντρου Διάσωσης αξιολογήθηκε με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες σχετικά με τον κοροναϊό COVID-19 (10 Μαρτίου 2020). Έχει εκπονηθεί σχέδιο για την συνεχή παρακολούθηση και αντιμετώπιση της πιθανότητας εμφάνισης κρουσμάτων μεταξύ προσωπικού και εθελοντών. Επιπλέον, το Κέντρο θα παραμείνει κλειστό για τους επισκέπτες, σύμφωνα με τις οδηγίες των δημόσιων αρχών υγείας. Τα προγράμματα στις παραλίες ωοτοκίας και τον Αμβρακικό κόλπο πρόκειται να ξεκινήσουν τον Μάιο / Ιούνιο και η αξιολόγηση των κινδύνων τους μόλις ξεκίνησε.

o-koronaios-covid-19-kai-ta-programmata-prostasias-twn-thalassiwn-xelwnwn-tou-arxelwn-to-2020-syxnes-erwthseis-covid1.jpg

3. Τι γίνεται αν οι εθελοντές δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στα προγράμματα όπως έχουν προγραμματίσει;

Α: Ελπίζουμε ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν θα διαρκέσουν πολύ. Εάν ένας εθελοντής δεν μπορεί να ταξιδέψει στις αναμενόμενες ημερομηνίες, θα τον / την προσκαλέσουμε να αναπρογραμματίσει το συντομότερο δυνατόν.

4. Τι γίνεται αν ο εθελοντής δεν μπορεί να ταξιδέψει επειδή προσβλήθηκε ή υποψιάζεται πως έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό COVID-19;

Α: Σε κάθε περίπτωση, θα τον καλέσουμε να αναπρογραμματίσει το συντομότερο δυνατόν μετά την ανάρρωσή του. Θα χρειαστεί μια ανανεωμένη ιατρική γνωμάτευση σχετικά με την κατάσταση της υγείας του προτού γίνει δεκτός ξανά στο πρόγραμμα.

5. Τι γίνεται αν ένας εθελοντής αρρωστήσει κατά τη διάρκεια του προγράμματος;

Α: Η διαδικασία δέουσας επιμέλειας και αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης πραγματοποιείται ήδη στο Κέντρο Διάσωσης, σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες των αρχών. Προετοιμάζουμε επίσης μια διαδικασία για την αντιμετώπιση της πιθανότητας εμφάνισης κοροναϊού COVID-19 μεταξύ προσωπικού και εθελοντών στις παραλίες ωοτοκίας και το πρόγραμμα του Αμβρακικού κόλπου. Σας υπενθυμίζουμε ότι οι εθελοντές πρέπει να έχουν τη δική τους ασφάλιση υγείας. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσφέρει ασφάλεια έναντι ατυχημάτων, μέχρι ένα ορισμένο όριο.

o-koronaios-covid-19-kai-ta-programmata-prostasias-twn-thalassiwn-xelwnwn-tou-arxelwn-to-2020-syxnes-erwthseis-covid2.jpg

6. Θα επαναπροσδιοριστεί η συμμετοχή του εθελοντή λόγω του κοροναϊού COVID-19 χωρίς έξτρα χρέωση;

Α. Σε περίπτωση που γίνεται νέος προγραμματισμός για τον ίδιο τύπο προγράμματος (π.χ. παραλίες ωοτοκιάς, Αμβρακικός κόλπος, Κέντρο Διάσωσης) και την ίδια διάρκεια συμμετοχής όπως είχε συμφωνηθεί αρχικά, δεν θα υπάρξουν επιπλέον χρεώσεις ούτε επιστροφές λόγω αλλαγών σε υψηλή / χαμηλή περίοδο.

7. Τι γίνεται αν η διάρκεια της τελικής συμμετοχής λόγω του κοροναϊού COVID-19 είναι διαφορετική από την αρχικά συμφωνηθείσα;

Α: Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα τέλη συμμετοχής θα υπολογιστούν εκ νέου σύμφωνα με τις τελικές ημερομηνίες και θα ισορροπηθούν με επιπλέον πληρωμή ή μερική επιστροφή χρημάτων.

8. Τι γίνεται αν ένας εθελοντής επιθυμεί να ακυρώσει τη συμμετοχή του λόγω του κοροναϊού COVID-19;

Α: Η ισχύουσα πολιτική ακύρωσης εξακολουθεί να ισχύει. Ωστόσο, σε περίπτωση απαγόρευσης ταξιδιού κατά τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων ταξιδιών, θα υπάρξει πλήρης επιστροφή της εισφοράς για τη συμμετοχή που καταβλήθηκε μείον τα τραπεζικά έξοδα.

9. Τι γίνεται αν μια απαγόρευση ταξιδιού που σχετίζεται με τον ιό κορώνα COVID-19 επηρεάζει την ημερομηνία αναχώρησης ενός εθελοντή από ένα πρόγραμμα;

Α: Σε μια τέτοια περίπτωση, θα συζητήσουμε μαζί του τη δυνατότητα παράτασης της περιόδου συμμετοχής του.

10. Πώς θα επηρεαστούν οι συμμετοχές σπουδαστών με πρακτική άσκηση σε σχέση με τον κοροναϊό COVID-19;

Α: Όλα τα παραπάνω που αφορούν τους εθελοντές στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ ισχύουν και για την πρακτική άσκηση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/02/2024

  Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

  Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!