Μπορούμε να ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!
29/01/2016

«Νέοι δρόμοι» για την ανάπτυξη της Ζακύνθου

Περί τα μέσα Δεκέμβρη 2015, το προσωπικό φύλαξης του Φορέα Διαχείρισης, διαπίστωσε ότι το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν ευρείας κλίμακας, παράνομες χωματουργικές εργασίες στην περιοχή Φ1 (προστατευόμενο τοπίο) του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου. Συγκεκριμένα στην περιοχή μεταξύ των παραλιών ωοτοκίας Δάφνη και Γέρακας, διανοίχθηκε δρόμος μήκους 1 χλμ. περίπου! Ο δρόμος αυτός, για την δημιουργία του οποίου ουδεμία άδεια από τις αρμόδιες αρχές ζητήθηκε και ουδεμία μελέτη εκπονήθηκε, ξεκινά από την κορυφή της πλαγιάς και καταλήγει σε μια μικρή παραλία, πλησίον του Γέρακα.

neoi-dromoi-gia-thn-anaptyksh-ths-zakynthou-paremvaseis_zakynthou1.jpg

Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς που αποσκοπούν τέτοιου είδους όχι μόνο παράνομες αλλά κυρίως πρόχειρες και βιαστικές παρεμβάσεις. Προφανώς λίγους μήνες αργότερα θα «εμφανιστούν» στο σημείο μερικές ομπρέλες, μια καντίνα που σύντομα θα εξελιχθεί σε ολόκληρη ταβέρνα και ένας ιδιοκτήτης που, επικαλούμενος την ολιγωρία και αναποτελεσματικότητα των αρχών και των φορέων αυτού του τόπου, θα διεκδικεί με περισσό θάρρος το κεκτημένο «δικαίωμά» του.

Επίσης, δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς, ακόμα και κάποιος αδαής στα περιβαλλοντικά ζητήματα, ότι τέτοιου είδους μεγάλης κλίμακας και σοβαρές παρεμβάσεις μπορούν να έχουν καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για το συγκεκριμένο σημείο, αλλά για ολόκληρο τον Κόλπο του Λαγανά. Η αλλοίωση της γεωμορφολογίας της περιοχής, η καταστροφή της αυτοφυούς βλάστησης, η έλλειψη σχεδιασμού για την απορροή των οβριών υδάτων, αποτελούν μερικούς μόνο παράγοντες που μπορεί στο άμεσο μέλλον να αλλοιώσουν με τόνους λάσπης τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Γέρακα, της Δάφνης, της θαλάσσιας περιοχής του Λαγανά, δηλαδή αυτών ακριβώς των στοιχείων που σήμερα αποτελούν τους φυσικούς και κυρίως τους τουριστικούς πόρους της Ζακύνθου. Με άλλα λόγια η απληστία και η ανευθυνότητα των λίγων, μπορούν να καταστρέψουν τα στοιχεία αυτά που κάνουν ελκυστική τη Ζάκυνθο για πλήθος επισκεπτών.

neoi-dromoi-gia-thn-anaptyksh-ths-zakynthou-paremvaseis_zakynthou2.jpg

Ύστερα από όσα ανωτέρω περιγράφω, νομίζω δεν είναι δύσκολο για την Ζακυνθινή κοινωνία, μια κοινωνία που εδώ και δεκαετίες έχει ζυμωθεί σε θέματα βιώσιμης διαχείρισης ενός ιδιαίτερου οικοσυστήματος με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, μια κοινωνία που έχει βιώσει ότι η προστασία ενός σπάνιου είδους, όπως η Καρέττα, μπορεί όχι μόνο να ενταχθεί στο τουριστικό προϊόν του τόπου της αλλά και να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες, μια κοινωνία που έχει πλέον ωριμάσει, να απαντήσει στα εξής ερωτήματα: Ποιόν εξυπηρετούν τελικά τέτοιου είδους ενέργειες? Κερδίζει η τοπική κοινωνία? Αυτή είναι η ανάπτυξη που θέλουμε και οραματιζόμαστε?

Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια Θεμάτων Προστασίας και Διατήρησης Περιβάλλοντος, ΑΡΧΕΛΩΝ (τηλ: 6940470194)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/03/2026

    Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

    Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2026 τα μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συναντήθηκαν στη Γλυφάδα για την Ετήσια Γενική Συνέλευση.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    03/03/2026

    Σας περιμένουμε στην Διαδικτυακή Παρουσίαση των Αποτελεσμάτων του 2025! 

    Τη Δευτέρα 23 Μαρτίου (19:00 – 20:30) είναι η ευκαιρία να συναντηθούμε ξανά διαδικτυακά και να μοιραστούμε όσα καταφέραμε μαζί τον περασμένο χρόνο.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/02/2026

    32 Χρόνια Επιστρέφει για Να Γεννήσει: Ένα Ρεκόρ Αναπαραγωγικής Ζωής για την Καρέττα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

    Όταν αναλύσαμε τους κωδικούς των χελωνών καταλάβαμε ότι πρόκειται για μια χελώνα που είχε μαρκαριστεί πρώτη φορά στην περιοχή πριν 32 χρόνια! Συγκεκριμένα, η χελώνα P4849 είχε μαρκαριστεί στις 7 Ιουλίου 1993 και σήμερα αποτελεί τη χελώνα με τη μεγαλύτερη τεκμηριωμένη διάρκεια αναπαραγωγικής ζωής στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/02/2026

    Η Μεσόγειος που Προστατεύουμε Μαζί: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Παρουσίασε το Έργο του 2025 και τη Νέα Έκθεση LIFE MareNatura

    Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στη Γλυφάδα η παρουσίαση του απολογισμού μιας δυναμικής χρονιάς για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, τιμώντας τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την προστασία της Μεσογείου.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    11/02/2026

    O ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο: Φύση, έρευνα, εθελοντισμός

    Το 2025 ήταν μια χρονιά-σταθμός: Καταγράφηκαν και προστατεύτηκαν συνολικά 1.253 φωλιές, ενώ 7 θηλυκές χελώνες εξοπλίστηκαν με δορυφορικούς πομπούς, στέλνοντας πολύτιμα δεδομένα από τα ταξίδια τους στη Μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/01/2026

    Χελώνα που περιθάλψαμε πριν 10 χρόνια εντοπίστηκε στην Ισπανία!

    Ο «Καστέλλο» είναι μία αρσενική χελώνα Καρέττα που απελευθέρωθηκε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2015 και το 2025 βρέθηκε σε Κέντρο Περίθαλψης της Ισπανίας.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/01/2026

    Κόντρα στις πιθανότητες: Μια ιστορία ανθεκτικότητας από τον Αμβρακικό Κόλπο!

    Μια χελώνα επιβιώνει εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια χωρίς κάτω γνάθο!

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/12/2025

    «Συναντήσεις με Αξιοσημείωτα Ζώα» Μια Τρυφερή Επιβράβευση των Προσπαθειών μας

    Η Κρίστη Στασινοπούλου μοιράστηκε μαζί μας μια πολύ προσωπική της στιγμή: ένα σκίτσο και μερικές σελίδες από το βιβλίο της «Συναντήσεις με Αξιοσημείωτα Ζώα»

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/12/2025

    Κοινή Επιστολή 213 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υποβαθμίσουν το καθεστώς προστασίας του λύκου

    Την επιστολή συνυπογράφουν 20 ελληνικές Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και Φορείς

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/12/2025

    Πολυετείς έρευνες του ΑΡΧΕΛΩΝ επεκτείνουν τον χάρτη ωοτοκίας των Πράσινων Χελωνών της Μεσογείου

    Tα τελευταία χρόνια καταγράφονται όλο και περισσότερες φωλιές πράσινης χελώνας στην Ελλάδα, αποτελώντας μία ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας αυτού του είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/12/2025

    Η Δύναμη πίσω από την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών: Οι Υπεύθυνοι Πεδίου του 2025

    Με βαθιά ευγνωμοσύνη, τιμούμε όλους τους Υπεύθυνους Πεδίου που συνέβαλαν στην επιτυχία των προγραμμάτων του 2025.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/12/2025

    Πρωτοφανής εμφάνιση Δερματοχελώνας σε παραλία της Μεσογείου

    Μια νέα επιστημονική καταγραφή φέρνει στο φως ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός για τη θαλάσσια ζωή της Μεσογείου: την πρώτη επιβεβαιωμένη εμφάνιση ενήλικης Δερματοχελώνας (Dermochelys coriacea) σε προσπάθεια ωοτοκίας μέσα στη λεκάνη της Μεσογείου.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/12/2025

    Άνοιξαν οι Αιτήσεις για τους Υπεύθυνους Πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2026!

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ με χαρά ανακοινώνει ότι οι αιτήσεις για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου για το 2026 σε όλα τα προγράμματα ωοτοκίας είναι τώρα ανοιχτές έως τις 31 Ιανουαρίου 2026!

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/12/2025

    Σώζουμε Μαζί τις Θαλάσσιες Χελώνες – Αφιέρωμα στους Εθελοντές μας

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, γιορτάζουμε όλους όσους ήρθαν από κοντά και μακριά, φόρεσαν το μπλε μπλουζάκι και αγκάλιασαν αυτή τη σημαντική ευθύνη.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    01/12/2025

    Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου: Επιτυχής η αναπαραγωγή της Καρέττα, προβλήματα καταγράφονται στους βιοτόπους

    Στις παραλίες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου εκκολάφθηκαν με επιτυχία περίπου 2.155 φωλιές χάρη στην ενεργή προστασία τους, όμως οι ανθρωπογενείς πιέσεις στις ακτές και στη θάλασσα συνεχίζονται.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!