17/12/2015

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Νοέμβρης 2015)?

Η εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα όσα συνέβησαν στο Κέντρο Διάσωσης από 1 – 30 Νοεμβρίου 2015.

Χελωνο-ενημέρωση

Αυτή τη στιγμή περιθάλπονται συνολικά 20 χελώνες (18 καρέτα καρέτα και 2 πράσινες)

Μόνο μια καινούργια χελώνα μας έφτασε το Νοέμβρη, ο «Αντρίκος». Πρόκειται για μια καρέτα καρέτα με καβούκι μήκους 35 εκατοστών και βάρος 5 κιλά η οποία ήρθε στις 2 Νοεμβρίου από την Κόρινθο έχοντας καταπιεί αγκίστρι και πετονιά. Το αγκίστρι καταφέραμε και το βγάλαμε με επιτυχία χωρίς να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, δυστυχώς όμως η χελώνα πέθανε λίγο αργότερα εξ αιτίας εσωτερικών τραυμάτων που δημιούργησε η αχώνευτη πετονιά.

«Σοφία»: μια καρέτα καρέτα που έφτασε από την Καλαμάτα στις 30 Ιουνίου 2015 τραυματισμένη στο καβούκι της πέθανε από τα τραύματά της.

«Δημήτριος – Παύλος»: η μεγαλύτερη χελώνα του Κέντρου Διάσωσης φέτος, πηγαίνει μια χαρά! Ήταν σκοπίμως χτυπημένη στο κεφάλι από ανθρώπινα χέρια με αποτέλεσμα να έχει ανοίξει μέρος του κρανίου του. Μπορέσαμε να απομακρύνουμε με επιτυχία όλα τα θραύσματα των οστών και το τραύμα έπαψε πλέον να αιμορραγεί. Τώρα σιτίζεται με τη βοήθεια σωλήνα και, παρά τα τραύματά του, μπορεί να κάνει βουτιές και να παραμένει στο βυθό της δεξαμενής του!

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-noembrhs-2015-Sam_rel.jpg

Απελευθερώσεις

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-noembrhs-2015-Oasis.jpg

«Όασις»: η καρέτα καρέτα που μας ήρθε στις 14 Αυγούστου 2015 με τραύμα στο πτερύγιο, το οποίο δυστυχώς έπρεπε να ακρωτηριάσουμε, αφέθηκε ελεύθερη στη θάλασσα με βάρκα στις 11 Νοεμβρίου 2015.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-noembrhs-2015-Sam.jpg

«Μάριος»: καρέτα καρέτα που έφτασε στις 14 Αυγούστου 2015 από τη Χίο με τραύμα στο κεφάλι ελευθερώθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2015.

Άλλα νέα

Στις 22 Νοεμβρίου διοργανώθηκε ειδική δράση στο Κέντρο Διάσωσης για τον εορτασμό 32 χρόνων λειτουργίας του ΑΡΧΕΛΩΝ. Πέρα από τις ξεναγήσεις στο χώρο του Κέντρου Διάσωσης , τις εκπαιδευτικές ταινίες και τα παιχνίδια για τα παιδιά, ο ΑΡΧΕΛΩΝ συγκέντρωσε παιδικά ρούχα με την υποστήριξη της εθελοντικής ομάδας ΜΕΤΑδραση από τη Λέσβο. Η Χριστίνα Δημάκου, εθελόντρια από παλιά στον ΑΡΧΕΛΩΝ η οποία δραστηριοποιείται στη Λέσβο ασχολούμενη με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, είναι η γυναίκα στην οποίαν αναφέρεται εκτενώς ο Guardian σε πρόσφατο άρθρο του.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-noembrhs-2015-Thanksgiving15.jpg

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο Κέντρο Διάσωσης μην αμελήσετε να ρίξετε μια ματιά στην έκθεση που έχουμε δημιουργήσει από τα αγκίστρια, τις πετονιές, τα κομμάτια πλαστικού και οτιδήποτε άλλο περίεργο έχουν καταπιεί οι χελώνες μας. Κάποια από τα εκθέματα αφαιρέθηκαν χειρουργικά, κάποια άλλα όχι. Ορισμένα, αποβλήθηκαν με φυσιολογικό τρόπο με τη βοήθεια φαρμακευτικού ελαίου και μερικά αφαιρέθηκαν από τις χελώνες μετά το θάνατό τους. Η έκθεση βρίσκεται στο χώρο εισόδου του Κέντρου Διάσωσης.

Ξέρατε ότι...

Η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) είναι μια διεθνής οργάνωση η οποία συλλέγει και αναλύει δεδομένα, διεξάγει έρευνες κλπ. για την προστασία της φύσης και τη διατήρηση των φυσικών αποθεμάτων. Η οργάνωση έχει γίνει γνωστή από τη δημοσίευση του κόκκινου βιβλίου των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών. Το 2015 η κατάταξη των θαλασσίων χελωνών καρέτα καρέτα υποβαθμίστηκε από απειλούμενο είδος σε ευπαθές. Η μεταβολή αυτή βασίστηκε στην αύξηση του αριθμού των φωλεών που έχουν καταγραφεί. Για λεπτομέρειες σχετικά με την αιτιολόγηση αυτής της απόφασης καθώς και για πολλές άλλες πληροφορίες αναφορικά με τις χελώνες αυτές και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.iucnredlist.org/details/3897/0.

Στο διαδίκτυο θα βρείτε διάφορες ιστοσελίδες για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, μία όμως είναι η επίσημη σελίδα μας. Παρακαλώ κάντε LIKE και εγγραφείτε στην επίσημη σελίδα facebook του ΑΡΧΕΛΩΝ και παρακολουθήστε τα νέα μας.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

(μετάφραση: Μαρία Τσαούση)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/06/2023

  Η Τρούφα ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας με τη βοήθεια των μαθητών!

  Η Τρούφα, το χελωνάκι – σύμβολο των διαδικτυακών εκπαιδευτικών δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας και έκανε επίσης μια μικρή απόδραση στη Νότιο Αφρική. Η μεγάλη Διαδικτυακή Φωτογραφική Έκθεση της σχολικής χρονιάς που πέρασε δημοσιοποιήθηκε και το κοινό έδωσε τις προτιμήσεις του!

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/06/2023

  Η ωοτοκία έχει αρχίσει! Μάθε τι μπορείς να κάνεις αν βρεις ίχνη ή φωλιά θαλάσσιας χελώνας στην παραλία

  Η περίοδος ωοτοκίας των χελωνών Καρέττα έχει ξεκινήσει. Οι φωλιές που γίνονται στις περιοχές που παρακολουθούνται από τον ΑΡΧΕΛΩΝ και άλλες συνεργαζόμενες ομάδες ήδη καταγράφονται. Αν όμως βρεις ίχνη ή φωλιά σε άλλες παραλίες, μπορείς να συμμετέχεις κι εσύ στην προσπάθεια καταγραφής και προστασίας των σποραδικών φωλιών. Μάθε γιατί είναι σημαντικό…

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!