17/12/2015

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Νοέμβρης 2015)?

Η εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα όσα συνέβησαν στο Κέντρο Διάσωσης από 1 – 30 Νοεμβρίου 2015.

Χελωνο-ενημέρωση

Αυτή τη στιγμή περιθάλπονται συνολικά 20 χελώνες (18 καρέτα καρέτα και 2 πράσινες)

Μόνο μια καινούργια χελώνα μας έφτασε το Νοέμβρη, ο «Αντρίκος». Πρόκειται για μια καρέτα καρέτα με καβούκι μήκους 35 εκατοστών και βάρος 5 κιλά η οποία ήρθε στις 2 Νοεμβρίου από την Κόρινθο έχοντας καταπιεί αγκίστρι και πετονιά. Το αγκίστρι καταφέραμε και το βγάλαμε με επιτυχία χωρίς να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, δυστυχώς όμως η χελώνα πέθανε λίγο αργότερα εξ αιτίας εσωτερικών τραυμάτων που δημιούργησε η αχώνευτη πετονιά.

«Σοφία»: μια καρέτα καρέτα που έφτασε από την Καλαμάτα στις 30 Ιουνίου 2015 τραυματισμένη στο καβούκι της πέθανε από τα τραύματά της.

«Δημήτριος – Παύλος»: η μεγαλύτερη χελώνα του Κέντρου Διάσωσης φέτος, πηγαίνει μια χαρά! Ήταν σκοπίμως χτυπημένη στο κεφάλι από ανθρώπινα χέρια με αποτέλεσμα να έχει ανοίξει μέρος του κρανίου του. Μπορέσαμε να απομακρύνουμε με επιτυχία όλα τα θραύσματα των οστών και το τραύμα έπαψε πλέον να αιμορραγεί. Τώρα σιτίζεται με τη βοήθεια σωλήνα και, παρά τα τραύματά του, μπορεί να κάνει βουτιές και να παραμένει στο βυθό της δεξαμενής του!

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-noembrhs-2015-Sam_rel.jpg

Απελευθερώσεις

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-noembrhs-2015-Oasis.jpg

«Όασις»: η καρέτα καρέτα που μας ήρθε στις 14 Αυγούστου 2015 με τραύμα στο πτερύγιο, το οποίο δυστυχώς έπρεπε να ακρωτηριάσουμε, αφέθηκε ελεύθερη στη θάλασσα με βάρκα στις 11 Νοεμβρίου 2015.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-noembrhs-2015-Sam.jpg

«Μάριος»: καρέτα καρέτα που έφτασε στις 14 Αυγούστου 2015 από τη Χίο με τραύμα στο κεφάλι ελευθερώθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2015.

Άλλα νέα

Στις 22 Νοεμβρίου διοργανώθηκε ειδική δράση στο Κέντρο Διάσωσης για τον εορτασμό 32 χρόνων λειτουργίας του ΑΡΧΕΛΩΝ. Πέρα από τις ξεναγήσεις στο χώρο του Κέντρου Διάσωσης , τις εκπαιδευτικές ταινίες και τα παιχνίδια για τα παιδιά, ο ΑΡΧΕΛΩΝ συγκέντρωσε παιδικά ρούχα με την υποστήριξη της εθελοντικής ομάδας ΜΕΤΑδραση από τη Λέσβο. Η Χριστίνα Δημάκου, εθελόντρια από παλιά στον ΑΡΧΕΛΩΝ η οποία δραστηριοποιείται στη Λέσβο ασχολούμενη με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, είναι η γυναίκα στην οποίαν αναφέρεται εκτενώς ο Guardian σε πρόσφατο άρθρο του.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-noembrhs-2015-Thanksgiving15.jpg

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο Κέντρο Διάσωσης μην αμελήσετε να ρίξετε μια ματιά στην έκθεση που έχουμε δημιουργήσει από τα αγκίστρια, τις πετονιές, τα κομμάτια πλαστικού και οτιδήποτε άλλο περίεργο έχουν καταπιεί οι χελώνες μας. Κάποια από τα εκθέματα αφαιρέθηκαν χειρουργικά, κάποια άλλα όχι. Ορισμένα, αποβλήθηκαν με φυσιολογικό τρόπο με τη βοήθεια φαρμακευτικού ελαίου και μερικά αφαιρέθηκαν από τις χελώνες μετά το θάνατό τους. Η έκθεση βρίσκεται στο χώρο εισόδου του Κέντρου Διάσωσης.

Ξέρατε ότι...

Η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) είναι μια διεθνής οργάνωση η οποία συλλέγει και αναλύει δεδομένα, διεξάγει έρευνες κλπ. για την προστασία της φύσης και τη διατήρηση των φυσικών αποθεμάτων. Η οργάνωση έχει γίνει γνωστή από τη δημοσίευση του κόκκινου βιβλίου των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών. Το 2015 η κατάταξη των θαλασσίων χελωνών καρέτα καρέτα υποβαθμίστηκε από απειλούμενο είδος σε ευπαθές. Η μεταβολή αυτή βασίστηκε στην αύξηση του αριθμού των φωλεών που έχουν καταγραφεί. Για λεπτομέρειες σχετικά με την αιτιολόγηση αυτής της απόφασης καθώς και για πολλές άλλες πληροφορίες αναφορικά με τις χελώνες αυτές και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.iucnredlist.org/details/3897/0.

Στο διαδίκτυο θα βρείτε διάφορες ιστοσελίδες για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, μία όμως είναι η επίσημη σελίδα μας. Παρακαλώ κάντε LIKE και εγγραφείτε στην επίσημη σελίδα facebook του ΑΡΧΕΛΩΝ και παρακολουθήστε τα νέα μας.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

(μετάφραση: Μαρία Τσαούση)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/06/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!

  Δεν είναι όλες οι παραλίες στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας κατάλληλες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά μερικές φορές αυτά τα θαλάσσια ερπετά μας εκπλήσσουν! Φέτος το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά τη βοήθειά σου για τη διερεύνηση ενός φαινομένου που ονομάζεται «σποραδική ωοτοκία».

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/06/2024

  Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

  Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!