17/12/2015

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Νοέμβρης 2015)?

Η εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα όσα συνέβησαν στο Κέντρο Διάσωσης από 1 – 30 Νοεμβρίου 2015.

Χελωνο-ενημέρωση

Αυτή τη στιγμή περιθάλπονται συνολικά 20 χελώνες (18 καρέτα καρέτα και 2 πράσινες)

Μόνο μια καινούργια χελώνα μας έφτασε το Νοέμβρη, ο «Αντρίκος». Πρόκειται για μια καρέτα καρέτα με καβούκι μήκους 35 εκατοστών και βάρος 5 κιλά η οποία ήρθε στις 2 Νοεμβρίου από την Κόρινθο έχοντας καταπιεί αγκίστρι και πετονιά. Το αγκίστρι καταφέραμε και το βγάλαμε με επιτυχία χωρίς να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, δυστυχώς όμως η χελώνα πέθανε λίγο αργότερα εξ αιτίας εσωτερικών τραυμάτων που δημιούργησε η αχώνευτη πετονιά.

«Σοφία»: μια καρέτα καρέτα που έφτασε από την Καλαμάτα στις 30 Ιουνίου 2015 τραυματισμένη στο καβούκι της πέθανε από τα τραύματά της.

«Δημήτριος – Παύλος»: η μεγαλύτερη χελώνα του Κέντρου Διάσωσης φέτος, πηγαίνει μια χαρά! Ήταν σκοπίμως χτυπημένη στο κεφάλι από ανθρώπινα χέρια με αποτέλεσμα να έχει ανοίξει μέρος του κρανίου του. Μπορέσαμε να απομακρύνουμε με επιτυχία όλα τα θραύσματα των οστών και το τραύμα έπαψε πλέον να αιμορραγεί. Τώρα σιτίζεται με τη βοήθεια σωλήνα και, παρά τα τραύματά του, μπορεί να κάνει βουτιές και να παραμένει στο βυθό της δεξαμενής του!

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-noembrhs-2015-Sam_rel.jpg

Απελευθερώσεις

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-noembrhs-2015-Oasis.jpg

«Όασις»: η καρέτα καρέτα που μας ήρθε στις 14 Αυγούστου 2015 με τραύμα στο πτερύγιο, το οποίο δυστυχώς έπρεπε να ακρωτηριάσουμε, αφέθηκε ελεύθερη στη θάλασσα με βάρκα στις 11 Νοεμβρίου 2015.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-noembrhs-2015-Sam.jpg

«Μάριος»: καρέτα καρέτα που έφτασε στις 14 Αυγούστου 2015 από τη Χίο με τραύμα στο κεφάλι ελευθερώθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2015.

Άλλα νέα

Στις 22 Νοεμβρίου διοργανώθηκε ειδική δράση στο Κέντρο Διάσωσης για τον εορτασμό 32 χρόνων λειτουργίας του ΑΡΧΕΛΩΝ. Πέρα από τις ξεναγήσεις στο χώρο του Κέντρου Διάσωσης , τις εκπαιδευτικές ταινίες και τα παιχνίδια για τα παιδιά, ο ΑΡΧΕΛΩΝ συγκέντρωσε παιδικά ρούχα με την υποστήριξη της εθελοντικής ομάδας ΜΕΤΑδραση από τη Λέσβο. Η Χριστίνα Δημάκου, εθελόντρια από παλιά στον ΑΡΧΕΛΩΝ η οποία δραστηριοποιείται στη Λέσβο ασχολούμενη με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, είναι η γυναίκα στην οποίαν αναφέρεται εκτενώς ο Guardian σε πρόσφατο άρθρο του.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-noembrhs-2015-Thanksgiving15.jpg

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο Κέντρο Διάσωσης μην αμελήσετε να ρίξετε μια ματιά στην έκθεση που έχουμε δημιουργήσει από τα αγκίστρια, τις πετονιές, τα κομμάτια πλαστικού και οτιδήποτε άλλο περίεργο έχουν καταπιεί οι χελώνες μας. Κάποια από τα εκθέματα αφαιρέθηκαν χειρουργικά, κάποια άλλα όχι. Ορισμένα, αποβλήθηκαν με φυσιολογικό τρόπο με τη βοήθεια φαρμακευτικού ελαίου και μερικά αφαιρέθηκαν από τις χελώνες μετά το θάνατό τους. Η έκθεση βρίσκεται στο χώρο εισόδου του Κέντρου Διάσωσης.

Ξέρατε ότι...

Η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) είναι μια διεθνής οργάνωση η οποία συλλέγει και αναλύει δεδομένα, διεξάγει έρευνες κλπ. για την προστασία της φύσης και τη διατήρηση των φυσικών αποθεμάτων. Η οργάνωση έχει γίνει γνωστή από τη δημοσίευση του κόκκινου βιβλίου των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών. Το 2015 η κατάταξη των θαλασσίων χελωνών καρέτα καρέτα υποβαθμίστηκε από απειλούμενο είδος σε ευπαθές. Η μεταβολή αυτή βασίστηκε στην αύξηση του αριθμού των φωλεών που έχουν καταγραφεί. Για λεπτομέρειες σχετικά με την αιτιολόγηση αυτής της απόφασης καθώς και για πολλές άλλες πληροφορίες αναφορικά με τις χελώνες αυτές και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.iucnredlist.org/details/3897/0.

Στο διαδίκτυο θα βρείτε διάφορες ιστοσελίδες για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, μία όμως είναι η επίσημη σελίδα μας. Παρακαλώ κάντε LIKE και εγγραφείτε στην επίσημη σελίδα facebook του ΑΡΧΕΛΩΝ και παρακολουθήστε τα νέα μας.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

(μετάφραση: Μαρία Τσαούση)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/02/2024

  Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

  Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!