19/07/2018

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Μάιος - Ιούνιος 2018)?

Η εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης, Joanne Stournara, μας ενημερώνει για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τον Μάιο και Ιούνιο του 2018.

“Για να διαπιστώσεις την πραγματική δύναμη ενός ανθρώπου, άσ’ τον ελεύθερο στη φύση. Για να διαπιστώσεις την πραγματική φύση ενός ανθρώπου, δώσ’ του απεριόριστη ελευθερία” (~Άγνωστος)

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-maios-iounios-2018-P6260339.jpg

Εθελοντές:

Καλωσορίζουμε όλους τους νεοεισελθέντες κ θερμά ευχαριστήρια κ τις καλύτερες ευχές μας σε όσους αποχωρούν!

Νέες αφίξεις

Μάιος: Σοφία (Γερμανία), Τόνι (Αγγλία), Ούγκο (Γαλλία)

Ιούνιος: Ρήβ (USA), Ντάινα (UK), Τάιλερ (UK), Τάρα (UK), Άννα (UK), Λέια (Βέλγιο)

Αποχωρήσεις

Μάιος: Καμίλ (Γαλλία), Καμ (USA), Μίριαμ (Σουηδία), Τάνια (Σκοτία)

Ιούνιος: Ιάρν (Βέλγιο), Φλορίν (Βέλγιο), Τόνι (UK), Λίζα (Γαλλία), Λέια (Βέλγιο), Σοφία (Γερμανία)

Θερμά ευχαριστούμε, ακόμη, τους κατά τόπους εθελοντές και/ή τους εθελοντές που εργάσθηκαν με ημιαπασχόληση, προκειμένου να φροντίσουν τις χελώνες κ να διατηρήσουν τις εγκαταστάσεις τού Κ.Δ. Η αφοσίωση κ η σκληρή δουλειά τους αντανακλώνται στα μάτια όλων , όσοι επισκέπτονται το Κέντρο μας: οι εργασίες λείανσης κ βαψίματος των κουτιών μεταφοράς, η εγκατάσταση του νέου κοντέινερ, η φροντίδα τού εμπρόσθιου κήπου κ πολλές ακόμη βελτιώσεις έλαβαν χώρα από τους αφοσιωμένους μας εθελοντές που εργάσθηκαν σε καθεστώς ημιαπασχόλησης για εμάς.

Χελωνο-ενημέρωση

Νέες αφίξεις

Τρεις πληγωμένες χελώνες έφθασαν για θεραπεία στο Κ.Δ. μέσα στον Μάιο κ έξι ακόμη εισήχθησαν τον Ιούνιο τού 2018.

Η χελώνα “Ζορίκα”, μια θαλάσσια χελώνα, με καβούκι 39 εκ. και η οποία ζυγίζει 8 κιλά, κατέφθασε στις 15 Μάϊου 2018. Η χελώνα βρέθηκε στη Γλυφάδα με μια πετονιά να εξέχει απ’ το στόμα κ την ουρά της. Η πετονιά περισσότερο μπορεί να προκαλέσει εσωτερικά τραύματα σε μια χελώνα παρά απ’ όσα μπορεί να της προκαλέσει ένα αγκίστρι. Η χελώνα είναι ζωντανή κ κινείται, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς να πούμε οτιδήποτε άλλο για την κατάστασή της.

Ο “Κοέν” κατέφθασε στο Κ.Δ. από το Αργοστόλι τής Κεφαλονιάς στις 23 Μάϊου 2017 κ βρέθηκε με μια πετονιά που είχε καταπιεί κ τού είχε καθίσει στον οισοφάγο του. Η θαλάσσια χελώνα, το καβούκι της οποίας είναι 81,5 εκ κ η οποία ζυγίζει 68 κιλά, είναι ζωντανή κ κινείται, πράγμα που είναι θετικό! Είναι προγραμματισμένο να μπει στο χειρουργείο σύντομα, για να της αφαιρεθεί η πετονιά.

Η “Ολυμπία” βρέθηκε να επιπλέει στην επιφάνεια της θάλασσας στην περιοχή “Κυπαρίσσα” από την ομάδα διάσωσης ΑΡΧΕΛΩΝ, που εργαζόταν στην περιοχή. Διέσωσαν τη χελώνα κ την έστειλαν στο Κ.Δ. για θεραπεία στις 27 Μάϊου 2018. Η χελώνα, της οποίας το καβούκι είναι 66 εκ και η οποία ζυγίζει 34 κιλά, έχει μια μικρή, παλιά πληγή στο κεφάλι, πάνω από το μάτι της. Θα της κάνουν ακτινογραφία κ θα εξετασθεί προσεκτικά από τον κτηνίατρό μας, ο οποίος θα διαπιστώσει επακριβώς ποια η αιτία αυτής της κατάστασης.

Η “Φωτεινή”, μια θαλάσσια χελώνα, της οποίας το καβούκι είναι 55 εκ κ η οποία ζυγίζει 11 κιλά, μάς έφθασε στις 11 Ιουνίου 2018. Βρέθηκε στο Ρέθυμνο από την ομάδα “ΑΡΧΕΛΩΝ”, που εργαζόταν στην περιοχή. Τη βρήκαν πολύ αδύναμη κ ακίνητη να φέρει τραύματα στο κεφάλι της, τα οποία προκλήθηκαν εσκεμμένα από άνθρωπο. Φέρει, ακόμη, ένα τραύμα στο αριστερό πτερύγιο, που αποτελεί ένδειξη εμπλοκής με πετονιά. Λαμβάνει θεραπεία για τις πληγές της κ πρόσφατα άρχισε να τρέφεται με σωλήνα. Είναι, όμως, πολύ νωρίς να κάνουμε οποιαδήποτε πρόβλεψη για την ανάρρωσή της.

Ο “Ποσειδώνας” έφθασε στο Κ.Δ. από την Ιερισσό στη Χαλκιδική, καθώς βρέθηκε να επιπλέει στα ρηχά πλησίον της Ακτής Γαυριαλιά, στις 10 Ιουνίου 2018. Παρ’ όλο που η χελώνα δεν έχει ορατά τραύματα, δυσκολεύεται να αναπνέει κ να κολυμπά. Επίσης ήταν εξαιρετικά αδύναμη κ το καβούκι της ήταν γεμάτο στρείδια κ βρύα! Η θαλάσσια χελώνα, της οποίας το καβούκι είναι 64,8 εκ κ η οποία ζυγίζει 29 κιλά, διασώθηκε κ εστάλη στο Κ.Δ. από το τοπικό λιμεναρχείο. Κατά την άφιξή της, η χελώνα δε βρέθηκε να έχει καταπιεί αγκίστρι, αλλά ο θώρακάς της ήταν πολύ μαλακός, που είναι αρνητικό σημάδι. Η χελώνα βρίσκεται στο στάδιο της θεραπείας κ τρέφεται με σωλήνα.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-maios-iounios-2018-Polycasti_18.jpg

Η “Άρτεμη” έφθασε στο Κ.Δ. από την Αρχαία Μεσημβρία τής Αλεξανδρούπολης στις 6 Ιουνίου 2018. Η χελώνα είχε βρεθεί στις 9 Ιουνίου από ένα μέλος τής WWF Ελλάς, το οποίο κατήγγειλε το περιστατικό στο τοπικό λιμεναρχείο. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η επικεφαλής τής Μονάδας για τα Εξωτικά κ Άγρια Ζώα από την Κτηνιατρική Σχολή τού Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσ/νίκης, Ιατρός κα Κομνηνού, έλαβε γνώση κ κανόνισε ώστε η χελώνα να λάβει τις πρώτες βοήθειες από την Ιατρό κα Γραμμενίδου, τοπικό μέλος τής πανελλήνιας οργάνωσης “ Αρίων: Κέντρο Ερευνών Κρητιδικής Διάσωσης κ Αναμόρφωσης”, η οποία (κα Γραμμενίδου) έχει συμβάλει τα μέγιστα στη διάσωση κ θεραπεία τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών πολλές φορές στο παρελθόν. Θερμά ευχαριστήρια στην Ιατρό κα Κομνηνού κ το κέντρο “Αρίων” κ σε οποιονδήποτε άλλον συνέβαλε στη διάσωση αυτής της χελώνας.

Η “Μέδουσα”, μια θαλάσσια χελώνα, της οποίας το καβούκι έχει μήκος 66,4 εκ και η οποία ζυγίζει 43,5 κιλά, βρέθηκε στην παραλία τού Μπάλου, στην Κίσσαμο τής Κρήτης. Το λιμεναρχείο ενημέρωσε την ομάδα ΑΡΧΕΛΩΝ, που εργαζόταν στην περιοχή κ η οποία κανόνισε ώστε η χελώνα να σταλεί στο Κ.Δ., όπου κ κατέφθασε στις 26 Ιουνίου 2018. Μια πετονιά ήταν ορατή στο στόμα τής χελώνας κ οι ακτινογραφίες αποκάλυψαν ότι είχε καταπιεί άγκιστρο. Η χελώνα έφερε κ ένα παλιά καυκάλιο τραύμα στην αριστερή μεριά κ δυστυχώς έχει κ πολύ μαλακό θώρακα, πράγμα το οποίο δεν είναι καλό σημάδι. Προς το παρόν βρίσκεται υπό θεραπεία.

Η “Αμφιθέα” βρέθηκε κ διασώθηκε στις 28 Ιουνίου 2018 από μέλη τού Ναυτικού Ομίλου Αθηνών, κοντά στο Παλαιό Φάληρο. Η χελώνα μεταφέρθηκε στην παραλία κ ειδοποιήθηκε η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ. Εκείνη την περίοδο, όλοι οι εθελοντές ήταν απασχολημένοι εκτός Κ.Δ. με απελευθερώσεις χελωνών στη θάλασσα κ το μόνο διαθέσιμο μέλος, ο Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος του Κ.Δ., αμέσως έσπευσε να μαζέψει τη χελώνα κ να τη φέρει πίσω στο Κ.Δ. Η θαλάσσια χελώνα, το καβούκι της οποίας είναι 59,6 εκ κ η οποία ζυγίζει 25,5 κιλά, φέρει σοβαρό τραύμα, που προφανώς προήλθε από κινητήρα (προπέλα) σκάφους. Ο Δημήτρης κατάφερε να σταματήσει την αιμορραγία κ επέβλεπε τη χελώνα, ώσπου να επιστρέψουν η Υπεύθυνη Περίθαλψης τού Κ.Δ. κ οι εθελοντές. Η Αμφιθέα προς το παρόν λαμβάνει νοσηλεία κ τα τραύματά της θεραπεύονται κ παρακολουθούνται. Θερμά ευχαριστούμε τα μέλη τού Ναυτικού Ομίλου Αθηνών για τη διάσωση της χελώνας αυτής.

Θάνατοι

Είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι δε σημειώθηκε κανένας θάνατος θαλάσσιας χελώνας στο Κ.Δ. τόσο τον Μάιο όσο κ τον Ιούνιο 2018! Απελευθερώσεις

Η “Νεφέλη” ήλθε στο Κ.Δ. στις 22 Οκτωβρίου 2017 από την Εύβοια με ένα αγκίστρι στον οισοφάγο της. Το αγκίστρι αφαιρέθηκε χειρουργικά με επιτυχία, η χελώνα ανέκτησε πλήρως την υγεία κ τις δυνάμεις της κ επέστρεψε στο θαλάσσιο περιβάλλον, στις 31 Μάϊου, στην Κακιά Θάλασσα, στην Κερατέα. Ένα από τα σχολεία, των οποίων νεαροί μαθητές είχαν “υιοθετήσει” χελωνίτσες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μπόρεσε να παρακολουθήσει την πρώτη απελευθέρωση της χρονιάς. Ήταν πολύ χαρούμενη η στιγμή για όλους τους παρόντες!

Ο “Φίλιππος-Αλέξανδρος” έφθασε στις 3 Μαρτίου 2018 απ’ το Κορωπί, όπου είχε βρεθεί από μια κυρία με τους δυο νεαρούς της γιους (των οποίων τα ονόματα κ πήρε). Οι ακτινογραφίες έδειξαν ότι η χελώνα είχε καταπιεί ένα κομμάτι ενωμένο από τέσσερα μακριά αγκίστρια, τα οποία δυστυχώς είχαν όλα διέλθει από το σώμα τής χελώνας κ έφθασαν πολύ κοντά στην ουρά της, Της έδωσαν ειδικά φαρμακευτικά έλαια προκειμένου να αποβάλει αυτά τα αγκίστρια με τον φυσικό τρόπο. Όταν αποβλήθηκαν, άρχισε αμέσως να τρώει μόνη της, επανάκτησε την υγεία της κ επανεντάχθηκε στον θαλάσσιο χώρο τής παραλίας τής Κακιάς Θάλασσας στις 31 Μάϊου 2018. Η κυρία που είχε διασώσει τη χελώνα ήταν παρούσα και, περιττό να πούμε ότι, ήταν ιδιαίτερα χαρούμενη που είδε τη χελωνίτσα να επιστρέφει στο σπίτι της: τη θάλασσα.

Η “Ερμιόνη”, μια νεαρή θαλάσσια χελώνα, είχε βρεθεί στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο τής Ζακύνθου από μέλη τού προσωπικού τού Πάρκου στις αρχές τού 2018 κ εστάλη στο Κ.Δ. για θεραπεία. Η χελώνα είχε καταπιεί δυο αγκίστρια, τα οποία τής έβγαλαν με επιτυχία κ, μετά τη θεραπεία κ την ανάρρωσή της, επανεντάχθηκε στα νερά τού κόλπου τού Λαγανά, στη Ζάκυνθο στις 4 Ιουνίου 2018. Στέλνουμε τις θερμές μας ευχαριστίες που μας χρηματοδότησαν για τη θεραπεία τής “Ερμιόνης”, ενόσω βρισκόταν στο Κ.Δ., στους ακόλουθους φορείς: Ξενοδοχείο Avalon, Νefis Travel, Atlantica Eleon Grand Resort and Spa κ Ξενοδοχείο Castelli (όλοι στη Ζάκυνθο). Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τις αερογραμμές Aegean για τη συνεχή υποστήριξη που παρείχαν στον “ΑΡΧΕΛΩΝ”, χρηματοδοτώντας την επιστροφή τής Ερμιόνης στη Ζάκυνθο, κ ευχαριστούμε ακόμη το Ξενοδοχείο Crystal Beach στη Ζάκυνθο, για τη συνεργασία του στην οργάνωση της επαναφοράς της “Ερμιόνης” στα νερά τής παραλίας, στο Καλαμάκι. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο κάτωθι άρθρο: http://www.archelon.gr/eng/ournews.php?row=row10&nid=987.

H “Ζήνα”, η οποία είχε φθάσει στο Κ.Δ. από την Κάλυμνο στις 22 Δεκεμβρίου 2017 με ένα τραυματισμένο πτερύγιο, θεραπεύθηκε με επιτυχία κ επανεισήχθη στη θάλασσα στις 15 Ιουνίου 2018. Πολλά ευχαριστήρια στην Αλεξάνδρα Παπαγιαννάκου κ τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πόρτο Ράφτη, που μας προσέφεραν το σκάφος τους για την απελευθέρωση της χελώνας.

Ο “Νέμο”, η πιο μικρόσωμη χελωνίτσα που νοσηλεύθηκε στο Κ.Δ. το τρέχον έτος, επανεισήχθη στη θάλασσα στις 15 Ιουνίου 2018. Η χελωνίτσα είχε εντοπισθεί σε παραλία τής Λέρου, στις 7 Μαρτίου 2018, εξουθενωμένη, καθώς προφανώς ξεβράστηκε εκεί απ’ τους δυνατούς ανέμους κ τις χειμερινές καταιγίδες που λάμβαναν χώρα αυτήν την εποχή κ πέρασε τον χειμώνα της ανακτώντας τις δυνάμεις της με την αδιάκοπη, εντατική φροντίδα τού Κ.Δ. Θερμές ευχαριστίες στην Αλεξάνδρα Παπαγιαννάκου κ τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πόρτο Ράφτη, που μας παρείχαν το σκάφος τους για την απελευθέρωση της χελώνας.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-maios-iounios-2018-Nemo18Release.jpg

Ο “Κρέων”, που ήταν θύμα των ασυνήθιστων, ακραίων καιρικών φαινομένων, βρέθηκε στην Κύθνο στις 17 Φεβρουαρίου 2018. Η θαλάσσια χελώνα θεραπεύθηκε από την υποθερμία κ, αφότου πέρασε τον χειμώνα της ανακτώντας τις δυνάμεις της στην μονάδα εντατικής θεραπείας τού Κ.Δ., απελευθερώθηκε στις 15 Ιουνίου 2018. Θερμές ευχαριστίες στην Αλεξάνδρα Παπαγιαννάκου κ τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πόρτο Ράφτη, που μας παρείχαν το σκάφος τους για την απελευθέρωση της χελώνας.

Νέα Ενημέρωση:

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-maios-iounios-2018-Erica.jpg

Η “Μαρία”, η χελώνα της οποίας το σαγόνι θρυμματίσθηκε από εμπρόθετη ανθρώπινη ενέργεια, ακόμη περιμένει. Δεν πλησιάζει φαγητό, δε βουτά στο νερό κ μένει ακίνητη. Παρ’ όλ’ αυτά, δεδομένης τής σοβαρότητας του τραύματός της, αυτό είναι αναμενόμενο. Τα τραύματά της καθαρίζονται αδιάκοπα και, μόλις θεραπευθούν, θα είμαστε σε θέση να κρίνουμε κατά πόσον θα μπορεί να ανοίξει κ να κλείσει το στόμα, κάτι τ’ οποίο είναι ανήμπορη να κάνει προς το παρόν.

Άλλες ειδήσεις:

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-maios-iounios-2018-Eileen_LederRC.jpg

Αυτό είναι μια πολύ ευχάριστη είδηση για το Κ.Δ. κ ήταν όνειρο πολλών ετών για τον τέως Υπεύθυνο Περίθαλψης, Παύλο Τσάρο. Ευχαριστούμε θερμά όλους, όσοι συνέβαλαν ώστε το όνειρο του Χειρουργείου να πραγματοποιηθεί.

Στις 3 Ιουνίου 2018, ο ΑΡΧΕΛΩΝ γιόρτασε την “Παγκόσμια Μέρα Χελώνας” με μια ξεχωριστή εκδήλωση στο Κ.Δ., που πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Ως είθισται, η εκδήλωση είχε πολύ κόσμο και “όλοι πέρασαν υπέροχα”.

Το Κ.Δ. αποτέλεσε είδηση και στα τηλεοπτικά κανάλια πρόσφατα: διάφοροι τηλεοπτικοί σταθμοί πήραν συνέντευξη από τον Δημήτρη Φυτίλη (Υπεύθυνος του Κ.Δ.) κ απ’ την Ειρήνη Κασιμάτη (Υπεύθυνη Δικτύου Διάσωσης και Περίθαλψης). Δεν είναι όλες τού μήνα Μάϊου, αλλά αξίζει να ρίξετε μια ματιά:

https://www.antenna.gr/watch/1177733/to-proino-19-03-2018 (αρχίζει στο 1:43:56)

http://webtv.ert.gr/ert1/pame-allios/26mai2018-pame-allios/ (αρχίζει στο 1:30.00)

http://www.skai.gr/player/TV/?MMID=305945

http://www.skai.gr/mobile/tv/video?MMID=305926 (αρχίζει στο 37.50)

Ευχαριστούμε!

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους, όσοι συνέβαλαν στη διάσωση κ υιοθεσία των τραυματισμένων χελωνών:

* Τις διάφορες ομάδες κ εταιρίες που συνέβαλαν στη διάσωση κ την απελευθέρωση της “Ερμιόνης” (βλ. ως άνω),

- Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο τής Ζακύνθου,

- Το Ξενοδοχείο Avalon στη Ζάκυνθο,

- To Nefis Travel, Ζάκυνθος,

- To Atlantica Eleon Grand Resort and Spa, Ζάκυνθος,

- Τις Aερογραμμές Aegean.

* Toν Ναυτικό Όμιλο Αθηνών για τη διάσωση της “Αμφιθέας”.

* Την Αλεξάνδρα Παπαγιαννάκου κ τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πόρτο Ράφτη για την προσφορά τού σκάφους τους για την απελευθέρωση της Ζήνας, του Νέμο κ του Κρέοντα.

* Τον Μάιο 2018 η εταιρία H&M υιοθέτησε με γενναιοδωρία μια δεξαμενή (ανάρρωσης) στο Κέντρο Διάσωσης για ένα εξάμηνο. Αυτό συνεπάγεται ότι η εταιρία θα καλύψει κάθε κόστος για τη θεραπεία μιας τραυματισμένης θαλάσσιας χελώνας για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Θέλουμε να την ευχαριστήσουμε για τη γενναιόδωρη υποστήριξη που μας παρέχει κ για τις περιβαλλοντικές της ανησυχίες.

* Ευχαριστούμε, ακόμη, θερμά την εταιρία Mana Kai, που εδρεύει στη Νέα Ζηλανδία (www.manakai.co.nz) για την πλουσιοπάροχη δωρεά τής αλοιφής Manuka, μιας ειδικής ουσίας, την οποίαν δημιούργησαν με βάση το μέλι κ τα θεραπευτικά φυτά, με σκοπό τη θεραπεία των τραυμάτων των ζώων. Ένας πρώην εθελοντής τού Κέντρου Διάσωσης από τη Νέα Ζηλανδία είχε ενημερώσει την εταιρία για τη χρήση τού μελιού από τον “ΑΡΧΕΛΩΝ” για τη θεραπεία συγκεκριμένων τύπων τραυμάτων πληγωμένων θαλάσσιων χελωνών κ μάς έστειλε γενναιόδωρα την αλοιφή αυτή για να μας συνδράμει.

Γνωρίζατε ότι...

Μετά από πολυετείς προειδοποιήσεις κ κρατικές ενημερωτικές εκστρατείες από διάφορες περιβαλλοντικές ομάδες, πολλές χώρες ανά την υφήλιο συνειδητοποίησαν τελικά την ανάγκη ΜΕΙΩΣΗΣ τής κατανάλωσης πλαστικού, καθώς, κατά κανόνα, μόνον ένα μικρό ποσοστό κατανάλωσης πλαστικού ανακυκλώνεται ουσιαστικά. Υπάρχουν διάφοροι εύκολοι τρόποι για να μειώσουμε τη χρήση τού πλαστικού -αν ψάχνετε για ιδέες, αναζητήστε τες στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, εδώ:

http://www.greeneducationfoundation.org/nationalgreenweeksub/waste-reduction-tips/tips-to-use-less-plastic.html καταγράφονται δεκαεπτά απλές κ ανώδυνες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, οι οποίες μπορούν πραγματικά να συμβάλουν στη διάσωση του πλανήτη.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

(μετάφραση: Μαρία Αργυρώ Δερμιτζάκη)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/09/2023

  Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;

  Γιατί είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!